De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

ASML week

Meer over succesvol beleggen op donderdagavond om 20 uur tijdens de LIVE online training:  

“Hoe succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor zowel beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim # 1 Hoe u 20,6% rendement per jaar maakt zonder stress en in minder dan 10 minuten per week met behulp van het geheime systeem dat succesvolle beleggers gebruiken.

Geheim # 2 Waarom je maar 250 euro nodig hebt om te beleggen en geen jarenlange training nodig hebt of jaren te moeten wachten op het resultaat.

Geheim # 3 Waarom dure bankiers of beleggingsadviseurs je schade toebrengen en niet jouw belang voorop stellen (ben je de financiële crisis vergeten, die door de bankiers is begonnen?)

Meld je aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat je er bij bent om succesvoller te worden met je financiën.

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS de online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.” onthult wat elke belegger moet weten over selecteren van winnende aandelen. Meld u nu aan: https://beleggen.com/training

ASML Holding N.V. produceert geavanceerde halfgeleidersystemen, bestaande uit lithografiegerelateerde systemen voor geheugen- en logische chipmakers. Het bedrijf levert extreme ultraviolette lithografiesystemen; en diepe ultraviolette lithografiesystemen met immersie- en droge lithografieoplossingen voor het vervaardigen van een variosus-reeks van halfgeleiderknooppunten en technologieën. Het biedt ook metrologie- en inspectiesystemen, waaronder YieldStar optische metrologie-oplossingen om de kwaliteit van patronen op de wafels te meten; en HMI e-beam oplossingen om individuele chipdefecten te lokaliseren en te analyseren. Daarnaast levert het bedrijf computationele lithografie en softwareoplossingen om applicaties te creëren die de opstelling van het lithografiesysteem verbeteren; en volwassen producten en diensten die gebruikte lithografische apparatuur opknappen en bijbehorende diensten aanbieden. Het is actief in Japan, Korea, Singapore, Taiwan, China, Nederland, Europa, het Midden-Oosten, Afrika, de Verenigde Staten en Azië. Het bedrijf heette voorheen ASM Lithography Holding N.V. en veranderde in 2001 haar naam in ASML Holding N.V. ASML Holding N.V. werd opgericht in 1984 en heeft haar hoofdkantoor in Veldhoven.

Koers ASML: dankzij de chip ben ik nummer één

Bovenstaande titel klinkt enigszins overdreven, maar het is een bewezen feit dat dit bedrijf alles te danken heeft aan de opkomst van de chips. Beleggen in aandelen ASML is beleggen in een gekende toeleverancier aan de sector van de halfgeleiders. Dit is ook goed voor de koers ASML.

Hoe stelt ASML zichzelf voor?

Op de website omschrijft ASML zichzelf als een globaal team van meer dan 24.900 mensen met 118 verschillende nationaliteiten, een aantal dat nog steeds aangroeit.[1] Het hoofdkwartier is gelegen in de Brainport Eindhoven regio, die nogal eens wordt beschouwd als de top tech hub in Europa. De activiteiten strekken zich uit over Europa, Azië en Noord-Amerika. Kort samengevat: beleggen in aandelen ASML is beleggen in een globaal team en een globale speler, dit merk je ook aan de koers ASML.

Expert Tip: Beleggen in aandelen is nog altijd een uitstekende manier om je vermogen consistent te laten groeien. Pas de strategieën toe uit deze gids

Wat doet ASML?

Uit bovenstaande blijkt al dat ASML als een Nederlands hightechbedrijf moet worden beschouwd.[2] Het is de belangrijkste leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie (semiconductoren of chips), op de eerste plaats steppers en scanners die worden gebruikt bij het maken van chips. De meeste klanten zijn makers van chips over heel de wereld.

Het hoofdkantoor en bedrijvencomplex van ASML bevindt zich in Veldhoven vlakbij Eindhoven. Daar gebeurt zowel de research als de ontwikkeling en de assemblage in speciale cleanrooms plaatsvindt. Het bedrijf beschikt daarnaast over zestig servicepunten in veertien landen ter ondersteuning van de plaatsing en levering van machines en reserve-onderdelen. Het geheel werkt als een goed geoliede machine die de klanten optimaal bedient. Wie wil beleggen in aandelen ASML mag dus op beide oren slapen.

Opnieuw Philips

Voor de geschiedenis van het ontstaan van het bedrijf komen we weer bij Philips terecht. ASML is ontstaan uit een joint venture van ASM International en Koninklijke Philips. Dat ASM International komt in een andere column uitgebreid aan bod. Beleggen in aandelen ASML is mogelijk vanaf 1995, want toen heeft het bedrijf een beursnotering aangevraagd. ASML is opgenomen in de AEX, maar de aandelen worden ook verhandeld op de Amerikaanse Nasdaq. Deze laatste beursindex omvat heel wat aandelen van technologiebedrijven.

Enkele kilometers van de Philips research labs

ASML ontwikkelt lithografische systemen voor de markt van de halfgeleiders en mag zich dus met recht en reden een technologiebedrijf noemen. Daarom werd het bedrijf vroeger ook wel ASM Lithography genoemd. Beleggen in aandelen ASML mag dus met recht en reden een technologiebedrijf genoemd worden. In de loop van de jaren heeft ‘tante’ Philips af en toe een handje toegestoken wanneer het bedrijf met groeipijnen te kampen had. De relaties met dat Philips zijn dan ook altijd opperbest geweest.

Een vleugje wetenschap

Wij hebben niet de ambitie om te veel technische uitleg te geven, maar op Wikipedia staat op een min of meer bevattelijke wijze te lezen dat dit bedrijf allemaal doet. Bijt even op de tanden en blijf door lezen: ASML-systemen – wafersteppers en step-and-scan-machines – gebruiken een fotografisch proces om patronen op siliciumwafers aan te brengen. De verdere uitleg zullen wij u maar besparen. Wie niet geïnteresseerd is, mag de volgende paragraaf over slaan. Voor wie wil beleggen in aandelen ASML mag het misschien toch iets meer zijn.

Kort samengevat komt het hier op neer: een lichtbron als een laser projecteert een afbeelding van de patronen via een verkleinende lens op de wafer. Deze is bedekt met een laagje lichtgevoelig materiaal (fotoresist), wat daaronder ook mag verstaan worden.

De wafer wordt daarna ontwikkeld en verder behandeld, waarna de eerste laag van het transistorpatroon verschijnt. Deze procedure wordt 30 tot 40 keer herhaald en laagje voor laagje wordt een wafer vol met IC’s of geïntegreerde schakelingen gebouwd. Uiteindelijk vinden deze IC’s hun toepassing in de veelheid aan producten die onze moderne wereld kenmerken. We praten dan over consumptiegoederen zoals notebooks, smartphones en alles wat de lezer op technologisch vlak hierbij kan bedenken. De producten van het bedrijf hebben ook professionele toepassingen.

Steeds kleiner en kleiner

Interessant voor wie wil beleggen in aandelen ASML: het bedrijf claimde in het eerste decennium van de 21ste eeuw dat van alle computerchips die in de wereld gemaakt worden ruim 60% wordt vervaardigd met machines gemaakt door ASML. Het is niet duidelijk of dit percentage nog steeds geldt. De grootste uitdaging waarmee ASML wordt geconfronteerd is dezelfde als die waar de klanten – chipfabrikanten – mee worstelen. Het komt er op aan is om steeds kleinere details op de chips te kunnen aanbrengen, waarbij deze meer reken- of opslagcapaciteit bezitten bij bovendien ook nog eens een lager energieverbruik.

Hoe zit het met de wet van Moore?

De technologie staat niet stil en de wetenschappers zijn stoutmoedig ter werk te gaan om de snelheid van computers te verhogen. We citeren opnieuw Wikipedia: kortere afstanden tussen componenten hebben een snelheidsverhoging als gevolg, dus daar wordt de focus op gelegd. Tot nader order volgt het aantal componenten per oppervlakte-eenheid de Wet van Moore. Deze ervaringsregel laat een verdubbeling zien na vaste tijdsintervallen.

Het zijn met name de lithografiesystemen die bepalen of de details op een chip kleiner kunnen worden: de afbeeldingen moeten namelijk steeds verder worden verkleind en dit vereist licht van een steeds kortere golflengte of gebruikmaking van technieken die licht van een bepaalde golflengte tot het uiterste kunnen benutten. Kunnen de kandidaten die willen beleggen in aandelen ASML nog volgen?

Altijd maar verder

De onderzoekers van bedrijven als ASML zijn bij wijze van spreken gedwongen om alsmaar verder te gaan. ASML gebruikte destijds de immersielithografie waar het als eerste mee aan de slag ging. Maar inmiddels zijn we weer een paar stapjes verder. De nieuwere machines werken op basis van extreem ultraviolet licht (EUV), waarmee nog kleinere details mogelijk zijn. De nog nieuwere machines zullen op een nog ander systeem. Dat is High-NA, een systeem dat tot 3 nanometer kan lithograferen. Dit systeem moet in 2024 op de markt komen. Wie wil beleggen in aandelen ASML heeft dus iets om naar uit te kijken, want dit zal ook weer van invloed zijn op de koers van ASML.

Aan het begin van de keten

Maar die kandidaten om te beleggen in aandelen ASML hebben het waarschijnlijk liever iets eenvoudiger. Daarom nog wat uitleg in mensentaal. Als toeleverancier zit ASML helemaal aan de start van het productieproces van chips, zeg maar het begin van de keten. De machines die het bedrijf levert, leggen een laagje op de wafers van de chips. Dat chemisch laagje is gevoelig voor licht.

De jaren 80: een eenvoudig begin

Maar laten we ASML zelf het verhaal over het ontstaan van het bedrijf vertellen. [3] Dat verhaal is eenvoudig begonnen in de jaren 80 van vorige eeuw. In 1984 richtten Philips en Advanced Semiconductor Materials International (ASMI) een nieuw bedrijf op dat als taak kreeg het ontwikkelen van lithografiesystemen. Die waren vanaf de aanvang bestemd voor de markt van halfgeleiders, een markt die toen (en nog altijd) over een groot groeipotentieel beschikt.

Het bedrijf werd ASM Lithography genoemd en ging van start vlakbij de kantoren van Philips in Eindhoven. In 1984 werd de PAS 2000 stepper gelanceerd, het eerste systeem dat op de markt kwam. Uiteraard kwam die PAS 2000 stepper niet uit de lucht gevallen, er ging heel wat research aan vooraf vertrekkende in het begin van de jaren 70.

De onderzoekers van toen zullen ongetwijfeld zelfs in hun stoutste dromen niet beseft hebben waar ze zouden eindigen. Vanaf het begin bleek de nieuwkomer een succesverhaal, ASML groeide als kool. Beleggen in aandelen ASML was toen (helaas) nog niet mogelijk.

De late jaren 80: de internationalisering verloopt in snel tempo

In 1985 werd verhuisd naar een nieuw bedrijfsgebouw annex fabriek in Velhoven gelegen op enkele kilometers afstand van de Philips research labs. In 1986 kwam de PAS 2500 stepper op de markt, een machine uitgerust met de nieuwste technologie die op dat moment beschikbaar was. Hetzelfde jaar werd een partnership met de Duitse fabrikant van lenzen Carl Zeiss afgesloten. Vanaf 1988 werd de Aziatische markt verkend, op een moment dat Philips een joint venture aanging in Taiwan.

Ook de Amerikaanse markt werd belangrijker. In de Verenigde Staten groeide het aantal werknemers van een handvol tot 84, verspreid over vijf vestigingen. Maar in die fase had ASML het niet onder de markt. Het bedrijf was actief in een sector met heel wat concurrentie en heel wat aanbieders. De geringe naambekendheid bleek een groter dan verwachte handicap te zijn. ASML had maar weinig klanten en dringend behoefte aan zuurstof. Bovendien vereiste de aanwezigheid in een high tech sector grote investeringen.

Geld aantrekken via de beurs was uitgesloten, want bij gebrek aan een beursnotering was beleggen in aandelen ASML op dat moment uitgesloten. Het bedrijf had het dus moeilijk om op eigen benen te staan en op een bepaald moment leek het voortbestaan zelfs bedreigd. Philips was op dat moment betrokken in een programma om de kosten fors te drukken. Maar de managers van ASML gingen praten met bestuurslid Henk Bodt van Philips en die kon zijn collega’s overtuigen om een helpende hand toe te steken.

Expert Tip  Er zit meer groei in je vermogen dan je misschien denkt. Hefbomen zoals speeders en turbo’s kunnen je vermogen een flinke spurt geven. Deze handleiding helpt je direct op de goede weg

De jaren 90: de IPO steekt een helpende hand toe

Die helpende hand kwam op het juiste moment. Met de frisse kapitaalinjectie slaagde het bedrijf er in om orde op zaken te stellen. Er werd geïnvesteerd in nieuwe technologie en dat resulteerde in een nieuw breakthrough platform de PAS 5500. Deze machine bleek in staat om de grote doorbraak te forceren, het was dan ook een technologisch juweeltje voor zijn tijd. Tegenwoord zou die PAS 5500 stepper als ouderwets overkomen, maar alles moet binnen zijn tijdsgeest worden bekeken.

Zo werd de eerste stap richting volwassenheid gezet en andere stappen zouden weldra volgen. Vanaf 1995 werd beleggen in aandelen ASML mogelijk, want toen werd een beursnotering aangevraagd. Het tijdstip was daarvoor rijp, want inmiddels draaide het bedrijf op winst. De aandelen konden zowel in Amsterdam als in New York verhandeld worden. ASML bleef de banden met Philips onderhouden, hoewel deze laatste bij de IPO de helft van de aandelen in bezit verkocht. Het resterende gedeelte werd in de jaren nadien verkocht.

De tweede helft van de jaren 90: voldoende kapitaal om de groei te financieren

De IPO was achteraf bekeken de beslissende stap om het groeiverhaal van ASML stevigere fundamenten te geven. Wie wil beleggen in aandelen ASML kreeg vanaf dat moment de kans om het te doen. Wie het deed, zal daar geen spijt van hebben gekregen. Met enkele kleine onderbrekingen is de koers sindsdien vrijwel constant gestegen. Beleggen in aandelen ASML bleek dus een gouden zaak te zijn. Een blik op de chart van het aandeel over een langere periode zal beleggers doen watertanden.

De jaren 2000: een voortdurende verbetering van de technologie

De rest van het verhaal willen we u niet besparen. Een volgende belangrijke mijlpaal was de lancering van de revolutionaire dual-stage TWINSCAN technologie, die de weg naar verdere groei heeft geplaveid. De technische details willen we de lezer besparen, maar TWINSCAN maakte zowel een maximalisering van de productie als een grotere nauwkeurigheid van de systemen mogelijk. Iets wat door de klanten zeer op prijs werd gesteld. Zij kregen bij wijze van spreken meer waar voor hun geld. In 2003 kwam de TWINSCAN AT:1150i op de markt, gevolgd door de TWINSCAN XT:1700i in 2006. Een jaar later was het 193nm immersion systeem (TWINSCAN XT:1900i) aan de beurt.

De technologie werd steeds verder op punt gesteld en ASML bleef groeien, ook goed voor de koers ASML. In 2007 was er de overname van BRION, een belangrijke provider of semiconductor design en manufacturing optimization solutions.

Dit gaf het startschot voor de ‘Holistic Lithography’ strategie bij het bedrijf. Een ander belangrijk product in de vroege fase van de Holistic Lithography strategy was YieldStar, een technologie waarover wij de lezer verdere details zullen besparen. Deze technologie werd in 2008 ontplooid. Inmiddels was duidelijk dat beleggen in aandelen ASML geen windeieren had gelegd, het bedrijf bleek een ‘winner’ te zijn.

De jaren 2010: de komst van de EUV lithography

Zo zijn we belang bij het tweede decennium van de 21ste eeuw, dat werd gekenmerkt door de opkomst van de EUV lithography in 2010. Dat jaar werd het eerste prototype van de Extreme Ultraviolet (EUV) lithography tool verkocht aan de researchafdeling van een Aziatische chipproducent. Hiermee begon een nieuw tijdperk in de lithografie. Technische details zullen we u opnieuw besparen, het volstaat om te zeggen dat het allemaal weer beter en sneller ging.

In 2013 werd Cymer overgenomen en dat was een volgende belangrijke overname. Dat jaar werd ook het EUV system (NXE:3300) van de tweede generatie gelanceerd, gevolgd door de derde generatie EUV system (NXE:3350) in 2015. Inmiddels zitten we al aan de NXT1980Di. Vermelden we nog de overname van Hermes Microvision (HMI), een toonaangevende supplier van e-beam metrology tools. Algemeen mag worden verwacht dat nieuwe overnames in het verschiet liggen en dat ASML in zijn sector toonaangevend zal beleggen. Wie wil beleggen in aandelen ASML mag dus op beide oren blijven slapen.

Uitgekiende beleggingsstrategieën

Uitsluitend voor beleggers zich volledig richten op de sterke groei van hun vermogen. Ontdek successtrategieën voor het beleggen met aandelen, opties en turbo’s en speeders. Check hier al je mogelijkheden

[1] https://www.asml.com/en/company/about-asml/asml-at-a-glance

[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/ASML

[3] https://www.asml.com/en/company/about-asml/asml-at-a-glance

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.