Januari 2008: hard omlaag

Was er in de maanden daarvoor nog altijd positief nieuws te melden, in januari werd  meteen een daling ingezet. Toen Société Générale tienduizenden future-contracten moest terugdraaien, was er geen houden meer aan. De AEX daalde 14,4% en alleen Unibail Rodamco wist te stijgen. Alle andere aandelen daalden fors in koers, waarbij TomTom en Corporate Express zelfs meer dan 20% moesten leveren.

De twee aandelen die nauwelijks bewogen, Hagemeyer en Numico, worden overgenomen door Franse ondernemingen. Van de 24 aandelen daalden er 21, wat absoluut een negatief sentiment mag heten. Als we uitgaan van het gezegde ‘zoals januari gaat, gaat het hele jaar’ dan is 2008 met een valse start begonnen. Begin maart zal de AEX weer aangevuld worden tot 25 aandelen. Tele Atlas zal de aanvulling naar 25 worden, alleen zal dit aandeel in de loop van 2008 door TomTom worden ingelijfd. Vedior wordt overgenomen door Randstad, Hagemeyer door Rexel en Numico door Danone. Kortom, nu Corporate Express ook overgenomen lijkt te worden, neemt de autoriteit van de AEX wel af.

Het beurssentiment van particuliere beleggers wisselde in januari van week tot week. Angst en hebzucht streden om voorrang, waardoor er geen eenduidige richting werd gekozen. Bij de individuele aandelen werd gedurende de maand januari vaak gekozen voor Philips en SBM Offshore. Deze aandelen moesten ook een veer laten, maar waren geen verkeerde keuze. De aandelen waar de particuliere beleggers duidelijk minder enthousiast over waren, bleken de financiële waarden te zijn. Ook geen verkeerde keuze, want deze aandelen gingen harder onderuit dan de AEX.

Europa

De Europese aandelen hadden het ook zwaar te verduren en de Dow Jones Stoxx 600 daalde 11,65%. Alle sectoren daalden en Health Care wist dan nog het beste stand te houden met een koersdaling van 6,83%. Ook Technology wist de schade relatief bezien te beperken met -7,98%. Basic Resources, dat de afgelopen jaren de beste sector was, bleef ook relatief goed overeind met -8,92%. Sectoren die het zwaar te verduren hadden waren Automobiles & Parts (-15,95%), Oil & Gas (-14,41%) en Industrial Goods & Services (-14,04%).

Naast de rendementen zijn de winstbijstellingen van de analisten over januari ook interessant. Zo hebben 10 sectoren winstbijstellingen naar boven gekregen en incasseerden acht sectoren neerwaartse bijstellingen. In positieve zin valt Financial Services op met een verwachte winstbijstelling voor 2008 van +5,7%. Basic Resources moet het in januari doen met een neerwaartse bijstelling van -2,6%. Dit is wel de derde maand op rij dat analisten de winsten naar beneden bijstellen.

dow jones stoxx 600

Voor de Dow Jones Stoxx 600 is de winstdaling na twee maanden tot stilstand gebracht. In januari zijn de bedrijfswinsten voor de 600 grootste Europese ondernemingen met +0,1% bijgesteld. Dit is een positief signaal, na alle koersdalingen die januari te verwerken heeft gehad. De koers/winstverhouding komt uit op 10,6 en dat is de afgelopen jaren niet zo laag meer geweest. Kortom, koersdalingen hebben ook een positief effect: op basis van koers/winstverhouding zijn de Europese aandelen zeker niet duur te noemen!

Eelco Ubbels

Eelco Ubbels is eigenaar van www.beurs-stemming.nl en Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer, een onafhankelijke vermogensbeheerder met kantoren in Maastricht en Dronten, www.inmaxxa.nl en www.inmaxxa-research.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Eelco Ubbels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer. Eelco Ubbels heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde fondsen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.