Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde een paar dagen geleden een wetsvoorstel goed dat voor de eerste maal bedrijven in de VS verplicht hun broeikasgassen te beperken. Een belangrijke overwinning voor president Barack Obama, die van klimaatverandering en wetgeving voor duurzame energie een topprioriteit voor zijn regering maakte. Wat kan de belegger hiermee?

Eerste keer VS

Het is nog niet helemaal zeker of het wetsvoorstel het gaat halen. Maar Obama heeft wel een dringend beroep gedaan op de Senaat om het voorstel in het najaar definitief goed te keuren. De kern van het klimaatplan is de geplande afbouw van de uitstoot van broeikasgassen met 17% tegen 2020. Het is de eerste keer dat er in de Verenigde Staten bindende maatregelen worden genomen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het gaat uit van het Europese systeem: daar kunnen ondernemingen met hoge uitstoot emissierechten afkopen van bedrijven met een lagere uitstoot.

Wat kunnen beleggers met deze informatie?

Hoe dan ook zal door deze wetgeving de nadruk in de VS nog meer op duurzame energie, zoals zonne-energie en windenergie, komen te liggen. Er komt onder meer een gunstig belastingregime voor bedrijven in deze sector. Analisten op Wall Street noemden het al ‘de groene revolutie’ van Obama. En dat biedt kansen voor beleggers.

Solex-index*

De zogeheten Solex-index, een index met een mandje aandelen van internationale bedrijven die in zonne-energie actief zijn, noteert nu rond 557 punten, ver onder het hoogste punt van 9 januari 2008 toen 1645,96 werd bereikt. Er is dus nog flink wat ruimte voor verdere stijging van de index. Bekendere bedrijven uit de sector zijn de Amerikaanse ondernemingen SunPower en Evergreen Solar en Chinese ondernemingen als LDK Solar en Trina Solar. Maar ook in Europa kunnen bedrijven, zoals het Duitse SolarWorld en het Spaanse Solaria Energia, ‘meeliften’ op de extra aandacht voor zonne-energie dankzij Obama.

Verder bieden beleggingen in windenergiefondsen nu kansen, zoals de Deense windmolenproducent Vestas. De koers van het aandeel Vestas liep de afgelopen maanden op van rond 220 Deense kronen naar boven 400 Deense kronen, om nu rond 383 Deense kronen te noteren. Nog ver verwijderd van het hoogste punt op 18 juni 2008, toen een stand van 700 Deense kronen werd bereikt.

Direct investeren in CO²

De ervaren belegger kan via het CO²-emissie Certificaat II van RBS rechtstreeks inspelen op de prijsontwikkeling van de CO²-rechten. Door de recessie daalde de future op deze rechten flink. Het klimaatplan van Obama zou wel eens een prijsopdrijvend effect kunnen hebben op de futures en dus op het certificaat.

Michiel Mastenbroek, Geld & Beleggen

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.