De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Koers KPN: Aandelen KPN hebben een lange voorgeschiedenis

Beleggen in aandelen KPN is beleggen in een aandeel met een lange voorgeschiedenis, hierdoor kun je de koers KPN ook goed bestuderen. Deze belangrijke speler op de Europese telecomsector heeft in zijn lange bestaansgeschiedenis zijn sporen meer dan verdiend. Maar beleggen in aandelen van telecombedrijven is niet zonder risico, wat het is en blijft een sector die volop in beweging is.

De technologie rondom ons verandert voortdurend

Het tijdperk van de eerste telefonische verbindingen ligt al tientallen jaren achter ons. Telefonie van vandaag verschilt grondig van de telefonie van gisteren. Om maar te zwijgen van de technologie van die van eergisteren of die van morgen. Beleggen in aandelen KPN is dan ook beleggen in een bedrijf dat voortdurend in beweging is. Hierdoor is de koers KPN ook voortdurend in beweging.

Dat zal ook zo blijven, want van de technologie worden steeds hogere eisen gesteld. We stevenen af op het tijdperk waarin alles met elkaar verbonden is. Internet heeft in dat verband de wereld zoals we die kenden grondig door elkaar geschud.

Raar maar waar, alles is verbonden met elkaar

Wat heeft KPN daar zelf over te zeggen? Raar maar waar, alles is verbonden met elkaar, zo luidt het op de website van het bedrijf.[1] We hebben het vaak niet in de gaten, maar we zijn steeds meer met elkaar verbonden. De op komst zijnde 5G van KPN verbindt alles en iedereen. Zo zijn bijvoorbeeld hulpdiensten verbonden met stoplichten en patiënten op afstand verbonden met hun arts. Wanneer alles met iedereen wordt verbonden, zal de wereld een stuk eenvoudiger worden. Dat hopen we toch alleszins.

Beleggen in aandelen KPN is dus beleggen in aandelen van een bedrijf dat ons leven eenvoudiger maakt. De toekomst ziet er op dat vlak goed uit, laat dat duidelijk zijn. Maar of dit in de koers KPN terug te zien is, dat blijft zoals altijd de vraag met beleggen.

Een oude getrouwe

Wat leert een blik op de website van dit bedrijf ons nog meer? KPN is al 130 jaar het netwerk van Nederland.[2] Het netwerk van het bedrijf en al de mobiele abonnementen zijn klaar voor 5G. Met KPN Mobiel en een 5G-smartphone kunnen de klanten  sneller, veiliger en betrouwbaarder internetten. Destijds werd van 4G al gezegd dat het de wereld rondom ons zou veranderen.

Ook beleggen in aandelen KPN zou helemaal anders worden. Dat geldt des te meer voor 5G. Er wordt nog niets over gezegd, maar achter de schermen zou inmiddels al weer gewerkt worden aan alweer een nieuwe generatie in de telefonie. Wie zei daar ook al weer dat de wereld rondom ons stil staat?

Hoe zit het met dat 5G netwerk?

Wie wil beleggen in aandelen KPN zal ongetwijfeld gehoord hebben van de discussie die woedt rond 5G. Wat is er aan de hand? De mobiele telefonie van de vijfde generatie zou op technologisch vlak ronduit gevaarlijk zijn. Er doen allerlei complottheorieën de ronde over de schadelijke gevolgen van 5G voor de gezondheid. De stralen zouden zelfs kanker kunnen verwekken. Is dit waar of is dit niet waar? Wij moeten u het antwoord schuldig blijven, maar willen toch alles binnen zijn context bekijken. Wat het effect ook zal zijn, het zal ook effect hebben op de koers KPN.

De Gezondheidsraad houdt een oogje in het zeil

Wie wil beleggen in aandelen KPN kan best de adviezen van de Gezondheidsraad op de voet volgen. Deze Gezondheidsraad heeft in principe niets tegen 5G, maar adviseert toch om voorzichtig te blijven. Voorkomen is, zoals steeds het geval is overigens, beter dan genezen. De Gezondheidsraad doet wat ze moet doen door de gezondheid van de mensen centraal te stellen. Is de straling van een 5G netwerk gevaarlijk of niet? Ook op deze vraag moeten wij het antwoord schuldig blijven.

De Gezondheidsraad heeft de zaak nader onderzocht, maar waagt zich ook niet aan definitieve conclusies. Het is niet bewezen dat de straling schadelijk is, maar het valt ook niet helemaal uit te sluiten. Een dergelijke conclusie kunnen wij zelf ook wel, ook al zijn wij geen wetenschappers. Maar okay, het valt in ieder geval toe te juichen dat de Gezondheidsraad een waakzaam oogje in het zeil houdt.

Alles draait om de gebruikte frequenties

Alles draait uiteindelijk om de frequenties die worden gebruikt voor 5G. Een 5G-netwerk maakt gebruik van verschillende frequenties. Een aantal van die frequenties wordt al gebruikt en hebben tot dusver (voor zo ver bekend natuurlijk) geen schadelijke neveneffecten opgeleverd. De frequenties die hun degelijkheid hebben bewezen, kunnen dus gewoon voor 5G worden gebruikt. Alles draait om een aantal frequenties die tot dusver nog niet werden gebruikt. Er wordt nog altijd onderzoek gedaan naar mogelijk schadelijke gevolgen, maar ook dat onderzoek heeft tot dusver geen tastbare resultaten opgeleverd. Het onderzoek wordt dus verder gezet.

Kanker, problemen voor zwangere vrouwen, afwijkingen bij geboortes

Alles draait meer bepaald om één frequentie waarvan nog moet aangetoond worden dat ze geen schadelijke gevolgen oplevert voor de menselijke gezondheid. De Gezondheidsraad adviseert om voorzichtig om te springen met die frequentie in afwachting dat aangetoond kan worden dat ze geen schadelijke gevolgen heeft. Het is echter allesbehalve duidelijk wanneer dit aangetoond zal kunnen worden.

Wie wil beleggen in aandelen KPN, zal ongetwijfeld willen weten wat die mogelijke schadelijke gevolgen kunnen zijn, omdat die op termijn invloed kunnen hebben op de koers KPN. Geen schade zal voordelig zijn en schade zal jusit wat duurder uitvallen.

Er wordt vaak gewaarschuwd voor kanker, een waarschuwing die we overigens al te horen kregen bij de lancering van 4G. Met name de masten zouden schadelijke straling veroorzaken. De afgelopen jaren is daar nog weinig over vernomen, zodat alles in orde lijkt. Maar niet alleen kanker zou een gevolg kunnen zijn van de installatie van 5G netwerken. Ook allerlei problemen in verband met zwangerschap en geboorte worden in verband met 5G gebracht. Denk daarbij aan afwijkingen bij pasgeboren kinderen. Volgens de Gezondheidsraad zou de straling van 5G mogelijk invloed hebben aan de werking van de hersenen, maar het is nog niet uitgemaakt of dat positief of negatief is.

KPN wordt steeds internationaler

Tegen de achtergrond van de hierboven geschetste situatie moeten bedrijven als KPN buiten de eigen landsgrenzen kijken. Internationaal gaan is ronduit een must in deze moderne tijden. Met América Móvil heeft KPN een Mexicaanse aandeelhouder.

In dat kader moet de benoeming van Alejandro Plater als commissaris worden bekeken. Het betreft een Argentijn die ook in bezit is van een Zweeds paspoort. Hij werd aangeduid door América Móvil als vervanger van Carlos García Moreno Elizondo. Deze is eveneens aanwezig als commissaris namens América Móvil. Bij dit laatste bedrijf was hij niemand minder dan de CFO.

Beleggen in aandelen KPN is dus beleggen in aandelen met een Zuid-Amerikaans tintje, dat kan ook weer invloed hebben op de koers KPN (want BRIC-landen). In ieder geval lijkt het tijd dat wij even kijken naar een stukje geschiedenis van dit bedrijf. En wat KPN allemaal doet.

Voorheen Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie

Beleggen in aandelen KPN is zoals gezegd beleggen in aandelen van bedrijven met een lange voorgeschiedenis. KPN (voluit Koninklijke KPN N.V.) is leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten en biedt consumenten vaste en mobiele telefonie, internet en televisie.[3] Voor klanten uit de bedrijfswereld verzorgt KPN complete telecommunicatie- en ICT-oplossingen, hierdoor kan de algehele economie invloed hebben op de koers KPN.

KPN biedt daarnaast wereldwijd wholesale-netwerkdiensten aan andere operators. Opgelet: het betreft wholesale-netwerkdiensten en dus geen gewone telefonie aan klanten. Het bedrijf heette tot 1998 Koninklijke PTT Nederland NV en daarvoor Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (afgekort PTT) en bevatte tot de afsplitsing van TNT Post in 1998 ook het nationale postbedrijf. Ook in andere landen waren in het verleden post en telefonie onder één noemer onder gebracht.

Alleen nog actief in de telefonie op de eigen thuismarkt

Sinds 2015 is KPN alleen nog actief op de Nederlandse telecommunicatiemarkt. Wij citeren: KPN is eigenaar van het vaste telefonienetwerk en is marktleider op het gebied van mobiele telefonie (KPN Mobile, met de merken KPN, Simyo, Telfort, Ortel en voorheen met Hi). Voor het MKB nam KPN in 2010 MVNO Yes Telecom over. Op de Europese markt van mobiele datacommunicatie is de KPN dochter KPN Managed Mobile Solutions (voormalig Sympac) werkzaam. Zij richt zich op multinationals die in meerdere landen werkzaam zijn.

De licenties voor 4G

Wij vertelden u al dat beleggen in aandelen KPN neerkomt op beleggen in een bedrijf dat voortdurend in beweging is. In december 2012 kocht KPN frequentievergunningen voor de Nederlandse markt voor een bedrag van iets meer dan 1,35 miljard euro. Deze vergunningen hebben een looptijd van 17 jaar en boen KPN de mogelijkheid nieuwe diensten aan te bieden zoals de toen nieuwe generatie 4G LTE mobiele technologie. De 4G LTE-technologie was vanaf februari 2013 beschikbaar zijn en landelijke dekking werd gegarandeerd vanaf 2014. Hierboven las u al dat het nu de beurt is aan 5G, een technologie die de telefonie op zijn kop zal zetten.

Telecom gaat hand in hand met internet

Het aanbod van telecombedrijven reikt verder dan alleen maar telefonie. De meeste telecombedrijven bieden zowel vaste en mobiele telefonie als internet aan hoge snelheid en televisie aan. Op internetgebied was KPN inde pioniersjaren onder andere actief als eigenaar van de Internetproviders XS4ALL, Planet Internet, KPN Internet, Het Net, Freeler, Tiscali, Telfort, Slim en Speedlinq.

Het bedrijf Speedlinq ging in 2007 samen met Tiscali onder de naam Telfort Internet. Snel internet via ADSL is een belangrijke bron van inkomsten voor KPN. XS4ALL is een zelfstandig dochterbedrijf van KPN en kan zelf beslissen over zijn beleid. Die zelfstandigheid uitte zich in het verleden bijvoorbeeld in het aanbieden van ADSL via BBned en dat is een concurrent van moederbedrijf KPN. Een toch wel merkwaardige vaststelling: een dochter die het moederbedrijf beconcurreert. Beleggen in aandelen KPN kan soms ingewikkeld zijn, misschien dachten ze dat het goed was voor de koers KPN?

Hoe zit het met de televisie?

Ook de televisieafdeling is relatief belangrijk. KPN is grootaandeelhouder van Digitenne, een aanbieder van digitale televisie via de ether. Vanaf 2004 is KPN ook begonnen met het aanbieden van televisie onder eigen naam. Sinds 1 mei 2006 heeft KPN MINE geïntroduceerd, wat als het nieuwe televisie kijken wordt omschreven. MINE is KPN’s versie van IPTV. MINE staat sinds augustus 2007 bekend als KPN i-TV (of “interactieve TV”). Sindsdien is een lange weg afgelegd. Begin 2010 brak KPN bvb. door de grens van één miljoen digitale tv abonnees.

Op 11 november 2015 lanceerde KPN televisie zijn eigen digitaal televisiekanaal KPN Presenteert, met met programma’s over muziek, sport en televisieseries, exclusief voor KPN-klanten. Of zoals KPN het zelf zegt: “Niets op tv? Onmogelijk met onze uitgebreide zenderpakketten en tv-diensten! Met Internet en TV van KPN heb je standaard toegang een breed pakket van gratis en betaalde tv-diensten.[4]

Wat is KPN Retail?

Wie wil beleggen in aandelen KPN zal nu al een min of meer betrouwbaar beeld van het bedrijf gekregen hebben. Wat moeten we nog meer zeggen? KPN heeft eigen winkelketens: de KPN winkels en de Telfortwinkels.

Voor de zakelijke markt bezit het bedrijf landelijk 15 zogenoemde KPN XL winkels, waar naast ZZP’ers en MKB’ers ook de consument terecht kan. Het totale aantal locaties bedraagt ongeveer 140 vestigingen, waardoor het een landelijke dekking heeft. Sinds 2015 heeft KPN de traditionele winkels om gebouwd naar nieuwe high-tech stores, waarbij diverse nieuwe technieken naar de winkelvloer werden gebracht. In 2018 is KPN Retail ook begonnen met het onder handen nemen van de Telfortwinkels.

Nog een brokje geschiedenis

We vergasten kandidaten om te beleggen in aandelen KPN nog op een blokje geschiedenis. Het telecombedrijf opende de eerste winkel al in 1970 in Amersfoort onder de naam Telefoonwinkel. Na 1985 (ook al lang geleden dus) gingen deze winkels verder onder de naam Primafoon. Later kon men er terecht voor een internetaansluiting en mobiele telefoons, veelal van het huismerk. Ook verkocht Primafoon rond de millenniumwisseling de Apple iMac, destijds vrij exclusief verkrijgbaar. In 2010 verdween deze naam na ruim 25 jaar definitief van de gevel nadat er in twee jaar een intensieve rebranding naar KPN winkel had plaatsgevonden. Waarmee nogmaals wordt aangetoond dat de telecomsector voortdurend in beweging is.

Vanaf die rebranding moment werd de focus verplaatst naar een breder assortiment en maakten de balies en vitrines plaats voor meer zelf uitproberen. Veel van de KPN winkels zijn nog gevestigd op locaties waar eerder de Primafoon zat. Naast de Primafoon kende het bedrijf lange tijd Hi-winkels, Multibrand-winkels, waarin meerdere merken van KPN waren vertegenwoordigd, zoals KPN, Telfort, XS4ALL en Hi en Business Centers.

Ook was er kortstondig een speciaal merk voor jongeren: kpn576 (sms-taal voor KPN), met twee winkels die echter geen lang succes beschoren waren. Ook de winkelformule KPN Klick bleek slechts een kortstondig succes. We kunnen zo nog een tijdje verder gaan, maar het lijkt verstandig om hier af te sluiten. Wie wil beleggen in aandelen KPN zal inmiddels wel weten wat voor vlees hij in de kuip heeft.

[1] https://www.kpn.com/

[2] https://www.kpn.com/netwerk/5g.htm

[3] https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijke_KPN

[4] https://www.kpn.com/kpn-presenteert.htm