Januari wordt dramamaand op beurs!!

Dit jaar zal nog als een nachtkaars uitgaan, maar begin 2008 gaan we, gezien de intermarket feiten, een dramatische start beleven. Zorg dat u er in ieder geval bij bent, want in januari kan een zeer grote daling plaatsvinden op de beurzen.Richting het eind van dit jaar verwacht ik niet veel meer, de boeken kunnen dicht en met het oog op window dressing, zal men er alles aan doen om het jaar met een kleine plus af te sluiten. Dan kunnen de fondsmanagers, de vermogenbeheerders en de indexbeleggers voor het vijfde opeenvolgende jaar met winst afsluiten. Zowel in Europa als op Wall Street zullen de plussen niet groot zijn, maar men kan later wel een lijstje tonen dat de beurs vijf keer op rij een positief verloop liet zien. Dat zal de periode 2001/2002 wat sneller doen vergeten wanneer men over een paar jaar nog eens naar het lijstje kijkt, om te zien welke de goede en welke de slechte beursjaren waren.

Harde klap
Toch is het zo goed als over en uit en zal er in januari volgens mij een harde klap komen, die ons nog lang zal heugen. Ik zeg niet dat het een crash zal worden, maar een massale dump van aandelen moeten de indices binnen een redelijk korte periode tussen de 12% en 15% lager brengen. De Dow Jones index kan dan tot ongeveer 11.700 punten dalen, de AEX tot 425 à 430 punten en de Duitse DAX zou tot 6700 punten terug moeten, gedurende die eerste forse klap.

Daarom is het goed om voorzichtig te blijven en uit te kijken naar posities die van een daling profiteren. Ik weet dat het voor meer dan 80% van de beleggers tegen de natuur in is, maar het is niet anders. Om met short posities te kunnen profiteren dient men wel de nodige ervaring te hebben. Tegennatuurlijk handelen vraagt om discipline, geduld en vooral kennis van zaken. Zeker omdat dalingen altijd veel korter duren dan stijgingen en tegelijk ook veel sneller gaan. Het probleem van de meeste handelaren is dan ook het moment van instappen: als een daling begint is men meestal al veel te laat; stapt men te vroeg in dan heeft men niet het geduld om te blijven zitten tot het koersdoel wordt bereikt.

Short handelen tot een kunst verheven
Kortom, het short handelen (op een koersdaling speculeren) is één van mijn specialiteiten en heb ik tot een kunst verheven. Mijns inziens, zal begin 2008 meteen één van de mooiste momenten bieden om short te gaan. Ik heb mijn (verkoop)pakket al klaar staan om in te stappen rond ongeveer 2 of 3 januari. Ik ga voor een daling van 12% à 15%. Als mijn visie de juiste is, dan kunnen we daar meteen een zeer mooie start van het jaar mee maken. En dat terwijl veel beleggers gedurende diezelfde periode harde klappen kunnen krijgen binnen hun portfolio. Jammer, maar mogelijk zal men, na het lezen van deze column, nog van gedachten veranderen en het zekere voor het onzekere nemen. Het zou niet onverstandig zijn in ieder geval een cash positie in te nemen.

Ter illustratie, heb ik een aantal grafieken van de Dow Jones, de AEX-index en de DAX bijgevoegd. Bovendien verwijs ik u graag naar mijn column van vorige week waarin ik het gevaarlijke diamant-toppatroon in de Dow Jones heb uiteengezet. U kunt mij in ieder geval niet verwijten dat ik u niet heb gewaarschuwd!!!

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.