Investeren in vastgoed met weinig geld: hoe & waarom?

investeren in vastgoed

Vastgoed is een noodzakelijke diversificatie voor een beleggingsportefeuille. Het probleem is echter dat een huis of appartement aardig wat geld kost, zodat spreiding via het rechtstreeks kopen van onroerend goed alleen is weggelegd voor grote beleggers. Investeren in vastgoed met weinig geld is gelukkig wel mogelijk via de beurs, waar vastgoedbeleggingsfondsen (REIT’s) noteren. Lees in dit artikel meer over de voordelen van vastgoed en hoe u kunt investeren in vastgoed met weinig geld.

Waarom investeren in vastgoed?

Investeren in vastgoed is een van de meest winstgevende ondernemingen die u kunt aangaan; het vereist echter vaak een aanzienlijke financiële investering. Voor degenen die door deze realiteit worden afgeschrikt, is er nog hoop. Want investeren in vastgoed met weinig geld is mogelijk via de beurs. U hoeft geen specifiek type persoon te zijn of een bepaalde financiële status te hebben om in vastgoed te investeren.

Onroerend goed is dus niet alleen voor de rijken en beroemdheden weggelegd, iedereen kan hierin investeren – ook al heeft u maar een klein budget ter beschikking. Als u uw portefeuille wilt laten groeien, uw investeringen wilt diversifiëren en wilt genieten van cashflow en meerwaarden, is investeren in vastgoed een goede keuze. Met de juiste voorbereiding en onderzoek kunt u genieten van de winst die vastgoed te bieden heeft.

Wie kan investeren in vastgoed?


Beleggers die willen diversifiëren

Als u al in de aandelenmarkt of andere risicovolle activa heeft geïnvesteerd, maar u wilt diversifiëren, is vertakken naar vastgoed een geweldige oplossing. Wanneer u wat geld in aandelen investeert en extra geld in onroerend goed (eventueel ook via aandelen) steekt, verkleint u de klap als ergens een sector het moeilijk heeft.

Als u bijvoorbeeld al uw geld op de aandelenmarkt heeft en de beurs crasht, zoals we al meerdere keren hebben gezien, kunt u alles verliezen. Maar als u geld heeft gediversifieerd in vastgoed, verliest u mogelijk niet alles en kunt u zelfs het verlies aan meerwaarden compenseren.

Maar met die verstandhouding dat investeren in vastgoed met weinig geld noodzakelijkerwijs via de beurs moet gebeuren. Ook de beursgenoteerde vastgoedaandelen zullen mee omlaag duiken als er een zware storm over het beurslandschap trekt. Het kan dus in ieder geval geen kwaad om ook te investeren in een eigen woning.

Beleggers op zoek naar cashflow

De meeste investeringen leveren geen cashflow op. U belegt uw geld en laat het staan, u krijgt er pas toegang toe als u het activa, zoals aandelen, verkoopt. Als u investeert in vastgoed door te kopen en te houden, verdient u maandelijks cashflow wanneer huurders huur betalen.

Het verschil tussen het geïnde bedrag en uw uitgaven is uw cashflow. U kunt het gebruiken om uw maandelijkse rekeningen te betalen, te sparen voor de toekomst of zelfs een uitgebreidere vastgoedportefeuille aan te leggen. Investeren in vastgoed met weinig geld via de beurs is echter iets anders. Hierbij moet u wachten tot de bedrijven waar u in hebt geïnvesteerd een dividend uitkeren.

Iedereen die wil beginnen met beleggen

Als u beleggen nog niet heeft geprobeerd: vastgoed is een goed idee om mee te beginnen. Misschien is dit idee uit de VS ook iets voor u. U kunt daar zelfs ‘house hacken’: een woning met meerdere units kopen, in één unit wonen en de rest verhuren. Hierdoor kan iedereen, ook beginners, beginnen met investeren in vastgoed. Uw onderhuurders betalen uw woning af, zodat uzelf gebeiteld zit.

Belangrijkste redenen om te investeren in vastgoed

Laten we nu eens kijken naar de 7 belangrijkste redenen om te investeren in vastgoed. Op basis van onderstaande factoren kunt u beslissen of deze vorm van investeren iets voor u is. De belangrijkste voordelen van investeren in vastgoed zijn:

  1. Vastgoed is een tastbaar actief
  2. De waarde van vastgoed stijgt meestal met de tijd
  3. Via vastgoed kunt u uw eigen vermogen benutten
  4. Vastgoed zorgt voor cashflow
  5. Vastgoed is een geweldig pensioenspaarplan
  6. Investeren in vastgoed biedt veel opties
  7. Investeren in vastgoed met weinig geld is mogelijk

1. Vastgoed is een tastbaar actief

Wanneer u belegt in immateriële activa, zoals aandelen of obligaties, krijgt u voor uw investering alleen het bewijs dat u aandeelhouder dan wel bezitter van een obligatie bent. U bent nergens fysiek eigenaar van. Als de aandelenmarkt crasht, kan uw bezit bijna niets waard zijn.

Als u investeert in vastgoed, heeft u een materieel actief. Waarden kunnen door de jaren heen stijgen en dalen. Er is geen garantie dat ze niet zullen dalen, maar materiële activa zijn iets waard. U heeft nog steeds een stuk onroerend goed om te verkopen, mocht u uit de investering moeten komen.

Omdat het een tastbaar bezit is, duurt het iets langer om het te verkopen, omdat u een deal met een koper moet uitwerken en omdat alles via de wetgeving moet doorlopen. Toch incasseert u uiteindelijk uw initiële investering en hopelijk een meerwaarde als alles volgens plan verloopt. Investeren in vastgoed met weinig geld is natuurlijk iets anders, omdat u dan onrechtstreeks via de beurs belegt.

2. De waarde van vastgoed stijgt meestal met de tijd

Als u voor een lange periode in een huis investeert, is de kans groot dat het huis in waarde zal stijgen. Hoewel de markt soms kan veranderen, zoals bij de huizencrisis van 2008, is dit niet gebruikelijk. Meestal worden gebouwen en gronden steeds hoger gewaardeerd, waardoor uw investering meer waard wordt dan dat u ervoor betaald heeft.

U kunt ook waardering afdwingen door de woning te renoveren. Indien u een ondergewaardeerde woning koopt en deze opknapt om te verkopen of te verhuren, kunt u de waarde van de woning sneller laten stijgen dan de natuurlijke waardestijging. Waardoor u een nog groter rendement op uw investering krijgt. Voor investeren in vastgoed met weinig geld geldt dit ook. Beursgenoteerd vast-goed zal in de loop van tijd in waarde stijgen, behoudens uiteraard onvoorziene omstandigheden.

3. Via vastgoed kunt u uw eigen vermogen benutten

Terwijl u uw hypotheeksaldo afbetaalt en/of het vastgoed renoveert om de waarde ervan te verhogen, kunt u het eigen vermogen gebruiken om uw investeringen in waarde te doen stijgen. Dit voordeel speelt uiteraard niet in het geval van investeren in vastgoed met weinig geld.

4. Vastgoed zorgt voor cashflow

Als u investeert in vastgoed, kunt u het verhuren en maandelijks een cashflow opstrijken. De meeste andere investeringen leveren geen cashflow op. Investeren in vastgoed met weinig geld kan echter dividenden opleveren, maar die ontvangt u alleen per kwartaal of meestal jaarlijks.

5. Vastgoed is een geweldig pensioenspaarplan

Wanneer u in vastgoed investeert, moet u op voorhand beseffen dat het niet liquide is. U belegt er voor de lange termijn in. Naarmate de tijd verstrijkt, verdient u meer overwaarde aan uw huis naar-mate de vastgoedprijzen stijgen. Wanneer u (bijna) met pensioen gaat, kunt u het onroerend goed verkopen en de winst gebruiken om met pensioen te gaan. Investeren in vastgoed met weinig geld via de beurs is eveneens een interessante optie in het kader van een pensioenplan.

6. Investeren in vastgoed biedt veel opties

Er is meer dan één manier om in vastgoed te investeren. Dit maakt het een veelzijdige beleggings-optie. Veel mensen kopen en houden onroerend goed, omdat het een mooie maandelijkse cashflow oplevert en kan helpen sparen voor toekomstige doelen.

7. Investeren in vastgoed met weinig geld is mogelijk

Veel mensen gaan ervan uit dat ze veel geld nodig hebben om vastgoed te kopen. Wanneer u de juiste woning vindt, kunt u relatief gemakkelijk financiering krijgen als u een behoorlijke kredietpositie heeft en uw schulden onder controle heeft. Maar nog makkelijker is om te investeren in vastgoed met weinig geld via de beurs. Het voordeel van REIT’s is dat deze het mogelijk maken om een goed gespreide portefeuille op te bouwen.

Hoe investeren in vastgoed met weinig geld?

Er zijn veel manieren om te investeren in vastgoed. De juiste methode is degene waarmee u zich het prettigst voelt en die de informatie verschaft die u nodig heeft om een solide investeringskeuze te maken. Investeren in vastgoed met weinig geld via de beurs zal voor veel particuliere beleggers de beste en meest eenvoudige oplossing blijken te zijn.

Investeren in vastgoed met weinig geld via REIT’s

Stel, u overweegt te investeren in vastgoed. In dat geval is het belangrijk om het juiste land te kiezen. Dat wil zeggen: met minder concurrentie, meer groeimogelijkheden en minder administratieve rompslomp dan andere. Investeren in vastgoed met weinig geld biedt in dit geval het grote voordeel dat u uw portefeuille zonder veel moeite kunt spreiden. En dan komen onvermijdelijk de REIT’s in beeld.

Een vastgoedbeleggingsfonds (REIT) is het beste idee voor beleggers die portefeuilleblootstelling aan vastgoed willen zonder een traditionele vastgoedtransactie te moeten afsluiten. Investeren in vastgoed met weinig geld via de REIT’s is een makkelijke manier om in de sector te beleggen.

Hoe werken REIT’s?

Een REIT wordt gecreëerd wanneer een bedrijf (of trust) het geld van investeerders gebruikt om inkomenseigendommen te kopen en te exploiteren. REIT’s worden gekocht en verkocht op de belangrijkste beurzen, net als elk ander aandeel.

Een bedrijf moet in de meeste landen 90% van zijn belastbare winst uitbetalen in de vorm van dividenden om zijn REIT status te behouden. Door dit te doen, vermijden REIT’s vennootschapsbelasting te betalen. Dat terwijl een regulier bedrijf zou worden belast over zijn winst en dan zou moeten beslissen of het zijn winst na belastingen al dan niet als dividend uitkeert.

Wat zijn voordelen van REIT’s?

Net als reguliere dividend betalende aandelen zijn REIT’s een solide investering voor beursbeleggers die een regelmatig inkomen willen. In vergelijking met de bovengenoemde soorten investeringen in vastgoed, bieden REIT’s beleggers toegang tot niet-residentiële investeringen, zoals winkelcentra of kantoorgebouwen. Deze zijn over het algemeen niet rechtstreeks haalbaar voor individuele beleggers.

Daarnaast zorgen REIT’s voor ontvangst van een gestaag dividendrendement. Deze beleggingen bieden het extra voordeel van activadiversificatie over meerdere soorten vastgoed en locaties, waardoor het risico wordt beperkt.

Maar nog belangrijker: REIT’s zijn zeer liquide omdat het op de beurs verhandelde fondsen zijn. Met andere woorden, u heeft geen makelaar en eigendomsoverdracht nodig om uw investering te verzilveren. In de praktijk zijn REIT’s een meer geformaliseerde versie van een vastgoedinvesteringsgroep.

Hoe beleggen in REIT’s?

Om in REIT’s te beleggen moet u een effectenrekening hebben, die u kunt krijgen bij elke online makelaar die gespecialiseerd is in REIT-beleggingen. Het proces is eenvoudig: koop REIT-aandelen via uw effectenrekening en word mede-eigenaar van het specifieke type vastgoed dat eigendom is van de REIT. Als u het verstandig aanpakt, levert dit een uitstekend rendement op, aangezien dividenden doorgaans elk kwartaal worden uitgekeerd.

Aandelen-REIT’s vs. hypotheek-REIT’s

Ten slotte moeten beleggers bij het kijken naar REIT’s een onderscheid maken tussen aandelen-REIT’s die gebouwen bezitten en hypotheek-REIT’s die financiering verstrekken voor vastgoed en zich bezighouden met door hypotheek gedekte effecten (MBS).

Beiden bieden blootstelling aan vastgoed, maar de aard van de blootstelling is anders. Een aandelen-REIT is traditioneler omdat het eigendom in onroerend goed vertegenwoordigt, terwijl de hypotheek-REIT’s zich richten op de inkomsten uit hypotheekfinanciering voor onroerend goed.

Conclusie

Kortom, investeren in vastgoed met weinig geld is een geweldige manier om zonder veel moeite uw portefeuille te diversifiëren. REIT’s bieden beleggers toegang tot niet-residentiële beleggingen zoals winkelcentra of kantoorgebouwen en bieden het extra voordeel van activadiversificatie over meerdere soorten onroerend goed en locaties, waardoor het risico afneemt.

Ze zijn ook zeer liquide omdat het op de beurs verhandelde fondsen zijn, waardoor ze gemakkelijk rechtstreeks door individuele beleggers kunnen worden gekocht. Met goed onderzoek en begrip van hoe de verschillende soorten REIT’s werken, kunt u weloverwogen beslissingen nemen bij het investeren in deze sector die op termijn uitstekende rendementen kunnen opleveren.

Tot slot

Niet alle vastgoedfondsen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.