Joop Folkertsma wijst er in zijn column deze week op dat hij ruim een maand geleden op een mooi moment in SBM Offshore stapte. Toch leed deze ervaren belegger verlies op zijn positie. De reden: hij stapte op een ongelukkig moment weer uit. Dit komt ons bekend voor. Veel beleggers nemen vol vertrouwen een positie in, maar weten vervolgens niet goed wanneer ze deze weer moeten sluiten.

Dat uitstappen moeilijker is dan instappen, valt deels uit emotioneel oogpunt te verklaren. Bij het sluiten van de positie wordt immers het resultaat daadwerkelijk gerealiseerd. In minimaal 40 procent van de transacties zal het om verlies gaan. Niet voor iedereen is dit eenvoudig te accepteren. Temeer daar het geregeld voorkomt dat het achteraf beter was om de positie aan te houden. En wel in 40 procent van de gevallen.

Winst nemen is psychologisch gezien eenvoudiger. Toch zult u zich ook bij winstgevende transacties geregeld afvragen of u wel goed hebt gehandeld. Denk aan een belegger die een leuk ritje met TomTom maakte en 10 procent winst binnensleepte. Leuk, maar dit valt in het niet bij de koerswinst van ruim 70 procent die onze IT-portefeuille op TomTom heeft gemaakt.

Zodra een van te voren gedefinieerde stop-loss is geraakt, verkopen we de aandelen. Dat de koers vervolgens soms – de bekende 40 procent – toch weer opveert, accepteren we. De kans is immers 60 procent dat de koers verder terugvalt. Soms ligt de stop-loss op een bepaald koersniveau, namelijk als we met een horizontale steun van doen hebben. Geregeld komt het echter voor dat de steunlijn oploopt. Het niveau waarop we ingrijpen loopt dan eveneens mee omhoog, zodat de winst wordt ‘vastgeklikt’.

Evenals de stop-loss beweegt het koersdoel vaak mee omhoog. Het liefst kopen we immers aandelen die zich in een stijgend trendkanaal voortbewegen. Dit verklaart waarom we geen koersdoelen aan onze adviezen koppelen. Wij kopen en verkopen steeds zonder emotie. Want we zijn ervan overtuigd dat met onze wetenschappelijke wijze van beleggen structureel geld verdiend kan worden. Immers, wanneer de winsten groter zijn dan de verliezen en winsten vaker voorkomen dan verliezen, kan het niet anders dan dat we geld verdienen. De mooie portefeuillerendementen ondersteunen ons in deze visie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.