De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

ASML week

Meer over succesvol beleggen op donderdagavond om 20 uur tijdens de LIVE online training:  

“Hoe succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor zowel beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim # 1 Hoe u 20,6% rendement per jaar maakt zonder stress en in minder dan 10 minuten per week met behulp van het geheime systeem dat succesvolle beleggers gebruiken.

Geheim # 2 Waarom je maar 250 euro nodig hebt om te beleggen en geen jarenlange training nodig hebt of jaren te moeten wachten op het resultaat.

Geheim # 3 Waarom dure bankiers of beleggingsadviseurs je schade toebrengen en niet jouw belang voorop stellen (ben je de financiële crisis vergeten, die door de bankiers is begonnen?)

Meld je aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat je er bij bent om succesvoller te worden met je financiën.

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS de online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.” onthult wat elke belegger moet weten over selecteren van winnende aandelen. Meld u nu aan: https://beleggen.com/training

ASML Holding N.V. produceert geavanceerde halfgeleidersystemen, bestaande uit lithografiegerelateerde systemen voor geheugen- en logische chipmakers. Het bedrijf levert extreme ultraviolette lithografiesystemen; en diepe ultraviolette lithografiesystemen met immersie- en droge lithografieoplossingen voor het vervaardigen van een variosus-reeks van halfgeleiderknooppunten en technologieën. Het biedt ook metrologie- en inspectiesystemen, waaronder YieldStar optische metrologie-oplossingen om de kwaliteit van patronen op de wafels te meten; en HMI e-beam oplossingen om individuele chipdefecten te lokaliseren en te analyseren. Daarnaast levert het bedrijf computationele lithografie en softwareoplossingen om applicaties te creëren die de opstelling van het lithografiesysteem verbeteren; en volwassen producten en diensten die gebruikte lithografische apparatuur opknappen en bijbehorende diensten aanbieden. Het is actief in Japan, Korea, Singapore, Taiwan, China, Nederland, Europa, het Midden-Oosten, Afrika, de Verenigde Staten en Azië. Het bedrijf heette voorheen ASM Lithography Holding N.V. en veranderde in 2001 haar naam in ASML Holding N.V. ASML Holding N.V. werd opgericht in 1984 en heeft haar hoofdkantoor in Veldhoven.

Koers ASMI: Wat doen de aandelen ASMI

Hip hop voor de technologiebedrijven! Technologie doet het wereldwijd goed en dus blijven de bedrijven uit de AEX niet achter. Wie tijdig kon beleggen in aandelen ASMI kan er van mee spreken, de koers ASMI is interessant. Ook dit aandeel profiteerde van de technologiehausse op de beurs. Maar wie of wat is dat ASM International (de volledige naam)?

Wij lichten een tipje van de sluier op

ASM International, of afgekort ASMI is een Nederlandse beursgenoteerde onderneming.[1] ASMI is werkzaam als leverancier van productiemachines voor de halfgeleiderindustrie. Dat is kort gezegd de essentie van het verhaal. Maar wie wil beleggen in aandelen ASMI moet weten dat de geschiedenis van dit bedrijf verder terug gaat in de tijd dan algemeen wordt aangenomen. Het kan haast niet anders of Philips duikt op in het verhaal. Zo is het dus ook, maar daarover later meer.

De familie del Prado

Aan de oorsprong van ASMI ligt de familie del Prado. Het bedrijf werd opgericht door vader Arthur del Prado. In 2008 werd diens 54-jarige zoon Chuck del Prado benoemd tot opvolger. Arthur del Prado overleed op 17 september 2016, terwijl zijn zoon Chuck zijn vertrek aankondigde omdat hij meer tijd met zijn familie wenste door te brengen.

Dus moest een niet-familielid als opvolger aangeduid worden. Dat werd dus Benjamin Loh, die in de komende jaren de toekomst van het bedrijf moet helpen verzekeren. Loh is afkomstig van Singapore en heeft zijn sporen in de technologiesector meer dan verdiend. Beleggen in aandelen ASMI veronderstelt dat de achtergrond van het bedrijf wordt verteld, want dit kan iets zeggen over de koers ASMI. Dus gaan we daar wat dieper op in. Met de opmerking dat het een boeiend verhaal is.

Verlies je op aandelen? Repareer je verliezen met deze optiestrategieën

Machines voor de productie van halfgeleiders

ASM International wordt soms beschouwd als de “grondlegger” in Europa van machines voor de productie van halfgeleiders en dat is een eretitel die natuurlijk kan tellen. Je zou het misschien niet verwachten, maar ook ASML en BE Semiconductor stammen uit de ASMI-stal. De oprichting van ASML gaat terug in de tijd tot 1984 toen een joint venture met Philips in Eindhoven werd opgericht. Terwijl ASMI gewoon verder zijn ding deed, groeide ook ASML Holding te Veldhoven als kool. Na de verkoop van het dochterbedrijf ASM-Fico in Herwen in 1993 aan Berliner Elektro Holding AG in Berlijn kwam ook BE Semiconductor Industries te Duiven aan de oppervlakte.

Beide spin offs van ASM International zijn beursgenoteerde bedrijven, zodat het belang van het moederbedrijf voor de Nederlandse technologie bezwaarlijk onderschat kan worden. ASMI en ASML International zijn beiden opgenomen in de AEX, terwijl BESI deel uitmaakt van de AMX. De kansen dat ook laatstgenoemde een AEX-bedrijf wordt, zijn zeker niet onbestaande. In de technologie is (bijna) alles mogelijk.

Front-end en back-end

De hoofdzetel van de holding ASM International is in Almere. Het bedrijf heeft ontwikkelings- en productiefaciliteiten in onder andere Europa, de Verenigde Staten, Singapore en Japan voor de front-end activiteiten (bewerken van wafers). De back-end (assemblage en verpakking van IC’s, geïntegreerde schakelingen) activiteiten zijn onderdeel van ASM Pacific Technology (ASMPT) met vestigingen in Hongkong, Singapore, Maleisië en China. ASMI heeft een minderheidsbelang van iets meer dan 25% in dat ASMPT, dat gespecialiseerd is in het verpakken van chips. Dit laatste is voor wie wil beleggen in aandelen ASMI waarschijnlijk van ondergeschikt belang.

Wat doet ASMI precies? De technische uitleg willen we u besparen. Het volstaat om te zeggen dat het bedrijf moet gesitueerd worden in het begin van het productieproces van chips. ASM staat oorspronkelijk voor de afkorting voor Advanced Semiconductor Materials, ook in ASML duiken deze drie letters op. Het geeft eens te meer de verbondenheid van beide bedrijven aan, hoewel ze beiden in een ander deel van het productieproces actief zijn.

De wisselvalligheden van de sector van de halfgeleiders

In tegenstelling tot wat sommigen denken, komt beleggen in aandelen ASMI niet automatisch als een groeiverhaal in aanmerking. De sector van de halfgeleiders is er eentje van vallen en opstaan en dat zie je ook in de koers ASMI. Bovendien zijn er allerlei soorten chips en niet elk segment van de markt doet het even goed. Vooral de markt voor geheugenchips is gesatureerd. Maar dat maakt de zaak van ASMI niet uit. Het bedrijf levert aan alle soorten chipmakers en die gediversifieerde portfolio is een sterk pluspunt.

In de sector wisselen goede periodes zich af met minder goede periodes. Het komt er dus op aan om met volle teugen te profiteren van die goede periodes, iets wat aan de mensen van ASMI geen twee keer moet gezegd worden. Het valt echter bijzonder moeilijk te voorspellen hoe de sector van de halfgeleiders er binnen twee jaar zal uitzien, laat staan binnen tien jaar. Van een bedrijf als ASMI wordt een groot aanpassingsvermogen gevraagd. Wie wil beleggen in de aandelen ASMI moet zich daar bewust van zijn, want die moet ook kunnen anticiperen op de koers ASMI.

De zaak ASMPT

Wij komen nog even terug op de zaak ASMPT, als we die zo mogen omschrijven. In 2013 verkocht ASMI 13% van de aandelen in ASM Pacific Technology (of ASMPT dus). Na de verkoop behield ASMI een minderheidsbelang van iets meer dan een kwart. De consolidatie van ASMPT in de resultaten van ASMI kwam hiermee te vervallen, zodat de omzet een duik naar omlaag maakte. Maar ‘elk nadeel hep zijn voordeel’, dixit Johan Cruyff.

Op de verkoop van het aandelenpakket werd wel een forse boekhoudkundige winst geboekt en dat was uiteraard mooi meegenomen. Maar anderzijds was er heel wat turbulentie omtrent de verkoop. In 2019 werd een rechtszaak tegen Kokusai Electric Corporation (KEC) succesvol afgesloten. ASMI kreeg van dat Kokusai een vergoeding van 159 miljoen euro die in de omzet van dat jaar werd opgenomen. Wat de winst tevens een stevig duwtje in de rug gaf. Met een paar duizend medewerkers is het bedrijf in een 15-tal landen actief.

Notering aan de Nasdaq werd stop gezet

Als technologiebedrijf kon ASMI het zich destijds niet veroorloven om niet aanwezig te zijn op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. De aandelen hadden (wij zeggen ‘hadden’ en niet ‘hebben’) daar inderdaad een notering, zodat ook de Amerikanen konden genieten van de geleverde prestaties.

Wij overdrijven zeker niet door te stellen dat ASMI één van de Europese pioniers was om een beursnotering aan de andere kant van de grote plas aan te vragen. De aandelen van ASM International waren al sinds 1981 genoteerd aan de Nasdaq. Het was de eerste Europese onderneming die deze stap zette, met leuke effecten voor de koers ASMI. Pas in 1996 volgde de notering aan de Amsterdamse Effectenbeurs.

In 2015 werd de notering van de aandelen aan de Nasdaq stopgezet, alle aandacht ging vervolgens uit naar de Amsterdamse thuismarkt. Amerikanen die willen beleggen in aandelen ASMI kunnen nog steeds terecht in de US of America, maar dan wel alleen op de over-the-counter markt. Een volledig gereglementeerde Amerikaanse notering is er dus niet meer.

ASMPT noteert aan de beurs van Hong Kong

ASM Pacific Technology is nog een ander verhaal. De hoofdzetel van dit bedrijf is gevestigd in Hongkong. Sinds 1988 kan er op  de beurs aldaar gehandeld worden in de aandelen van dit bedrijf. Het belang in ASMPT werd geleidelijk aan afgebouwd. In april 2017 verkocht ASMI 20 miljoen aandelen ASMPT, waardoor het belang met 5% terugviel tot 34%. De verkoop leverde ASMI 248 miljoen euro op, wat toch een aardig bedrag mag worden genoemd.

In november 2017 verkocht ASMI nog eens een aandelenbelang ter grootte van 9% in ASMPT, waardoor het belang daalde tot iets meer dan 25%. Deze verkoop bracht 470 miljoen euro en dat is nog een aardiger bedrag. Beleggen in aandelen ASMI loonde, want een groot deel van de opbrengst werd gebruikt om eigen aandelen in te kopen. De resterende 25% in ASMPT is nog steeds ruim 1 miljard euro waard.

Lastige aandeelhouders

ASMI heeft trouwe aandeelhouders, maar ook aandeelhouders van het eerder vervelende soort. Sommige van die aandeelhouders ontpoppen zich op een bepaald moment als een luis in de pels van het management. In 2008 vroegen twee hedgefondsen met relatief grote participaties in ASMI een verzoek om een onderzoek in te stellen naar vermeend wanbeleid bij ASMI. Zij waren van mening dat het bedrijf slecht werd geleid en dat dit de oorzaak was van de slechte financiële prestaties van de koers ASMI op de beurs. De betrokken aandeelhouders kregen echter lik op stuk, want hun vraag werd niet weerhouden.

Maar daarmee was het verhaal nog niet ten einde. De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van ASMI kondigden in april 2012 een onderzoek aan naar de onderwaardering van de koers ASMI. Aanleiding hiervoor was dat beleggers en analisten erop wezen dat het opmerkelijk is dat de waarde van de deelneming in dochter ASMPT meer waard was dan de totale beurswaarde van ASMI, wat uiteraard een enigszins bevreemdend gegeven kan worden genoemd. De Europese activiteiten van ASMI kregen aldus een negatieve waarde opgespeld. De koers ASMI kan soms een vreemde zaak zijn.

Expert Tip: De banken vertellen het je niet: verlies op aandelen is goed te beperken en zelfs te repareren. Het enige dat je hoeft te doen: pas deze uitgekiende optiestrategieën toe

Wat krijgen de bestuurders?

ASMI is fors gegroeid in het eerste kwartaal van de 21ste eeuw en dat is te danken aan de inspanningen van een aantal managers. Om deze te belonen voor bewezen diensten (en om ze te verankeren bij het bedrijf) werd het beloningsbeleid voor bestuurders aangepast. Op die manier wordt voorkomen dat ze overstappen naar een ander bedrijf waar ze meer kunnen verdienen. De vergoedingen voor de bestuurders worden bepaald op basis van een vergelijking met andere, gelijkaardige bedrijven. Voor wie wil beleggen in aandelen ASMI is het goed om te weten dat ook de insiders hun aandelen in bezit goed vast houden.

Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI wil zijn beloningsbeleid voor bestuurders aanpassen. Door de sterke groei in de voorbij jaren wil het bedrijf zich met zijn beloningsbeleid gaan meten met grotere spelers in de sector. ASMI voegde met het aandeelhouders op zak een zestal bedrijven toe aan de groep bedrijven waarmee het zich qua beloningen vergelijkt. Dit omdat het bedrijf sinds 2014 fors meer waard is geworden dan de bedrijven waar het zich sinds die tijd mee vergelijkt. Omdat de bestuurders zelf beleggen in aandelen ASMI zijn zij er mee gebaat dat de koers ASMI op de beurs goed presteert.

De “father of the European semiconductor equipment industry”

Het belang van goede bestuurders voor een bedrijf kan moeilijk overschat worden. Op de eigen website verwijst ASMI in dat verband naar de inbreng van oprichter Arthur del Prado.[2] Deze begreep al in 1968 dat de sector van de halfgeleiders of semiconductoren (chips dus) een grote toekomst tegemoet ging.

Wie wil beleggen in aandelen ASMI mag weten dat hij als de “father of the European semiconductor equipment industry” wordt bestempeld. Del Prado stond 40 jaar aan het hoofd van het bedrijf, tot hij zich in 2008 terug trok. Dit soort mensen ‘maakt’ een bedrijf en die wil men zich niet laten ontglippen. Vandaar het belang van een goede beloningspolitiek.

Op zoek naar knappe koppen

Gedurende meer dan 50 jaar heeft ASMI zijn steentje bijgedragen om de wereld rondom te veranderen door het voortdurend inzetten op nieuwe technologie en door voortdurend met innovatieve oplossing te komen. Door de jaren heeft het bedrijf de producenten van halfgeleiders geholpen de omvang van transistoren op geïntegreerde circuits te verkleinen. Het gevolg daarvan was de co​mputers, smartphones, home electronics en transport steeds beter en sneller werden.

Maar daarvoor zijn de knapste koppen nodig en die heeft ASMI in de loop van de jaren steeds op de kop kunnen tikken. Al in een vroeg stadium werden samenwerkingsovereenkomsten met Nederlandse universiteiten afgesloten. Ook met het research department van electronica multinational Philips (zie boven) werd nauw samengewerkt. Beleggen in aandelen ASMI werd zo beleggen in high tech en in een bedrijf actief in een 15-tal landen (zie nogmaals boven) in R&D, manufacturing en verkopen.

Het overstijgen van de landsgrenzen

ASMI is een Nederlands bedrijf en beleggen in aandelen ASMI komt neer op het beleggen in aandelen van een Nederlands bedrijf. Maar vanaf het prille begin reikten de ambities verder. Op de website is sprake van een ‘broader vision’ die de eigen landsgrenzen overstijgt. In 1975 werd de stap gezet van Europa naar Azië, in 1976 werd ASM America opgericht en in 1982 ASM Japan.

Op de website is het bedrijf fier betrokken te zijn geweest bij een aantal belangrijke doorbraken in de semiconductor industrie. Om het in vaktermen uit te drukken: we noemen voor de vuist weg deposition, lithography en ion implantation. De nieuwe deposition technologie levert uitstekende prestaties en in wafer processing focust het bedrijf zich op zijn sterke punt en dat is deposition. De overname in 1999 van Microchemistry uit Helsinki, een pionier in Atomic Layer Deposition (ALD), leverde een belangrijke voorsprong tov. de concurrentie op.

Groeit je vermogen niet hard genoeg?

Maak voortaan gestructureerd rendement met aandelen. Laat je vermogen consistent groeien. Eenvoudig toe te passen, snel resultaat. Laat vandaag nog je vermogen groeien, ga naar https://slim.beleggen.com/handleiding-geld-verdienen-met-aandelen

Groet,

Harm van Wijk

Bronnen:

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/ASM_International

[2] https://www.asm.com/about/history

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.