ING BeleggersBarometer: forse stijging beleggersvertrouwen

BeleggersBarometerHet beleggersvertrouwen is in juli fors gestegen. Na een maandenlange daling naar een dieptepunt van 69 punten in juni is de ING BeleggersBarometer in juli zeer verrassend gestegen naar 92 punten. Particuliere beleggers zijn positiever over de ontwikkelingen van de algemene economische situatie in Nederland. En het percentage beleggers dat de komende drie maanden een daling verwacht van de waarde van de beleggingsportefeuille daalde flink van 35% naar 22%.

Beleggers: Economie belangrijkste thema verkiezingen 2012

Ondanks de verbetering van het sentiment denkt meer dan de helft dat het nog vier tot zes jaar duurt voordat de economie weer op het gebruikelijk lange termijn pad van 2,5% jaarlijkse groei terecht komt. ‘Economie’ is voor 43% van de beleggers daarom het belangrijkste thema tijdens de verkiezingen. Dit blijkt uit de ING BeleggersBarometer; een maandelijkse peiling van het beleggersvertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers.

Een stand onder de honderd punten geeft aan dat de particuliere belegger nog niet optimistisch is. Maar een toename van 23 punten is fors. Bob Homan, Hoofd ING Investment Office: “Een opmerkelijke stijging die moeilijk te verklaren is.

Beleggers zitten over het algemeen net wat dichter op het nieuws en de ontwikkelingen en kijken net wat meer vooruit. We zijn er dan ook erg blij mee, terugkerend vertrouwen kan de zwakke economie een zetje geven. We zullen bij de volgende BeleggersBarometer moeten kunnen zien of deze stijgende lijn structureel is ingezet.”

Positieve stemming over de verwachtingen voor de komende drie maanden

Het oordeel van particuliere beleggers over de economische situatie in ons land in de afgelopen drie maanden is in juli beduidend positiever dan in juni. Het percentage beleggers dat een verbetering ziet is gestegen naar 19% (was 7%), 49% ziet een verslechtering (was 68%).

Dat vertaalt zich ook in een minder negatief sentiment over de ontwikkeling van de waarde van de eigen portefeuille: 41% is met een daling geconfronteerd (was 61%) en 28% zag een stijging van de waarde van de portefeuille (was 13%).

Ook hebben beleggers positievere verwachtingen voor de komende drie maanden. Het percentage dat een verbetering van de economische situatie in Nederland verwacht, is verdubbeld: van 13% naar 25%.

Beleggers zijn verder minder negatief over de ontwikkeling van de waarde van de beleggingsportefeuille voor de komende drie maanden. Het aantal beleggers dat een stijging verwacht nam toe van 21% naar 29% en het aantal dat een daling verwacht nam af van 35% naar 22%.

Stijging verwachte stand AEX

Het positieve sentiment onder beleggers komt ook tot uiting in de verwachte stand van de AEX. Nederlanders verwachten over drie maanden een stand van 310 punten. In juni voorspelden ze nog een stand van 293.

In april 2012 voorspelden de particuliere beleggers dat de stand van de AEX in juli 2012 op 316 zou staan. De AEX sloot op 31 juli op 326,47. Het gestegen beleggersvertrouwen zorgt voor een minder negatief sentiment over beleggen in risicovolle sectoren. 44% vindt het hiervoor nog steeds een slechte tijd, maar in juni was dat nog 53%.

De positieve stemming verandert niets aan de mening over de meest kansrijke sectoren. Voor 70% is dat nog steeds de energiesector. Informatietechnologie is iets populairder geworden (64%), de populariteit van de sector telecommunicatie is licht gedaald van 59% naar 53%.

Verkiezingen gaan over de economie

Bijna drie op de tien beleggers denkt dat het nog 1 tot 3 jaar duurt voordat de eurocrisis grotendeels achter ons ligt en de economie weer op het gebruikelijke economische lange termijn groeipad van 2,5% zit.

Ruim de helft (52%) denkt echter dat dit nog 4 tot 6 jaar duurt. Homan: “Dit is een reële verwachting. Uit de historie blijkt dat periodes van schuldafbouw  vaak een jaar of tien duren, we hebben er nu vier jaar opzitten. Schuldafbouw gaat gepaard met lage groei.”

De helft van de Nederlandse beleggers denkt dat dit sneller gerealiseerd wordt met een rechts georiënteerd kabinet. Een derde van de beleggers heeft ook de voorkeur voor een rechts kabinet, een derde voor een middenkabinet en 23% heeft de voorkeur voor een links kabinet.

In de aanloop naar de verkiezingen op 12 september is het thema ‘economie’ voor de meeste beleggers (43%) het belangrijkst bij hun keuze voor een politieke partij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.