Island Reversal is betrouwbaar

AEX heeft nog opwaarts potentieel na eilandvorming in oktober – Vorige week schreef ik over gaps. In het verlengde hiervan behandel in ditmaal de Island Reversal. Een “eilandomkeerformatie” wordt gekenmerkt door een gap aan zowel de linkerzijde als de rechterzijde. De eerste is gewoonlijk een exhaustion gap en de tweede is een breakaway gap. De gaps verschijnen rond hetzelfde koersniveau – er moet enige overlap zijn – maar kunnen in omvang sterk verschillen.

De Island Reversal is een betrouwbaar patroon. In zijn veelgeprezen Encyclopedia of Chart Patterns presenteert Thomas Bulkowski als onderzoeksresultaat een faalpercentage van minder dan 20 procent. De formatie kan in een dag gevormd worden, maar de vorming kan ook weken of zelfs maanden in beslag nemen. Een belangrijk kenmerk is dat het volume tijdens de vorming afneemt. De uitbraak gaat gewoonlijk met een hoog volume gepaard, maar dit hoeft niet per se. Het is belangrijk dat een eiland iets “om te keren” heeft. Indien hier een vlak koersverloop aan vooraf gaat, is de kans groot dat de koers na het eiland nauwelijks stijgt (bij bodemformatie) of daalt (bij topformatie). Beleggers kunnen overwegen om pas na een pullback of throwback te handelen: deze treden namelijk in tweederde van de Island Reverals op. Tevens is het cruciaal dat naar de eventuele trendlijn gekeken wordt.

One-Day Reversal

De zogenaamde One-Day Reversal wordt gekenmerkt door slechts één dag van een koersuitschieter omhoog of omlaag. Zie de grafiek van ASML. De laagste koers van 21 juli 2004 lag ruimschoots boven het hoogste niveau van de voorgaande dag, waarmee dus een gap was gevormd.

island reversal

Een zwak teken was evenwel dat de koers vrijwel op het laagste punt van de dag sloot. De volgende dag werd opnieuw een gap gevormd, maar nu neerwaarts. Daarmee was de Island Reversal voltooid. Amper een maand later stond de koers 16% lager. Het gaat echter veelal niet zo hard omhoog of omlaag. Bulkowski meent zelfs dat op basis van zo’n eiland niet effectief gehandeld kan worden.

Top Island Reversal

Wie de grafiek van ASML bekijkt, zou in de koersontwikkeling van begin december een top Island Reversal kunnen ontdekken. De gaps aan weerzijden vertonen echter geen overlap, zodat niet van dit patroon gesproken mag worden.

Dat ligt anders bij Besi in september 2004. Op 13 september kende het fonds een sterke dag.

De laagste koers lag op € 4,50, waarmee de hoogste koers van de voorgaande dag van € 4,38 ruimschoots werd overtroffen. De exhaustion gap kwam bij hoge volumes tot stand.

island reversal

Bij afnemende volumes zette de koers de volgende dagen geleidelijk een daling in. Deze nam op 23 september in kracht toe. De hoogste koers lag op € 4,44, waarmee een gap ten opzichte van de laagste koers van € 4,40 van de voorgaande dag was geslagen. Een maand later stond de koers 20% lager, wat in lijn is met het gemiddelde dat na een dergelijke formatie mag worden verwacht.

Bottom Island Reversal

island reversal

Bij de AEX vormde zich eind oktober 2004 een Island Reversal. Op 20 oktober stond de index stevig onder druk en het hoogste niveau van de dag lag met 327,39 twee punten onder het laagste niveau van de voorgaande dag. Ruim een week later, op 28 oktober, ontstond een nieuwe gap. De day low lag op 329,45, bijna twee punten boven het hoogste niveau van de voorgaande dag. De Island Reversal markeerde het begin van een opwaartse beweging: vier maanden later stond de index 50 punten hoger. Onderzoek van Bulkowski wijst op een gemiddelde stijging van 30% na de vorming van de bodemformatie. Op basis hiervan zou de AEX dus op ruim boven de 400 punten kunnen belanden.

Johan Wiering

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.