Inkomensgericht beleggen
Dividend is voor beleggers niet alleen belangrijk om een inkomensstroom mee te genereren, al telt dit voor beleggers wel mee. Onderzoek wijst namelijk uit dat bedrijven die een hoge ‘pay out ratio’ hebben (een groot percentage van hun winst uitkeren), structureel beter presteren. Dit is niet voor iedereen gelijk logisch. Immers, bedrijven die hun winst uitkeren aan beleggers, kunnen dit niet investeren in hun bedrijf. Vaak wordt dan ook gezegd dat bedrijven die veel dividend uitkeren, geen aantrekkelijke investeringskansen zien en daarom maar overgaan tot het teruggeven van het geld aan hun aandeelhouders.
Bedrijven die veel dividend uitkeren, weten dat ze slechts een beperkt deel van hun winst kunnen investeren. Zij zullen daarom veel kritischer moeten omgaan met de beschikbare middelen. Inefficiënte investeringen worden zodoende door deze bedrijven blijkbaar minder snel gedaan.
Een goed voorbeeld hiervan zijn de overnames van andere bedrijven. Overtollige kasgelden kunnen worden aangewend voor de aankoop van andere bedrijven. Vaak wordt hier een (forse) premie betaald om de aandelen te verwerven. De hogere prijs dan de marktwaarde is echter niet het enige probleem. Vaak blijken deze overnames namelijk in de praktijk ook geen waarde toe te voegen aan het bedrijf. Onderzoek wijst uit dat 80% van de overnames geld vernietigt, in plaats van geld op te leveren.
Een reden van het management om een bedrijf over te nemen, wordt naast door overtollige liquiditeiten, nogal eens gedaan vanwege redenen die meer te maken hebben met het ego van het management dan met de rentabiliteit. Op borrels en recepties klinkt het immers beter als je zegt dat je net een bedrijf hebt overgenomen en nu nog meer mensen onder je hebt.
Het management van het overgenomen bedrijf vindt het ook vaak wel prima omdat een mooie bonus of afvloeiingsregeling wordt overeengekomen. De belangen van de aandeelhouders worden echter niet vaak gediend met een fusie. Indien de aandeelhouder zijn geld wilde spreiden over beide bedrijven, dan was dat immers ook mogelijk door de aandelen van beide bedrijven te kopen.
Goed geleide bedrijven zijn gericht op het betalen van een zo hoog mogelijk dividend omdat daarmee de populariteit van het aandeel toeneemt. Want welke belegger wil nu niet ieder jaar of zelfs ieder kwartaal een constante inkomensstroom om daarmee een mooie reis, auto, studie van kinderen of andere doelen mee te financieren?
Managers moeten dus goed met de kasstromen om kunnen gaan en hun ego niet belangrijker vinden dan het belang van de aandeelhouder. Het vergt nog al wat inspanning en een lange termijn visie om periodiek een bedrag aan de aandeelhouders over te maken. Maar het werpt wel zijn vruchten af. Over een langere periode bekeken, blijkt dat het dividendrendement een groot deel van het rendement vormt.
Koerswinst blijkt veelal te worden overschat, net zo als de mogelijkheid overigens om in staat te zijn om die aandelen te selecteren die in de komende periode sneller gaan stijgen dan de markt. En wellicht nog wel belangrijker, veel beleggers besluiten om aandelen die gestegen zijn van de hand te doen (van winst nemen is nog iemand armer geworden) en verliezen lang te laten doorlopen. Niet echt verwonderlijk natuurlijk omdat het onderbewustzijn dit beleggers influistert.
Wanneer een positie op winst staat, krijgen veel beleggers namelijk last van hoogtevrees. De winst mag niet meer ontsnappen. Het verliezen van de winst doet pijn, dus het onderbewustzijn dwingt de belegger om zijn winst te nemen.
Anderzijds zorgt een verliesgevende positie er voor dat de belegger zich zelf voor houdt:
- zolang ik niet verkoop, heb ik geen verlies,
- het is maar een papieren verlies
- het komt wel weer goed
- ik beleg voor de lange termijn
- het is nu zo ver gedaald
- het is toch een prima bedrijf
- …zei dat ik het moest kopen
- et cetera et cetera
Het gevolg hiervan is, dat beleggers verliezen vaak te lang laten doorlopen. De consequentie hiervan is, is dat winsten worden afgekapt en dat verliesgevende posities tot in lengte van dagen in portefeuille blijven.
Het verdienen van geld op de beurs doe je echter door precies het tegenovergestelde te doen: winsten laten doorgroeien en verliezen zo snel mogelijk afkappen. Dat betekent dus, als je succesvol wilt zijn op de beurs, je vaak tegen je gevoel in zal moeten gaan.
Beter is het dus om verliezen te beperken en winsten zo lang mogelijk te laten doorlopen. Maar dit vraagt wel de discipline om tegen je gevoel in te handelen. Verlies nemen doet immers pijn, net als winst die weer door je vingers glipt. Je emotie verhindert dus vaak dat beleggers geld verdienen. Daarom is het zaak om meer op basis van ratio dan op emotie te beleggen. Een goede dividendstrategie kan daar natuurlijk bij helpen.
Het is echter wel zaak om nauwkeurig de aandelen te selecteren. Uitsluitend op basis van dividend te selecteren, kan nog al eens vervelende gevolgen hebben. Belangrijk is een goede strategie te hanteren en/of te kijken naar de redenen waarom het bedrijf zoveel dividend uitkeert. En natuurlijk een goede spreiding aan te brengen binnen sectoren, want je wilt natuurlijk niet al je eieren in hetzelfde mandje leggen. Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.dividend-aandelen.nl
Harm van Wijk
Hallo Harm,
Bedrijven met een mooi dividend vinden aandeelhouders belangrijk. Wat ik wel erg lastig vind, een goede belegging vinden wanneer ik met zoveel data rekening moet houden. Ook het bepalen van verkoopprijs, ga je bijkopen of neem je gestaffeld winst? Of je stap in een aandeel en een grote partij verkoopt zijn aandelen en drukt je aandeel door de stoplos om vervolgens wel te gaan stijgen. http://www.dividend-aandelen.nl
Dag Harm,
Doe jij ook aan mentorship? Want ik ben van mening dat hebben van een goede mentor nr1 prioriteit is.
Ik hoor graag van u.
N.Uyting