De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Beleggen in aandelen ASR: allesbehalve een saai verhaal

Beleggen in aandelen ASR lijkt het op het eerste gezicht erg saai. Een verzekeraar, wat valt daar veel over te vertellen? Maar dit ASR blijkt toch een boeiend verleden achter de rug hebben, met tal van onverwachte wendingen in de bedrijfsgeschiedenis. Maar laat ons eerst even op de website kijken naar de mooie kant van het verhaal.

Het verhaal van ASR? door het bedrijf zelf vertelt

Kijken we daarvoor naar de website van het bedrijf, dan blijkt dat dit bedrijf geen last heeft van overdreven valse bescheidenheid.[1] Wie wil beleggen in aandelen ASR moet daar tegen kunnen. We citeren: “Het bestaansrecht van ASR is mensen helpen. Als we dat goed doen, hebben we een gezonde toekomst. We helpen klanten bij het samen delen van risico’s en het samen opbouwen van vermogen voor later. We zijn pas tevreden als de klant vindt dat hij goed is geholpen door ASR en als de financieel adviseur vindt dat ASR de juiste service biedt en goede producten en diensten.” Maar het kan nog straffer. Of wat denkt u van onderstaande paragraaf (bron opnieuw de website)?

Expert Tip Laat je vermogen over een brede horizon aan mogelijkheden en middelen groeien. Op die manier elimineer je de risico’s. Deze drie handleidingen vormen de basis om dat op een gerichte wijze te doen – klik hier

Het verhaal van ASR, door het bedrijf zelf vertelt (deel 2)

Beleggen in aandelen ASR lijkt soms een goed doel vooruit te helpen: “Het bestaansrecht van ASR is mensen helpen. Als we dat goed doen, hebben we een gezonde toekomst. We helpen klanten bij het samen delen van risico’s en het samen opbouwen van vermogen voor later. We zijn pas tevreden als de klant vindt dat hij goed is geholpen door ASR en als de financieel adviseur vindt dat ASR de juiste service biedt en goede producten en diensten.” Voelt u de tranen opwellen? Wij hebben in ieder geval een traantje moeten wegpinken toen we dit lazen.

De kernwaarden van het bedrijf

We gaan nog een stapje verder:  “We doen ons werk vanuit onze kernwaarden.Die bepalen onze basishouding en zijn het kompas voor ons gedrag. Die kernwaarden zijn:

Ik ben hulpvaardig: Onze klanten ervaren dagelijks de goede service, het vakmanschap, onze positieve houding en maatschappelijke betrokkenheid.

Ik denk vooruit: Ik leef me in en denk vooruit om klanten, adviseurs en collega’s proactief te helpen.

Ik handel doortastend: Ik ben alert en scherp op de inhoud en het proces en kom met oplossingen. Ik stem af en ga door. Ik kom mijn afspraken na.” Aan goede voornemers dus geen gebrek. Op dat vlak hoeven de kandidaten om te beleggen in aandelen ASR zich geen zorgen te maken.

Dit zijn de plannen van ASR

Ook de plannen van het bedrijf liegen er niet om: “Om ons doel te bereiken, investeren we in het verbeteren en verder digitaliseren van onze dienstverlening aan klanten. We kijken bij alles wat we doen hoe we dit zo duurzaam en efficiënt mogelijk kunnen doen. Naast autonome groei streven we naar groei door overname van kleine verzekeraars, distributiebedrijven en vermogensbeheerders.” Een boodschap die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Die ook een extra argument vormt om te beleggen in aandelen ASR.

Wat is het (beoogde) resultaat?

Tot wat moet die boodschap leiden. We raadplegen nog even de website van de verzekeraar, kwestie van wie wil beleggen in aandelen ASR een extra stimulans te geven: “ De klant kan erop vertrouwen dat ASR het goed met hem voor heeft. Hij vindt dat ASR hem goed en doortastend heeft  geholpen (dixit dus het bedrijf zelf). En de financieel adviseurs ervaren dat bij ASR vakmensen werken waar ze de juiste premie krijgen voor de risico’s. Ze zijn ervan overtuigd dat ASR meedenkt over preventie, financieel solide is en goed helpt om vermogen voor later op te bouwen. Dit alles doen we om onze ambitie waar te maken: de meest succesvolle en winstgevende verzekeraar van Nederland worden.” Dit soort taal zal een kandidaat om te beleggen in aandelen ASR al liever horen.

Het boek ‘In 10 Stappen Succesvol Beleggen’ helpt je stap voor stap inkomen opbouwen via aandelen en opties. Gratis (alleen verzendkosten). Bestel hier

Wat doet ASR?

ASR Nederland is een beursgenoteerde Nederlandse verzekeringsgroep.[2] ASR Nederland voert de merken: a.s.r., de Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen, Ardanta en Ditzo. Als verzekeraar is het bedrijf groot genoeg om opname in de AEX te rechtvaardigen. Die opname is ook gerechtvaardigd door de lange geschiedenis waarop het bedrijf kan bogen. De wortels van ASR gaan namelijk ver terug in de tijd. Hetzelfde geldt ook voor de beurshistorie. Beleggen in aandelen ASR is echter anders dan in het vroegere bedrijf. De grote crisis van 2007 heeft een cruciale rol gespeeld in de ontstaansgeschiedenis. Hieronder krijgt u het volledige verhaal.

Roots liggen in de 18de eeuw

Er moet echter een onderscheid gemaakt worden tussen de geschiedenis op korte en op langere termijn. De ASR verzekeringsgroep ontstond in zijn min of meer huidige vorm in 1997 nadat het concern Stad Rotterdam (dat zijn beurt bestond uit de verzekeraars Stad Rotterdam Verzekeringen en Woudsend Verzekeringen) Europeesche Verzekeringen en De Amersfoortse overnam. De nieuwe naam ASR was een samenvoeging van Amersfoortse en Stad Rotterdam, zodat het niet moeilijk was om tot een afgekorte benaming te komen. Dit is eigenlijk niet meer dan de inleiding tot het volledige verhaal, de roots van het bedrijf liggen in de 18de eeuw.

N.V. Maatschappij van Assurantie, Discontering en Beleening der Stad Rotterdam

Alles begon in 1720 met de oprichting van de N.V. Maatschappij van Assurantie, Discontering en Beleening der Stad Rotterdam.[3] Bijna een eeuw later werd Woudsend verzekeringen. Dat gebeurde in 1816, met de opmerking dat verzekeringen in de loop van de 19de eeuw een sterke groei kende. Diezelfde eeuw werden nog Let op Uw Einde (1847) en De Utrecht (1883) opgericht. Deze laatste was de voorloper van Amev, een bedrijf dat lang beursgenoteerd is geweest in Amsterdam. Beleggen in aandelen ASR had dus als voorganger (onder andere) beleggen in aandelen Amev. Oudere beleggers zullen zich dit Amev ongetwijfeld nog herinneren.

Stappen we over naar de 20ste eeuw. In 1920 werd Europeesche Verzekeringen opgericht (toen werden veel woorden nog met -ch geschreven), gevolgd door De Amerfoortse in 1964 en Ardanta een jaar lager. In 1981 moeten we nog Falcon Leven vermelden, waarna in 1990 de fusie van Amev met VSB groep en van AG Groep met Amev/VSB. Vervolgens fuseerde ASR Group met Fortis Amev in 2000, met in 2005 de integratie in Fortis ASR. Het lijkt allemaal een beetje ingewikkeld, dus kan een woordje extra uitleg waarschijnlijk geen kwaad voor wie wil beleggen in aandelen ASR.

Belofte maakt schuld

De rol van Fortis in de recente geschiedenis van het bedrijf mag niet onderschat worden. Vanaf de zomer van 1999 voerde CEO Carlo de Swart van ASR gesprekken met Fortis over een mogelijke overname. De verzekeringsactiviteiten van Fortis bestonden tot dat moment uit de verzekeraars Amev, Ardanta en Falcon.

Om ASR over te halen beloofde Fortis dat de Rotterdamse verzekeraar een centrale plaats in de verzekeringstak van Fortis zou krijgen. Belofte maakt schuld en dus bent u ongetwijfeld benieuwd om te weten hoe het verder verliep. Want de kans om te beleggen in aandelen ASR in zijn huidige vorm was nog verder verwijderd.

Er waren nog meer grootaandeelhouders

Rond de milleniumwissel was het drummen rond de verzekeraar. ASR telde toen 2.400 medewerkers en de aandelen van het bedrijf werden aan de Amsterdamse effectenbeurs verhandeld. Fortis had een aandelenbelang van 21% in ASR opgebouwd, maar er waren andere grootaandeelhouders die overtuigd moesten worden. ING Groep had eveneens een participatie van 21%, Achmea had 10% van de aandelen in handen en het Duitse Münchener Rück 15%. Maar Fortis was vast van plan om zijn slag thuis te halen.

De drang naar presteren van Van Rossum

De toenmalige grote baas van Fortis wou zijn imago wat oppoetsen en hij vond een grote overname de geschikte weg daarvoor. Anton van Rossum was in 2000 CEO van Fortis geworden en hij zag de overname van ASR als een kans zich te bewijzen. Op 8 oktober 2000 deed Fortis dus een bod ter waarde van 4,1 miljard euro op alle aandelen ASR. Het bod bedroeg 23 maal de jaarwinst en de aandeelhouders mochten rekenen op een premie van 67% boven de laatste beurskoers.

De aandeelhouders van Fortis waren echter minder ingenomen met de plannen van van Rossum. Onmiddellijk na de bekendmaking van het bod daalde de koers van het aandeel Fortis met 7%. Hadden de beleggers een voorgevoel voor wat er zou gebeuren? Geef toe dat beleggen in aandelen ASR een zekere spanning inhoudt.

Belofte maakt schuld (deel 2)

Na de overname bleef de afkorting ASR in stand om de verzekeringsactiviteiten aan te duiden, die afkorting stond nu voor Amev en Stad Rotterdam. In de overeenkomst tot overname was vastgelegd dat ASR zijn eigenheid en hoofdkantoor in Rotterdam mocht behouden, wat een eis was van het management van de overgenomen partij. Maar de gedane belofte werd al vrij snel geschonden.

In 2002 veranderde het eigenzinnige Fortis de afspraak. Er werden plannen gemaakt om ASR en Amev operationeel samen te voegen en de merkenportefeuille te integreren onder het logo van Fortis. Wat dus tegen de gemaakte afspraken in ging. Fortis was toen machtig genoeg om zijn zin door te drijven en het vervolg van het verhaal laat zich makkelijk voorspellen.

Carlo de Swart ziet het niet meer zitten

Bij ASR was men niet te spreken over de houding van de moedermaatschappij, maar protesteren hielp niet. Fortis trok aan de touwtjes en bleek niet te vermurwen. CEO Carlo de Swart was bijzonder teleurgesteld in dit gedrag en bood zijn ontslag aan. Eind 2002 werd hij opgevolgd door Jacques van Ek. Daarna werd de integratie gewoon verder gezet.

In 2003 werden de verzekeraars Amev, Stad Rotterdam en Woudsend daadwerkelijk samengevoegd tot één nieuwe verzekeraar: Fortis ASR. Het Fortis onderdeel Fortis Verzekering Nederland N.V. bestond sindsdien uit Fortis ASR, De Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen, Ardanta en Falcon (waaronder ook Interlloyd en VSB-leven hoorden). Kan u zich nog oriënteren in dit kluwen? Het zou nog ingewikkelder worden, want boven de horizon pakten zich donkere wolken samen. In de US of America waren er problemen met hypotheken en die probleemkredieten zouden de hele wereld op stelten zetten. Het financieel systeem bengelde aan de rand van de afgrond.

Fortis raakt zelf in de problemen

Het zelfverzekerde Fortis leek voor het uitbreken van die crisis niet te stuiten in zijn vaart. De ambities waren grenzeloos, men had ook een begerig oog laten vallen op stukken van ABN Amro. Maar de subprimes staken stokken in de wielen, Fortis moest een toontje lager gaan zingen.

Tijdens de wereldwijde kredietcrisis kwam Fortis in de zomer en herfst van 2008 in grote problemen, wat er op 3 oktober 2008 toe leidde dat de Nederlandse onderdelen van Fortis werden genationaliseerd. Het Fortis-onderdeel Fortis Corporate Insurance werd afzonderlijk verkocht en maakte geen onderdeel uit van ASR Verzekeringen. De Belgische stukken, waaronder de bank, werden door de Belgische staat overgenomen. Van het eens zo fiere Fortis bleef niets meer over. Topman Leon Lippens zal aan de ondergang van het bedrijf een forse kater hebben overgehouden. Maar niet getreurd, het voortbestaan van ASR bleek niet in gevaar. Waardoor u vandaag de dag nog steeds in aandelen ASR kunt beleggen.

Een tweede leven voor ASR

Na de kredietcrisis ging het leven voor ASR verder. De naam van het verzekeringsbedrijf werd nieuw leven ingeblazen: op 21 november 2008 maakt minister Wouter Bos de nieuwe naam van Fortis Verzekering Nederland N.V. bekend: ASR Nederland N.V.. Fortis ASR is verdergegaan onder de naam ASR Verzekeringen, waardoor de wegen van beide onderdelen werden gescheiden. Op 25 januari 2013 werd de naam gewijzigd tot ASR. Het hoofdkantoor bevindt zich in Utrecht en er zijn nevenvestigingen in Amersfoort (de Amersfoortse), Enschede (Ardanta) en Amsterdam (Europeesche Verzekeringen).

Weer naar de beurs

De Nederlandse staat is geen bedrijfsleider en dus was het de bedoeling om het bedrijf zo snel mogelijk weer naar de beurs te brengen. In mei 2016 werd bekend dat ASR waarschijnlijk nog voor de zomer naar de beurs zou gaan.

Op 10 juni 2016 ging het bedrijf naar de beurs aan een koers van 19,50 euro per aandeel. De totale waardering van ASR bedroeg op dat moment bijna 3 miljard euro. De aandelen in bezit van de staat werden in schijven verkocht. Op 13 september 2017 verkocht de staat de laatste aandelen ASR. De totale opbrengst van de verkoop bedroeg 3,8 miljard euro, wat een kleine winst van 150 miljoen euro opleverde. Het plaatje was rond: beleggen in aandelen ASR was weer mogelijk.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ en maak winst op de beurs: https://www.10stappen.com

[1] https://www.asrnederland.nl/over-asr/verhaal-van-asr

[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/ASR_Nederland

[3] https://www.asrnederland.nl/over-asr/verhaal-van-asr