Alles over investeren in crypto

Investeren in crypto

Met crypto’s kan je goederen en diensten kopen, of je kunt ze met winst verhandelen. Investeren in crypto is op verschillende manieren mogelijk zoals je zult zien in dit artikel.

Cryptocurrencies of crypto’s zijn digitale activa die zijn gemaakt met behulp van computernetwerksoftware die veilige handel en eigendom mogelijk maakt. Bitcoin en de meeste andere cryptocurrencies worden ondersteund door een technologie die bekend staat als blockchain. Die blockchain houdt een fraudebestendig register bij van de transacties. Maar ook van wie wat bezit. Openbare blockchains zijn meestal gedecentraliseerd. Wat betekent dat ze werken zonder een centrale autoriteit zoals een bank of overheid.

Waar komt de term cryptocurrencies vandaan?

De term cryptocurrencies komt van de cryptografische processen die ontwikkelaars hebben opgesteld om fraude te voorkomen. Deze innovaties losten een probleem op waarmee eerdere pogingen om puur digitale valuta’s te creëren werden geconfronteerd. Hoe te voorkomen dat mensen kopieën van hun bezit maken en proberen ze twee keer uit te geven.

Afzonderlijke eenheden van cryptocurrencies kunnen munten of tokens worden genoemd. Afhankelijk van hoe ze worden gebruikt. Sommige zijn bedoeld als ruileenheden voor goederen en diensten, andere zijn waardeopslag. Sommige zijn ontworpen om computernetwerken te helpen runnen die complexere financiële transacties uitvoeren.

Een veel voorkomende manier waarop cryptocurrencies worden gemaakt, is via een proces dat bekend staat als mining. En dat wordt gebruikt door bijvoorbeeld Bitcoin. Mining kan een energie-intensief proces zijn waarbij computers complexe puzzels oplossen om transacties op het netwerk te verifiëren. Als beloning kunnen de eigenaren van die computers nieuw gecreëerde crypto’s ontvangen.

Investeren in crypto

Je kan dus investeren in crypto door de computers te kopen die minen. Je rendement bestaat dan uit nieuwe crypto’s. Andere cryptocurrencies gebruiken verschillende methoden om tokens te maken en te distribueren. Veel daarvan hebben een aanzienlijk kleinere impact op het milieu.

Voor de meeste mensen is de gemakkelijkste manier om crypto’s te krijgen ze gewoon te kopen. Hetzij via een beurs of hetzij via een andere gebruiker. Op die manier wordt het ook mogelijk om te investeren in crypto. Het kopen van crypto’s omvat vier basisstappen:

 1. Bepaal waar je het wilt kopen
 2. Kies hoe je betaalt
 3. Voeg waarde toe aan je account
 4. Selecteer een cryptocurrency

1. Bepaal waar je het wilt kopen

Er zijn veel manieren om cryptocurrency te kopen, hoewel de meest toegankelijke methode voor beginners waarschijnlijk een gecentraliseerde uitwisseling is. Gecentraliseerde beurzen fungeren als derde partij, die toezicht houdt op transacties om klanten het vertrouwen te geven dat ze krijgen waarvoor ze betalen. Deze beurzen verkopen doorgaans crypto’s tegen markttarieven. Ze verdienen geld aan vergoedingen voor de verschillende aspecten van hun diensten.

Je kan ook investeren in crypto door bijvoorbeeld aandelen te kopen van bedrijven zoals Coinbase. Als je meer gewend bent aan traditionele brokerage-accounts zijn er een paar online brokers die toegang bieden tot zowel cryptocurrencies als aandelen. We vermelden Robinhood, Webull, SoFi Active Investing en TradeStation.

Ben je op zoek naar een beurs die uitsluitend binnen de cryptocurrency wereld opereert: zoek dan naar pure-play cryptobeurzen. Platforms, zoals Coinbase, Gemini en Kraken, geven geen toegang tot activa zoals aandelen en obligaties, maar ze hebben doorgaans een brede selectie cryptocurrencies en meer crypto-opslagopties op hun platform.

Hoewel gecentraliseerde cryptobeurzen relatief eenvoudig te gebruiken zijn, kunnen ze ook een aantrekkelijk doelwit zijn voor hackers. Gezien de hoeveelheid crypto die er doorheen stroomt. Opletten dus!

Voor meer geavanceerde gebruikers zijn er gedecentraliseerde beurzen waarvan de kosten lager kunnen zijn dan die van gecentraliseerde platforms. Die kunnen moeilijker te gebruiken zijn en vereisen meer technische knowhow, maar ze kunnen ook enkele beveiligingsvoordelen bieden omdat er niet één doelwit is voor een cyberaanval.

Cryptocurrencies kunnen ook worden verhandeld via peer-to-peer-transacties. Investeren in crypto kan dus op verschillende manieren.

2. Kies hoe je betaalt

Hoewel er over de hele wereld duizenden crypto’s worden verhandeld, zal je merken dat de meest populaire opties op grote schaal beschikbaar zijn voor aankoop in fiat-valuta’s zoals de Amerikaanse dollar.

Als je voor het eerst koper bent, zal je hoogstwaarschijnlijk gewoon fiatgeld moeten gebruiken om crypto’s te kopen. Dollars of euro’s dus. Als je een meer ervaren belegger bent, wil je misschien een deel van je bestaande crypto-bezit inruilen voor een ander type cryptocurrency. Bijvoorbeeld Bitcoin voor Ethereum. Investeren in crypto biedt dus heel wat mogelijkheden.

3. Voeg waarde toe aan je account

Als je wilt betalen, moet je geld op je account storten voordat je cryptovaluta koopt. Als je fiat-valuta gebruikt, staan ​​de meeste beurzen debet- en bankoverschrijvingen toe.

Met sommige kan je ook een aankoop financieren met je creditcard. Hoewel dit een riskante zet kan zijn met een vluchtig activum zoals cryptocurrency. Dit omdat rentekosten je verliezen kunnen vergroten als je investeren in crypto geen succes kent. Dit is dus af te raden. Als je al in het bezit bent van cryptocurrency kan je deze vanuit een digitale portemonnee of een ander platform naar je account overboeken. Om deze vervolgens te gebruiken om te handelen.

Zorg er wel voor dat je verifieert dat je crypto-uitwisseling handel toelaat tussen de activa die je in het vizier hebt. Niet alle cryptocurrencies kunnen direct voor elkaar worden verhandeld. Sommige platforms hebben meer handelsparen dan andere.

Voor wie wil investeren in crypto nog dit. De kosten van uitwisselingen variëren, afhankelijk van wat je koopt en hoe je het koopt. Bekijk dus de gang van zaken op voorhand goed.

4. Selecteer een cryptocurrency

Er zijn veel opties voor beleggers in cryptocurrency. Er zijn er waarschijnlijk geen die voor iedereen geschikt zijn. Vraag jezelf, voordat je koopt, af wat je doelen zijn wat betreft investeren in crypto. Hoop je dat cryptocurrency in waarde zal stijgen? Ben je geïnteresseerd in het uitvoeren van transacties met behulp van cryptocurrency? Ben je geïnteresseerd in het gebruik van de achterliggende technologie via decentrale apps? Deze kunnen je helpen bij het maken van een beslissing.

Beste cryptocurrencies naar marktkapitalisatie

Volgens CoinMarketCap.com, een website voor marktonderzoek, worden meer dan 17.000 verschillende cryptocurrencies openbaar verhandeld. En de cryptocurrencies blijven zich uitbreiden. De totale waarde van alle cryptocurrencies samen bedroeg op 7 februari 2022 ongeveer $ 1,7 biljoen. Een aanzienlijk daling van de recordhoogte van meer dan $ 2,9 biljoen eind 2021. Maar een enorme stijging ten opzichte van de jaren ervoor.

Alsof dat nog niet genoeg is om te navigeren, zijn er miljoenen NFT’s – of niet-vervangbare tokens – die gebaseerd zijn op vergelijkbare technologie en eigendom bieden van bijvoorbeeld afbeeldingen en video’s. Investeren in crypto is dus veelzijdiger dan op het eerste gezicht lijkt. Nieuwsgierig geworden naar beleggen in NFT’s? Dan kan je hier onze gratis handleiding downloaden.

Hieronder volgen de 10 grootste handelscryptocurrencies volgens marktkapitalisatie zoals bijgehouden door CoinMarketCap. Deze gegevens zijn opgesteld op 28 januari 2022:

 1. Bitcoin $ 828,2 miljard.
 2. Ethereum $ 372,7 miljard.
 3. Tether $ 78 miljard.
 4. BNB $ 72,3 miljard.
 5. USD-munt $ 51,2 miljard.
 6. Cardano $ 40,4 miljard.
 7. Solana $ 38,5 miljard.
 8. XRP $ 37 miljard.
 9. Terra $ 23,6 miljard.
 10. Polkadot $ 22,3 miljard.

Investeren in crypto op een veilige manier

Als je eenmaal hebt besloten om crypto te kopen is de volgende stap te bepalen in welke cryptocurrencies je wilt investeren. Daarna moet uitgezocht worden hoe je het wilt opslaan. Dit is een belangrijke keuze. Crypto-activa vereisen een privésleutel, die het eigendom van cryptocurrencies bewijst en noodzakelijk is voor het uitvoeren van transacties. Als je je privésleutels verliest, bent je je cryptocurrency kwijt. Als iemand je privésleutels krijgt, kunnen ze met jouw cryptocurrencies doen wat ze willen.

Crypto-eigenaren gebruiken digitale portemonnees om hun bezit veilig op te slaan. Er zijn meerdere opties om te overwegen als het gaat om digitale portemonnees. Denk bijvoorbeeld aan opslag op het platform. Sommige mensen kiezen ervoor om hun cryptocurrency te bewaren op de beurs of het platform waar ze het hebben gekocht. Dit heeft enkele voordelen. Het besteedt de complexiteit uit aan een derde partij die enige expertise ter tafel brengt. Je hoeft je eigen privésleutels niet bij te houden; alle informatie is daar wanneer je jezelf aanmeldt. Het nadeel is dat als de provider een beveiligingsinbreuk heeft buiten jouw controle. Of als iemand je individuele inloggegevens hackt. In beide gevallen kan je cryptocurrency in gevaar komen.

Opslag op het platform wordt vaak gebruikt door mensen die denken dat ze binnenkort hun crypto willen verhandelen. Of die willen deelnemen aan de staking- en beloningsprogramma’s van exchanges.

Voor- en nadelen van investeren in crypto

Cryptocurrency lokt uiteenlopende meningen uit bij de investeerders. Hier zijn een paar redenen waarom sommige mensen geloven dat het een transformationele technologie is. Terwijl anderen zich zorgen maken dat het een modegril is.

Voordelen van investeren in crypto

 • Cryptocurrency sluit centrale banken uit van het beheren van de geldhoeveelheid. Aangezien deze banken na verloop van tijd de waarde van geld via inflatie doen dalen. De centrale banken printen ongelimiteerd geld bij, waardoor de waarde van het geld, bijvoorbeeld dollars en euro’s, steeds minder waard wordt.
 • Crypto zijn doorgaans schaars. Ze kunnen niet onbeperkt worden bijgemaakt. Omdat er een maximum aantal is, kan de prijs van bijvoorbeeld Bitcoin uitgedrukt in dollar steeds verder oplopen wanneer de dollar steeds minder waard wordt.
 • De blockchain-technologie achter cryptocurrencies is een gedecentraliseerd verwerkings- en opnamesysteem. En dus kan dit veiliger zijn dan traditionele betalingssystemen.
 • Cryptocurrencies kunnen in waarde stijgen. Sommige investeerders hebben weinig of geen interesse in de acceptatie van de valuta op lange termijn als een manier om geld te verplaatsen. Het is dus puur een manier om waarde op te slaan.
 • Sommige cryptocurrencies bieden hun eigenaren de mogelijkheid om passief inkomen te verdienen via een proces dat staking wordt genoemd. Crypto-staking houdt in dat je je cryptocurrencies gebruikt om transacties op een blockchain-protocol te verifiëren. Je hebt dus een stake, een aandeel, in een munt. Hoewel staken zijn risico’s heeft, kan het je in staat stellen jouw crypto-bezit te laten groeien zonder meer te kopen.

Nadelen van investeren in crypto

 • Veel cryptocurrency-projecten zijn niet getest. Bovendien moet blockchain-technologie in het algemeen nog breed worden toegepast. Als het onderliggende idee achter cryptocurrency zijn potentieel niet bereikt, zullen langetermijnbeleggers misschien nooit het rendement zien waarop ze hadden gehoopt.
 • De prijzen hebben de neiging om snel te veranderen. Hoewel dit kan betekenen dat er snel veel geld verdient kan worden, betekent dit ook dat er snel veel geld verloren kan worden. Die wilde bewegingen in de prijzen kunnen ook afbreuk doen aan de basisideeën achter de projecten waarvoor cryptocurrencies zijn gemaakt om te ondersteunen. Mensen zullen bijvoorbeeld minder snel Bitcoin als betalingssysteem gebruiken als ze niet zeker weten wat het de volgende dag waard zal zijn.
 • De milieu-impact van Bitcoin en andere projecten die vergelijkbare mijnbouwprotocollen gebruiken, is ook een onderwerp van gesprek. De Universiteit van Cambridge bijvoorbeeld berekende dat de wereldwijde Bitcoin-mijnbouw meer dan twee keer zoveel stroom verbruikt als alle Amerikaanse woonverlichting samen. Sommige cryptocurrencies gebruiken andere technologie die minder energie vraagt.
 • Overheden over de hele wereld weten nog niet goed hoe om te gaan met cryptocurrency, dus veranderingen in de regelgeving en hardhandig optreden zijn niet uitgesloten. En kunnen de markt op onvoorspelbare manieren beïnvloeden.

Nieuwsgierig geworden naar investeren in crypto?

Vond je bovenstaande informatie interessant en ben je nieuwsgierig geworden naar beleggen in crypto? Wij hebben een handleiding geschreven over bedrijven die in crypto’s beleggen. Door op onderstaande afbeelding te klikken kan deze handleiding gemakkelijk gedownload worden.

Investeren in crypto

~ Harm van Wijk

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.