Laatste update:

De analyse van augustus lijkt alweer oud nieuws, maar toch is het goed deze vakantiemaand te bekijken. De eerste week van september doet pijn, maar daar staat tegenover dat augustus een positieve maand was. Omdat er meer beleggingsfondsen zijn dan aandelen, brengt een kijkje in de verschillende beleggingscategorieën extra inzicht.

Augustus was een positieve maand voor vrijwel alle beleggingsmogelijkheden, al zijn hiermee de verliezen op aandelen ten opzichte van 1 januari nog niet ingelopen. De obligaties hadden een goede maand en ook vanaf 1 januari noteert deze categorie in de zwarte cijfers.

Beleggingsfondsen: de toppers
Van de wereldwijde aandelen zijn de Amerikaanse aandelen het beste, maar daar hielp de sterker wordende dollar in augustus aan mee. Binnen dat aandelensegment rendeerden de SmallCaps (+7,97%) het beste, maar ook de technologiesector (+6,67%) zette een mooie performance neer.

Beleggingsfondsen: de floppers
De floppers van deze maand zijn vooral landenfondsen. Deze maand zijn Ruslandfondsen voor de tweede maand op rij onderaan te vinden. Gemiddeld daalden deze fondsen met 8,6%. Ook andere emerging landen, zoals Korea (-7,47%), Singapore (-6,04%) en China (-3,31%), zijn deze maand helemaal onderaan de performance-lijsten te vinden.

Aandelen Europa
De Europese aandelenmarkten wisten een beetje terrein te winnen, met iets meer dan 1% rendement. Binnen de 18 sectoren in Europa zijn er in augustus weer verschillen zien. Zo rendeerden de defensieve sectoren, zoals Food & Beverage (+6,97), Retail (+6,32%) en Construction & Materials (+4,00%), redelijk. Sectoren die in augustus moesten inleveren zijn Basic Resources (-4,16%), Financial Services (-1,26%) en Chemicals (-1,26%).

europe stoxx

Met slechts 4 sectoren in de min werd het licht positieve sentiment in augustus ondersteund. De onderlinge verschillen zijn gematigd, wat aangeeft dat de bewegelijkheid niet hoog is. Grote verschillen tussen sectoren geeft grote onrust aan, dat leek in augustus minder het geval.

Na maanden van neerwaartse bijstellingen van de winstverwachting van het Europese bedrijfsleven, is deze daling inmiddels tot stilstand gekomen. Werden de verwachte bedrijfswinsten in juli met 2,4% verhoogd, in augustus zijn de winsten met 0,2% verder verhoogd voor de Dow Jones Stoxx 600. Vanaf eind 2007 zijn de verwachte bedrijfswinsten met 14,9% afgewaardeerd voor de Dow Jones Stoxx 600, terwijl de koersen met 21% zijn gedaald. Kortom, de koersen zijn scherper gedaald dan de winstverwachtingen.

winstverwachting

Het jaar 2008 heeft veel beleggers en analisten niet gebracht wat ze hoopten. In de grafiek is duidelijk te zien dat de verwachte bedrijfswinsten gedurende de eerste helft van 2008 daalden. Nu er een bescheiden bodem te zien is, zou er sprake kunnen zijn van een beginnetje van een trendomslag naar een beter beursklimaat.

Met een dividendrendement van 3,43% en een koers/winstverhouding van 11,1 van de Dow Jones Stoxx 600 zijn aandelen niet duur en is het dividendrendement aantrekkelijk. Als de komende maanden de bedrijfswinsten opwaarts bijgesteld worden, dan komen we bij het vervolg van mijn column in mei: “Sell in May and go away”.

Nu kunnen we verder met de beurswijsheid die luidt: “But remember, come back in September”. Als de verwachtingen voor de bedrijfswinsten van 2009 de komende maanden verder stijgen, kunnen we in het laatste kwartaal van 2008 de kredietcrisis achter ons laten en kunnen de aandelenkoersen ‘eindelijk’ weer omhoog!

Eelco Ubbels
www.beurs-stemming.nl

Eelco Ubbels is Senior Vermogensbeheerder bij Petercam Bank Rotterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Eelco Ubbels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als Senior Vermogensbeheerder bij Petercam Bank. Eelco Ubbels heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde fondsen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.