Investeren is vooruit kijken

“The most powerful earthquake in the world in 40 years triggered massive tidal waves that slammed into at least five Asean countries, killing more than 3000 people.” Dit was het bericht dat MSNBC Breaking News meldde op mijn nieuwsticker, de ochtend van 26 december 2004. Ondertussen is het dodental opgelopen tot zo’n 150.000. Onze gedachten zijn bij allen die onder de gevolgen lijden…

Meestal hebben zulke rampen – zoals ook bijvoorbeeld eerder de vogelgriep – een sterk negatief effect op de beurskoersen. Maar zoals telkens weer is gebleken, zijn zulke calamiteiten goede instapmomenten. De verslagenheid en angst zijn groot en zetten mensen intuïtief aan tot extreme reacties. Ook de zeebeving heeft zijn weerslag op de beurzen niet gemist, hoewel de teruggang relatief bescheiden is gebleven.

Een crisis biedt kansen
Crisissen bieden kansen. Kijk maar naar het Chinese letterteken voor verandering. Dat bestaat uit twee delen: crisis en opportuniteit. Een ander goed voorbeeld is de valutacrisis die deze regio trof in de jaren 1997-1998; ondertussen staan de diverse beurzen stevig hoger.

De Aziatische landen bieden voor beleggers perspectieven voor de komende decennia. Ik laat Japan hier buiten beschouwing, omdat dit land een snel verouderende bevolking heeft. De landen beschikken over industrieën in volle ontwikkeling en zullen vermoedelijk ooit ons welvaartsniveau bereiken. De bevolking is jong, hardwerkend en  weet nog veel te sparen. In de loop der jaren heeft zich een groeiende middenklasse gevormd, die goed opgeleid is en zich meer en meer wil meten met onze westerse manier van leven.

Investeren is vooruit kijken

De beurs van Hong Kong presteerde de afgelopen twee jaar sterk, maar bevindt zich nog wel aanzienlijk onder zijn top van 2000.

De opkomende markten, en dan vooral de Aziatische, laten al jaren overtuigende groeicijfers zien. Zij zijn de hoop voor de toekomst, met India en China als economische wereldmachten in wording. Met het thema Azië zitten we volgens mij goed voor de rest van ons leven. Op voorwaarde wel dat we onze middelen spreiden in de tijd.

Investeren met het hoofd
Ik geef het voorbeeld uit “De 10 beste beleggingssystemen”, een dun maar waardevol boekje van Peter van der Tuin, voormalig financieel redacteur bij De Telegraaf. Hij noemt het continu gemiddeld kopen. Daarmee bedoelt hij maandelijks of ten minste met grote regelmaat, hetzelfde bedrag in enkele goede aandelenfondsen te storten. Als de koers van de aandelen of participaties laag staat, koopt u automatisch méér aandelen. Als de koers van de aandelen hoog staat, koopt u automatisch minder. Na een flinke crash koopt u dus meer voor hetzelfde geld. In tijden van een crisis zouden we méér moeten investeren in plaats van minder. In ieder geval is het onverstandig te verkopen zoals paniekreacties ons zouden kunnen ingeven. Dat heet dan investeren met het hoofd in plaats van met het gevoel of vanuit de buik.

Volgens mij gaat er nog te weinig belangstelling uit naar deze regio die de toekomst in handen heeft. Investeren zou in de praktijk meer moeten betekenen: vooruit kijken in plaats van navelstaren. Naar de toekomst kijken in plaats van naar het heden, laat staan naar het verleden. De Aziatische markten zullen zich zodanig ontwikkelen dat ze minder afhankelijk van bijvoorbeeld Noord-Amerika worden. Dit gevaar bedreigt deze economieën vandaag nog, evenals een groeiend tekort aan natuurlijke energiebronnen.

Aziatische beurzen niet duur
Je zou kunnen denken: dit alles ligt zo voor de hand dat de plaatselijke beurzen wel duur zullen zijn. Néé. In tegendeel! We laten The Economist aan het woord: “Ondanks de recente stijging zitten de koersen van Aziatische aandelen nog altijd bijna 40% onder hun top in 1994. De goedkoopste markt in de regio, de Zuid-Koreaanse, heeft een gemiddelde koers-winstverhouding van zeven, minder dan de helft van die in de VS. En daar gaat het bij beleggen toch om: goedkoop kopen en duur verkopen.

Focus op prestatie en onderwaardering
Maar laat ons nu concreet worden. Laten we ons vooral richten op beleggingsfondsen die investeren in Zuid-Oost Azië, ex-Japan. Daarvoor kunt u het beste kijken op www.morningstar.nl U pikt vervolgens fondsen eruit die én de index verslaan, én hoog in hun categorie scoren. Neem hiervoor het laatste jaar als basis of beter nog van drie dan wel vijf jaar. Sterk presterende fondsen over de afgelopen drie jaar zijn het Fidelity Thailand Fund en het AXA Rosenberg Pacific Ex-Japan Small Cap Fund.

Maar om terug te komen op de titel van dit artikel, zoeken we naar closed-end fondsen die beneden hun nettovermogenswaarde ofwel Net Asset Value (NAV) noteren en in de regio belegd zijn. Dit zijn beursgenoteerde beleggingsfondsen die ooit uitgegeven zijn tegen een bepaalde prijs, maar die slechts te koop zijn als vroegere kopers van hun participatie af willen. Er worden dus nooit stukken bij gecreëerd, dit in tegenstelling tot gewone beleggingsfondsen. De NAV wordt meestal dagelijks berekend. Als er dus meer verkopers dan kopers zijn, daalt de marktprijs beneden die NAV en wordt het voor de gewiekste belegger met een beetje durf en uithoudingsvermogen interessant stukken aan te schaffen. Op de sites www.cefa.com en www.icefi.com treft u meer informatie over deze minder bekende fondsen, plus de juiste strategie om er behoorlijk wat mee te verdienen.

Marc Haagen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.