Volgens de Japanse premier Shinzo Abe is de aandelenmarkt een goede graadmeter voor het vertrouwen dat het publiek in de overheid heeft. Waarschijnlijk is Abe de enige die gelooft in deze stelling. En anders is de beurs zwaar overgewaardeerd, want de populariteit van het nieuwe kabinet daalt met rasse schreden. Bij zijn inauguratie in september vorig jaar genoot Abe een populariteit van 70%, maar die is inmiddels gedaald naar 40%.

De eerste deuk in de populariteit ontstond toen Abe elf beleidsmakers aannam die door zijn voorganger Koizumi waren bedankt, omdat ze  hervormingen dwarsboomden.

Kort daarna moest de voorzitter van de overheidsbelastingen, Masaaki Honma, zijn ontslag indienen toen bekend werd dat hij belastinggeld had gebruikt voor een luxueus appartement waar hij met zijn maîtresse woonde. Honma was door Abe zelf naar voren geschoven en werd als cruciaal gezien voor de hervormingen.

Vijf dagen na het voorgaande schandaal moest de minister verantwoordelijk voor overheidshervormingen, Genichiro Sata, het veld ruimen wegens een boekhoudschandaal.

Vervolgens werden vijf ministers, waaronder die van onderwijs, landbouw en financiën op hun vingers getikt wegens uit de hand lopende declaraties. Ondanks dat ze van overheidswege gratis woonruimte genoten vlakbij het regeringsgebouw, wisten deze ministers voor 689 miljoen yen (€ 4,3 miljoen) te declareren over de afgelopen vijf jaren.

Eind januari ontstond er grote ophef toen de minister van volksgezondheid Hakuo Yanagisawa heel vrouwelijk Japan op de kast joeg, door vrouwen baby making machines te noemen. In een speech uitte Yanagisawa zijn zorgen over het lage geboortecijfer in Japan. Per vrouw worden er 1,26 kinderen geboren in Japan. Volgens deskundigen is een cijfer van 2,1 nodig om de populatie stabiel te houden. Vandaar dat de minister vrouwen van harte aanmoedigde om “hun best” te doen.

De jongste rel werd vorige week veroorzaakt door premier Abe zelf. Hij zei dat er geen bewijs is dat troostmeisjes tot sex werden gedwongen tijdens WOII. Daarmee nam hij afstand van een overheidsdocument uit 1993, waarin misstanden van deze aard wel werden toegeven. De stelling van Abe is waarschijnlijk bedoeld om conservatieve krachten binnen zijn regeringspartij, de LDP, naar de mond te praten, teneinde zijn interne positie te verstevigen.

Tot nu toe heeft het politieke geblunder weinig invloed op de Japanse beurs. Pas als Abe tijdens de verkiezingen deze zomer een nederlaag zou lijden en er onduidelijkheid ontstaat over de door Koizumi ingezette hervormingen zullen beleggers onzeker worden.

Vooralsnog gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar de ontwikkeling van de binnenlandse economie. De consensusgedachte is dat de vruchten van de recordwinsten in het bedrijfsleven over de afgelopen vier jaar uiteindelijk zullen doorsijpelen naar de werknemers in de vorm van hogere lonen. Deze gedachte wordt ondersteund, doordat veel buitenlandse beleggers die Japanse bedrijven bezoeken, te horen krijgen dat de arbeidsmarkt krap is en de lonen daardoor omhoog gaan. Echter, dit geldt alleen voor de grote large cap-bedrijven met een marktkapitalisatie van meer dan één miljard yen. Deze categorie omvat bijna alle beursgenoteerde ondernemingen.

Gemiddelde jaarloon per werknemer in miljoen yen

Gemiddelde jaarloon per werknemer in miljoen yen

Uit een onderzoek van het Japanse ministerie van Financiën (MoF) blijkt dat “slechts” 19,6% van de beroepsbevolking bij deze large caps werkt. Het merendeel (64,62%) van de werknemers in het bedrijfsleven is in dienst bij een small cap-onderneming met een marktkapitalisatie van minder dan 100 miljoen yen. In de grafiek is te zien dat de gemiddelde jaarlonen bij de small caps veel lager liggen en achterblijven bij de large caps. Dit is een plausibele verklaring waarom de binnenlandse bestedingen niet op gang komen; de meeste Japanse werknemers zijn zelfs in loon achteruit gegaan, ondanks recordhoge winsten bij beursgenoteerde bedrijven.

Marco Balk, Intereffekt Investment Funds – Joure

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.