India: de donkere dagen voor kerst

Ten tijde van de vorige column (26 augustus jongstleden) leek er licht te zijn aan het einde van de tunnel. Het licht bleek echter veroorzaakt te worden door de koplampen van een aanstormende trein, die alles op zijn pad meesleurde. In september viel de snelheid nog mee, maar in oktober denderde de hogesnelheidstrein in volle vaart door.

De bodem lijkt gezet te zijn op 27 oktober jongstleden. De NSE Nifty 50 Index (hierop heeft Intereffekt India Warrant posities) noteerde die dag een intraday laagste stand van 2252,75 punten, om uiteindelijk op 2524 punten te sluiten; de laagste stand van het jaar en een jaarrendement van -58,9%. Waar ligt de volgende bodem in deze index? Een hogere bodem kan duiden op enig herstel, maar hoelang dit herstel zal duren, is onzeker. De beurzen zijn de laatste tijd, ook in India, uiterst volatiel. Nieuws, zowel positief als negatief van aard, heeft grote impact op de beweging van de beurzen. Zorgden de verkiezing van Obama en het Chinese financiële stimuleringsplan nog voor stijgende beurzen, dit nieuws werd snel overschaduwd door de recessie in de VS en Japan. Er zijn nog vijf weken te gaan tot aan de kerst en deze weken zullen waarschijnlijk niet de gemakkelijkste zijn van het jaar.

Stimuleringsplan

De meeste G20 landen hebben financiële stimuleringsplannen gepresenteerd om de economie te ondersteunen en om liquiditeit in de kredietmarkt te laten stromen. Het meest recente plan kwam van het Chinese Centrale Comité om de economie een impuls te geven van $ 536 miljard. Tot op de dag van vandaag heeft India nog niet een dergelijk plan gepresenteerd, al waren de geruchten niet van de lucht. Is een soortgelijk plan voor de Indiase economie noodzakelijk? In korte tijd (twee maanden) zijn er vele maatregelen door de overheid, in samenwerking met de Indiase Centrale Bank (RBI), genomen om de kredietmarkt van liquiditeit te voorzien. De belangrijkste hierin zijn de verlaging van de kasreserveratio met 3,5% tot 5,5% en de verlaging van de rente met 1,5% tot 7,5%. Dit heeft gezorgd voor een kapitaalinjectie van $ 42 miljard. Verder is het verbod op het p-note programma (dit is handel in derivaten op Indiase bedrijven buiten India) opgeheven ter stimulering van de buitenlandse kapitaalinstroom. Sinds de vorige column is de buitenlandse kapitaaluitstroom toegenomen met $ 5,8 miljard tot $ 13 miljard.

Monetaire politiek

“Om de inflatie een halt toe te roepen was de overheid/centrale bank genoodzaakt haar monetaire beleid verder te verkrappen via het verhogen van de rente en de kasreserveratio. Het beleid begint (voorzichtig) haar vruchten af te werpen. In de afgelopen drie maanden is de inflatie zich aan het stabiliseren en deze kan in de komende maanden zelfs gaan afnemen.” Het bovenstaande citaat uit de vorige column is uitgekomen. De inflatie is afgenomen tot het laagste niveau sinds mei jongstleden. De daling in de inflatie is ingezet in oktober, maar vooral het laatst bekendgemaakte cijfer liet een positieve ontwikkeling zijn. De inflatie is nu 8,98% en kan nog verder dalen indien het Ministerie van Olie besluit de brandstofprijzen te verlagen. De verminderde vraag naar wereldwijde grondstoffen (vooral olie) is de oorzaak in de afname van de inflatie, dat de weg vrij heeft gemaakt voor de RBI om de rente en de kasreserveratio te verlagen.

india

De inflatie in India is van haar top in juli gedaald naar het laagste niveau sinds mei. Het percentage staat momenteel op 8,98%. (bron: Bloomberg)De inflatie in India is van haar top in juli gedaald naar het laagste niveau sinds mei. Het percentage staat momenteel op 8,98%. (bron: Bloomberg)

Vooruitzichten

Nu de financiële crisis ook het niet exportgerelateerde India treft, worden de economische groeivooruitzichten door wereldwijde financiële instellingen naar beneden bijgesteld. De consensus van vier Amerikaanse instellingen (Morgan Stanley, Citigroup, Merrill Lynch en Goldman Sachs) ligt op 6,6% voor het fiscale jaar 2009 (april 2008 tot en met maart 2009) en 5,7% voor 2010. De economische groei in 2008 kwam nog uit op 9%. De verlagingen zijn gebaseerd op de tegenwind die Indiase bedrijven zullen ondervinden van de wereldwijde economische recessie. Er is voor $ 850 miljard aan marktkapitalisatie van bedrijven verdampt sinds januari, waardoor bedrijven minder waard zijn geworden en minder gemakkelijk kapitaal kunnen en willen aantrekken. Verder zullen internationaal opererende bedrijven het minder aantrekkelijk vinden om te investeren in India. Exporteurs krijgen te maken met verminderde vraag, waardoor de totale export in het volgende fiscale jaar met 5% kan dalen. Dit zal de totale betalingsbalans verzwakken. Het vergroten van de eigen productie van olie door nieuwe olievondsten zal de druk iets van de ketel halen op de handelsbalans (70% van de oliebehoefte wordt geïmporteerd) en op de subsidiëring van oliesector door de overheid.

Al lijken de vooruitzichten niet rooskleurig en is er nog geen (dag)licht aan het einde van de tunnel, lichtpuntjes zijn er zeker. Ten eerste heeft de RBI haar focus om de inflatie te temperen verlaten ten gunste van het stimuleren van de economische groei. Haar monetaire politiek zal verder worden verruimd gedurende het fiscale jaar 2010, mocht de inflatie verder afnemen. Ten tweede zal de overheid het fiscale klimaat voor bedrijven/sectoren blijven monitoren en indien nodig verbeteren. Ten derde is het risico ten gevolge van hoge grondstofprijzen afgenomen, aangezien India per saldo grondstoffen importeert. De lagere grondstofprijzen hebben de handelsbalans en inflatie doen verbeteren. Ten vierde is de afgelopen moesson, die zeer belangrijk is voor de economische groei in de landbouwsector, meegevallen. De landbouwsector wordt het minst geraakt door de financiële crisis, vanwege de lage kredietpenetratie. Lagere inkomens zullen het uitgavenpatroon voor voedsel en voedselproducten, brandstof en medicijnen niet of nauwelijks raken, waardoor de vraag naar deze producten robuust zal blijven. Ruim 57% van het besteedbare inkomen bestaat uit deze uitgaven. Tot slot blijkt, ondanks de wereldwijde financiële crisis, de Indiase financiële sector gezond te zijn. Op naar 2009!

Johan Smit, Intereffekt Investment Funds

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.