Kans op recessie in de Verenigde Staten 100%

Kans op recessie in de Verenigde Staten 100%De kans op een recessie in de Verenigde Staten is 100%. Dat is althans de mening van John Hussman, eigenaar van Hussman Funds en voormalig professor financiën en internationale economie aan de Universiteit van Michigan.

Ondanks een bescheiden verbetering van zijn model, zijn we op geen enkele wijze uit de problemen. Zijn Recession Warning Composite wist feilloos het begin en einde van de recessie in 2007 en 2008 te voorspellen. De indicatorenset, heeft bovendien een indrukwekkende staat van dienst en geeft in combinatie met andere recessie-indicaties zeer betrouwbare signalen af.

Gekeken wordt bijvoorbeeld of de S&P500 onder het niveau van 6 maanden geleden staat, of de credit spreads zijn toegenomen ten opzichte van zes maanden geleden en of de Inkoopmanagersindex onder 50 punten staat. Sinds vorige week staat een meerderheid van 20 van deze recessie-indicatoren nog steeds op rood, wat nooit voor komt, tenzij er een recessie in de VS wordt waargenomen.

Het beeld van de S&P500 kan kort maar krachtig worden samengevat als richtingloos. Al maanden fluctueert de brede Amerikaanse index in een bandbreedte tussen circa 1100 punten en 1300 punten. Het 50 daags voortschrijdend gemiddelde dook onder het 200 daags gemiddelde, waarmee een ‘death cross’ ontstond. De RSI belandde begin augustus in ‘oversold’-gebied (onder 30%), waarmee de ‘bear market range’ werd bevestigd. Desalniettemin wist de koopkrachtindicator te herstellen, maar wist evenwel niet ‘overbought’ te worden. Sinds oktober is een proces van hogere bodems en lagere toppen gaande. Kortom, de index noteert momenteel in een consolidatiedriehoek.

De Dow Jones strandde, net als in oktober, rond een niveau van 12.300 punten. De Nasdaq bereikte begin oktober een dieptepunt van dit jaar rond 2300 punten. De Amerikaanse technologie-index zette een herstel in, waarbij de koopkrachtindicator eveneens opliep. De RSI slaagt er maar niet in om af te rekenen met de ‘bear range’ (onder 60%). Inmiddels heeft de technologie-index desalniettemin een hogere bodem gevormd, maar ook weer een lagere top. De stijgende steunlijn zal een verdere daling van de Nasdaq moeten zien te voorkomen. Kortom, de Amerikanen bevinden zich eveneens in een consolidatiedriehoek waar de druk van de convergerende lijnen binnenkort een einde aan dient te maken.

Euro op zoek naar de bodem

Euro op zoek naar de bodemDe euro is op zoek naar de bodem. De jacht op de ‘all time high’ rond $ 1,60 werd dit voorjaar door de $ 1,50-barrière gestuit. Sindsdien is weer een glijvlucht ingezet. Momenteel wordt de $ 1,30 aan een test onderworpen. Ondanks dat de verplichtingen in de VS zijn opgelopen tot boven $ 1 miljoen per belastingbetaler (www.usdebtclock.org), verliest de euro het van de dollar. De daling van de euro werd even afgeremd door het bericht dat de centrale banken van Europa, Amerika, Engeland, Japan, Zwitserland en Canada gezamenlijk in actie kwamen. De Eurotop bleek echter opnieuw een ‘Euroflop’, daar er geen harde noten zijn gekraakt. De koersontwikkeling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar zeker ook ten opzichte van de Japanse yen houden wij scherp in de gaten.

Goud consolideert in stijgende trend

Goud consolideert in stijgende trendDe mondiale effectenbeurzen kwamen dit jaar weer onder druk te staan, waarbij de Europese schuldencrisis de rode draad vormde. Beleggers zochten hun toevlucht tot het glimmende edelmetaal, met als resultaat een recordniveau rond $ 1900 in september. Goud nam vervolgens weliswaar wat gas terug, maar deze beweging kunnen we aanmerken als een consolidatie binnen de jarenlange stijgende trend. Goud presteert al langer dan een decennium veel beter dan bijvoorbeeld de Amsterdamse AEX-index. De waarde van valuta wordt steeds meer uitgehold door de acties van de Fed en de ECB, die de geldpersen in de hoogste versnelling hebben gezet. De Fed hanteert nog steeds een ‘zirp’-beleid, oftewel een ‘zero interest rate policy’. De Europese Centrale Bank op haar beurt zou onder “strikte voorwaarden” bereid zijn om ‘massaal’ staatsobligaties van (problematische) eurolanden op te kopen.

Eurostoxx50 vormt lagere top

Eurostoxx50 vormt lagere topDe Eurostoxx50 bereikte in februari weliswaar een meerjarig recordniveau, maar sindsdien ging het in een hoog tempo bergafwaarts. De brede Europese index kwam, mede vanwege de (Europese) schuldencrisis aanzienlijk onder druk te staan. In september tikte de Europese index een dieptepunt voor dit jaar aan, waarna een herstel intrad tot eind oktober. De index gleed vervolgens af richting de 2000-puntengrens en vormde aldaar een hogere bodem. De index is er vooralsnog niet in geslaagd om uit de consolidatiedriehoek te breken en vormde opnieuw een lagere top. Kortom, de dalende trend sinds het voorjaar is nog steeds intact.

De Franse CAC40 bereikte in september een meerjarig dieptepunt rond 2700 punten, waarna er een herstelbeweging werd ingezet. In oktober werd een top rond 3400 punten bereikt, waarna in november een hogere bodem rond 2800 punten werd gevormd. Tijdens het herstel in de afgelopen weken, ketste de CAC40 af op de dalende weerstandslijn uit juli. De index vormde een lagere top, waardoor de dalende trend intact blijft. Ook de Duitse DAX zit nog steeds in de ‘downtrend’, waardoor het gevaar op een nieuwe daling nog niet is geweken. De beursindices van Griekenland, Portugal, Spanje, België en Italië laten evenmin een sterk verloop zien. De politici lijken nog steeds niet overtuigd van de ernst van de situatie en vliegen vrolijk van Eurotop naar Eurotop, zonder ook maar iets te doen aan de situatie.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.