Japan mist de boot

De Japanse beurs is dit jaar een veelbelovende toekomst voorspeld.

De economie komt uit het slop en de lange periode van deflatie is afgesloten. Blijkbaar is dit niet genoeg om internationale beleggers te overtuigen. Zij keren Japan de rug toe.

Wat is het toch een raar fenomeen. Als iedereen het erover eens is dat de beurs omhoog gaat, dan gebeurt het juist niet. Zo was iedereen er aan het begin van dit jaar van overtuigd dat de Japanse beurs na een succesvol 2005 ook een spetterend 2006 tegemoet ging zien. De economische vooruitzichten waren in jaren niet zo goed geweest en de geldontwaarding werd omgebogen in een lichte inflatie. Alle reden voor een nieuw feestje en dat is nu juist het probleem. Als iedereen uitgaat van een positief (economisch) scenario dan valt het al snel tegen. Sterker nog, zelfs als voldaan wordt aan de positieve verwachtingen, dan zal dit niemand verrassen en zullen geen nieuwe aankopen worden gedaan. In een dergelijk geval is al het (toekomstige) goede nieuws in de koers verwerkt.

Maar waar is het dit jaar fout gegaan in Japan? Dat is niet aan mij om te zeggen. Als technisch analist heb ik een comfortabel uitgangspunt dat de best mogelijke toekomstverwachting met betrekking tot de economie al verwerkt is in de prijs. Een verschuiving in de best mogelijke toekomstverwachting voor Japan is dan direct zichtbaar in de koersontwikkeling. Een dergelijke verschuiving heeft begin dit jaar plaatsgevonden. Het optimisme van 2005 heeft begin dit jaar plaatsgemaakt voor een meer terughoudende stemming. Het koersrendement van de Nikkei houdt dan ook niet over. Van begin januari tot vandaag laat de Nikkei zelfs een klein verlies zien.

Dat is nog niet alles. Voor Europese beleggers telt ook dat de Japanse yen dit jaar al bijna tien procent in waarde is gedaald. In grafiek 1 is de euro/yen wisselkoers afgebeeld. Vanaf medio 2005 is het eenrichtingsverkeer in het valutapaar, ondanks de eenmalige verhoging van de rente door de Bank of Japan met 25 basispunten. Belangrijker is dat het renteverschil nog steeds toeneemt door de reeks renteverhogingen door de Europese Centrale Bank. Een groter wordend renteverschil tussen Europa en Japan maakt het voor beleggers aantrekkelijk om schulden te maken in yen en deze liquiditeiten te parkeren in euro. De tendens van het euro/yen valutapaar blijft dan ook onmiskenbaar opwaarts gericht. Vanuit een technische analyse perspectief is er weinig aanleiding om een plotselinge draai in de bestaande trend te verwachten.

Euro/Yen wisselkoers

Grafiek 1. Euro/Yen wisselkoers

Het is bij internationaal beleggen dus belangrijk om het valuta-aspect mee te nemen in de beleggingsbeslissing. En dat kan ook redelijk eenvoudig. De opmars van de trackers, u weet wel, die goedkope indexvolgers, maakt het mogelijk om met een druk op het toetsenbord een aandelenbelang te verwerven in alle uithoeken van de wereld. Op Euronext worden er een heleboel verhandeld, waaronder de iShares Japan. Al deze trackers noteren in euro’s en vertalen daarmee zowel de schommelingen op de betreffende buitenlandse aandelenbeurs als in de wisselkoers. Twee vliegen in één klap. Het verbaast dan niet dat de koers van iShares Japan dit jaar ongeveer tien procent is gedaald. Grafiek 2 laat dat zien.

Koers iShares Japan

Grafiek 2. Koers iShares Japan

Wat grafiek 2 ook laat zien, is dat Japan de rug wordt toegekeerd door internationale beleggers. Zij laten het land dit jaar links liggen en geven de voorkeur aan beleggingen in Europa, Amerika en de opkomende markten. De onderste drie delen van grafiek 2 geven de relatieve prestatie weer van iShares Japan ten opzichte van de AEX-index, Lyxor MSCI USA en iShares Emerging Markets. De laatste twee zijn trackers die ook in euro’s zijn genoteerd. Zij volgen exact de beursontwikkelingen in Amerika en de opkomende markten. De dalende tendens in de drie onderste delen van grafiek 2 geeft aan dat Japanse beleggingen, rekening houdend met het wisselkoersverschil, het minst favoriet zijn. Japan blijft achter bij de rest van de wereld. De relatieve trends zijn duidelijk neerwaarts gericht en bevinden zich onder het 40-weeks gemiddelde (de rode bewegende lijn). Het duurzame karakter van deze trends maakt een voortzetting ervan het meest waarschijnlijk.

Japan heeft dit jaar de boot gemist. Beleggers hebben hun gelden gebruikt om belangen op te bouwen in Europa, Amerika en de opkomende markten. Daarbij komt dat de Japanse yen in een duikvlucht is geraakt en steeds goedkoper wordt. Er is vanuit een chart-technische invalshoek geen aanwijzing dat één van deze ontwikkelingen op korte termijn zal keren. Het vooruitzicht voor een belegging op de Japanse beurs blijft daarmee in de komende maanden negatief.

Hendrik Jan Davids, Vlug, Davids & Van Mourik

Hendrik Jan Davids CMT is partner en technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Zijn columns verschijnen op de technische analyse website www.quoteweb.com. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Davids geven zijn mening weer over het genoemde aandeel in zijn hoedanigheid als technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Davids belegt niet in aandelen waarin hij adviseert. Lees ook onze disclaimer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.