Al meer dan een maand staan de kranten vol met opmerkingen die de koersdalingen van de laatste weken toeschrijven aan de angst voor inflatie. Gelukkig weet u dat u niet alles moet geloven wat in de krant staat. Belangrijke graadmeters voor toekomstige inflatie zijn de goudprijs en de 10-jaarsrente. Deze bewegen de laatste weken juist sterk omlaag, net als de olieprijs.

Suffe beleggers of verkeerde argumenten?

Een maand geleden werd in de Verenigde Staten de consumentenprijsindex bekend over de maand april. Deze was een fractie hoger dan verwacht en werd door beleggers aangegrepen om massaal de aandelenmarkt door dezelfde nooduitgang te verlaten. Gek is dat, want verschillende graadmeters voor inflatie gaven al eerder aan dat dit risico bestond. Hebben beleggers dan niet opgelet of werden de verkeerde argumenten aangehaald om de aandelenportefeuille te liquideren? Met groot respect voor de markt en haar deelnemers denk ik dan ook dat de fractioneel hoger dan verwachte consumentenprijsindex als excuus werd gebruikt om te verkopen aan het eind van een overjarige bull market. De verkeerde argumenten dus. De afgelopen maand is inflatie een thema gebleven op de aandelenmarkt. Inmiddels staan veel beurzen meer dan tien procent in het verlies ten opzichte van het hoogtepunt van dit jaar.

Opvallend

Traditioneel neemt de goudprijs de plaats in van een waardevast edelmetaal dat aangehouden wordt in tijden van inflatie. Ook de 10-jaarsrente leent zich goed om de inflatieverwachtingen van obligatiebeleggers te peilen. De hoogte van de rente wordt namelijk bepaald door de toekomstige waarde van de kasstromen en de toekomstige waarde van de aflossing. Als verwacht wordt dat de inflatie zal stijgen, dan daalt de waarde van de kasstromen en de toekomstige aflossing. Hierdoor daalt de obligatie in prijs en stijgt het effectieve rendement, de rente. Vanzelfsprekend heeft ook de olieprijs invloed op de inflatie. Stijgende olieprijzen zorgen vaak voor duurdere eindproducten of duurdere brandstoffen voor de consument.

Opvallend is dat tijdens de beursdaling van de laatste weken de graadmeters voor inflatie juist zijn gedaald. In de grafiek is de AEX-index afgebeeld (zwarte lijn), de goudprijs (rode lijn), de 10-jaarsrente (blauwe lijn) en de olieprijs (groene lijn). Zowel voorafgaand aan de top van de AEX-index als ook daarna bewegen de goudprijs, de olieprijs en de 10-jaarsrente in dezelfde richting. Je zou denken dat enkel en alleen op basis van de stijgende inflatiegraadmeters de AEX-index zou moeten dalen van januari tot begin mei. Vanaf begin mei dalen de inflatiegraadmeters juist en zou je verwachten dat dit de aandelenbeurs ondersteunt. Niets blijkt minder waar en vanaf het moment dat de inflatiegraadmeters gaan dalen, koerst de aandelenbeurs omlaag.

Nu is woensdag opnieuw de Amerikaanse consumentenprijsindex bekendgemaakt, ditmaal over de maand mei. De inflatie in deze maand bedroeg 0,4% en volgens de verwachting van analisten. De kerninflatie, zonder de voeding- en energieprijzen, kwam uit op 0,3%, licht hoger dan verwacht. Vreemd is dat de beurzen daar zo sterk op blijven reageren. Het is immers een economisch cijfer uit het verleden en daarmee als autorijden met alleen de achteruitkijkspiegel. Financiële markten zijn juist bijzonder efficiënt in het verwerken van toekomstverwachtingen en lopen vaak vooruit op werkelijke economische ontwikkelingen. De koersontwikkelingen van de olieprijs, goudprijs en de 10-jaarsrente zijn dan ook een betere weergave van de verwachte toekomstige inflatie.

aex

AEX, goud, olie en 10-jaars rente (Bron: Tijdbeursmedia; Vlug, Davids & van Mourik research)

De moraal van het verhaal is dat het met de toekomstige inflatie waarschijnlijk wel mee zal vallen. Dat is echter nog geen reden om weer in de aandelenmarkt te stappen. De trendmatige bewegingen zijn duidelijk omlaag gericht en de inflatievrees is slechts als zwak argument gebruikt om aandelen te verkopen.

Hendrik Jan Davids – Vlug, Davids & Van Mourik

Hendrik Jan Davids CMT is partner en technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Zijn columns verschijnen op de technische analyse website www.quoteweb.com. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Davids geven zijn mening weer over het genoemde aandeel in zijn hoedanigheid als technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Davids belegt niet in aandelen waarin hij adviseert. Lees ook onze disclaimer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.