Japan, koopmoment? Op 7 april jl. bereikte de Nikkei-index de 17.500 punten, een niveau dat we sinds de zomer van 2000 niet meer hebben gezien.

Na deze top is het snel bergafwaarts gegaan en daalde de index binnen enkele weken met meer dan 10%.

Volgens sommigen een gezonde daling, omdat de Japanse beurs sinds de bodem in april 2003 is verdubbeld zonder noemenswaardige tussentijdse correctie. Sinds het einde van het fiscale boekjaar op 31 maart hebben de meeste Japanse bedrijven hun jaarcijfers gepubliceerd. Deze waren over een breed front uitstekend te noemen, maar waar het natuurlijk om gaat zijn de winstvoorspellingen voor het nieuwe jaar. Analisten gingen tot voor kort uit van een stijging van de winst (recurring profit growth) van zo’n 15%, maar uit de laatste updates blijkt dat de ondernemingen zelf niet meer dan 1,6% winststijging voorspellen. Daarmee komt de waardering van de Japanse beurs in een ander daglicht te staan en dit was een van de redenen voor de verkoopdruk van de afgelopen weken.

Bedrijven te conservatief

Volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is de huidige correctie in Japan een koopmoment, omdat Japanse bedrijven te conservatief zijn in hun winstvoorspellingen. Het conservatisme bij bedrijven komt door het geloof dat stijgende grondstof- en arbeidkosten de winstgroei teniet zullen doen. Maar, zo voert Goldman Sachs aan, zolang grondstofkosten stijgen door de sterke vraag en niet door aanbodproblemen, zal ook de omzet van bedrijven toenemen. De sterke binnenlandse vraag zal voor voldoende omzetgroei zorgen om stijgende kosten op te vangen. Verder zou 2006 het vijfde jaar van winstgroei op rij worden, voor het eerst sinds 1970, waardoor ondernemingen automatisch al iets voorzichtiger worden. En tot slot zijn veel bedrijven vaak bewust iets te voorzichtig met het doen van winstvoorspellingen om druk van leveranciers en vakbonden te voorkomen ten aanzien van prijs/ loonsverhogingen.

Ontwikkeling van winstgroeivoorspellingen

Grafiek 1: Ontwikkeling van winstgroeivoorspellingen (recurring profit growth) sinds 2003. Elk jaar is de winstvoorspelling bij aanvang van het boekjaar te conservatief geweest. 2004/2005: linkeras, 2003: rechteras). Bron: Goldman Sachs.

In de grafiek is te zien dat in de voorgaande jaren de winstvoorspellingen steeds te conservatief zijn geweest. In mei 2005 werd een winstgroei van 7% voorspeld, maar dat is gaandeweg het jaar opwaarts bijgesteld naar ruim 16%. In 2004 zagen we hetzelfde fenomeen waarbij de winstgroei werd herzien van 14% naar 24% en in 2003 van 60% naar 77%.

Sell in May and come back in July

Wij denken dat de Japanse aandelenmarkt in juli of augustus de opgaande trend weer kan hervatten, als de kwartaalcijfers over de periode april-juni worden bekendgemaakt. Dan zal blijken hoe conservatief ondernemingen zijn geweest en hoe groot eventuele opwaartse winstherzieningen zijn. Tevens is er in juli/augustus meer duidelijkheid over een eventuele renteverhoging door de centrale bank van Japan (BOJ). De markt rekent op een eerste renteverhoging in juli, maar de overheid heeft zich duidelijk tegen een (te vroege) renteverhoging uitgesproken. De vraag is of de BOJ, die onafhankelijk van de overheid opereert, de renteverhoging zal doorzetten of haar kruit nog even droog houdt. Onzekerheid hierover kan de markt tot die tijd in zijn greep houden.

Tot slot zal vanaf juli meer duidelijkheid komen over wie premier Koizumi zal opvolgen, na zijn aftreden in september. De strijd gaat tussen Shinzo Abe en Yasuo Fukuda. In de aanloop naar het verkiezingsproces kunnen de opiniepeilingen de aandelenmarkt beïnvloeden, omdat beide kandidaten verschillende visies hebben ten aanzien van hervormingen, fiscaal/monetair beleid en buitenlandse betrekkingen. Abe lijkt de beste uitkomst voor de markt te zijn, omdat zijn visie het meest in lijn ligt met die van Koizumi, terwijl Fukuda minder hervormingsgezind is vanwege banden met de “oude garde”.

Drs. Marco Balk RBA, Intereffektfunds 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.