Kerstrally c.q. eindejaarsrally in volle gang

In mijn meest recente nieuwsbrief heb ik abonnees verteld dat een kerstrally c.q. eindejaarsrally onderweg was. Een eindejaarsrally suggereert dat de rally ook daadwerkelijk tot 31 december duurt. Is dat ook zo? Of blijft het beperkt tot een Kerstrally?

eindejaarsrally

Twee weken terug stelde ik de vraag of het mogelijk was dat de ITS-indicator een inversie zou opleveren op of rond 15 december. We zien hier dat de lijnen vlak boven elkaar liepen, maar elkaar niet sneden. Voor de analyses hanteer ik echter twee verschillende ITS-indicatoren die tezamen aangeven wat de markt gaat doen. In de eerste grafiek werd dus niet ‘gesneden’. Zie hier de tweede grafiek.

eindejaarsrally

Aldaar wel een snijpunt, de eerste inversie (iedere pijl = een inversie) komt namelijk op 14 december. De Dow Jones maakte de top exact op 14 december. De AEX maakte de top iets later. De tweede en derde inversie zien we op 19 én 20 december (heen én terug). Beide inversies zouden normaal gesproken een korte heen-en-weerbeweging op de beurs kunnen opleveren, ware het niet dat ze tijdens het weekend gepland stonden en dus per saldo geen effect sorteerden. De vierde inversie is zichtbaar op 21 december en de vijfde op 27 december.

In de nieuwsbrief schreef ik dat de beurzen op vrijdag 18 of maandag 21 december zouden bodemen. De bodem kwam op 18 december, zowel in de Dow Jones als in de AEX. Zie hier de grafiek waarin de top op 14 december en de bodem op 18 december in de Dow Jones zichtbaar zijn.

eindejaarsrally

Sindsdien is een kerstrally gestart. De vraag is nu dus, blijft het daartoe beperkt of groeit het uit tot een echte eindejaarsrally? En áls het een eindejaarsrally is, stopt het dan op 31 december of eerder? We weten nu uit bovenstaande grafieken dat een inversie optreedt op 27 december én op 29 december. Volgende keer de oplossing. De oplossing is nu al na te lezen in de meest recente versie van mijn nieuwsbrief.

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 23 november jongstleden hier downloaden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.