De Iron Condor toegepast op de AEX

De Iron Condor bleek uitkomst te bieden om de stilte bij AEXAlert te doorbreken. Vanwege de lage volatiliteit was het de afgelopen maanden niet mogelijk om een short strangle op te zetten. De ontvangen premie stond niet in verhouding tot het risico dat werd gelopen. Met een Iron Condor is het risico kleiner en we besloten daarom ditmaal om een Iron Condor op te zetten.

Neutrale optiestrategie

Een Iron Condor is een short strangle waarbij de geschreven posities worden afgedekt door gekochte opties. Anders gezegd, een optieconstructie waarbij 1 bull put spread wordt gecombineerd met een bear call spread. Een Iron Condor is, net als de short strangle ook een neutrale optiestrategie.

Buiten de lijntjes

We schrijven zowel een call- als putspread en ontvangen dus premie. De maximale winst wordt behaald als de AEX binnen de bandbreedte blijft. Als de AEX ‘buiten de lijntjes gaat kleuren’, is het zaak om in te grijpen. In 15% van de gevallen gebeurt dit aan de bovenkant en in 15% van de gevallen gebeurt dit aan de onderkant.

We kochten eerst een long strangle:

call nov 395 en een

put nov 340

vervolgens schreven we een smallere short strangle:

call nov 390 en een

put nov 345

en ontvingen 0,85 euro. De margin hiervoor is circa 500 euro.

Zo snel mogelijk achter elkaar

Het is overigens bij sommige brokers, waaronder Interactive Brokers, mogelijk om de Iron Condor in 1 keer op te zetten. Anders is het zaak om zo snel mogelijk achter elkaar de beide strangles op te zetten. Door (forse) bewegingen in de AEX kunnen de premies van de opties immers snel veranderen.

Iron Condor in 1 keer inleggen

Stel dat je bijvoorbeeld donderdag de long strangle had gekocht en vrijdag de short strangle had ingelegd, dan kreeg je voor de short strangle veel minder. Vrijdag liep de beurs immers verder op, waardoor de putopties snel minder waard werden. Het mooiste is dus als je de Iron Condor in 1 keer kunt inleggen.

Niet gaan gokken

Een forse daling was dan natuurlijk in uw voordeel, maar we willen natuurlijk niet gaan gokken. We rekenden een positie door en op basis van deze informatie en besloten de positie wel of niet in te nemen. Voor de koop van de long strangle waren de prijzen € 0,57 voor de call en voor de put betaalden we € 1,08, samen dus € 1,65.

Maximaal verlies

Voor de short strangle ontvingen we € 1,45 en € 1,05, samen dus € 2,50. Per saldo ontvingen we dus € 0,85 (maal 100 is € 85). Aan margin wordt het maximale verlies aangehouden. Het maximale verlies is het verschil tussen de uitoefenprijzen, dus € 5 (maal 100 is € 500).

 Maximale winst

Het maximale rendement is € 85 zolang de AEX tot 15 november tussen 345 en 390 punten blijft. Op basis van de margin van € 500 is dat een rendement van 17% per maand (204% op jaarbasis. We moeten er echter wel van uitgaan dat het met enige regelmaat mis gaat. Dit hoge rendement is dus geen winst, maar moeten we gebruiken om een buffer op te bouwen voor de keren dat het mis gaat.

Iron Condor in Maarssen

Joost van der Laan deelt vrijdag 18 oktober zijn kennis over de Iron Condor in Maarssen. U kunt dus uw financiële kennis vergroten en tegelijk werken aan uw vermogen. 

Aanstaande vrijdag organiseer ik de coachingsdag ‘OptieBeleggen Iron Condor’. U heeft nog maar enkele dagen om u daarvoor in te schrijven. Er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar. Lees meer over de coachingsdag op

Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

5 antwoorden
  1. k.groeneveld
    k.groeneveld zegt:

    Hallo Harm, bedankt voor de deskundige uiteenzetting.Helaas moet ik a.s. vrijdag werken en dus niet bij de coachingsdag aanwezig zijn.Mgl een andere keer.Ik volg jouw uitleggen met veel belangstelling! Vr groet en morgen een positieve dag gewenst Karel Groeneveld

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.