Klaar voor een daling?

De beurzen maken zich op voor een flinke daling. Althans, dat suggereren de ‘tides’. Op 29 december 2010 wist de AEX eindelijk weer eens boven de laatst gemaakte top op 26 april 2010 (358,23 punten) te klimmen. Op 4 januari bereikte de index een stand van 360,87 punten.

Voor een top in de markt kijken we naar de laagste waarde te midden van de hoogste waarden. Een laagste waarde betekent een geringe aantrekkingskracht van de zon en de maan ten opzichte van de aarde hetgeen een top op Wall Street mogelijk maakt. Op zoek naar de laagste waarde vinden we er vier: maandag 10 januari, dinsdag 11 januari, woensdag 12 januari en donderdag 13 januari geven alle vier aan dat ‘slechts’ 118 cm aan hoogtij verwacht mag worden. In de nautische software kan ik doorklikken naar de achterliggende, niet-afgeronde, waarden. Deze blijken respectievelijk 119, 118, 117 en 118 cm te zijn. Aangezien we de laagste waarde willen, kiezen we in dit geval voor woensdag 12 januari. Dit is een goede kandidaat voor een top. Laten we voor de zekerheid naar de ‘tidal sum’ kijken:In Amerika was dit anders. Daar bereikte de Dow Jones reeds op 4 november 2010 een stand die hoger was dan de vorige top van 26 april (op 11.258 punten). De ‘tides’ suggereren dat het voorlopig even over is met de stijgingen. In eerste instantie is echter nog kracht in de markt denkbaar. Laten we zien waar de markt gaat draaien. Allereerst kijk ik voor een top in de markt naar de ‘high tides with the greatest value’.

tides

Voor een top in de markt kijken we naar de laagste waarde te midden van de hoogste waarden. Een laagste waarde betekent een geringe aantrekkingskracht van de zon en de maan ten opzichte van de aarde hetgeen een top op Wall Street mogelijk maakt. Op zoek naar de laagste waarde vinden we er vier: maandag 10 januari, dinsdag 11 januari, woensdag 12 januari en donderdag 13 januari geven alle vier aan dat ‘slechts’ 118 cm aan hoogtij verwacht mag worden. In de nautische software kan ik doorklikken naar de achterliggende, niet-afgeronde, waarden. Deze blijken respectievelijk 119, 118, 117 en 118 cm te zijn. Aangezien we de laagste waarde willen, kiezen we in dit geval voor woensdag 12 januari. Dit is een goede kandidaat voor een top. Laten we voor de zekerheid naar de ‘tidal sum’ kijken:

Tidal Sum

Bij de ‘tidal sum’ zoeken we eveneens naar de laagste waarde. Op 13 januari 2011 geeft de ‘tidal sum’ een waarde aan van 427 cm. De achterliggende waarden leiden niet tot andere inzichten. Aangezien ik zowel aan de ‘high tides’ hiervoor als aan de ‘tidal sum’ waarde hecht, is de uitkomst wat mij betreft dat woensdag 12 en donderdag 13 januari 2011 kandidaten zijn voor een draaipunt in de markt.

Tot slot is het van belang om nog naar de zogenoemde inversies te kijken. Wanneer een inversie zich voordoet, krijgen we een bodem in plaats van een top en omgekeerd. Door middel van mijn zelfontwikkelde inversie-indicator kan ik dergelijke omgekeerde bewegingen opsporen. Op 5 januari liet Wall Street een top zien. Conform de ‘tides’ zou dit een bodem moeten zijn, maar door een inversie op 2 januari jl. steeg (in plaats van daalde) de Dow Jones naar 5 januari.

Vanaf 5 januari zou weer een stijging naar 12 januari moeten volgen. Op zowel 5 januari als 8 januari geeft mijn indicator een inversie. Door de inversie van 5 januari, daalde Wall Street na de top op 5 januari. Door de inversie van (zaterdag) 8 januari wordt de eerste inversie weer ‘geneutraliseerd’, hetgeen betekent dat toch weer een stijging naar 12/13 januari 2011 volgt. Kortom, op 12/13 januari acht ik een top waarschijnlijk. De ‘tides’ laten zien dat ná deze datum veel dalingsdagen mogen worden verwacht.

Elmer Hogervorst

weblog.goudtekoop.nl
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl
www.twitter.com/goudtekoop

 

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 13 december 2010 hier downloaden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.