De koers van vandaag van het aandeel DSM
De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen
Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.
DSM is zeer geliefd op het Damrak en aanwezig in de portefeuille van heel wat mensen. Dat heeft hen geen windeieren gelegd. De meeste beleggers zijn het mijnverleden van de groep vergeten.
Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.
Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’
De Nederlandse Staatsmijnen
Koninklijke DSM NV, zoals de volledige naam luidt, is een Nederlands chemiebedrijf, dat internationaal actief is. Het bedrijf is voortgekomen uit de voormalige Nederlandse Staatsmijnen. De volledige naam luidt Dutch State Mines. Met hoofdkantoor in Heerlen is DSM uitgegroeid tot een grote speler wereldwijd.
De activiteiten van DSM zijn onder te brengen in twee grote businessgroepen. Dat zijn Nutrition, met als onderdelen DSM Food Specialties en DSM Nutritional Products. De specialiteit van deze bedrijven zijn voedingsingrediënten voor mens en dier voor de cosmetica- en farma-industrie. Met 45 fabrieken worden de producten verkocht in 60 landen. Ruim de helft van de totale groepsomzet wordt in Nutrition gerealiseerd.
Performance Materials omvat de afdelingen DSM Dyneema, DSM Engineering Plastics en DSM Resins and Functional Materials. De producten van de fabrieken die deel uitmaken van deze afdelingen vinden hun toepassing in auto’s, vliegtuigen, de elektrische en elektronica-industrie, zeevaart, sport en vrije tijd, verf en coatings en de bouwsector. Performance Materials is goed voor iets meer dan een kwart van de omzet van DSM.
DSM had ook participaties
DSM had twee grote deelnemingen of participaties. Er was het belang van 50% in DSM Sinochem Pharmaceuticals dat actief is op het gebied van geneesmiddelen. In oktober 2018 werd dit belang volledig afgestoten aan private equity group Bain Capital voor een bedrag van 250 miljoen euro.
Op 31 juli 2015 werd ChemicaInvest opgericht in samenwerking met CVC Capital Partners. DSM heeft hierin een minderheidsbelang van 35%. Drie voormalige bedrijfsonderdelen van DSM, te weten Aliancys, AnQore en Fibrant werden hierin ondergebracht. Fibrant werd inmiddels verkocht, Aliancys (voordien DSM Composite Resins) werd verzelfstandigd. Ook AnQore werd in de etalage gezet.
Beurskapitalisatie van 21 miljard euro
In Nederland is het bedrijf actief als DSM Nederland BV, de regio-organisatie van DSM in Nederland en 100% dochter van Koninklijke DSM NV. De aandelen van het bedrijf worden verhandeld op de beurs van Amsterdam. Het aandeel DSM mag daar zonder enige overdrijving tot één van de uitblinkers gerekend worden.
Waarom zouden we aandelen DSM in onze portefeuille opnemen? Het betreft hier een bedrijf met een flinke spreiding van de activiteiten en dat biedt wat meer zekerheid wanneer het economisch niet zo goed gaat. DSM heeft bewezen zijn mannetje te kunnen staan, ook wanneer de markt niet helemaal meezit.
We horen vaak zeggen dat de chemische sector een cyclisch karakter heeft. Wat wil dit zeggen? Wij bedoelen daarmee dat de resultaten gevoelig zijn aan economische schommelingen. Als het economisch goed gaat, vallen de resultaten mee. Gaat het economisch minder goed, dan zijn ook de resultaten minder goed. Maar DSM heeft het cyclisch karakter wat kunnen afbouwen. Het is zeker geen anti cyclisch bedrijf geworden, maar toch wat minder cyclisch geworden dan vroeger het geval was. Het bewijs daarvan werd in 2020 gegeven. De beurskoers herstelde toen snel van de corona inzinking.
Minder cyclisch geworden
De afbouw van de cyclische activiteiten, meer bepaald de basischemie, dateert niet van vandaag of gisteren. Dat bewijst een artikel dat in de krant De Standaard in 2010 verscheen[1]. We citeren: het Nederlandse chemieconcern DSM heeft zijn plannen om uit de conjunctuurgevoelige (basis)chemie activiteiten te stappen afgerond. Het laatste onderdeel Elastomers werd verkocht aan de Duitse onderneming Lanxess.
Met de transactie was destijds een bedrag gemoeid van 310 miljoen euro. DSM kon naar aanleiding van deze transactie een winst van 100 miljoen euro boeken. Met de verkoop rondde DSM het desinvesteringsprogramma af dat deel uitmaakte van de zogenoemde Vision 2010-strategie, aldus De Standaard. DSM wilde af van conjunctuurgevoelige (basis)chemie activiteiten en zich profileren als een “Life Sciences en Materials Sciences-bedrijf” dat zich toelegt op gespecialiseerde chemicaliën en vitaminen.
In de jaren voordien stootte DSM al verscheidene onderdelen af, onder meer DSM Agro en DSM Melamine, om deze transformatie mogelijk te maken. De totale opbrengst uit de desinvesteringen bedroeg destijds 1,20 miljard euro, zo zei het bedrijf zelf. Van een gebrek aan visie op lange termijn kan het management dus onmogelijk beschuldigd worden. Een chemisch bedrijf is eigenlijk altijd volop in beweging. Er gebeuren regelmatig verschuivingen, ook in de richting van meer duurzaamheid.
Aandacht voor het milieu
Ook het vlak van milieu worden de inspanningen evenmin gespaard. DSM Engineering Plastics kondigt aan duurzame alternatieven te gaan aanbieden voor het totale plastics-assortiment, waarbij minstens 25% van de grondstoffen biobased of gerecycled zijn[2]. Het bericht dateert uit oktober 2019 en voordien werden ook al DSM ISCC Plus gecertificeerde biobased alternatieven voor de specialty polymeren Arnitel en Stanyl voorgesteld. Op de site Agro-Chemie.nl vonden we meer over de transacties.
Arnitel is een duurzaam alternatief voor rubber, zo verduidelijkte Agro-Chemie.nl. In 2018 opende DSM nog een nieuwe productielijn voor dit materiaal in Emmen. Stanyl is een slijtvast en frictievrij materiaal, onder meer gebruikt voor kettingspanners. Beide polymeren worden voornamelijk toegepast in de automotive industrie. Voor lezers zonder wetenschappelijke achtergrond zal dit allemaal niet veel zeggen. Het bewijst echter wel dat DSM werkt aan de toekomst.
DSM schakelt gemakkelijk over
Volgens Joost d’Hooghe, vice-president Polyamides bij DSM Engineering Plastics, leveren de biobased alternatieven dezelfde functionele prestaties als het conventionele portfolio. Hierdoor kunnen de klanten gemakkelijk overschakelen naar een duurzamere oplossing zonder materialen opnieuw te hoeven kwalificeren.
De plannen die volgens Agro-Chemie.nl op tafel liggen, zijn ambitieus. In 2030 moet er een volledig portfolio zijn van alternatieven waarvan ten minste 25% van het gewichtsgehalte in het eindproduct bestaat uit gerecycled en/of biogebaseerd materiaal. Hiertoe zal gebruik worden gemaakt van een toolbox met verschillende technologieën en benaderingen, zoals fermentatie, mechanische recycling en massabalansboekhouding (een methode om het gehalte biobased en/of chemisch gerecycleerde grondstoffen in complexe ketens vast te stellen). Een hele mondvol, waarvan we in de eerste plaats onthouden dat DSM op de goede weg is wat het milieu betreft. Dat wordt ook in de buitenwereld vast gesteld.
GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK
Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan.
DSM is meest groene chemiebedrijf ter wereld
DSM is het meeste groene chemiebedrijf ter wereld. Dat zegt de Zweedse non-profitorganisatie ChemSec na onderzoek bij de 35 grootste chemiebedrijven ter wereld en we lazen het op 1Limburg.nl[3]. DSM wist met 29 van de 48 haalbare punten de concurrentie achter zich te laten.
ChemSec beoordeelde de 35 grootste chemische bedrijven op hun portfolio aan gevaarlijke producten, inspanningen om te verduurzamen, management en transparantie en controverse. Er ging dus een grondig onderzoek aan het toekennen van de titel ‘meest groene chemiebedrijf ter wereld’ aan vooraf.
Volgens de Zweedse organisatie scoort de DSM het best in bovenstaande criteria. Helen Mets, Executive Vice-President van de DSM-materialen, liet aan ChemSec weten blij te zijn met de eretitel: “Ik ben ontzettend trots dat DSM als eerste is geëindigd. Dit sluit sterk aan bij onze ambitie om in 2025 alle zorgwekkende chemicaliën uit de eindproductie te verwijderen.”. 1Limburg.nl wijst er op dat DSM is niet het enige Nederlandse bedrijf in de top van de ranking. Akzo Nobel eindigde namelijk als derde. Lyondell Basell is het derde Nederlandse bedrijf in de ranglijst en staat op plaats 29. Kortom, Nederland doet het nog niet zo slecht.
De strijd tegen corona
Het fijnchemiebedrijf uit Heerlen steunde vanaf het prille begin de strijd tegen het coronavirus met de donatie van 106 miljoen vitamine C-pillen aan de ziekenhuizen in en rond Wuhan in China, zo meldde de krant De Limburger begin 2020[4]. Daarnaast schonk DSM 125.000 euro aan het Chinese Rode Kruis voor de aankoop van medische apparatuur die nodig is om het virus te bestrijden. Weinigen hadden toen durven vermoeden dat het virus weldra ook in onze gelederen zou opduiken.
De miljoenen tabletten werden geschonken aan Wuhan Union Hospital of China, ziekenhuizen in Jingzhou in de provincie Hubei en aan ziekenhuizen in de Chinese steden waar DSM productielocaties en kantoren heeft. De vitamines waren in eerste instantie bedoeld voor het medisch personeel om te zorgen dat deze mensen op de been blijven. De pillen in kwestie worden geproduceerd in de DSM-fabriek in het Chinese Jiangshan. Vitamine C helpt bij het versterken van het immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat mensen minder snel ziek worden en mocht dat toch het geval zijn, ze er sneller weer bovenop komen”, zo lazen we in de Limburger. DSM opende begin jaren negentig de eerste locatie in China. Inmiddels zijn er 47 vestigingen waar 5000 mensen werken.
Top koopt eigen aandelen
De volledige top van DSM heeft eigen aandelen gekocht in de eerste week van april 2020. Zo wordt duidelijk een signaal gegeven dat die top het volste vertrouwen heeft in de toekomst van het bedrijf. DSM zelf beschreef de operatie als een teken van vertrouwen in de groeimogelijkheden op wat langere termijn. De 7 leden van het hoogste echelon van het bedrijf zetten hun bonus voor 50% om in aandelen DSM. Het ging om een bedrag van iets minder dan 250.000 euro per persoon op in totaal 17.500 aandelen.
De betrokken mensen zullen zich die beslissing niet betreurd hebben, want in de periode nadien is die koers met meer dan een kwart gestegen. DSM is inderdaad een aandeel dat het goed doet op de beurs en daar blijken alle redenen voor te zijn. De resultaten vallen zeker niet tegen.
DSM doet het beter dan verwacht
DSM kon voor het tweede kwartaal puike cijfers aankondigen, maar bleef in gebreke als het ging over voorspellingen voor het hele jaar[5]. De onzekerheid houdt met andere woorden aan, nadat de bedrijfskasstroom in de eerste jaarhelft al 8% lager ging. Maar op de keper beschouwd waren de cijfers zeker niet mis, zo blijkt uit het rapport dat Bolero op basis van de resultaten opstelde.
De bedrijfskasstroom (adjusted EBITDA) daalde in het tweede kwartaal met 8% tot 402 miljoen euro, wat beter was dan de consensusverwachting (verwacht was een daling met -10,9%). Dat is te danken aan een ‘veerkrachtige’ prestatie in de afdeling ‘Nutrition’, terwijl ‘Materials’ blijft kreunen onder Covid-19. De cijfers gaven dus een vertekend beeld te zien afhankelijk van de divisie.
De cijfers per divisie
Nutrition:
De autonome omzet steeg met 9% (volumes +6% en prijs/mix +3%) tot 1,65 miljard euro (verwacht: +3,8%). De bedrijfskasstroom van dit segment ging 8% hoger tot 350 miljoen euro (verwacht: +5,1%), onder meer omdat de nieuwe organisatiestructuur geïmplementeerd werd. In zijn rapport ging Bolero nog dieper in op de opsplitsing van de cijfers van DSM.
Voor het segment Animal Nutrition steeg de omzet met 9% (2% volumestijging en een 7% prijs/mix-stijging), al liep het versnelde inkoopeffect in het eerste kwartaal wat terug doorheen het tweede kwartaal. De Afrikaanse varkenspest blijft afnemen in China en de wederopbouw van de varkensstapel ging er verder, wat niet onbelangrijk is voor DSM. Dit ondanks nieuwe uitbraken van die varkenspest in Vietnam en de Filippijnen..
De autonome omzet in het segment Human Nutrition steeg 11% tot 606 miljoen euro (+13% volumestijging en -2% prijs/mix-effect). Dat laatste is te wijten aan lagere prijzen van vitamine C en Early Life Nutrition. De volumes profiteerden van de extra vraag naar verpakte voedingsmiddelen en Early Life Nutrition, terwijl ook voedingssupplementen sterk groeiden. Kortom, Bolero schilderde een positief beeld over de gang zaken in deze divisie?
Materials:
In deze divisie werden de klappen uitgedeeld door corona wel degelijk gevoeld. De autonome omzet daalde 25% (volumes -21%, prijs/mix -4%) tot 534 miljoen euro, terwijl gemikt werd op een krimp met 29,9% tot 498 miljoen euro. De terugval in mei bedroeg 20 à 25%, terwijl dat in juni ongeveer 15% was. Er was dus vanaf het dieptepunt sprake van een kleine verbetering, zeer tot genoegen van de top van DSM.
Vooral de vraag naar Engineering Plastics werd volgens Bolero sterk beïnvloed. Resins & Functional Materials presteerden beter, maar Dyneema had dan weer een moeilijk kwartaal omdat sommige overheidscontracten werden uitgesteld. De bedrijfskasstroom ging 47% lager tot 71 miljoen euro (verwacht: 70 miljoen euro). Opsteker is volgens Bolero dat het derde kwartaal gestart is met een ‘bemoedigende’ orderportefeuille en dat de opstart van de volgende fase van winstverbetering van start kan gaan (dat moet 25 à 30 miljoen euro jaarlijkse kostenbesparingen opleveren).
Innovation Center:
Over deze divisie had Bolero niet zo veel te zeggen: de omzet ging zoals verwacht van 43 naar 46 miljoen euro en de EBITDA steeg van 5 naar 6 miljoen euro. DSM en POET hebben hun 2G-bio-ethanolfabriek stilgelegd, wat leidde tot een waardevermindering van 83 miljoen euro.
Vooruitzichten bij DSM
DSM verwacht dat de divisie ‘Nutrition’ in 2020 minstens 5% groei van de gecorrigeerde bedrijfskasstroom (EBITDA) moet kunnen realiseren. In het ‘Materials’-segment blijft de zichtbaarheid heel erg beperkt en worden er daarom geen concrete verwachtingen in de markt gezet.
Beleggen in de aandelen DSM?
Op basis van bovenstaande heeft de lezer zich een beeld kunnen vormen van de gang van zaken bij DSM. Aan hem of haar om een beslissing te nemen over het al niet kopen van het aandeel.
Beleggen op de automatische piloot?
Bouw zelf je vermogen uit. Volg het bewezen systeem: groen is kopen, rood is verkopen. Eenvoudig, vrij van grote risico’s, rendementen per jaar gemiddeld 7,4 – 20,6%. Bekijk je mogelijkheden op https://www.bfm.tools
Harm van Wijk
[1] https://www.standaard.be/cnt/dmf20101214_019
[2]https://www.agro-chemie.nl/nieuws/dsm-ontwikkelt-biobased-circulair-alternatief-voor-hele-plastics-portfolio/
[3] https://www.1limburg.nl/dsm-meest-groene-chemiebedrijf-ter-wereld
[4] https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200226_00149257/dsm-schenkt-106-miljoen-vitamine-c-pillen-aan-china
[5]https://www.bolero.be/nl/analyse-en-inzicht/blog/dsm-puike-kwartaalresultaten-maar-geen-concrete-vooruitzichten