De koers van vandaag van het aandeel
De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen
Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.
Koers Aegon: Beleggen in aandelen Aegon
De aandelen van de Nederlandse verzekeraar worden in heel wat portfolio’s aangetroffen. Maar beleggen in aandelen Aegon is in een recent verleden niet bepaald een succesverhaal gebleken. De koers Aegon kreeg rake klappen. In zoverre dat de vraag moet gesteld worden wanneer de beloftes eindelijk eens ingelost zullen worden
Bewust keuzes te maken voor een gezonde financiële toekomst
Wie wil beleggen in aandelen Aegon wordt op de website gelokt met een vlot praatje.[1] Wij citeren: wij stellen onze klanten in staat om zelf bewust keuzes te maken voor een gezonde financiële toekomst. Dát is onze missie (dixit Aegon dus). Die is relevanter en actueler dan ooit. Want of het nu gaat om zorg, onderwijs of het aanvullen van je pensioen: de overheid zorgt er niet of steeds minder voor.
Dat vraagt van Nederlanders dat ze zélf voor financiële reserves en oplossingen zorgen. Veel mensen zijn daar nog niet helemaal van doordrongen. Nadenken over hun financiële toekomst en de keuzes die daarbij horen, vinden ze lastig. En saai. Geldzaken regelen is bijna niemands hobby. Beleggen in aandelen Aegon kan echter evenmin een hobby genoemd worden, gezien de prestaties geleverd door het aandeel in de afgelopen jaren. Maar laten we nog even op de website blijven.
Iedereen goed met geld!, zeg dat Aegon het gezegd heeft
Toch is het volgens die website goed om je geldzaken op orde te hebben. De mensen van Aegon bieden daarom hulp en komen in actie: zij willen iedereen goed met geld(zaken) maken! Of het nu gaat om je pensioen, hypotheek, beleggingen, bankzaken of verzekering. Het doel is het financiële bewustzijn én de financiële zelfstandigheid van Nederlanders vergroten.
Hoe Aegon dat doet? Door te informeren, alternatieven te tonen, passend advies te geven, de juiste producten en diensten te leveren en slimme hulpmiddelen aan te reiken zoals de Goed met Geld-test. In 5 minuten ontdek jij welk geldtype je bent en wat jouw valkuilen zijn. En natuurlijk krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maakt Aegon iedereen ‘goed met geld’! Mogen we dan aub vragen dat ook beleggen in aandelen Aegon weer een interessante zaak wordt. Het marketing team van de verzekeraar kan het goed uitleggen (daar zijn het nu eenmaal marketingmensen voor), maar op de beurs bleven de prestaties tot dusver uit. Het aandeel Aegon is een achterblijvertje, laat daar geen twijfels over bestaan.
Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.
Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’ op https://www.tienstappen.nl/7geheimen/?utm_source=organic&utm_medium=website
Weer die gezonde financiële toekomst
De mensen van Aegon blijven kwistig goede raad rondstrooien. Wist je dat meer dan een half miljoen huishoudens in Nederlands risicovolle schulden hebben?, zo lazen wij op de site. Je geldzaken op orde, dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met de financiële kennis en kunde die Aegon in huis heeft, helpt de verzekeraar mensen met schulden om dat wél voor elkaar te krijgen. Zo gaan ook zij een gezonde, financiële toekomst tegemoet.
Voor veel mensen met schulden is financiële zekerheid een droom die nooit uit lijkt te komen, zo mogen wij vernemen. De inzet van Aegon kan dan het verschil maken (klinkt dat niet goed?). Daarom heeft Aegon zich in 2016 aangesloten bij het programma van de Stichting Van Schulden naar Kansen. Het programma richt zich op armoede door problematische schulden. Als financiële instelling heeft Aegon alles in huis om deelnemers op weg te helpen naar een toekomst zonder geldzorgen. De bijdrage van de verzekeraar bestaat uit financiële ondersteuning, het delen van kennis en vaardigheden en de onmisbare inzet van vele collega’s die als vrijwilliger meehelpen bij één van de organisaties in hun eigen stad.
Met succes! Met z’n allen hebben de mensen duizenden gezinnen mogen helpen. Klinkt allemaal goed, maar hoe zit het met de aandeelhouders? Beleggen in aandelen Aegon was echter heel wat minder gezond, zo leert ons de koers Aegon. Genoeg gezeurd, laat ons even kijken wat voor vis wij hier in de kuip hebben.
Een stukje geschiedenis
Voor een stukje geschiedenis kunnen we steeds terecht bij Wikipedia.[2] Aegon NV is een van oorsprong Nederlands bedrijf, dat in 1983 is ontstaan na de fusie van AGO en Ennia. Maar na die fusie werden de vleugels uitgeslagen tot ver buiten de Nederlandse grenzen. Aegon heeft activiteiten in meer dan 20 landen in 3 continenten: Amerika, Europa en Azië.
Het bedrijf biedt wereldwijd zo’n 30 miljoen klanten levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheerproducten aan. Het bedrijf is een veteraan van de Amsterdamse beurs. Het aanvragen van een notering gaat al tientallen jaren terug in de tijd. Aegon maakt deel uit van de AEX. Voor veel beleggers is beleggen in aandelen Aegon de gewoonste zaak in de wereld, het aandeel maakt deel uit van tientallen portfolio’s. Het mag zich verheugen in een grote populariteit.
Onder Storm werd de expansie ingezet: stormkracht vooruit
Vereniging Aegon is de grootste aandeelhouder van deze verzekeraar, die een periode van grote groei achter de rug heeft. Onder leiding van topman Kees Storm groeide de verzekeraar in de jaren negentig uit tot één van de lievelingen van de Amsterdamse effectenbeurs. Dat tijdperk werd niet toevallig gekenmerkt door grote overnames. Zoals in 1999 die van de Amerikaanse verzekeraar Transamerica voor een bedrag van 8,6 miljard euro. De simpele Nederlandse verzekeraar (sorry, Aegon) werd een wereldspeler. Het internationale karakter vertaalde zich ook in de manier waarop het bedrijf werd geleid.
In 2002 werd bestuursvoorzitter Kees Storm opgevolgd door de Amerikaan Don Shepard, die op zijn beurt in 2008 weer werd opgevolgd door de Nederlander Alex Wynaendts. Toch weer een Nederlander dus en dat is tot dus ver zo gebleven. In 2020 volgt Lard Friese, de topman van concurrent verzekeraar NN Group, Wynaendts op. Die Friese bracht uiteraard een pak ervaring in de verzekeringssector met zich mee.
Bankieren, maar dan alleen maar online
Als verzekeraar is Aegon in meer dan 20 landen in Noord-Amerika, Europa en Azië. Het bedrijf telt wereldwijd enkele tientallen miljoenen klanten voor levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheerproducten. Meer dan de helft van de klanten moet in de US of America gezocht worden. Maar Aegon is veel meer dan alleen maar een verzekeraar. Wie wil beleggen in aandelen Aegon zal zeker geïnteresseerd zijn in het feit dat de verzekeraar ook voor een stukje een bankier is, interessant voor de koers Aegon.
Knap gedaan van Knab
Verontschuldig ons bij voorbaat al voor de woordspeling die nu volgt. Knab heeft het knap gedaan, niet meer of niet minder. Het bankbedrijf Aegon Bank N.V. is ook actief onder de handelsnaam Knab. Deze dochter opereert volledig online en heeft geen filialen. De Nederlanders moeten dus niet gaan zoeken naar kantoren van Knab in het straatbeeld.
Maar Knab is niet onbesproken, in het verleden ging deze dochter aardig over de tongen. Bij de introductie in september 2012 kwam er kritiek van onder meer de Consumentenbond en dagblad De Telegraaf over de hoge kosten van een betaalrekening bij Knab. Knab reageerde hierop onder meer door te stellen dat concurrerende banken meer verborgen kosten zouden hebben. Waarmee Knab ongetwijfeld een punt heeft. Banken zijn inderdaad ware meesters in het weg moffelen van de kosten die ze aan hun klanten aanrekenen. Deze info zal echter minder interessant zijn voor de koers Aegon.
Waar komt de naam Aegon vandaan?
We wenden de steven opnieuw richting Wikipdia. De naam Aegon werd in 1983, nadat bijna een jaar was onderhandeld over alle aspecten van de fusie tussen de onderlinge AGO en het beursgenoteerde Ennia, door beide besturen na een gezamenlijke boottocht gekozen. De naam Aegon, bekend uit de klassieke literatuur uit de oudheid, is een acroniem van de vijf belangrijkste rechtsvoorgangers die in AGO of Ennia zijn opgegaan: Algemeene Friesche, Eerste Nederlandsche, Groot-Noordhollandsche, Olveh en Nillmij. De Algemeene Friesche, de Groot-Noordhollandsche en de Olveh hadden in 1968 AGO gevormd. De Nillmij en de Eerste Nederlandsche waren in 1969 gefuseerd tot ENNIA. Kort samengevat ging aan de wording van Aegon een heel verhaal vooraf. Dit verhaal is vanzelfsprekend minder relevant voor wie vandaag wil beleggen in aandelen Aegon en voor de huidige koers Aegon.
Oud, ouder, oudst: wortels in de 18de eeuw
Dit is maar een deel van het verhaal van hoe Aegon tot stand is gekomen. De wortels van het bedrijf gaan verder terug in de tijd. Wij vonden daaromtrent nog een aantal details op Wikipedia, maar met de opmerking dat het verhaal ingewikkeld dreigt te worden. De oudste rechtsvoorganger van Aegon is De Broederlijke Liefdesbeurs, die in 1759 als eerste Nederlandse coöperatieve uitvaartverzekeraar werd opgericht in Haarlem. Wie geïnteresseerd is in details: De Broederlijke Liefdesbeurs werd in 1952 opgeslokt door ‘De Groot-Noordhollandsche van 1845’ (Groot-NoordHollandsche Vereeniging van levensverzekering en lijfrente), die in 1968 opging in AGO. In totaal telden Ago en Ennia 18 rechtsvoorgangers. Wie wil beleggen in aandelen Aegon moet begrijpen dat dit bedrijf evenals Parijs en Rome niet op één dag zijn gebouwd.
Terug naar het tijdperk van de gulden
In de geschiedenis van Aegon zijn nog een aantal andere mijlpalen te vermelden. Toen AGO en Ennia destijds fuseerden werd de combinatie de tweede verzekeraar van Nederland met een gezamenlijke omzet van ruim zeven miljard gulden (inderdaad, we gaan terug naar het tijdperk van de gulden) en een totale personeelsomvang van circa 7.800 personen. Beide ondernemingen opereerden voornamelijk in Nederland, maar hadden in de jaren daarvoor activa gekocht in US of America.
Mis nooit meer rendement met dit bewezen systeem
4 redenen om te fuseren
Voor wie wil beleggen in aandelen Aegon op zoek naar extra informatie, konden wij nog een paar details op de kop tikken. AGO en Ennia hadden 4 belangrijke redenen om de handen in elkaar te staan. De eerste reden was uiteraard het realiseren van groei in de vorm van een hogere omzet.
De tweede reden was het reduceren van de kosten en de derde een verdere internationalisatie. Aegon ging dus verder kijken dan de neus lang is. Door in omvang toe te nemen, wilde de fusiegroep zich ook een betere positie op de kapitaalmarkt verschaffen. Zodat het makkelijker zijn om aan financiering te raken. Op basis van deze 4 uitgangspunten werd de fusie aangegaan.
FGH komt en gaat
In de loop van de jaren gebeurde er nog één en ander. In 1987 nam Aegon de Friesch-Groningsche Hypotheekbank (FGH) over. Het ging om een reddingsactie want FGH stond aan de financiële afgrond en bleek een doodlopend pad te zijn. Tien jaar later werd FGH verkocht voor 700 miljoen gulden aan de Duitse Bayerische Vereinsbank, de huidige HypoVereinsbank. Verdere details over fusies en overnames zullen we besparen voor wie wil beleggen in aandelen Aegon.
Foei: aandelenlease was een misser van jewelste
Wij kunnen met de beste wil van de wereld niet stellen dat Aegon een vlekkeloos parcours heeft gelopen. Het hoofdstuk van de aandelenlease willen ze bij Aegon zo snel mogelijk vergeten. De verzekeraar ontwikkelde zich na 1996 als belangrijkste aanbieder van aandelenlease, een praktijk waar aanvankelijk niemand graten in zag. In 1996 werd Aegon via dochter Bank Labouchere eigenaar van Legio Lease. Legio lease verkocht enkele honderdduizenden leasecontracten met namen als Winstverdriedubbelaar die in veel gevallen na afloop een forse schuld opleverden toen de aandelenbeurzen kelderden.
Aegon wist het bedrijf op tijd te verkopen aan de Belgische bank Dexia op het hoogtepunt van de markt in 2000. Dat Dexia ging op zijn beurt op de fles tijdens de financiële crisis van het eerste decennium van de 21ste eeuw. Ook via Aegon Financiële Diensten (Leeuwarden) en Spaarbeleg (Nieuwegein) werden aandelenleaseproducten verkocht onder namen als “Vliegwiel-lease” en “SprintPlan”.
Over deze aandelenleaseproducten lopen sinds 2003 rechtszaken tegen Aegon namens tienduizenden gedupeerde lease-deelnemers oa door de Vereniging Consument & Geldzaken. Begrijpelijkerwijs wordt wie wil beleggen in aandelen Aegon niet graag aan het item van de aandelenlease herinnert, want dit kan ook invloed hebben op de koers Aegon.
Steun van de Nederlandse overheid
We willen kort nog stilstaan bij de grote financiële crisis van vorig decennium. Als een gevolg van de kredietcrisis gaf Aegon in 2008 voor 750 miljoen euro aan non-voting securities uit aan Vereniging Aegon tegen 4 euro per stuk. Deze operatie was vergelijkbaar met de kapitaalinjectie door de overheid in de ING Groep. Inderdaad, die overheid moest steun komen verlenen toen de banken en verzekeraars dreigden om te vallen.
Vereniging Aegon kreeg tegen dezelfde voorwaarden en condities als Aegon zelf geld van de Nederlandse overheid. De transactie had een waarde van 3 miljard euro. De rest van het verhaal is bekend, Aegon kreeg de kans om zich te herstellen van de crisis. Het geld gekregen van de staat werd terug betaald. In totaal heeft Aegon 4,1 miljard euro aan de Staat betaald, waarvan 3 miljard euro aan aflossing en 1,1 euro miljard aan premie en rente. Dat ze weer schuldvrij zijn heeft ook weer invloed op de koers Aegon.
Conclusie
Wij kunnen zo nog even verder gaan, bvb. door te melden dat in 2016 de zakelijke schadeportefeuille aan Allianz Benelux verkoopt werd verkocht. In 2017 verkocht AEGON de Unirobe Meeùs groep, met onder meer de merken Meeùs, Kröller en IAK, aan Aon Nederland. Maar voor wie wil beleggen in aandelen Aegon is dit opnieuw geen relevante informatie. Het komt er nu op aan om te bewijzen beter te kunnen doen dan tot dusver is gebeurd. Wij staan evenals de aandeelhouders te trappelen om betere resultaten vertaald te zien in een hogere koers Aegon.
Expert Tip: Zelf je vermogen uitbouwen? Volg in dit bewezen systeem enkel de koop- en verkoopsignalen (groen en rood). Rendement gemiddeld 7,4% – 20,6%/jaar. Bekijk je mogelijkheden hier
Groet,
Harm van Wijk