De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Beleggen in aandelen Prosus: de grootste beursgang ooit in Amsterdam

Beleggen in aandelen Prosus wil zeggen beleggen in een bedrijf dat door de meeste beleggers wordt onderschat.  Prosus is veel groter dan de meeste mensen denken en dat heeft dan weer te maken met de geringe naambekendheid in eigen land. Maar ga naar Zuid-Afrika en daar zullen de namen Prosus en Naspers wel een belletje doen rinkelen. De komst van Prosus naar de Amsterdamse beurs was een gebeurtenis die met gouden letters in de geschiedenis van deze beurs staat geschreven.

Gestructureerde vermogensgroei Laat je vermogen consistent groeien met aandelen. Kijk voor je mogelijkheden

Grootste IPO uit de Amsterdamse beursgeschiedenis

Wie wil beleggen in aandelen Prosus moet beseffen dat dit bedrijf niet de eerste de beste is. Wat vernamen we op 11 september 2019 via NOS Nieuws?[1] Wij citeren: “Een bij het publiek onbekend investeringsfonds heeft vandaag de grootste beursgang in de geschiedenis van de Amsterdamse effectenbeurs gemaakt. Het gaat om Prosus, een Zuid-Afrikaanse holding die investeert in technologiebedrijven. In één klap werd het bedrijf in beurswaarde de nummer drie op de beurs. Alleen Shell en Unilever zijn meer waard.”

Naar de beurs aan 58 euro

Het aandeel Prosus kostte bij de beursgang 58 euro. Op de eerste handelsdag ging de koers Prosus vlot hoger, er werd afgevlagd boven 74 euro of een stijging met zowat 30%. Veel beleggers besteedden geen aandacht aan deze nieuwkomer, wiens naam onbekend in de oren klonk. Beleggen in aandelen Prosus leek zoals het beleggen in aandelen van één of ander exotisch bedrijf. Ter vergelijking: de IPO van Prosus was 4x zo groot als die van ABN Amro in 2015. De waarde Prosus als bedrijf is meer dan 100 miljard dollar. De geringe naambekendheid heeft verder te maken met het feit dat het bedrijf zelf geen activiteiten uitoefent. Het is meer een investeringsfondsen.

Van 100 naar 130 miljard dollar

Prosus probeert zijn geld te verdienen met het beleggen in andere bedrijven en is daar vrij goed in. Zoals blijkt uit de evolutie van de beurskoers in de periode na de IPO. Beleggen in aandelen Prosus was dus een lucratieve aangelegenheid voor wie tijdig reageerde. De beursgang deed de waarde van het bedrijf in één klap stijgen tot 130 miljard dollar. Een klap die wij zelden meemaken op de Amsterdamse beurs.

Waarom viel de keuze op het Damrak?

Beleggen in aandelen Prosus is beleggen in een bedrijf dat dus op de Amsterdamse beurs noteert. Of het Damrak, zoals we die vroeger noemden. Waarom viel de keuze op het Damrak? Dat heeft te maken met een aantal banden met Nederland. Moederbedrijf Naspers heeft een kantoor in Hoofddorp en daarnaast is CEO Bob van Dijk een Nederlander. Deze had voordien zijn sporen verdiend bij bedrijven als Marktplaats en eBay. Daarnaast speelde de visibiliteit van de Amsterdamse beurs een grote rol in het verhaal.

Prosus had ook een notering op de Zuid-Afrikaanse beurs kunnen aanvragen, maar dan was de IPO waarschijnlijk niet zo’n succes geweest. De regelgeving is beter georganiseerd in Amsterdam, die bovendien bij buitenlandse beleggers over een goede reputatie beschikt. Via de notering in Amsterdam heeft Prosus buitenlandse (institutionele) beleggers kunnen aantrekken. Beleggen in aandelen Prosus is dus een internationale aangelegenheid.

De affaire Just Eat

Prosus heeft een grotere naambekendheid gekregen door de overnamestrijd rond het Britse meeneembedrijf Just Eat.[2] In die strijd stond het bedrijf oog in oog met Takeaway. Op 29 juli 2019 werd aangekondigd dat TakeAway.com en het Britse Just Eat gingen fuseren. Takeaway bood 0,09744 eigen aandelen in ruil voor elk aandeel van Just Eat. Daarmee werd het Brits bedrijf gewaardeerd op 5,60 miljard euro.

Jitse Groen van Takeaway bleef aan het hoofd van het nieuwe bedrijf staan. Maar helemaal voor niets heeft Groen deze overname niet gekregen. Wie wil beleggen in aandelen Prosus zal ongetwijfeld willen weten dat dit bedrijf zich niet onbetuigd heeft gelaten in de overnamestrijd. Dat Prosus had geprobeerd om via een vijandig overnamebod Just Eat binnen te halen.

Van je collega binnen de AEX moet je het hebben

Just Eat was groter en winstgevender dan Takeway. Het was dan ook een grote hap om door te slikken voor deze andere AEX’er. In het boekjaar 2018, het jaar voor de overname, leverde Just Eat 220 miljoen maaltijden en realiseerde zodoende een omzet van 780 miljoen pond sterling en een nettowinst van 80 miljoen pond sterling. In januari 2020 stemden de aandeelhouders van beide bedrijven in met de deal, maar niet nadat er een maandenlange strijd ingestemd met de transactie. Het was dus Prosus dat achter het net viste.

Mikken op commissies

Just Eat Takeaway werkt, evenals Just Eat voordien toen het nog onafhankelijk was, samen met restaurants, die de maaltijden klaarmaken. Het platform Takeaway.com wordt gebruikt voor bestellingen en vergemakkelijkt vervolgens het betalingsproces. Dat platform is toegankelijk voor consumenten via mobiele applicaties of via de website. Waar haalt het bedrijf dan zijn inkomsten vandaan?

Dat is heel eenvoudig: zowel de bestellingen als de online betalingen leveren inkomsten op, zij het dat deze laatsten relatief beperkt blijven. Het was op deze inkomsten dat dus ook Prosus had gemikt. Moet wie wil beleggen in aandelen Prosus spijt hebben van deze gemiste kans? Misschien wel, maar er komen waarschijnlijk nog andere en misschien wel betere kansen. Het actieve management van Prosus zit namelijk niet stil.

Heftige overnamestrijd

Het siert dit management dat het zich niet heeft laten verleiden tot een roekeloze overnamestrijd. Takeaway.com bracht een eerste bod uit op Just Eat, dat vervolgens door Prosus met 20% werd overtroffen. Takeaway bereikte in juli 2019 een akkoord met de Britse maaltijdbezorger over een fusie, maar het tegenbod van Prosus kwam roet in het eten strooien. Uiteindelijk haalde Takeaway zijn slag thuis, Prosus gooide de handdoek in de ring. Beleggen in aandelen Prosus is beleggen in aandelen van een bedrijf met een actief maar voorzichtig management. Maar wie is dat Prosus eigenlijk? Hoog tijd dat wij het bedrijf aan onze lezers voorstellen.

Sinds 11 september 2019 aan de Amsterdamse beurs

Wij zeiden het hierboven al, het betreft hier geen kleine jongen, maar wel een bedrijf met een behoorlijke omvang. Prosus is als multinational een mediaconglomeraat met grote allure.[3] Het is ontstaan door een afsplitsing van diverse activiteiten van Naspers, het grootste mediaconglomeraat van Afrika.

Alleen de activiteiten in Zuid-Afrika zelf zijn bij Naspers achtergebleven. Naspers is met 73% van de aandelen Prosus de grootste aandeelhouder. De aandelen van Prosus staan sinds 11 september 2019 genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs, het bedrijf is opgenomen in de AEX. Voor wie wil beleggen in aandelen Prosus is dat ongetwijfeld niet onbelangrijk.

Groeihefbomen voor je vermogen

Ontdek de groeipotentie van je vermogen met deze belangrijke hefbomen. Gebruik turbo’s en speeders om je vermogensgroei een forse spurt te geven. Stap 1: bekijk deze handleiding

Belang van bijna 1/3de in Naspers

De activiteiten van Prosus zijn direct afkomstig van het moederbedrijf Naspers. Deze moeder heeft diverse activiteiten buiten Zuid-Afrika ondergebracht in Prosus en dit bedrijfsonderdeel heeft een eigen beursnotering gekregen in Amsterdam. Het paradepaardje van Prosus is een minderheidsbelang van 31% in Tencent, een Chinees internetbedrijf. Daarnaast heeft het bedrijf belangen in het Russische socialmediabedrijf Mail.ru en in maaltijdbezorger Delivery Hero (zie opnieuw Just Eat Takeaway). Prosus heeft ook veel belangen in andere bedrijven die net zijn opgericht en vaak nog met verlies draaien. Beleggen in aandelen Prosus komt dus neer op beleggen in aandelen van een bedrijf met een grote toekomst.

Even wat cijfers

Cijfers zijn natuurlijk tijdsgebonden, maar toch kan het geen kwaad om te kijken wat het bedrijf had gepresteerd op het moment van de beursgang. Prosus heeft een gebroken boekjaar dat loopt tot 30 juni. In 2018-2019, het jaar voorafgaand aan de beursgang, behaalde het een eigen omzet van 2,6 miljard dollar. Na aftrek van kosten was het bedrijfsresultaat 418 miljoen dollar negatief. Het bedrijfsresultaat was negatief mede omdat veel bedrijven nog in een opstart fase zitten en verlies leiden.

De nettowinst was wel positief en bedroeg 4,3 miljard dollar omdat de investeringen in minderheidsbelangen 3,4 miljard dollar opleverden en eenmalige resultaten nog eens 1,6 miljard dollar. De belangrijkste winstbijdrage was afkomstig van Tencent. Omdat Prosus hierin een minderheidsbelang heeft, wordt dit bedrijf niet geconsolideerd. Alleen het aandeel in de nettowinst van Tencent in de resultaten van Prosus opgenomen. Het is goed dat wie wil beleggen in aandelen Prosus hier rekening mee houdt.

Nog even terug op het overnamebod

Voor alle duidelijkheid: het kan interessant zijn om nog een paar details over het bod op Just Eat te lossen. In oktober 2019 bracht Prosus een bod uit ter waarde van zo’n 4,9 miljard pond (5,7 miljard euro) op de Britse maaltijdbezorger Just Eat. Dit was zoals hierboven al aangegeven 20% meer dan het bod van het Nederlandse Takeaway.com op Just Eat. Takeaway bereikte in juli al een akkoord met Just Eat, maar de aandeelhouders konden ook ingaan op het hogere bod van Prosus. Het bestuur van Just Eat bleef echter de voorkeur geven aan het bod van Takeaway.

Op 9 december 2019 verhoogde Prosus zijn bod naar 740 pence per aandeel of 6,1 miljard pond. Het oude bod stond op 710 pence.[4] Ondanks het verhoogde bod slaagde Prosus er niet in Just Eat over te nemen. In januari 2020 stemden de aandeelhouders van Takeaway en Just Eat in met het fusievoorstel en daarmee was het verhaal over en uit. Beleggen in aandelen Prosus moet dus gebeuren zonder de aanwezigheid van Just Eat in portefeuille. Waar wie is eigenlijk dat Naspers waar we het hierboven over hadden.

Wie is Naspers?

Kijken we even naar Wikipedia voor een antwoord op deze vraag.[4] Naspers is een multinationaal mediaconglomeraat uit Kaapstad, Zuid-Afrika. Naspers is in 1915 opgericht als De Nationale Pers als moedermaatschappij voor de Nederlandstalige krant De Burger. Het is het grootste mediaconglomeraat van Afrika.

Naspers houdt zich bezig met elektronische en gedrukte media en is in 120 landen actief, waaronder Afrika ten zuiden van de Sahara, Cyprus, China, Griekenland, Nederland, de Verenigde Staten, Thailand. Het heeft praktisch een monopolie op de Afrikaanstalige nieuwsaanbieding en (betaalde) satelliettelevisie in Zuid-Afrika, wat het bedrijf een sterk concurrentieel voordeel biedt. Beleggen in aandelen Prosus kan niet zonder te weten wie Naspers is.

Tencent is de belangrijkste deelneming

De omzet van een bedrijf als Naspers wordt mee bepaald door de participaties. Ruim de helft van de omzet wordt gerealiseerd via Tencent en dat is de belangrijkste deelneming. De belangrijkste activiteiten betreffen internetdiensten, waaronder dus een aandelenbelang van 31,2% in Tencent, videodiensten en tot eveneens de inbreng van de gedrukte media. Dit laatste onderdeel is de oudste activiteit, maar nu het kleinste met een jaaromzet van een half miljard dollar of minder.

De belangrijkste kantoren van Naspers zijn gevestigd te Kaapstad, Hoofddorp en Peking. Deze laatste twee vallen eigenlijk onder MIH/Irdeto. Naast Irdeto heeft Naspers ook het Nederlandse bedrijf CanalDigitaal opgezet (en later verkocht) en is zij via Tencent betrokken bij de wereldwijde introductie van de instant messaging app WeChat. Belangrijk om te weten wie wil beleggen in aandelen Prosus.

Ook een gebroken boekjaar, maar met een andere datum

Ook Naspers heeft een gebroken boekjaar, maar dan een ander als dat van Prosus. Dat bij Naspers stopt per 31 maart. De aandelen Naspers staan sinds 1994 genoteerd aan de effectenbeurs van Johannesburg. De twee grootste aandeelhouders, Keeromstraat 30 Beperk en Naspers Beleggings Beperk, hebben samen 53% van het stemrecht in handen. De twee overleggen en stemmen gelijkluidend op voorstellen van de directie. Naspers Beleggings Beperk is voor 49% in handen van Heemstede Beleggings (Eiendoms) Beperk, een 100% dochter van Naspers. Deze informatie is misschien minder interessant voor wie belegt in aandelen Prosus. Toch geven we nog een brokjes geschiedenis over Naspers.

De Nationale Pers (op zijn Zuid-Afrikaans) en de Tweede Boerenoorlog

Dit bedrijf mag terugblikken op een respectabele geschiedenis. Naspers werd op 12 mei 1915 opgericht als De Nationale Pers. Het doel van de oprichting was om als moedermaatschappij van de op te richten Nederlandstalige krant De Burger te functioneren. Rond deze tijd kwam het eerste Afrikanernationalisme op en deze stond in teken van het herstel van zelfrespect onder Afrikaners, dat na de Tweede Boerenoorlog een knauw had gekregen.

De Tweede Boerenoorlog had de economische kracht van de Afrikaners sterk aangetast en armoede onder de Afrikaners was dan ook groot, tevens hadden de Afrikaners weinig in te brengen op cultureel gebied en in de politiek. Beleggen in aandelen Prosus heeft in de verte ook een politiek aspect. Maar opnieuw: dat is minder interessant voor wie wil beleggen in aandelen Prosus.

Uitgekiende beleggingsstrategieën

Uitsluitend voor beleggers zich volledig richten op de sterke groei van hun vermogen. Ontdek successtrategieën voor het beleggen met aandelen, opties en turbo’s en speeders. Check hier al je mogelijkheden

[1] https://nos.nl/artikel/2301294-investeringsfonds-prosus-maakt-grootste-amsterdamse-beursgang-ooit.html

[2] https://nos.nl/artikel/2318076-overname-just-eat-door-nederlandse-takeaway-rond-na-maanden-strijd.html

[3] https://nl.wikipedia.org/wiki/Prosus

[4] https://nl.wikipedia.org/wiki/Naspers