De financiële markten in India hebben het in 2007 buitengewoon goed gedaan. In de eerste acht maanden steeg de Nifty Index[1] ‘slechts’ 12,6%, maar halverwege september werd een rally ingezet. De reden hiervan was, dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, de federal fund rate heeft verlaagd met een half procentpunt in plaats van een kwart procentpunt. Vanaf dat moment maakte de Nifty een flinke sprong voorwaarts, die op 12 december jongstleden leidde tot een recordstand van 6159,30 punten (2007: +55,3%). Op 18 december sloot de Nifty op 5742,30 punten.

Nu het einde van het jaar nadert, is de vraag: Wat brengt het beursjaar ons in 2008? Met andere woorden: kan India haar economische groei handhaven op een niveau tussen 8% en 9%? Laten de beurskoersen volgend jaar ook een stijging zien? Wat is de invloed van een mogelijke recessie in de VS op de economische groei in India? Hebben de aanstaande deelstaatverkiezingen invloed op de hervormingen en de financiële markten in 2008? Allemaal vragen waarop momenteel geen eenduidig antwoord mogelijk is, maar waarop wij graag willen vooruitblikken.

Economische groei

De economische groei kwam in het eerste halfjaar van het Indiase gebroken boekjaar (april-september 2007) uit op 9,1%, identiek aan het percentage over dezelfde periode vorig jaar. Continuering van de groei is een belangrijke doelstelling voor 2008. Dit is te realiseren als de overheid en het bedrijfsleven veel geld blijven pompen in de economie, waaronder de infrastructuur. De Planning Commission, die belast is met investeringsbudgetten en projecten in de infrastructuur, wil in samenwerking met het bedrijfsleven de komende vijf jaar $ 500 miljard[2] spenderen om deze sector naar een hoger niveau te tillen. Een moderne en efficiënte infrastructuur kan tot één procentpunt[3] extra economische groei leiden. Risico’s die de groei negatief kunnen beïnvloeden zijn:

 • een stijgende binnenlandse interestvoet (slecht voor de consumentenbestedingen);
 • een appreciatie van de roepie (slecht voor de export);
 • een verkrapping van de monetaire politiek door de Indiase centrale bank;
 • het doorbelasten van een hogere olieprijs in de brandstofprijzen (slecht voor de inflatie en consumentenbestedingen).

Vier Amerikaanse financiële instellingen prognosticeren, dat de Indiase economie in 2008 gemiddeld met 8,8%[4] groeit.

Waardering Indiase beurzen

Door de sterk gestegen beurzen zijn de Indiase aandelen, als we kijken naar de huidige koers/winstverhouding (k/w) duur geworden. De k/w bedraagt momenteel rond 25 (zie grafiek), terwijl het 10-jaars gemiddelde 16,5 is. Al zijn de aandelen duur, er is nog geen sprake van overwaardering. In het verleden (april 1995 en juni 2000) is gebleken dat de Indiase beurzen corrigeerden bij een k/w van 30. Vooral de instroom van buitenlands kapitaal heeft de beurskoersen fors doen stijgen. Mede hierdoor heeft de SEBI (de Indiase beurswaakhond) besloten paal en perk te stellen aan de buitenlandse instroom van gelden via offshore beleggingsproducten op Indiase aandelen. De SEBI wil dat alle Foreign Institutional Investors (FIIs) een registratie aanvragen in India. Voorwaarde is dat de FIIs gereguleerd worden in eigen land. Is dit niet het geval, dan wordt er geen registratie verleend door de SEBI. Dit betekent dat er het komende jaar kapitaaluitstroom verwacht mag worden.

In 2008 verwacht Merrill Lynch dat de winstgroei van bedrijven gaat afzwakken, wat in het derde kwartaal van 2007 al zichtbaar was (laagste winstgroei in de afgelopen zeven kwartalen). Redenen voor mogelijke winstafzwakking zijn:

 • lagere omzet;
 • gelijkblijvende winstmarges;
 • verdere appreciatie van de roepie;
 • een negatief vrij besteedbare kasstroom ten gevolge van bedrijfsinvesteringen.

Ontkoppeling India

De mogelijke groeivertraging in de VS heeft impact op de wereldwijde economische groei in 2008. Dit zal beperkt merkbaar zijn in Azië. Naar verwachting zullen de Indiase economie en andere emerging markets zich ontkoppelen van de economische groei in de VS. Een groeivertraging van 1% in de VS zal tot 0,25% groeivertraging leiden in India[5]. Het succesverhaal van India wordt voornamelijk gedreven door binnenlandse vraag en niet door de export. Export maakt slechts voor 15% deel uit van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

Politieke invloed

Het is mogelijk dat de beurzen niet alleen financieel en macro-economisch, maar ook door de politiek beïnvloed gaan worden in 2008. Het Indo-VS nucleair akkoord staat op dit moment op een laag pitje, maar achter de schermen wordt nog druk onderhandeld. In augustus zorgde de weerstand van de communisten tegen het akkoord tot een politieke crisis, waardoor de beurskoersen daalden. Mochten onderhandelingen over het akkoord wederom tot protest leiden, dan is een kabinetscrisis niet uit te sluiten.

Deze maand worden in de deelstaat Gujarat de eerste voorverkiezingen gehouden. In maart en november 2008 volgen de andere deelstaten. Deze voorverkiezingen zijn een goede indicatie voor de parlementsverkiezingen van maart 2009. Tijdens het pre-verkiezingsjaar kunnen hervormingen op een laag pitje komen te staan. Politieke standpunten kunnen de voorkeur krijgen boven hervormingen.

Kortom

Hoewel 2007 aarzelend begon, is het -met pieken en dalen- uiteindelijk een fantastisch beursjaar geweest. De stijging van de beurzen heeft er wel toe geleid, dat de k/w-verhouding momenteel hoog is. Mochten er, net als de afgelopen kwartalen, positieve verrassingen zijn in de bedrijfswinsten dan is deze hoge k/w gerechtvaardigd. Bij tegenvallende winstcijfers en door verdere uitstroom van buitenlands kapitaal kunnen de beurzen in 2008 onder druk komen te staan. Macro-economisch kan het BBP groeien met 8,5% à 9%. Mocht de overheid besluiten de brandstofprijzen te verhogen, dan zal de inflatie (gemeten via de gewogen prijsindex) gaan toenemen, waardoor de consumentenbestedingen kunnen afnemen. Eind 2008 kan de balans worden opgemaakt.

Johan Smit, Intereffekt Investment Funds

 • [1] Intereffekt India Warrants heeft warrant- en stop/lossposities op de Nifty Index;
 • [2] Merrill Lynch:”Deteriorating fundamentals, rising liquidity”; 23 november 2007;
 • [3] Goldman Sachs:”India: The rush for infrastructure gold”; 8 oktober 2007;
 • [4] Citigroup: 9,3%; Goldman Sachs: 8,7%; Merrill Lynch: 8,8%; Morgan Stanley: 8,4%.
 • [5] Goldman Sachs: ”Collateral damage to Asia from the US consumer and credit troubles”; 24 oktober 2007.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.