Jaarcijfers en uw strategie

Vorige week ging het jaarcijferseizoen weer van start, het jaarlijkse ‘cijfercircus’. Océ, LogicaCMG, ASML. Zomaar een aantal willekeurige voorbeelden van (Nederlandse) bedrijven die hun cijfers over 2004 presenteerden.

Hoe ging het in 2004? Is voldaan aan de verwachtingen die aan het begin van het jaar werden uitgesproken? Hoeveel winst hebben ze eigenlijk behaald? Of, belangrijker: wat is de verwachte nettowinst per aandeel voor komend jaar? Zonder een oordeel te vellen over de prestaties van genoemde ondernemingen: wat is het nut van deze cijfers? Wat kunt u er als particuliere belegger mee? Resultaten uit het verleden bieden immers geen garantie voor de toekomst, toch?

Hoe zit het met uw eigen verwachtingen voor 2005? Houdt u zich nog aan uw goede voornemen dit jaar objectief te blijven? Lukt dat ook met al die gepresenteerde cijfers? Het is na de bekendmaking van goede jaarcijfers natuurlijk heel verleidelijk om het betreffende aandeel even snel te kopen. Goede cijfers zullen wel goede bedrijfsvoering en succes voor de toekomst betekenen. Maar past het kopen van dat aandeel wel bij uw eigen strategie? Past het binnen uw risicoprofiel?

Naast bovengenoemde individuele criteria waaraan u al uw transacties zou moeten toetsen, is er nog iets belangrijks. Naar aanleiding van jaarcijfers valt namelijk maar moeilijk te voorspellen wat de koers zal doen. De cijfers zijn vaak vooraf al in de koersvorming verwerkt. U heeft vast ook wel eens geconstateerd dat een bedrijf prachtige cijfers kon tonen maar toch de dag afsloot met een lagere koers. ’t Lijkt raar maar dat is het niet: analisten hadden simpelweg al geanticipeerd op de bedrijfsresultaten.

Actie ondernemen enkel naar aanleiding van de jaarcijfers zou dus al te veel ‘regeren in de waan van de dag’ zijn. Schakel daarom vooral tijdens het ‘jaarcijfercircus’ uw emotie uit. Blijf bij uw strategie.

Koen Schunselaar, Alex Beleggersbank

3 antwoorden
  1. henk Maas
    henk Maas zegt:

    Ik ben bij BBulletin aangesloten op het optiealert, maar ik heb nimmer begrepen, waarom juist zo zwaar in RDS gezeten wordt. Hier zie ik nooit ofte nimmer nog rendement in. Ik durf nog steeds geen enkele euro in RDS te stoppen! In de oliesfeer kunt u zich volgens mij beter concentreren op fugro en SBMO. Dan hoef je er ook niet meer mee in te zitten van die afgrijselijke olievervuiling in Nigeria, wat toch op je geweten drukt.
    Groet, Henk Maas.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.