Kansen in landbouwproducten

De wereldbevolking blijft flink groeien en de opkomende markten veranderen hun eetpatroon. Dat biedt kansen voor beleggingen in zogeheten ‘soft commodities’, zoals tarwe, rijst en soja. Schattingen van de Verenigde Naties geven aan dat rond het midden van deze eeuw ongeveer negen miljard mensen zullen leven op de aarde, twee miljard meer dan nu.

Elk jaar komen er bijna 80 miljoen mensen bij. Bovendien zal door toenemende verstedelijking een enorme daling van beschikbare landbouwgrond optreden. Daarnaast zorgen veranderende eetgewoonten in vooral opkomende landen en de toenemende productie van ‘groene’ energie voor meer vraag naar landbouwproducten. In opkomende landen kiest een groeiende middenklasse voor een ander voedingspatroon, met meer vlees. Meer vlees betekent meer vee, vee dat weer meer voer nodig heeft. En dat zorgt voor een stijgende vraag naar granen. Overigens betekent de verschuiving in eetpatronen niet dat de vraag naar traditionele producten, zoals rijst, vermindert.

Soft commodities

Beleggers kunnen hun voordeel doen met de verwachte toenemende vraag naar zogeheten soft commodities als graan, tabak, koffie, suiker, tarwe, maïs, rijst en mager varkensvlees, maar ook katoen. Binnen de soft commodities wordt voeding vaak als tamelijk defensief bestempeld, met als adagium ‘mensen moeten altijd eten’. Beleggen in grondstoffen kan bijvoorbeeld middels het Agribusiness Certificaat van RBS, dat een index volgt met een dertigtal internationale ondernemingen die actief zijn in de voedingsbusiness, zoals zadenbedrijven, mestbedrijven en visvoerondernemingen. Beleggen in dergelijke aandelen heeft het voordeel dat ze niet één-op-één de volatiele grondstoffenprijzen volgen, beleggers incasseren bovendien ook dividend. Dat is toch al snel 2 tot 3%. Een rechtstreekse belegging in rijst of soja levert geen dividend op. Het bovengenoemde certificaat steeg dit jaar van circa € 6,80 naar circa € 9,60.

Certificaat

Verder geeft RBS certificaten uit op de door Jim Rogers ontwikkelde soft commodity index. Zoals het RICI Enhanced Agrarische Grondstoffen Certificaat. In dit geval gaat het dus wel om een rechtstreekse belegging in soft commodities, door middel van zogeheten futures. Het laatste certificaat steeg sinds begin dit jaar van circa € 8,60 naar € 10,17.*

Flinke koersbewegingen

De belegger in soft commodities moet wel rekening houden met flinke koersbewegingen. Het weer is bijvoorbeeld een belangrijke factor bij die koersfluctuaties op de korte termijn. Ralf Levermann, productspecialist bij de Duitse vermogensbeheerder DWS, stelt echter dat de opmars van landbouw een structurele trend is. Ook grondstoffengoeroe Jim Rogers denkt nog steeds dat (soft)commodities in een lange uptrend zitten.

Peter Cordes, Hoofd vermogensbeheer Wijs & van Oostveen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.