Investeren in cloud: de beste cloud computing aandelen van 2023

investeren in cloud

it In veel opzichten was 2022 opnieuw een jaar van sterke groei voor de cloud technologie. Onvoorspelbare macro-economische ontwikkelingen zorgden er echter voor dat veel bedrijven nadachten over de toekomst en zich voorbereidden op het realiseren van meer winst in de komende jaren in plaats van uitsluitend op korte termijn te denken. Waardoor de investeringen tijdelijk op een lager pitje kwamen te staan.

Investeren in de cloud is echter de sleutel voor bedrijven die een concurrentievoordeel willen behalen – en de concurrentie voor willen blijven. Door de technologische vooruitgang maken steeds meer bedrijven gebruik van cloudapplicaties om hun producten en diensten efficiënt te leveren. Investeren in cloud aandelen kan een lucratieve manier zijn om te profiteren van deze sector. Lees in dit artikel meer over de 22 beste cloud computing aandelen voor 2023.

Cloud trends in 2023

Volgens Gartner zullen de wereldwijde IT-uitgaven naar verwachting met 5,1% stijgen tot 4,6 biljoen dollar in 2023. En dit gedreven door een toename van 11,3% in investeringen in cloudapplicaties tot 879,62 miljard dollar. Wat betekent dit soort verhoogde uitgaven en investeringen voor de bedrijfswereld? C2C Global, een klantcommunity van Google Cloud, heeft vijf cloud trends geïdentificeerd om in de gaten te houden in 2023:

 • In de toekomst zullen maatwerkoplossingen, in plaats van one-size-fits-all-aanbiedingen van individuele providers, steeds meer de norm worden.
 • De acceptatie van de AI en ML-technologie zal toenemen
 • Elke organisatie wil de vele en gevarieerde mogelijkheden van AI- en ML-technologie benutten. Sommigen willen hun gegevens gebruiken om analyses te verbeteren en voorspellende modellen te bouwen, en anderen willen herhaalbare processen automatiseren.
 • Momenteel vereisen veel AI- en ML-modellen uitgebreide tests en training voordat ze op grote schaal kunnen worden geïmplementeerd in grote organisaties die metabytes aan gegevens hosten of brede klantenbestanden bedienen.
 • Uit het onderzoek van C2C is zelfs gebleken dat slechts 47% van de respondenten momenteel AI en ML gebruikt. Deze technologieën scoorden echter hoog bij de technologieën die de respondenten in de toekomst hopen te gebruiken.

De belofte van de AI en ML-technologie is te belangrijk om te negeren. Naarmate modellen worden verfijnd en training en testen betrouwbaarder en automatischer worden, zullen bedrijven en organisaties meer op deze technologieën gaan vertrouwen. AI en ML-technologie wordt dus gemeengoed. Hoog tijd dat we er dus wat extra aandacht aan besteden.

Voordelen van AI en ML workloads in de cloud


Bedrijven gebruiken steeds vaker AI en ML

Laten we even kijken naar de voor- en nadelen van het plaatsen van kunstmatige intelligentie en machine learning applicaties in de cloud. Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) zijn enkele van de meest gehypte bedrijfstechnologieën. Zij hebben ten zeerste tot de verbeelding gesproken van bedrijfsleiders, met de belofte van meer efficiëntie en lagere kosten. Maar ook het grote publiek is mee, met op de achtergrond ontwikkelingen zoals zelfrijdende auto’s en autonome luchttaxi’s. Die beiden misschien dichter bij zijn dan we zelf denken.

De realiteit is natuurlijk wat minder prozaïsch. Bedrijven zijn vooral op zoek naar AI om gebieden zoals online productaanbevelingen of om het opsporen van defecten aan productielijnen te automatiseren. Bedrijven gebruiken AI in verticale sectoren, zoals financiële dienstverlening, detailhandel en energie. Hier omvatten toepassingen fraudepreventie en het analyseren van bedrijfsprestaties voor leningen. Evenals de vraagvoorspelling voor seizoensgebonden producten en het doorzoeken van enorme hoeveelheden gegevens om energienetwerken te optimaliseren.

De markt voor AI en ML zal snel groeien

Dit alles voldoet niet aan het idee van AI als een intelligente machine in de trant van 2001: A Space Odyssey’s HAL. Wat natuurlijk een science fiction idee is. Maar het is nog steeds een snelgroeiende markt, gedreven door bedrijven die meer waarde uit hun gegevens proberen te halen en hun business intelligence en analyses willen automatiseren om de besluitvorming te verbeteren.

Industrie-analistenbureau Gartner voorspelt bijvoorbeeld dat de wereldwijde markt voor AI-software dit jaar $ 62 miljard zal bereiken. De snelste groei zal afkomstig zijn van kennisbeheer. In 2024 kan die groei nog versnellen en ook in de rest van het decennium kan het snel gaan. Volgens het bedrijf heeft 48% van de ondervraagde CIO’s kunstmatige intelligentie en machine learning al ingezet of is van plan dit binnen de komende 12 maanden te doen.

Stimulatie van marktgroei door cloud computing

Veel van deze groei wordt gedreven door ontwikkelingen in cloud computing, aangezien bedrijven kunnen profiteren van de lage initiële kosten en schaalbaarheid van cloud infrastructuur. Gartner noemt bijvoorbeeld cloud computing als een van de vijf factoren die de groei van AI en ML stimuleren. Dit omdat het bedrijven in staat stelt om sneller te experimenteren en AI te operationaliseren met minder complexiteit.

Voordelen van eigen cloud AI- en ML-modellen


Cloud diensten ontwikkelen eigen AI- en ML-modellen

Daarnaast ontwikkelen de grote public cloud providers hun eigen AI-modules, waaronder beeldherkenning, documentverwerking en edge applicaties ter ondersteuning van industriële en distributieprocessen. Enkele van de snelst groeiende toepassingen voor AI en ML situeren zich rond e-commerce en reclame. Bedrijven willen uitgavenpatronen analyseren, aanbevelingen willen doen en automatisering willen gebruiken om gerichte reclame te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het groeiende volume aan bedrijfsgegevens dat zich al in de cloud bevindt, waardoor de kosten en complexiteit die gepaard gaan met het verplaatsen van gegevens worden weggenomen.

De cloud stelt organisaties ook in staat gebruik te maken van geavanceerde analyse– en rekenfaciliteiten, die vaak niet kosteneffectief zijn om intern te bouwen. Dit omvat het gebruik van speciale grafische verwerkingseenheden (GPU’s) en extreem grote opslagvolumes die mogelijk worden gemaakt door cloudopslag.

“Dergelijke mogelijkheden liggen buiten het bereik van het aanbod op locatie van veel bedrijven, zoals GPU-verwerking. Dit toont het belang aan van mogelijkheden wat de cloud betreft in de digitale strategieën van bedrijven”, zegt Lee Howells, hoofd AI bij adviesbureau PA Consulting.

Bedrijven bouwen AI- en ML-expertise op via cloud diensten

Bedrijven bouwen ook expertise op in hun gebruik van AI via cloud gebaseerde diensten. Een groeigebied is AIOps, waar organisaties gebruikmaken van kunstmatige intelligentie om hun IT-activiteiten te optimaliseren, eens te meer vooral in de cloud.

Een andere is MLOps, waarvan Gartner zegt dat het de operationalisering van meerdere AI-modellen zal verbeteren, waarmee samengestelde AI-omgevingen opgebouwd kunnen worden. Dit stelt bedrijven in staat om meerfunctionele modellen op te bouwen uit kleinere bouwstenen. Deze blokken kunnen worden gehost op on-premise systemen, in-house of in hybride omgevingen.

Net zoals cloud serviceproviders de bouwstenen van IT aanbieden – rekenkracht, opslag en netwerken – zo bouwen ze ook een reeks kunstmatige intelligentie- en machine learning-modellen op. Ze bieden ook op AI en ML gebaseerde diensten aan die bedrijven, of externe technologiebedrijven, in hun applicaties kunnen inbouwen.

Deze AI-aanbiedingen hoeven geen end-to-end-processen te zijn, en vaak zijn ze dat ook niet. In plaats daarvan bieden ze functionaliteit die voor een bedrijf te kostbaar of te complex zou zijn om zelf te bieden. Maar het zijn ook functies die kunnen worden uitgevoerd zonder de beveiligings- of wettelijke vereisten van het bedrijf in gevaar te brengen, of die een grootschalige migratie van gegevens met zich meebrengen.

Voorbeelden van cloud AI-modellen

Voorbeelden van deze AI-modules zijn beeldverwerking en beeldherkenning, documentverwerking en -analyse en vertaling. “We opereren binnen een ecosysteem. We kopen stenen en dan bouwen we huizen en andere dingen van die stenen. Vervolgens leveren we die huizen aan individuele klanten. Zo werken ook deze AI-modules”, zegt Mika Vainio-Mattila, CEO van Digital Workforce, een bedrijf voor robotprocesautomatisering (RPA). Het bedrijf gebruikt cloud technologieën om de levering van automatiseringsdiensten aan zijn klanten op te schalen, waaronder zijn “robot as a service”, die kan draaien op Microsoft Azure of een private cloud.

Groeiend aanbod van cloud AI- en ML-modellen


Belang van AI en ML in bedrijfsautomatisering

Vainio-Mattila zegt dat AI al een belangrijk onderdeel is van bedrijfsautomatisering. “Waarschijnlijk de meest voorkomende toepassing is intelligente documentverwerking, een technologie die in feite ongestructureerde documenten begrijpt”, zegt hij. “Het doel is om die documenten betekenisvol te maken voor ‘robots’, of geautomatiseerde digitale agenten, die vervolgens dingen doen met de gegevens in die documenten. Dat is de ruimte waar we het meeste gebruik van AI-tools en -technologieën hebben gezien, en waar we zelf het meest AI hebben toegepast.”

Hij ziet een groeiende druk van de grote cloud bedrijven om AI-tools en -modellen aan te bieden. In eerste instantie is dat een taak die is weggelegd voor externe softwareleveranciers of dienstverleners zoals zijn bedrijf, maar hij verwacht dat de aanbieders van cloudoplossingen (CSP’s) ook meer AI-technologie rechtstreeks aan gebruikers (lees: bedrijven) gaan aanbieden.

“Het is een interessante ruimte omdat de grote cloud providers – uiteraard aangevoerd door Google, maar op de voet gevolgd door Microsoft en Amazon en anderen inclusief IBM – een aanbod hebben geïmplementeerd rond ML- en AI-gebaseerde diensten voor het ontcijferen van ongestructureerde informatie. Dat omvat het herkennen of classificeren van foto’s of, of vertalingen.

Dit zijn algemene technologieën die zo zijn ontworpen dat anderen ze kunnen hergebruiken. De bedrijfsapplicaties zijn vaak erg use-case-specifiek en hebben experts nodig om ze af te stemmen op de zakelijke behoeften van een bedrijf. En de focus ligt meer op backoffice-activiteiten dan op toepassingen, zoals zelfrijdende auto’s.

Steeds meer eigen cloud AI- en ML-modellen

Cloudproviders bieden volgens Howells van PA Consulting ook zogenaamde domein specifieke modules aan. Deze zijn al geëvolueerd in de financiële dienstverlening, productie en gezondheidszorg, zegt hij. Het aanbod aan AI-diensten dat in de cloud wordt aangeboden, is nu al relatief breed en groeit nog steeds. “De grote cloud-spelers hebben nu modellen die iedereen kan gebruiken en uitvoeren”, zegt Tim Bowes, associate director voor data-engineering bij adviesbureau Dufrain. “Twee tot drie jaar geleden was het allemaal technologie van derden, maar nu bouwen ze eigen tools.”

Voorbeelden van cloud AI en ML-modellen

Azure biedt bijvoorbeeld Azure AI, met vision-, spraak-, taal- en besluitvormings-AI-modellen waartoe gebruikers toegang hebben via AI-calls. Microsoft splitst zijn aanbod op in Applied AI Services, Cognitive Services, machine learning en AI-infrastructuur.

Google biedt AI-infrastructuur, Vertex AI, een ML-platform, data science-services, mediavertaling en spraak-naar-tekst, om er maar een paar te noemen. Dankzij de Cloud Inference API kunnen bedrijven werken met grote datasets die zijn opgeslagen in de cloud van Google. Het is tegen die achtergrond niet verwonderlijk dat het bedrijf ook cloud-GPU’s levert.

Amazon Web Services (AWS) biedt ook een breed scala aan op AI gebaseerde diensten, waaronder beeldherkenning en video-analyse, vertaling, conversatie-AI voor chatbots, natuurlijke taalverwerking en diensten gericht op ontwikkelaars. AWS promoot ook zijn gezondheids- en industriële modules.

De grote enterprise software en software-as-a-service (SaaS) providers hebben ook hun eigen AI-aanbod. Deze omvatten Salesforce (ML en voorspellende analyses), Oracle (ML-tools inclusief vooraf getrainde modellen, computervisie en NLP) en IBM (Watson Studio en Watson Services). IBM heeft zelfs een specifieke set op AI gebaseerde tools ontwikkeld om organisaties te helpen hun milieurisico’s te begrijpen.

Gespecialiseerde bedrijven zijn onder andere H2O.ai, UIPath, Blue Prism en Snaplogic. Hoewel de laatste drie beter beschreven kunnen worden als intelligente automatiserings- of RPA-bedrijven dan pure-play AI-providers. Het is echter een dunne lijn.

Bedrijven experimenteren vaak met AI

Volgens Jeremiah Stone, chief technology officer (CTO) bij Snaplogic, wenden ondernemingen zich vaak op experimentele basis tot AI. Zelfs wanneer meer een volwassen technologie geschikter kan zijn voor hun doeleinden. “Waarschijnlijk 60% of 70% van de praktijk cases die ik heb gezien, starten, althans in eerste instantie, met het verkennen van AI en ML als een manier om problemen op te lossen die misschien beter kunnen worden opgelost via een andere aanpak”, zegt hij.

“Maar dat is te vergeven, want als mensen zijn we voortdurend extreem optimistisch over wat software en technologie voor ons kunnen doen – als we dat niet zouden doen, zouden we niet vooruitgaan.” Experimenteren met AI zal volgens hem op de langere termijn voordelen opleveren.

Beste cloud computing aandelen in 2023

Om te beginnen zijn de drie grootste public cloud-reuzen interessante cloud computing aandelen om te bekijken wanneer je wilt investeren in cloud:

 • Amazon (NASDAQ:AMZN) en zijn Amazon Web Services
 • Microsoft (NASDAQ:MSFT) met Azure
 • Alphabet (NASDAQ:GOOGL) (NASDAQ:GOOG) met voor Google Cloud

Hoewel deze bedrijven geen pure plays in de cloud industrie zijn, bieden ze alle drie infrastructuur en diensten voor organisaties die een digitale transformatie ondergaan (een uitdrukking die de migratie naar cloud gebaseerde operaties omvat). Ze hebben de meest complete ecosystemen van software en partnerschappen met externe software-as-a-service providers, goede opties dus om te overwegen bij investeren in cloud.

Naast deze grote drie zijn er nog andere meer gefocuste bedrijven die hun portfolio blootstellen aan de ontwikkeling van de cloud. De 22 beste cloud computing aandelen van 2023 zijn:

 1. Salesforce
 2. Adobe
 3. Zoom
 4. Veeva Systems
 5. Unity Software
 6. The Trade Desk
 7. Digital Ocean
 8. Fastly, Inc.
 9. Snowflake
 10. DocuSign, Inc.
 11. CrowdStrike Holdings, Inc.
 12. ServiceNow, Inc.
 13. Microsoft
 14. Amazon
 15. Atlassian
 16. Twilio
 17. Splunk
 18. RingCentral
 19. Workday
 20. HubSpot
 21. Alteryx
 22. Smartsheet

1. Salesforce

Als we het hebben over investeren in cloud computing, moet Salesforce (NYSE:CRM) sowieso aan bod komen. Deze specialist in klantrelatiebeheer was vanaf eind jaren negentig van vorige eeuw een pionier op het gebied van software die gebruikmaakt van cloud technologie.

Salesforce is sindsdien vertakt naar andere gebieden van bedrijfssoftware via organische groei en een gestage stroom van acquisities. Salesforce’s recente overname van Slack, de tool voor werken op afstand en samenwerking, zal het bedrijf waarschijnlijk op ramkoers brengen met Microsoft’s Teams-samenwerkingssuite.

Vanwege het succes om een volwaardig technologieplatform te worden voor bedrijven van alle soorten en maten, is Salesforce ook een uitstekende manier om op kleinere cloudstarters te spelen. Het investeert regelmatig in, of verwerft belangen in, kleinere cloud-peers zoals Snowflake (NYSE:SNOW) vóór de beursintroductie (IPO). Meer recent verwierf het een belang in hot IPO Monday.com (NASDAQ:MNDY). Zo profiteert het mee van eventuele successen van deze bedrijven.

Salesforce is zeer winstgevend en investeert zwaar om de uitbreiding te maximaliseren. Het zou het doel van oprichter en CEO Marc Benioff kunnen realiseren om binnen het komende decennium een van ’s werelds grootste technologiebedrijven te worden. Salesforce wordt al lang genoemd als een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld die verschillende software en applicaties leveren.

Het bedrijf is momenteel een van de grootste technologiebedrijven ter wereld. Salesforce bevindt zich echter in een turbulente situatie, zodat het moeilijk is om prognoses te maken. De technologiesector werd in 2022 aardig op zijn kop gezet. Zoals ook andere grote technologiebedrijven heeft ook dit bedrijf mensen moeten ontslaan. Groeien zonder groeipijn is vaak moeilijk, zoals hier wordt bewezen.

2. Adobe


Sterk op cloud gericht aandeel

Softwarebedrijf Adobe (NASDAQ:ADBE) werd opgericht in een IT-tijdperk dat teruggaat tot de opkomst van zowel de cloud als het internet. Een decennium geleden was van de cloud nog nauwelijks sprake, ook niet in de activiteiten van Adobe. Maar het bedrijf heeft zichzelf getransformeerd tot een leider in cloud services door zijn grote en nog altijd groeiende platforms aan te passen aan het cloud tijdperk. Adobe’s kerncompetenties in het leveren van creativiteitssoftware en het bewerken van documenten hebben het tot een hoofdrolspeler in de digitale transformatie gemaakt.

Hoewel het geen seriële verwerver van andere bedrijven is zoals Salesforce, heeft Adobe een aantal grote stappen gezet om zijn softwareverhaal af te ronden. In 2018 nam het de kleine bedrijven Marketo en Magento over om zijn positie als partner voor e-commercebedrijven te versterken. Eind 2020 kocht het Workfront om workflow- en projectmanagementoplossingen aan zijn arsenaal toe te voegen. Daarna nam Adobe Frame.io, het softwarebedrijf voor samenwerking op het gebied van videobewerking, over.

In combinatie met de organische groei die het legacy-aanbod van Adobe nog steeds genereert, is dit bedrijf een van de beste free cashflow-generatoren in de cloud industrie. Het verdient daarom een plaats in elke op de cloud gerichte portefeuille met aandelen.

Informatietechnologie is recessiebestendig

Sommige beleggers zijn misschien bang dat een mogelijke economische vertraging de koers van technologieaandelen, zoals Adobe Systems, verder naar beneden zou kunnen slepen. Maar de veelgevraagde diensten van Adobe zullen waarschijnlijk niet zo vaak door consumenten worden geschrapt als er een recessie komt.

Uit een recent onderzoek van Gartner blijkt dat bedrijven wereldwijd verwachten dat hun software-uitgaven in 2023 met 11% zullen stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar. Gartner zei dat de uitgaven voor informatietechnologie recessiebestendig zijn en dat bedrijven meer uitgeven aan digitale bedrijfsinitiatieven in plaats van te bezuinigen.

Dat betekent niet dat Adobe-aandelen onmiddellijk een grote winnaar zullen zijn op de beurs, maar het betekent wel dat het bedrijf waarschijnlijk een economische storm kan doorstaan. Dit maakt het dus een verstandig aandeel wanneer je wilt investeren in cloud computing aandelen.

3. Zoom


Snelle groei sinds pandemie

Er zijn maar weinig bedrijven die zo snel uit de vergetelheid zijn gekomen en de status van bekende naam hebben bereikt als Zoom (NASDAQ:ZM). De videoconferentie service is tijdens de pandemie een hoofdbestanddeel geworden om familieleden en zakelijke teams te helpen op afstand contact te houden. Zoom staat op het punt om door te gaan als een basisbehoefte van zakelijke communicatiediensten, lang nadat de pandemische beperkingen zijn geëindigd.

Zoom maakte furore in de zomer van 2021 toen het de intentie aankondigde om corporate contact center-specialist Five9 (NASDAQ:FIVN) over te nemen. De deal werd weggestemd door Five9-aandeelhouders, maar Zoom kondigde niettemin zijn eigen product op dit front aan en noemde het Video Engagement Center. Het is duidelijk dat Zoom een groter deel van de enorme wereldwijde telecomindustrie op het oog heeft door achter grote zakelijke communicatieaccounts aan te gaan.

Veranderingen in persoonlijke communicatie

Zoom profiteert ook van veranderingen in persoonlijke communicatie. Mobiele telefonie is een moderne noodzaak, maar op de cloud gebaseerde video interactie kan een serieuze verstoring van het traditionele telecomverkeer in de komende jaren. Een telefoongesprek kan veel persoonlijker en intiemer worden wanneer beide personen elkaar ook in de ogen kunnen kijken.

Kleine en grote bedrijven bevinden zich namelijk midden in een transformatie naar het digitale rijk met behulp van cloud computing technologie. De cloud is echt revolutionair; door online te werken, kunnen bedrijven een grotere geografische voetafdruk opbouwen, wrijving voor klanten verminderen en verschillende dagelijkse taken automatiseren – en de kosten van deze technologie blijven dalen.

Uitdagingen van de online wereld

Maar het zorgt wel voor enkele uitdagingen. Zo is het bepalen van de klanttevredenheid in een fysieke winkel vrij eenvoudig; een persoon kan rechtstreeks een medewerker raadplegen en direct feedback geven, waardoor een onmiddellijke oplossing wordt gevraagd voor eventuele problemen. In de online wereld kan een bedrijf echter te maken hebben met duizenden gezichtsloze klanten en als ze een slechte ervaring hebben, springen ze vaak naar een concurrerende winkel zonder iets te zeggen. Een daling van de verkoop zou de enige indicator kunnen zijn, en dan is het te laat om te reageren.

Dat is waar Datadog om de hoek komt kijken. Het is de ultieme tool voor cloudmonitoring die in verschillende sectoren wordt gebruikt, van detailhandel tot entertainment en gaming. Datadog kan bedrijven waarschuwen voor bugs in websites of applicaties zodra ze zich voordoen, en vooral voordat ze leiden tot verloren inkomsten. Het kan problemen oppikken die bijvoorbeeld slechts een klein deel van de klanten in een geografisch gebied treffen, die anders onopgemerkt zouden blijven.

Upgrade naar communicatiebedrijf

Zoom heeft nu een veel robuuster portfolio dan vóór de pandemie, wat betekent dat de waarde propositie voor klanten veel aantrekkelijker is. De nieuwere producten zijn onder meer het cloud telefoonsysteem Zoom Phone, de klantenserviceoplossing Zoom Contact Center en tools voor kunstmatige intelligentie die de productiviteit van verkoopteams en klantenservicemedewerkers verhogen. Kortom, Zoom is geëvolueerd naar een volledig communicatiebedrijf.

Die overgang zou beleggers die willen investeren in cloud aandelen om twee redenen moeten aanspreken. Ten eerste kan Zoom vollediger inspelen op de communicatiebehoeften van zijn klanten, en gezien zijn marktleiderschap op het gebied van videoconferentie software is Zoom goed gepositioneerd om de acceptatie van aangrenzende producten te stimuleren. Ten tweede heeft Zoom nu een veel grotere totale adresseerbare markt (TAM). Het management zegt zelfs dat de TAM in 2026 $ 125 miljard zal bereiken, wat betekent dat het bedrijf voldoende ruimte heeft om te groeien.

4. Veeva Systems


Groei in aanbod en omzet

Veeva Systems (NASDAQ:VEEV) biedt diensten aan voor life science bedrijven zoals biotech, farmaceutische en andere zorgbedrijven. De diensten omvatten klantrelatiebeheer, gegevensbeheer en compliance. Veeva maakte onlangs de overstap naar digitale diensten voor kleinere zorgbedrijven, zoals dokterspraktijken en medische centra.

Meer recentelijk heeft het online onderwijsbedrijf Learnaboutgmp overgenomen om zijn eigen bibliotheek met farma- en biotech-opleidingen te versterken. Het bedrijf bevindt zich in de vroege stadia van uitbreiding van zijn reikwijdte naar consumentengoederen en chemische bedrijven.

De omzet van Veeva is jarenlang gestaag gegroeid met een dubbelcijferig percentage. De winstgevendheid is in een nog sneller tempo toegenomen naarmate het bedrijf efficiënter werd met grotere schaalvoordelen. En de groei van het bedrijf zal zich waarschijnlijk voortzetten, nu Veeva digitale transformatie naar de enorme life sciences-industrie brengt.

Door voortdurend nieuwe functies aan zijn ecosysteem toe te voegen, biedt het bedrijf portfolio-exposure aan de digitalisering van de gezondheidszorg zonder een specifieke winnaar te hoeven kiezen binnen die grote en gefragmenteerde industrie. Veeva Systems is in feite een op life sciences gericht cloud computing-bedrijf. De diensten die het aanbiedt zijn missiekritiek voor zijn klanten en een integraal onderdeel van het proces dat veel life sciences bedrijven moeten doorlopen om hun producten op de markt te brengen in een sterk gereguleerde industrie.

Toekomstvisie

Verder heeft Veeva Systems, hoewel de omzetgroeipercentages zijn gedaald, de omzetdoelstellingen behaald die het zichzelf had gesteld. In 2015 beloofde het bedrijf om in 2020 $ 1 miljard aan inkomsten te genereren. Het kwam daar een jaar eerder aan toe dan was gepland. En het bedrijf ligt momenteel (opnieuw) een jaar voor op zijn doel voor 2025 van $ 3 miljard aan inkomsten, wat betekent dat het volgend jaar dat doel al zou kunnen bereiken.

Wat biedt de toekomst voor Veeva Systems? Er blijven tal van kansen weggelegd in de enorme $ 2 biljoen industrie waar haar klanten zaken doen. De staat van dienst van het bedrijf laat zien dat het nieuwe klanten kan blijven aantrekken dankzij de waarde van zijn diensten voor life science bedrijven die op hun beurt essentiële producten ontwikkelen, zoals levensreddende medicijnen.

Ondertussen zullen de inkomsten van Veeva waarschijnlijk blijven groeien. Dalende groeipercentages en een hoge waarderingen kunnen tijdelijk een probleem zijn, maar Veeva’s leiderschap in een nichegebied van de cloud sector zou het moeten helpen om nog vele jaren solide rendementen te behalen. Beleggers in cloud aandelen moeten dit bedrijf in te gaten houden.

5. Unity Software

Netflix (NASDAQ:NFLX) maakte van het streamen van tv vanuit de cloud een alledaags onderdeel, maar streaming omvat nu veel meer dan alleen televisie. Nu de videogame-industrie ook naar de cloud migreert, helpt Unity Software (NYSE:U) game-ontwikkelaars bij de overstap.

Unity, dat in 2020 naar de beurs ging, is een toonaangevend real-time platform voor het creëren van 3D-content. Miljoenen makers gebruiken de software en miljarden gebruikers downloaden elk jaar apps die met Unity zijn gebouwd. 3D-inhoud is echter niet alleen voor videogames. Het bedrijf bewijst zichzelf als een hulpmiddel voor grafische ontwerpers, ingenieurs, architecten, film- en tv-productiestudio’s en zelfs online docenten. Volkswagen (OTC:VWAGY) en Toyota Motor Corp. (NYSE:TM) gebruiken bijvoorbeeld Unity om interactieve en collaboratieve auto-ontwerpen te maken.

Het is ook een uniforme service die makers van inhoud helpt om op afstand met elkaar samen te werken. Maar ook hun apps te implementeren, op de markt te brengen en ze in realtime te beheren. Nu Apple (NASDAQ:AAPL) recente wijzigingen in de privacy van gebruikers heeft aangebracht die het voor sommige app-ontwikkelaars moeilijker maken om geld te verdienen met hun werk, breidt Unity ook zijn digitale advertentieactiviteiten uit. Het heeft onlangs nieuwe functies gelanceerd waarmee app-uitgevers het diensten aan marketeers kunnen verkopen en optimaliseren.

De wortels van Unity liggen weliswaar in de sector van de videogames, maar het is hard op weg een cloud platform te worden dat in meerdere sectoren werkt. Naarmate de digitale wereld meer invloed krijgt op beslissingen in de echte wereld, lijkt Unity een topinvestering in softwareservices voor de jaren 2020. Houd dit bedrijf dus in de gaten.

6. The Trade Desk

Als het gaat om het streamen van tv, zijn er de afgelopen jaren veel nieuwe op internet gebaseerde services op de markt gekomen. Dit is een zegen geweest voor digitale advertentietechnologen. Zoals The Trade Desk (NASDAQ:TTD), dat een cloud gebaseerd aanbod in huis heeft dat marketeers helpt bij het automatiseren van de aankoop van digitale advertenties (bekend als programmatic advertising).

De wereld van digitale advertenties wordt gedomineerd door Google en Meta Platforms (NASDAQ:FB), de nieuwe naam van het moederbedrijf van Facebook, maar de cloud gebaseerde marketingbeheertools van The Trade Desk hebben veel gebruikers voor zich gewonnen. Het geldt nu als het grootste onafhankelijke softwarebedrijf voor digitaal advertentiebeheer.

Dankzij de enorme groei van internet in het afgelopen decennium, vindt iets meer dan de helft van de marketinguitgaven nu plaats in een digitaal formaat. Digitale advertenties zullen het komende decennium een snelgroeiende industrie blijven, vooral in thuisentertainment nu tv en films overgaan op een on-demand internetstreamingformaat.

In de komende jaren zullen streamingdiensten miljoenen nieuwe huishoudelijke abonnees aantrekken en miljarden extra uren besteden aan het bekijken van inhoud. Dat creëert een enorme kans voor The Trade Desk, aangezien het verbonden tv-reclame activiteiten beheert. Nog steeds een klein bedrijf in een digitale marketingindustrie met een waarde van bijna $ 1 biljoen per jaar en groeiend, the sky lijkt the limit voor The Trade Desk. Een aantrekkelijke cloud aandeel voor beleggers.

7. Digital Ocean

DigitalOcean (NASDAQ:DOCN) is een nieuw gezicht in de cloud computing ruimte. Het voltooide zijn eerste openbare aanbieding van aandelen begin 2021. Het is een aanbieder van cloud infrastructuur en een softwareprovider vergelijkbaar met Amazon’s AWS, Microsoft Azure en Google Cloud. Maar de grote drie richten hun aandacht op grote ondernemingen, en DigitalOcean richt zich op de grote maar achtergestelde kleine bedrijven en start-ups.

Dit is een lucratieve niche. De meeste IT-investeringen worden gedaan door grotere organisaties. Maar kleine bedrijven zijn nog steeds goed voor ongeveer de helft van de productie van de wereldeconomie. De meesten lopen echter ver achter bij de noodzakelijke digitale transformatie. Dat is waar DigitalOcean om de hoek komt kijken, met een volledig assortiment betaalbare diensten om deze kleine bedrijven hun weg te helpen vinden in een nieuw tijdperk. Wanneer je wilt investeren in cloud, kun je dit aandeel in de gaten houden.

8. Fastly, Inc.

Fastly, Inc. exploiteert een edge cloud platform voor het verwerken, bedienen en beveiligen van de applicaties van zijn klanten in de Verenigde Staten, Azië-Pacific, Europa en internationaal. De edge cloud is een categorie van Infrastructure as a Service waarmee ontwikkelaars digitale ervaringen aan de rand van het internet kunnen bouwen, beveiligen en leveren. Het is een programmeerbaar platform dat is ontworpen voor levering van web- en applicatietoepassingen.

Fastly biedt Compute@Edge aan, een ontwikkelaarshub met oplossingenbibliotheekpatronen en -recepten, API- en taalreferenties, wijzigingslogboeken en Fastly Fiddle-oplossingen. Maar ook apparaat detectie en geolocatie, edge woordenboeken, edge toegangscontrolelijsten en edge authenticatieservices; full site delivery services, zoals dynamische site acceleratie, origin shield, instant purge, surrogate keys, real-time logging en statistieken. En cloud optimizer services; en streamingoplossingen en -diensten, waaronder livestreaming, mediashield en origin connect.

Het biedt daarnaast ook edge beveiligingsoplossingen aan, zoals DDoS-bescherming, edge webapplicatie-firewall (WAF), transport beveiliging (TLS), platform-TLS en complianceservices; uniforme webapplicatie- en API-beveiligingsoplossingen, waaronder runtime self-applicatiebescherming, geavanceerde snelheidsbeperking, API-bescherming, accountovernamebescherming, botbeheer en WAF van de volgende generatie.

Daarnaast biedt het bedrijf edge-applicaties, zoals load balancers en image optimizers en video op aanvraag. Het bedient klanten die actief zijn in digitale uitgeverijen, media en entertainment, technologie, online detailhandel, reizen en horeca, en financiële technologiediensten. Het bedrijf was voorheen bekend als SkyCache, Inc. en veranderde zijn naam in Fastly, Inc. in mei 2012. Fastly, Inc. werd opgericht in 2011 en heeft zijn hoofdkantoor in San Francisco, Californië.

9. Snowflake

Snowflake Inc. (NYSE: SNOW) is vooral bekend voor zijn cloud gebaseerd dataplatform in de Verenigde Staten en internationaal. Het platform van het bedrijf is Data Cloud, een ecosysteem waarmee klanten gegevens kunnen consolideren tot één enkele bron om zinvolle zakelijke inzichten te genereren, om gegevens gestuurde applicaties te bouwen en gegevens te delen.

Het platform wordt gebruikt door verschillende bedrijven van verschillende groottes in verschillende sectoren. Snowflake was voorheen bekend als Snowflake Computing, Inc. en veranderde de naam in Snowflake Inc. in april 2019. Snowflake Inc. werd opgericht in 2012 en heeft zijn hoofdkantoor in San Mateo, Californië. Investeren in cloud is mogelijk via Snowflake.

10. DocuSign, Inc.

DocuSign, Inc. (NASDAQ: DOCU) levert cloud gebaseerde software in de Verenigde Staten en internationaal. Het bedrijf biedt een oplossing voor elektronische handtekeningen waarmee bedrijven overeenkomsten digitaal kunnen voorbereiden, ondertekenen, uitvoeren en beheren.

Het bedrijf heeft onder andere Guided Forms in aanbod, waarmee complexe formulieren via een interactief en stapsgewijs proces kunnen worden ingevuld. Evenals Click waarmee overeenkomsten zonder handtekening ondersteund kunnen worden. DocuSign verkoopt zijn producten via directe, door partners ondersteunde en web gebaseerde verkoop. De klanten zijn zowel kleinere als wat grotere bedrijven. Opgericht in 2003 heeft DocuSign zijn hoofdkantoor in San Francisco, Californië.

11. CrowdStrike Holdings, Inc.

CrowdStrike (NASADAQ: CRWD) levert in de cloud oplossingen voor endpoint- en cloud workload bescherming. Dit doen ze in de Verenigde Staten, Australië, Duitsland, India, Israël, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurt via 19 cloud modules op zijn Falcon-platform in de vorm van een op software-as-a-service gebaseerd model dat verschillende beveiligingsmarkten dekt. Denk aan zakelijke werklastbeveiliging, beheerde beveiligingsservices en beheer van IT-activiteiten.

CrowdStrike verkoopt zijn platform- en cloud modules, voornamelijk via zijn directe verkoopteam. CrowdStrike Holdings, Inc. werd opgericht in 2011 en heeft zijn hoofdkantoor in Sunnyvale, Californië. Investeren in cloud computing is mogelijk via dit aandeel.

12. ServiceNow, Inc.

ServiceNow (NYSE: NU) staat bekend voor zijn enterprise cloud computing-oplossingen. Die definiëren, structureren, consolideren, beheren en automatiseren services en dat voor bedrijven over de hele wereld. Het exploiteert het Now-platform dat workflow automatisering, kunstmatige intelligentie en machine learning biedt. Maar ook prestatieanalyse, elektronische servicecatalogi en -portals, configuratiebeheersystemen, databenchmarking en encryptie.

ServiceNow levert ook informatietechnologie (IT) service managemen tapplicaties, met daarnaast een breed gamma aan andere diensten. Zoals kwetsbaarheidsresponsbeheer en informatie over beveiliging voor het delen van beveiligingsoperaties en governance-, risico- en compliance-product om beleid en controles te creëren. Maar ook producten voor personeelszaken, juridische zaken en dienstverlening op de werkplek. Verder wordt ook het App Engine-product IntegrationHub gecommercialiseerd. Dit stelt applicaties in staat om workflows uit te breiden; en professionele, training- en klanten ondersteuningsdiensten.

ServiceNow werkt voor de overheid, de financiële dienstverlening, gezondheidszorg, telecommunicatie, en productie. Maar ook voor IT-diensten, technologie, olie en gas, onderwijs en consumentenproducten. ServiceNow verkoopt zijn producten via het directe verkoopteam en wederverkooppartners. Het bedrijf was voorheen bekend als Service-now.com en veranderde zijn naam in ServiceNow, Inc. in mei 2012. Het bedrijf werd opgericht in 2004 en heeft zijn hoofdkantoor in Santa Clara, Californië.

13. Microsoft

Bij de grote jongens mogen we Microsoft (NASDAQ:MSFT) natuurlijk niet vergeten. Microsoft heeft zijn PaaS-strategie tot dusver goed uitgevoerd, met dank aan het ervaren management. Enige tijd geleden bracht het een nieuw AI-enabled edge-apparaat uit, genaamd The Data Box Edge. Het fungeert als een brug of een abstractielaag tussen de lokale gegevensbronnen en cloudopslag. Organisaties kunnen het apparaat gebruiken voor het verwerken, filteren en analyseren van de gegevens voordat ze deze in de cloud opslaan.

Op de beurs is Microsoft uitgegroeid tot een relatief stabiel aandeel. Waarbij echter moet worden opgemerkt dat in de technologie ‘volatiel’ zowat altijd een relatief begrip zal blijven. Maar Microsoft is zeker een cloud aandeel om te overwegen wanneer je wilt investeren in cloud computing.

14. Amazon

Ook een andere grote jongen mogen we niet over het hoofd zien. Hoewel Amazon (NASDAQ:AMZN) geen puur cloudbedrijf is, waarderen we Amazon vanwege de manier waarop het zowel zijn e-commerce- als de cloudactiviteiten uitvoert. Amazon loopt voorop in AI en heeft het extra voordeel van enorme gegevens om op uit te voeren.

Amazon Web Services leidt de groeiende markt voor cloudinfrastructuur met een aandeel van ongeveer 41% in 2020, volgens industrieonderzoeker Gartner. Het biedt Amazon inkomstendiversiteit en een gezond inkomen. Bijna 15% van de totale inkomsten kwam van Amazon Web Services.

15. Atlassian

Wat PaaS betreft is Atlassian (NASDAQ:TEAM) de beste middelgrote speler. We hebben dit bedrijf zien groeien van een bootstrap-startup gericht op zijn fundamenten tot een bedrijf met meer dan $ 1 miljard aan inkomsten dat kapitaalefficiënte startups verwerft. We zijn er dol op vanwege zijn discipline en cultuur, die volgens ons cruciaal waren voor het succes ervan. Maar dat Atlassian een stabiel cloud aandeel is, zult u ons niet horen zeggen.

16. Twilio

Twilio (NYSE:TWLO) is een toonaangevende speler in het communicatie PaaS-segment. Vorig jaar introduceerde het de Twilio Media Streams API die AI gebruikt om het sentiment van de beller te begrijpen. Na een sterke periode kreeg de koers met winstnemingen af te rekenen. Wat niets wegneemt van de goede vooruitzichten op lange termijn voor dit cloud computing aandeel.

17. Splun

Splunk (NASDAQ:SPLK) heeft zijn PaaS-strategie en ontwikkelaarsecosysteem goed uitgevoerd. Het platform stelt externe ontwikkelaars in staat om cloud-native Splunk-apps te ontwikkelen voor realtime, machinaal gegenereerde Big Data-applicaties.

Splunk heeft de lancering aangekondigd van Mission Control. Dit is een geïntegreerd beveiligingsplatform dat zijn beveiligingsinformatie en gebeurtenisbeheer (SIEM), analyse van gebruikersgedrag (UBA) en beveiligingsorkestratie, automatisering en respons (SOAR) omvat. Ook Splunk is een cloud aandeel van het volatiele soort. Niet dus voor beleggers met een zwak hart.

18. RingCentral

Cloudgebaseerde communicatieserviceprovider RingCentral (NYSE:RNG) heeft een goed jaar achter de rug. Dit dankzij zijn uitstekende partnerstrategie. RingCentral heeft bijvoorbeeld zijn nieuwe klantbetrokkenheidsplatform Engage geïntegreerd met die van Google’s Dialogflow wat betreft de AI- en ML-mogelijkheden. Maar op de beurs heeft dit cloud aandeel een mindere periode achter de rug. Daar kan echter verandering in komen.

19. Workday

Workday (NASDAQ:WDAY) betrad enkele jaren geleden de PaaS-markt toen het zijn Cloud Platform openstelde voor ontwikkelaars. Het bedrijf is goed gepositioneerd en staat daarom op onze radar voor wie wilt investeren in cloud computing.

20. HubSpot

Onder de kleinere spelers houden we van inbound-marketingspecialist HubSpot (NYSE:HUBS) vanwege het uitstekende management. HubSpot heeft goed werk geleverd met zijn ontwikkelaarsecosysteem en is daarom een aantrekkelijk cloud aandeel.

21. Alteryx

We houden van Alteryx (NYSE:AYX) vanwege het sterke momentum dat het laat zien voor zijn op abonnementen gebaseerde end-to-end analyseplatform. Alteryx ging twee jaar geleden naar de beurs met een waardering van ongeveer $ 840 miljoen en een catalogusprijs van $ 14,61.

22. Smartsheet

In het segment documentondertekening houden we van DocuSign (NASDAQ:DOCU) vanwege zijn focus op de gehele levenscyclus van documentbeheer. Maar toch houden we ook een plaatsje vrij voor Smartsheet (NYSE:SMAR).

Smartsheet heeft een succesvol platform voor zakelijke samenwerking gebouwd. Het platform beschikt over een uitgebreide functieset waarmee ontwikkelaars apps, integrators en connectoren kunnen bouwen. Dit kan samenwerkingsmogelijkheden versterken door automatisch gegevens van kritieke bedrijfsplatforms te synchroniseren. In de sector cloud mag dit aandeel als één van de meest stabiele uit zijn sector worden beschouwd.

Ultieme Beleggersgids

Meer lezen over dit onderwerp? Wij hebben een handleiding geschreven over investeren in cloud aandelen, die kunt u vinden in ons gratis e-book: Ultieme Beleggersgids.

Tot slot

Niet alle cloud aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

~ Harm van Wijk

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.