De Amsterdamse Scientology Kerk is in hetzelfde gat in de markt gedoken als Willem Middelkoop. Manuel Nugteren en Joop van der Linde proberen via internet particulieren te interesseren in goud. In hotels worden bijeenkomsten georganiseerd, Freedom Events, waarvoor per keer circa honderd belangstellenden worden uitgenodigd. De aanwezigen wordt voorgehouden dat beleggen in goud de enige veilige belegging is.

Centraal tijdens deze bijeenkomsten staat het in Zwitserland gevestigde KBEdelmetall. KB verkoopt in heel Europa plaatjes van een halve, één, tweeënhalve of vijf gram goud. Op de plaatjes zit, omgerekend naar de prijs per gram, een marge van rond de 35%. Via een franchisesysteem verdienen de organisatoren tussen 1% en 6% op de omzet.

Misschien is het beleggen in goud inderdaad de enige veilige belegging. De vraag is echter of je het goud moet kopen van iemand die een marge hanteert van tientallen procenten. Zeker omdat er diverse mogelijkheden zijn om zelf direct goud te kopen of te beleggen in goudmijnen. En de eerste vraag is natuurlijk of je (nog) goud moet kopen.

goud

Goud bereikte in december 2009 een recordniveau net boven $ 1200 per troy ounce (31,1 gram), maar liet daarna het gaspedaal los. Desalniettemin scherpte goud het record in euro’s uitgedrukt steeds verder aan. Door de toenemende onzekerheid fungeert goud als vluchthaven en steeg in juni tot boven $ 1250.

Nadat het blinkende edelmetaal wat gas had teruggenomen, is goud gaan consolideren binnen de stijgende trend en vormde daarbij een hogere bodem. Goud laat de aandelenbeurzen sinds 2000 ver achter zich. Dit is evenwel niet altijd het geval geweest: het laatste gouden tientje werd in 1933 geslagen en had indertijd een waarde van 10 gulden (€ 4,54).

Een gouden tientje vertegenwoordigt nu een waarde van circa € 190. De goudprijs is in de afgelopen 77 jaar dus gemiddeld 5% per jaar gestegen, aanzienlijk minder dan een belegging in aandelen. Op 2 januari 1933 stond de S&P500 op 6,67 punten. De gemiddelde jaarlijkse stijging van aandelen is dus circa 7% geweest. Bovendien zou u dividenden hebben ontvangen. De afgelopen tien jaar waren desalniettemin gouden tijden voor de ‘gold bugs’.

De prijs van het edelmetaal ondergaat momenteel een zomerdip. De prijs van goud daalde van een top van $ 1261 per ounce tot $ 1157 per ounce om daarna weer wat op te veren. Al met al een beperkte daling, maar kennelijk voldoende voor de tegenstanders van goud om hun redenen te herhalen. De vraag is nu of u ‘de dip koopt’, of ‘de rally verkoopt’. Indien u besluit om te kopen, probeer dit dan te doen bij een partij die werkt met lage marges. Anders moet de goudprijs eerst tientallen procenten stijgen voordat u wat gaat verdienen.

Harm van Wijk, www.beursbulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.