Japan was dit jaar hét land van de stijgende aandelenmarkt, met een koersstijging van meer dan 40 procent gemeten in yen. Zelfs voor aanpassing van de zwakke yen komt het rendement in euro’s nog boven 23 procent uit. Ondanks de al behoorlijke stijging, is er nog meer opwaarts koerspotentieel te verwachten in de komende maanden.  Hier zijn een aantal argumenten voor aan te dragen.

Groei

Voor beleggers die Japan nog steeds zien als een eeuwige achterblijver, is het waard te vermelden dat de economie in de eerste helft van 2013 met 4 procent is gegroeid, 2 maal zo sterk als de groei in de VS. Verwachtingen voor de tweede helft van het jaar gaan uit van 3 procent groei, wat nog steeds boven de verwachting ligt van andere ontwikkelde economieën. Daarnaast stijgen de prijzen eindelijk weer na jaren van deflatie , wat de economische groei helpt evenals de bedrijfsresultaten.

Monetaire politiek

De grootste reden voor de draai naar groei in Japan is de Bank of Japan (BoJ). Kuroda, de nieuwe president van de BoJ, kwam met een asset opkoopprogramma van wel 7 biljoen yen per maand. Omgerekend naar de omvang van de Japanse economie, is dit beleid veel agressiever dan het stimuleringsprogramma van de Federal Reserve (Fed).

Terwijl van de Fed verwacht wordt dat het volgend jaar zal starten met afbouwen wanneer mogelijk, zal de BoJ waarschijnlijk de ultra ruime monetaire condities handhaven voor de komende jaren.  Zo verwacht bijvoorbeeld Goldman Sachs dat de BoJ rond volgend jaar april het huidige stimuleringsprogramma gaat uitbreiden.

Ook zal de BoJ vanaf volgend jaar meer risicodragende assets kopen als ETF’s en beursgenoteerde aandelen is de verwachting. Hoe dan ook zal het beleid van de BoJ gunstig zijn voor de Japanse aandelenmarkt.

Waardering

Kijkend naar zowel de prijsboekwaarde als de cyclisch aangepaste koers-winstverhouding zijn  Japanse aandelen nog steeds aantrekkelijk geprijsd in vergelijking met bijvoorbeeld de VS. Momenteel handelt de Nikkei index 1,5 keer de boekwaarde, een 40 procent discount ten opzichte van aandelen in de VS.

Ondanks dat er goede redenen  zijn waarom de Nikkei tegen een discount handelt, suggereert de omvang van de discount dat vanuit waarderingsperspectief Japan de betere koop is.

Aandelen terug kopen

Japanse bedrijven zijn winstgevend en kennen doorgaans lage schuldenratio’s. Terwijl de schuldenratio’s naar verwachting laag blijven, kunnen Japanse bedrijven aandeelhouderswaarde creëren door aandelen terug te kopen. Dit is een trend die inmiddels al is ingezet in Japan en ten goede komt van het dividend en rendement op eigen vermogen.

Wat zijn de kanttekeningen?

Terwijl de vooruitzichten voor Japanse aandelen er voor de komende 3 tot 6 maanden goed uit zien, zijn de lange termijnvooruitzichten minder florissant. Voor de lange termijn belegger is het wachten op de zogenoemde 3e pijl van president Abe’s groeistrategie, namelijk de structurele hervormingen.

Als Japan wil ontsnappen aan haar meerjarige stagnatie en meer dan slechts een cyclisch herstel wil, zijn structurele hervormingen noodzakelijk. Bij gebrek hieraan blijft Japan aantrekkelijk als tactische trade, maar minder aantrekkelijk als lange termijn belegging.

Douwe Jan Dijkstra

Intereffekt Investment Funds
http://www.intereffektfunds.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.