Japanse Candlesticks

Vorige week introduceerde ik de Japanse Candlesticks. Daarin kwam naar voren dat deze methode relatief eenvoudig toe te passen is. In dit artikel ga ik nader in op enkele belangrijke patronen.

Engulfing is er zowel in de bear– als de bullvorm. In de bearvorm is er een positieve dagcandle die de dag erna volledig overschaduwd wordt door een negatieve candle.

Een plaatje zegt meer dan 100 woorden:

Candle Stick

Als u dit patroon ziet, is de kans redelijk groot dat de koers omlaag zal gaan. Er zijn echter wel wat zaken waar u op moet letten. Het bullpatroon is overigens net andersom en houdt in dat de kans groot is dat we omhoog zullen gaan. Wat we zien in het bearpatroon is dat de dag zowel positiever als negatiever is geweest dan de dag eerder. Uiteindelijk “kiest” men voor een negatief slot ten opzichte van de beweging die ervoor kwam. De kracht van de voorgaande beweging is die dag dus uitdrukkelijk getest en heeft uiteindelijk verloren. Als dit onder hoog volume gedaan is, houdt het in dat veel beleggers hun mening over de voorgaande beweging bijgesteld hebben.

Nu zou het toch prachtig zijn als een voorbeeld als dit altijd zou uitkomen. Wat zou dat beleggen gemakkelijk maken! Helaas, zo prachtig is het niet, maar de waarschijnlijkheid van het bearpatroon neemt toe als het patroon na een lange bullbeweging ontstaat (en visa versa). Daarbij moet u dan ook vooral naar het volume kijken. Een hoog volume is zeer gewenst.

Candle Stick

Het voorbeeld in 2002 kwam prachtig na een enorme daling. Na de Engulfing steeg de AEX van ongeveer 320 naar 390.

Zo ziet u dat het patroon gemakkelijk te herkennen is, maar dat de betrouwbaarheid toeneemt als u net even iets meer van de materie weet.
Het gebruik van de reguliere Technische Analyse kan u ook van dienst zijn om de betrouwbaarheid van de signalen te verifiëren. De Stochastic en MACD zijn prachtige indicatoren die prima samengaan met Japanse Candles.

Dark Cloud Cover

Candle Stick

Het mooie van een aantal benamingen in de Japanse Candles Stock Analyse is dat iemand de naam kan zeggen en u al weet hoe laat het is. De Dark Cloud Cover komt nog wel eens voor, maar is pas geldig als het na een opwaartse trend zichtbaar wordt. Zoals zo vaak bij technische analyse, kunt u het beste ook het volume in de gaten houden. U wilt immers dat “de markt” erachter staat en niet een verdwaalde handelaar die net die dag vergat om vrij te nemen en verder handelde in een lege markt.

Het patroon is te herkennen aan:
Een eerste dag die lang en wit is. Een tweede dag die zwart is met een opening boven de hoogste koers van de vorige dag. Deze tweede dag sluit binnen de body van de eerste dag sluit en wel onder het midden daarvan.

Wat houdt het in:
In een uptrend opent de markt met een gap omhoog, maar verliest zodanig aan kracht dat zelfs het middenpunt van de vorige dag het niet houdt. Het Dark Cloud Cover patroon wijst op een kans voor de shorters en is een duidelijke waarschuwing aan de positief ingestelde (bulls) beleggers. Het Dark Cloud Cover patroon is tegengesteld aan het Piercing Line patroon.

Hammer

Candle Stick

De Hammer is te herkennen aan een kleine real body aan de onderzijde van de trading range. De lower shadow is zeker twee keer zo lang als de real body. De kleur van de body maakt overigens niets uit. Er is (vrijwel) geen upper shadow.

Wat houdt het in:
Er is in de downtrend een scherpe sell off in de eerste openingsuren van de beurs. Maar later in de dag zien we de markt klimmen naar zo’n beetje het hoogste punt van de dag. Dit laat zien dat de kracht van het slechte sentiment aan het verzwakken is, zeker als de real body wit is (sluiting is hoger dan openingskoers). Daar de betrouwbaarheid van alleen de Hammer laag is, dient de trendomkeer bevestigd te worden door een hogere opening en vervolgens een hogere sluiting op de volgende beursdag. Als de open en close aan elkaar gelijk zijn, is de indicator een Dragonfly Doji. De Dragonfly Doji heeft een hogere betrouwbaarheid dan de Hammer.

Achtergrondinformatie:
Het Japanse woord voor dit patroon is takuri, hetgeen zoiets betekent als “de diepte uitproberen door te voelen naar de bodem”. Dit is natuurlijk een prima omschrijving van dit patroon vanwege de lange lower shadow. In wezen is een Hammer een Umbrella Line patroon, omdat het zo lijkt op een paraplu. In dit geval, omdat de Umbrella na een daling komt is het een positief teken. Zou deze Candle na een stijging zijn gekomen, dan heet het een Hanging Man. Die naam zegt genoeg.

Tom Lassing, De optiespecialist

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.