Inflatie rijst de pan uit

Net terug van twee maanden Thailand val ik van de ene verbazing in de andere. Een liter super kost momenteel € 1,939. Nou ja, niet de brandstof maar de belasting op brandstof zorgt hier natuurlijk voor. In Thailand betaalde ik aan de pomp 40 baht, circa € 1. Een kilo biologische kip kost momenteel € 24,90. In Thailand aten we met z’n drieën in een restaurant voor 300 baht, ongeveer € 7,50, inclusief een drankje, exclusief een welverdiende tip.

Toen ik 16 jaar was, verdiende ik per uur 3,10 gulden. Voor een hele dag werken kreeg ik dus bijna 25 gulden. Om nu een kilo kip te kopen, moet je nu omgerekend 55 gulden (24,90 maal 2,20371) meenemen. Als ik 26 jaar geleden 18 uur, dus bijna een halve week, zou hebben gewerkt en dat geld apart zou hebben gezet, dan zou ik daar nu dus 1 kilo kippenvlees van kunnen kopen. Dat is het effect van inflatie.

Thailand

Gelukkig kan ik met mijn geld bijvoorbeeld in Thailand nog wel wat leuks doen. Een massage van een uur kost in Thailand momenteel ongeveer 200 baht (€ 5) en een bezoekje aan de kapper kost in Thailand € 2,50. En de kwaliteit van de massage of de knipbeurt doet zeker niet onder voor Nederland. Het is daarom dan wel weer even schrikken als je terug bent in Nederland.

25% goedkoper

53 baht voor 1 euroOverigens als je tegen de koersen van 2008 rekent (53 baht voor 1 euro) in plaats van momenteel 40 baht voor 1 euro, dan was je nog circa 25% goedkoper uit. De waarde van de euro is tegenover vrijwel alle valuta in waarde gekelderd. Toch zijn de prijzen hier niet altijd zo hoog geweest. Ik kwam op Sargasso.nl een mooie grafiek tegen van de benzineprijs, zowel gecorrigeerd als niet gecorrigeerd voor inflatie.

500% stijging door inflatie

De blauwe lijn is de prijs die aan de pomp werd betaald. De rode lijn is de prijs die we betaalden, gecorrigeerd voor inflatie. Euro 95 kost momenteel € 1,873 en past dus niet eens meer op de grafiek van vorig jaar. Sinds 1970 is de literprijs (in 40 jaar) opgelopen van € 0,30 naar bijna € 2, ruim 500% stijging dus! Met name de afgelopen jaren is het hard gegaan.

Accijnzen omhoog door inflatie

Het grootste deel van de benzineprijs bestaat uit accijnzen waarover weer 19% BTW wordt geheven. De gestegen olieprijs is dus maar een (klein) deel van het verhaal. Omdat de accijns jaarlijks wordt geïndexeerd (aangepast aan de inflatie), rijst dit momenteel de pan uit. In 2012 is de accijns per liter benzine al opgelopen tot € 0,73.

Staatsschuld boven € 400 miljard

Ondanks het feit dat door alle accijnzen en belastingen de gemiddelde werknemer 80% van zijn inkomen aan belasting afdraagt, is de staatsschuld in de afgelopen 8 jaar verdubbeld. In maart kwam de Nederlandse staatsschuld voor het eerst in de geschiedenis boven € 400 miljard.

In 8 jaar verdubbeld

Bij de start van het kabinet Bos/Balkenende (februari 2007) lag de schuld nog op ‘slechts’ € 250 miljard. In 2015 hebben we volgens het CPB meer dan een half biljoen euro schuld: de staatsschuld is dan in 8 jaar verdubbeld. Dus in 8 jaar is net zoveel schuld opgebouwd als in de hele geschiedenis van Nederland. En dat terwijl de belastingen door het dak gaan. Waar is de overheid mee bezig?

Belasting en sociale verzekeringen

De modale werknemer betaalt ruim 40% aan belasting en sociale verzekeringen. De werkgever betaalt daarbovenop nog werkgeverslasten. Over alles wat je koopt, betaal je dan nog BTW, meestal 19%. Daarnaast betaal je accijnzen, onroerende zaaksbelasting, overdrachtsbelasting, parkeerbelasting, wegenbelasting en ga zo maar door. Zelfs als je overlijdt, eist de overheid zijn deel.

Wouter Bos

Wouter Bosheeft in de 3 jaar als minister van Financiën de staatsschuld laten oplopen van € 250 tot € 350 miljard. Circa 80% belasting is dus kennelijk nog niet voldoende en er werd nog € 100 miljard extra geleend om de honger van de Bos te stillen. De Nederlandse overheid lijkt volledig losgeslagen. Heeft iemand nog een goed idee?

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.