,

Juli 2008: Turkije gaat even uit zijn dak

Verandering van spijs doet eten. Vandaar dat ik de maandelijkse terugblik op de beurs anders ga aanpakken. Mijn favoriete sectorbenadering blijft onaangetast. Hierbij wordt gekeken naar de verwachtingen van een grote groep analisten ten aanzien van de winst per sector. Wel worden de individuele AEX-aandelen losgelaten en komen, in plaats daarvan, de toppers en floppers onder de beleggingsfondsen aan bod.

Beleggingsfondsen: de toppers
De kredietcrisis is nog niet over en blijft de aandelenmarkten in zijn greep houden. Opvallend is dat Turkije in de maand juli de boventoon voert op het lijstje best presterende beleggingsfondsen. Wel dienen de rendementen van 20% tot 30% genuanceerd te worden. De rendementen over de afgelopen 6 maanden voor Turkijefondsen zijn negatief, waardoor beleggingsfondsen gericht op Turkije alleen voor de actieve belegger geschikt zijn.

Na Turkije heeft Super Fund Cayman een goede maand gehad, maar ook de India fondsen boerden goed. Het Super Fund Cayman, het hedge fund dat actief met futures aan de slag is, staat vanaf 1 januari meer dan 50% hoger. Indiafondsen staan over het afgelopen jaar duidelijk in de min.

Beleggingsfondsen: de floppers
De floppers van deze maand zijn beleggingsfondsen die beleggen in commodities en energie. De grondstofprijzen zijn flink gestegen de afgelopen jaren, waardoor een terugval niet meer dan logisch is. Deze commodities– en energiefondsen moesten in juli tussen 10% en 20% terug. Het land dat erg afhankelijk is van commodities en energie is Rusland. Hierdoor is het ook logisch te constateren dat de Ruslandfondsen de afgelopen maand helemaal onderaan de performancelijsten te vinden zijn.

Aandelen Europa
De Europese aandelenmarkten moesten een stapje terug doen. De brede Dow Jones Stoxx 600 daalde 1,95%. De verschillen tussen de sectoren zijn weer interessant te noemen. Zo was Technology deze maand de winnaar met 7,93%. Onderaan treffen we de winnaars aan van de afgelopen maanden. Zowel Basic Resources als Oil & Gas laten een koersdaling van meer dan 10% zien.

europe stoxx 50

Naast 7 sectoren die een winst wisten te behalen, staan er 11 die niet boven de nullijn konden komen. Deze indicator geeft al aan, dat het sentiment in de maand juli nog niet positief te noemen was. Wat wel positief te noemen is, zijn de winstverwachtingen die analisten in juli hebben aangepast.

Het jaar 2008 heeft voor veel analisten niet gebracht wat ze hoopten. Hierdoor zijn sinds oktober 2007 consequent de bedrijfswinsten, dus ook de sectorwinsten, structureel neerwaarts aangepast. Daarom is het des te opvallender dat er in juli een andere uitslag te melden is. Hoewel er over de verschillende sectoren nog grote verschillen zijn, wordt voor de Dow Jones Stoxx 600 index in juli 2,4% meer winst verwacht dan in juni. Zoals uit de grafiek blijkt, is dit de eerste positieve aanpassing sinds oktober vorig jaar en zou dit een beginnetje voor een trend omslag kunnen zijn.

dow jones stoxx

Hoewel in historisch perspectief aandelen niet duur zijn en het dividendrendement in Europa bijna 3,5% bedraagt, lijken de risico’s op dit niveau niet hoog. De dalende bedrijfswinsten zijn wel de donkere wolk die boven het beleggingslandschap zijn blijven hangen.

Als de komende maanden de bedrijfswinsten weer omhoog bijgesteld worden, dan komen we bij het vervolg van mijn vorige column: “Sell in May and go away”. Dan kunnen we kijken naar de rest van deze beurswijsheid.

Het vervolg zou kunnen luiden: “But remember, come back in September”. Als de bedrijfswinsten dit de komende 2 maanden ondersteunen, dan zou in het laatste kwartaal van 2008 de kredietcrisis definitief achter ons gelaten kunnen worden en kunnen de aandelenkoersen ‘eindelijk’ weer omhoog!

Eelco Ubbels

Eelco Ubbels is eigenaar van www.beurs-stemming.nl en Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer, een onafhankelijke vermogensbeheerder met kantoren in Maastricht en Dronten, www.inmaxxa.nl en www.inmaxxa-research.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Eelco Ubbels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer. Eelco Ubbels heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde fondsen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.