ING met 72 procent rendement

ING met 72 procent rendementING is een interessant fonds voor de optiebelegger. De toppen van 2009 en 2011, net onder € 10, en de bodem van 2011, net boven € 4, geven de grenzen aan waarbinnen ING de afgelopen jaren heeft bewogen. Ten opzichte van 2009 is er een hogere bodem gevormd, dus het fonds is aan de beterende hand.

ING 5 jaar zijwaarts

ING is natuurlijk nog lang niet uit de gevarenzone, getuige de lagere toppen en lagere bodems sinds 2000. De woekerpolissen en de hypotheken blijven natuurlijk een risico. De druk van de stijgende steunlijn en de dalende weerstandslijn zorgen er voor dat ING vroeg of laat richting moet kiezen. Door het schrijven van opties, bijvoorbeeld met een short strangle, kunnen we profiteren van deze zijwaartse beweging.

Zwaargewicht ING

ING biedt als zwaargewicht een aantal voordelen aan de optiebelegger. Ten eerste is een enorme koerssprong, bijvoorbeeld door een overnamebod, minder waarschijnlijk. De bank-verzekeraar is natuurlijk wel een kolos (beurswaarde € 36.702 miljoen) en zal daardoor ook niet zomaar mogen omvallen van Dijsselbloem.

Opties meer liquide

Ten tweede, zijn de verhandelde opties op ING meer liquide dan die van de minder liquide aandelen. Door de kleinere bied- en laatspread is de opbrengst bij het schrijven van opties hoger en hoef je minder in te leveren als je weer de positie wilt sluiten. Per saldo verdien je dus meer bij een kleinere spread.

Lage koers-winstverhouding en 0% dividendrendement

We kunnen nog steeds niet stellen dat ING enorm is overgewaardeerd. Met een koers-winstverhouding van 10 lijken de risico’s te overzien. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers € 9,56

Dividendrendement (Dividend Indicated Gross Yield) 0%

Koers-winst (Estimated P/E (12/2013))          10

ING mag circa 48% dalen

Ik koos voor de zekerheid ditmaal weer een putoptie ruim onder de stijgende steunlijn. Ik koos voor een call 15 en een put 5 met een expiratiedatum op 15 december 2017. In het slechtste geval krijg ik de aandelen geleverd voor € 5. Omdat ik natuurlijk ook nog € 1,07 aan premie ontvang, koop ik dan dus de aandelen voor minder dan € 4.

Brede grenzen

De aandelen ING zouden daarvoor dus circa 48% mogen dalen tot onder de bodem van 2011. Vanaf het huidige niveau kan tot expiratie de koers nog circa 57% stijgen zonder dat we in de problemen komen.

Short strangle ING

Ik ontving voor de calls ING DEC17 15 € 0,56 en voor de puts DEC17 5 ontving ik € 0,51. Voor deze short strangle ontving ik als combinatie totaal dus € 1,07. Voor 10 short strangles wordt door Alex, Binck en SNS een margin gevraagd van circa € 1400. Omdat we 10 keer € 107 ontvingen, werd er direct € 1070 op de rekening bijgeschreven. Na aftrek van transactiekosten is dat € 1031.

Nettorendement van 290%

Uitgaande van € 1386 aan margin en een premieontvangst van € 1031 is er dus een netto investering van € 355. Dit levert dan een nettorendement op van 290% in 1477 dagen. In deze ruim 4 jaar komt dat op jaarbasis neer op 72% op jaarbasis, ruim meer dus dan op een spaarrekening en voldoende om de 1,2% vermogensrendementsheffing en de 3% inflatie te kunnen trotseren.

Margin lager

Als u ING in portefeuille heeft, is uw margin aanzienlijk lager en kan uw rendement dus nog hoger worden, omdat uw netto investering daalt. De hoogste margin geldt namelijk voor de calls en door de stukken halveert de margin. Bovendien loopt u dan geen risico dat het aandeel fors stijgt, omdat u de aandelen in portefeuille heeft.

Iedere maand € 21 tijdswaarde

Iedere dag ontvangen we gemiddeld € 0,70 voor het risico dat we lopen. Per maand is dat gemiddeld € 21 waar we verder niets meer voor hoeven te doen. Maand in, maand uit en dat dus ruim 4 jaar achter elkaar. Als u niet de stukken in portefeuille heeft, is het handig om € 5000 achter de hand houden voor het geval dat we toch de stukken worden geleverd (of er voor zorgen dat dan dat geld vrijgemaakt kan worden).

Bijsturen

We kunnen, zeker met langere opties, natuurlijk altijd bijsturen door aandelen te kopen en er een opties/covered-optie-2/” title=”covered”>covered strangle van te maken of opties door te rollen of er een driepoot van te maken of de positie te sluiten.

Handleiding ‘Geld verdienen met opties’

Download de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.

+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren.

+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert.

+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie.

Kijk voor meer informatie op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

3 antwoorden
 1. albert
  albert zegt:

  Beste Harm,
  Boven staande optie ziet er fantastisch uit maar in deze onzekere markt zitten er toch wel nadelen aan a. 5000,- van het gereedschap is weg en moet ik parkeren en is niet meer te gebruiken.
  b. de kans dat ING inderdaad 48% zou kunnen zakken is zeker niet ondenkbaar en aanwezig gezien de huidige markt.
  Als je het mij zou vragen zou ik de put mrt 8,- 2014 kopen 10 st.Invest.120,0 ex. kosten mocht er wat gebeuren en dat kan volgens mij niet lang meer duren.
  Financieel lukt het mij nu niet om deze aktie op te zetten ik zou namelijk alleen maar de put opties gekocht hebben.Mrt 8,- 2014 voor gem.0.12 cent p.st
  vr.gr.
  Albert
  PS
  Deze houd ik in de gaten!

  Beantwoorden
  • Jaap
   Jaap zegt:

   Beste Albert,
   indien je financiële middelen zo beperkt zijn is het wellicht verstandig om je in het geheel niet in deze markt te begeven. Elke investering kent z’n eigen risico’s en mocht het fout gaan moet je dat wel kunnen dragen.

   Beantwoorden
 2. Frans
  Frans zegt:

  Geachte redactie,

  De strategie lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar de risicoparagraaf is m.i. wat onderbelicht.

  Op 9 mei 2012 haalde ik hetzelfde grapje uit met KPN. De koers leek stabiel en was licht stijgend op ergens rond de € 12.-

  Ik schreef de call op € 14,- en ontving 0,55. Ik schreef de put op € 8.- en ontving € 0,80, dus totaal € 1,35.

  Je zou zeggen op € 6,65 met een korting van bijna 45% wil ik wel aandelen KPN hebben en het risico is niet groot.

  Vervolgens daalde de koers, de call werd waardeloos en de put liep vol. Al doorrollende heb ik het hele traject naar beneden meegemaakt. Het verlies kunt U gemakkelijk becijferen.

  Het aandeel ING is al 5 jaar stabiel. Had U 6/7 jaar gekozen, had het plaatje er heel anders uitgezien. Beleggen in bankaandelen is nog steeds een behoorlijk risico. Er gaat nog veel gebeuren in de financiële wereld. In pakketjes rommelhypotheken wordt alweer
  gehandeld en de bonussen zeer weer hoog, dus nodigen weer uit tot stoute dingen.

  In geval van nood zal Jeroen Dijsselbloem ING wel overeind houden, maar deze keer niet ten koste van de belastingbetaler maar allereerst ten koste van de aandeelhouder.

  Denk aan SNS en aan Cyprus. De aandelen kunnen zomaar op € 0.— gezet worden. De argeloze belegger krijgt dan de volle laag met 1000 aandelen á € 5,-, die niets meer waard zijn.

  De tussentijdse bijstuuracties lijken effectief, maar zijn dat in de praktijk vaak niet.
  Denk aan Jeroen en aan KPN. Achteraf is overigens makkelijker oordelen.

  Ik ben een amateurbelegger en de kans dat ik het bij het verkeerde eind heb is dus groot. Als dat het geval is wil ik het graag weten, want het voorstel ING blijft aantrekkelijk ogen.

  met vriendelijke groet
  Frans

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.