Italië onder vuur, Frankrijk volgend slachtoffer?

rente in Italië en Griekenland schoot deze week door het dakDe rente in Italië en Griekenland schoot deze week door het dak. De schuldencrisis heeft de politieke leiders van deze landen al de kop gekost. Berlusconi stelt wel eisen aan zijn vertrek en in Griekenland is een politieke chaos ontstaan, dus de vraag is of de situatie snel zal verbeteren. Ondertussen loopt de rente in Frankrijk op, dus is Sarkozy het volgende slachtoffer?

De rente in Italië passeerde met hoge snelheid de 7%-grens. Veelal betekenen rentes boven 7% groot onheil, getuige Griekenland en Ierland. De rentelasten worden dan zo hoog, dat er niet meer tegenop kan worden bezuinigd, waardoor de schuldenlast onhoudbaar wordt. De enige die nu de zaak nog kan redden, is de ECB, ook wel Europese VuilnisBank (EVB) genoemd. De 1-jaarsrente in Griekenland noteert momenteel overigens rond 250%, een uitgemaakte zaak dus.

Met man en macht worden nu de staatsobligaties van Italië opgekocht om de rente weer onder 7% te krijgen. In enkele dagen schoot de rente van 6% naar 7%. 1%-punt extra rente op de schuld van circa € 2 biljoen is € 20 miljard. Italië is daarmee veel te groot om te redden. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) en medebestuurder van de ECB, zei donderdag “We zijn aan het eind gekomen van wat we kunnen doen.” Ondertussen liep het verschil tussen de Duitse en Franse rente op tot een nieuw record.

De Duitse DAX herstelde binnen de dalende trend van de afgelopen maanden, maar zal dienen af te rekenen met de weerstandszone rond 6000-punten. Zelfs dan is echter de ‘downtrend’ sinds de zomermaanden niet doorbroken en is het gevaar op een nieuwe daling niet geweken. Kortom, de Duitse index zit gevangen in een consolidatiedriehoek. De Eurostoxx50 zit tevens ingeklemd tussen de stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt en de dalende weerstandslijn vanaf de toppen in juli, oftewel een driehoekspatroon. De Europese indices dreigen echter de driehoek aan de onderzijde te verlaten.

De Franse CAC40 opende 1 november met een neerwaarts koershiaat en lijkt steeds verder te verzwakken. De beurzen in Griekenland, Portugal, Spanje, België en Italië staan er nog beroerder voor. De Portugese PSI 20 noteert rond het laagste punt van het jaar. De bodem van 2009 werd reeds gepasseerd zodat koers lijkt te zijn gezet naar de bodem van 2002. Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Maar wat of wie moet ons nu redden? De Chinezen of Brazilianen? Van de politiek valt in ieder geval weinig te verwachten.

Brent-olie worstelt met septembertop

Brent-olie worstelt met septembertopDe olieprijs is de laatste maanden wat tot rust gekomen. In juli 2008 werd een recordniveau rond $ 147 per vat bereikt, waarna de olieprijs implodeerde tot $ 35 per vat van 159 liter. Na een sterk herstel in 2009, viel de prijs tussen eind 2009 en eind 2010 weer stil. De ontwikkelingen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan dreven de prijs weer op. Vanwege de gerezen twijfels over de groei van de economie lijkt de druk weer wat afgenomen. De stijgende trend, die in 2009 werd ingezet, is echter nog intact. De afgelopen maanden zien we echter lagere toppen en lagere bodems. De top van september werd onder druk gezet, mede vanwege de voorbereidingen van een oorlog tegen Iran.

Euro/Australische dollar test septemberbodem

Euro/Australische dollar test septemberbodemDe Australische dollar (AUD) heeft sinds eind 2008 ten opzichte van de euro aanzienlijk terrein gewonnen. De euro verloor ten opzichte van de Australische munteenheid vanaf de top rond AUD 2,10 in oktober 2008, bijna 40% tot het dieptepunt van dit jaar. In de zomermaanden intervenieerden diverse centrale banken om de euro te steunen. De euro leefde begin augustus kortstondig op richting AUD 1,40 maar viel vervolgens weer terug om in september de aanval op de top van augustus te openen. Begin oktober ketste de euro af op de AUD 1,40-grens. Daarmee blijft de euro gevangen in de ‘trading range’ tussen circa AUD 1,30 en AUD 1,40. De lange termijn dalende trend ten opzichte van de Australische dollar is nog steeds intact, waarbij de euro de bodem van september aan een test heeft onderworpen.

Dow ketst af op dalende weerstandslijn

Dow ketst af op dalende weerstandslijnDe Dow Jones steeg sinds begin oktober van 10.404 punten, zijnde het dieptepunt voor dit jaar, tot maar liefst 12.284 punten, een forse stijging in een maand. De Dow Jones vormde hierdoor een stijgende trend, binnen de dalende trend sinds het voorjaar. Het is een sterk teken dat de ‘moeder aller indices’ in de aanval ging op de top van juli. De Dow corrigeerde een deel van de val in juli en augustus, maar had onvoldoende kracht om de dalende weerstandslijn te breken. Nog steeds hangt de Europese schuldencrisis als een donkere schaduw boven de markt, die de verdere opmars van de Dow zou kunnen stuiten.

De Nasdaq is vanaf het dieptepunt van dit jaar opnieuw in de aanval gegaan op de top van dit jaar, wat een teken van kracht is. We kunnen het patroon van de afgelopen maanden echter kenmerken als een ‘broadening formation’: oftewel hogere toppen en lagere bodems. Hieruit blijkt dat de onzekerheid in de markt groot is en de Nasdaq op zoek is naar richting. De S&P500 bereikte in oktober een laagste koers onder 1100 punten. Vervolgens wist de brede Amerikaanse index een sterk herstel in te zetten en doorbrak daarbij de toppen van augustus en september. Het feit dat het 50 daags voortschrijdend gemiddelde onder het 200 daags gemiddelde is gedoken, geeft het ‘death cross’-signaal aan. De RSI belandde begin augustus in ‘oversold’-gebied (onder 30%), waarmee de ‘bear market range’ werd bevestigd. De Nasdaq 100 worstelt nog steeds met het meerjarige hoogste punt, maar moest rechtsomkeert maken, ditmaal vanwege de Italiaanse rente die door het dak schoot. Is Frankrijk de volgende vallende dominosteen?

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.