Instappen makkelijker dan uitstappen

Joop Folkertsma wijst er in zijn column deze week op dat hij ruim een maand geleden op een mooi moment in SBM Offshore stapte. Toch leed deze ervaren belegger verlies op zijn positie. De reden: hij stapte op een ongelukkig moment weer uit. Dit komt ons en andere beleggers bekend voor (1). Veel beleggers nemen vol vertrouwen een positie in, maar weten vervolgens niet goed wanneer ze deze weer moeten sluiten.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Dat uitstappen moeilijker is dan instappen, valt deels uit emotioneel oogpunt te verklaren. Bij het sluiten van de positie wordt immers het resultaat daadwerkelijk gerealiseerd. In minimaal 40 procent van de transacties zal het om verlies gaan. Niet voor iedereen is dit eenvoudig te accepteren. Temeer daar het geregeld voorkomt dat het achteraf beter was om de positie aan te houden. En wel in 40 procent van de gevallen.

Winst nemen is psychologisch gezien eenvoudiger. Toch zult u zich ook bij winstgevende transacties geregeld afvragen of u wel goed hebt gehandeld. Denk aan een belegger die een leuk ritje met TomTom maakte en 10 procent winst binnensleepte. Leuk, maar dit valt in het niet bij de koerswinst van ruim 70 procent die onze IT-portefeuille op TomTom heeft gemaakt.

Wij maken gebruik van onder andere de technische analyse voor het bepalen van het inkopen en verkopen van aandelen, maar ook de fundamentele analyse mag eigenlijk niet ontbreken. Uit onderzoek blijkt dat door een combinatie van deze twee analyses gebruiken de sterke punten van beide zienswijzen te gebruiken zijn(2).

De 10 gewoontes van succesvolle ondernemers

Hoe word ik een succesvol ondernemer? Het antwoord op deze vraag zal iedereen, ook niet-ondernemers, interesseren.  Een betere ondernemer word je immers door als mens beter te worden. Iedere ondernemer droomt ervan om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen en de daaruit voortvloeiende gevolgen zoals vrijheid en geld. In dit rapport vindt u 10 gewoontes die succesvolle ondernemers gemeen hebben. Wil jij deze gratis handleiding? Bezoek dan onderstaande link:

https://www.30aandelen.nl/gewoontes

Zodra een van te voren gedefinieerde stop-loss is geraakt, verkopen we de aandelen. Dat de koers vervolgens soms – de bekende 40 procent – toch weer opveert, accepteren we. De kans is immers 60 procent dat de koers verder terugvalt. Soms ligt de stop-loss op een bepaald koersniveau, namelijk als we met een horizontale steun van doen hebben. Geregeld komt het echter voor dat de steunlijn oploopt. Het niveau waarop we ingrijpen loopt dan eveneens mee omhoog, zodat de winst wordt ‘vastgeklikt’.

Evenals de stop-loss beweegt het koersdoel vaak mee omhoog. Het liefst kopen we immers aandelen die zich in een stijgend trendkanaal voortbewegen. Dit verklaart waarom we geen koersdoelen aan onze adviezen koppelen. Wij kopen en verkopen steeds zonder emotie. Want we zijn ervan overtuigd dat met onze wetenschappelijke wijze van beleggen structureel geld verdiend kan worden. Immers, wanneer de winsten groter zijn dan de verliezen en winsten vaker voorkomen dan verliezen, kan het niet anders dan dat we geld verdienen. De mooie portefeuillerendementen ondersteunen ons in deze visie.

Dit probleem van wanneer aan- en verkopen is niet alleen bij aandelen een probleem. De juiste timing blijft ook voor forexhandelaren een uitdaging, zoals blijkt uit deze studie verschenen in Journal of International Money and Finance. Auteur Carol L. Osler stelt dat valutahandelaren soms verbaasd zijn over de grote frequentie van abrupte forse wisselkoersfluctuaties die zich kunnen voordoen. De studie toont aan dat dat dergelijke bewegingen kunnen worden gekatalyseerd door stop-loss-orders, die snelle, zichzelf versterkende prijsbewegingen of zogenaamde “prijscascades” veroorzaken. Wat het moeilijk maakt om het juiste moment van aan- en verkopen op de valutamarkten te bepalen(3).

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ en maak winst op de beurs:https://www.10stappen.com

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

beleggen instappen en uitstappen

Bronnen:

  1. https://www.researchgate.net/publication/340137885_Irrational_Behavior_when_Buying_and_Selling_Stocks_Monotone_Linkage_Choice_Mode
  2. http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?artid=2334-735X1602026P
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261560604001147
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.