Laatste update:

Begin jaren negentig werden Nationale Nederlanden en NMB Postbank gefuseerd tot ING bank. Deze combinatie was geen uitzondering, ook andere banken deden veel in verzekeringen. Sommige banken en verzekeraars fuseerden, anderen gingen heel nauw samenwerken. Bij de bank kon je als consument voor alles wat met financiën te maken had terecht: sparen, beleggen, verzekeren en hypotheken.Dat gaf ook problemen. De bank was bijvoorbeeld zelf ook als belegger op de beurs actief. Ik heb daar heel wat artikelen over geschreven en zal dat ongetwijfeld ook nog veel doen. De scheiding tussen adviseur en belegger is namelijk nog altijd niet aangebracht. Daar waar de bank dus uw adviseur is, is ze dat ook voor haar eigen beleggingen en dat bijt elkaar wel eens. Wat gaat bij de bank voor, de winst op de eigen aandelenportefeuille, of de winst van de klant? In feite weten we het antwoord al.

Ook verzekeren kan wel eens bijten met de bankactiviteiten. De woekerpremies zijn daar uiteindelijk het resultaat van. Spaarders moesten verzekerden worden en zo is menig spaarder behoorlijk door zijn bank/verzekeraar bedrogen. Hetzelfde gebeurde bij hypotheken, waarbij de combinatie met verzekeren en beleggen ook gemaakt is en, achteraf gezien, nooit ten gunste van de klant. Eigenlijk zijn alle producten die sinds half jaren negentig door de banken/verzekeraars voor de spaarders van de bank ontwikkeld zijn een drama voor de spaarder gebleken. De spaarder is aan alle kanten bedrogen en belogen door de banken. En nog altijd houden we allemaal rekeningen bij de banken aan. In feite is dat wel het ultieme bewijs dat de mens een dom kuddedier is.

Anderszins is het ook moeilijk om geen klant te zijn. De banken hebben immers een monopolie op geldverstrekking en het aanhouden van geld. U kunt financieel geen stap doen zonder bank. Dat is dan ook waarom banken veel degelijker zouden moeten worden. Lees hiervoor het verhaal over de bankhervormingen die ook George Soros wil. We zouden dan niet alleen moeten willen, we zouden het moeten eisen.

Nieuwe banken zouden de zekerheid moeten geven dat ze ons geld niet op de beurs in veel te ingewikkelde producten gaan verkwanselen, dan wel ons geld via onterechte bonussen aan topmanagers en supergokkers geven. Daar waar de makelaar niet meer voor zowel koper als verkoper mag opereren, zou ook de bank moeten kiezen. Of zelf beleggen, of beleggingsproducten en adviezen verkopen of zelf beleggingsproducten beheren. Het mag wat mij betreft niet allemaal onder één dak.

Tom Lassing, Beursbox.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.