Laatste update:

Vorige week gaf ik aan dat we op weg zijn naar een top in de beurzen. Inmiddels is de beurs conform mijn voorspelling gedraaid.Aan het slot van het artikel merkte ik het volgende op:

In de grafiek zien we dat ITS 1 en ITS 2 elkaar kruisen op 18 november en 30 november. Na 30 november zien we dat de ITS-lijnen weer naar elkaar draaien. Soms is dat een schijnbeweging en draaien de lijnen even later weer van elkaar af. In dit geval geldt dat de ITS laat zien dat vóór 10 december opnieuw een inversie optreedt, waarmee de top beduidend eerder gemaakt wordt dan 10 december.

De precieze datum van de verwachte inversie vermeldde ik niet, uit respect naar mijn betalende abonnees. De datum van de top kwam al op vrijdag 4 december (op 323 punten) hetgeen
–2 handelsdagen is ten opzichte van de berekende 8 december. Tot 8 december ging de AEX zijwaarts rond 321, van waaruit de index scherp naar beneden draaide. Abonnees die op 30 november long gingen rond 307 en uitstapten op 8 december rond 321 punten, maakten een mooie winst.

tides

Als nu een daling volgt, waar ligt dan de bodem? Daarvoor kijk ik naar de waterstanden dicht in de buurt van Wall Street. In het bijzonder kijk ik naar springtij, aangezien de hoge waterstanden met de hoogste waarde (high tides with the greatest value) een prima eerste indicator zijn voor de vraag waar de bodem ligt. De hoogste hoge waterstanden zien we op 14, 15 en 16 december, in alle gevallen gaat het hier om 158 cm. Een dezer dagen zou normaal gesproken derhalve een bodem verwacht mogen worden.

tides

Ook nu is het uiteraard zinvol om te kijken naar de ITS-indicator, zie de grafiek. In de grafiek zien we dat ITS 1 en ITS 2 elkaar kruisen op 30 november en 8 december. Na 8 december zien we dat de ITS-lijnen weer naar elkaar draaien. Soms is dat een schijnbeweging en draaien de
lijnen even later weer van elkaar af.

tides

Het moment waarop de lijnen elkaar snijden, mag verwacht worden dat een verandering optreedt ten aanzien van de verwachte bodem. Treedt dus een inversie op zodat we tot de kerstdagen gaan dalen? Of gaan we inslaan en ons opmaken voor een eindejaarsrally? Bent u klaar voor de start?

Mijn abonnees zijn in elk geval klaar voor de start van de volgende grote beweging. De precieze datum van de bodem is wederom na te lezen in de meest recente versie van mijn nieuwsbrief.

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl

 

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 23 november jl. hier downloaden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.