De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Koers Randstad: dit bedrijf zet iedereen aan het werk

Randstad hoeven we u ongetwijfeld niet meer voor te stellen, de naam en het logo van dit bedrijf is alom in het straatbeeld aanwezig. Beleggen in aandelen Randstad betekent beleggen in een bedrijf dat opgenomen is in de AEX. Dat zegt ook iets over de koers Randstad. Daarom is het interessant om de gang van zaken bij Randstad eens van dichtbij te bekijken.

Frits Goldschmeding op de fiets

Beleggen in aandelen Randstad is beleggen in aandelen van een bedrijf dat van scratch is begonnen. Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad, bracht in 1960 zijn allereerste uitzendkracht achter op de fiets naar haar werk. Zo zorgde hij er hoogstpersoonlijk voor dat zij precies wist waar haar nieuwe werkplek was én dat zij hier op tijd aan zou komen.

Als echte ondernemer luisterde Goldschmeding naar zijn klanten, naar zowel het bedrijf als de kandidaat, en nam hij de tijd en de moeite om hen beiden persoonlijk te leren kennen. Op die manier wist hij zeker dat er uiteindelijk een goede match tussen kandidaat en organisatie zou ontstaan. Op die manier is het bedrijf in de afgelopen 60 jaar groot geworden.

Expert Tip  Met het boek  ‘In 10 Stappen Succesvol Beleggen’ bouw je stap voor stap een maandelijks inkomen op met aandelen en opties. 

Het boek is gratis: wij betalen het boek, jij de verzendkosten. Inclusief 30 dagen niet goed geld terug garantie. Bestel het boek hier

Bij Randstad staan mensen centraal

Randstad is actief in de uitzendsector, wat betekent dat bij Randstad mensen centraal staan. De website van het bedrijf laat daaromtrent geen twijfels bestaan:[1] “ Of je nu op zoek bent naar een baan, of naar die éne nieuwe medewerker. Bij Randstad willen we weten wie je bent en wat je drijfveren zijn. Onze ambities zijn dan ook duidelijk. Wij realiseren ons als geen ander dat werk belangrijk is in het leven van een mens. Werk stimuleert en ontwikkelt. Werk geeft je een actieve rol in de maatschappij, bevordert je ontwikkeling, heeft invloed op je financiële situatie en bepaalt je sociale status. Tegelijkertijd vormen mensen de belangrijkste waarde binnen organisaties. Randstad is van mens en werk en brengt, al meer dan 55 jaar, wereldwijd kandidaat en organisatie bijeen. Dat doen we door met je mee te denken. Waar sta je in je carrière? Voor welke uitdagingen staat je bedrijf? Dat is wat waar we graag met je over in gesprek gaan. Niet alleen omdat het ons een bestaan verschaft. Het is óók onze passie: het beste naar boven halen in mensen en organisaties.” Toegegeven, het is een hele mond vol. Maar beleggen in aandelen Randstad is dan ook beleggen in een bedrijf dat anders dan anders is.

Een traditie van meer dan 60 jaar

Al meer dan 60 jaar speelt Randstad actief een toonaangevende rol in de arbeidsmarkt.[2] De website van het bedrijf omschrijft het als volgt: “Wij helpen mensen bij het vinden van een baan en geven hun carrières vorm. We staan bedrijven bij om hun doelstellingen te realiseren met de inzet van de beste mensen en de meest innovatieve maatwerkoplossingen.

Wij hebben een landelijk dekkend vestigingsnetwerk van waaruit onze medewerkers dagelijks in gesprek staan met onze klanten en kandidaten. Wij denken graag met u mee. Net zoals we dat doen met de duizenden mensen die dagelijks via Randstad aan de slag zijn en de organisaties die van onze diensten gebruikmaken.” Kort samengevat: beleggen in aandelen Randstad is beleggen in bedrijf dat kwaliteit boven alles nastreeft.

Handelen met integriteit en respect voor de mensenrechten

Als marktleider op het gebied van HR-dienstverlening die de wereld van werk vorm wil geven, erkent Randstad de noodzaak om altijd met integriteit te handelen en mensenrechten te eerbiedigen. De Business Principles van Randstad zijn gebaseerd op en ondersteunen de kernwaarden: kennen, dienen, vertrouwen, simultane belangenbehartiging en streven naar perfectie. Deze waarden, die hieronder uitgelegd worden, bieden een leidraad om te doen wat goed is.

De Business Principles dragen een positief beeld uit, bieden een handleiding om de kernwaarden na te leven en zorgen ervoor dat de behoeften van de wereld waarin het bedrijf werkt, de bedrijfsvoering en het persoonlijk gedrag op elkaar afgestemd zijn en elkaar versterken.

Dit klinkt allemaal hoogdravend, maar het betekent nogmaals dat beleggen in aandelen Randstad op een iets hoger niveau moet ingeschat worden als beleggen in gewone aandelen. De koers Randstad kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door mensen die sociaal maatschappelijk verantwoord willen beleggen.

De Business Principles zijn afgeleid van de vijf kernwaarden (of wat zijn de Randstad regels?)

De Business Principles, die zijn afgeleid van De vijf kernwaarden van het bedrijf, vormen de leidraad voor de Randstad Groep en al haar medewerkers die bij de diverse merken van de Randstad Groep werkzaam zijn, om ethisch en integer te handelen.

Tempo-Team en Yacht geven met hun eigen kernwaarden een specifieke invulling aan de algemene kernwaarden van Randstad Groep, maar dan aangepast aan de specifieke kenmerken van het bedrijf. Voor wie wil beleggen in aandelen Randstad is dit waarschijnlijk interessant om te weten.

De vijf kernwaarden van het bedrijf zijn de volgende

Beleggen in aandelen Randstad kan niet begrepen worden zonder begrip van de vijf kernwaarden van het bedrijf. Zo worden deze kernwaarden door het bedrijf zelf omschreven:[3]

*Kennen: “Onze kernwaarden zijn bepalend voor onze bedrijfscultuur. Deze waarden zijn al van toepassing sinds de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. En nog steeds kenmerken ze hoe we met elkaar en onze omgeving omgaan.

Kennen.”

*Dienen: “We zijn professionals. Daarom mag je van ons verwachten dat we oprecht geïnteresseerd zijn. Goed naar je luisteren. Weten wat voor jou nodig is om succesvol te zijn. En dat we ons vak kennen als geen ander. We geloven in uitmuntende dienstverlening. We zetten de norm, doen wat we beloven en dragen zo bij aan jouw succes. Klant of kandidaat, wij regelen het voor je.”

*Vertrouwen: “We waarderen onze relaties en gaan die aan voor de lange termijn. We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen. Zo bouwen we aan onderling vertrouwen en een hoge klanttevredenheid.”

*Streven naar perfectie: “We zijn altijd op zoek naar verbetering en vernieuwing. Zo kunnen we jou telkens weer positief verrassen.”

*Simultane belangenbehartiging: “We overzien het grotere geheel. Onze activiteiten komen altijd de maatschappij als geheel, onze klanten, onze kandidaten en onszelf ten goede. Daarbij nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus en streven we naar duurzaamheid.”

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ en maak winst op de beurs: https://www.10stappen.com

Tenslotte (voor we naar de geschiedenis overstappen) nog iets over de missie en de visie van het bedrijf

De wereld van werk is volop in beweging, dat is een waarheid als een koe.[4] De grote trends die achter die beweging zitten, zijn overal om ons heen te zien. Vergrijzing, globalisering, technologische ontwikkelingen en social media zijn de belangrijkste trends.

Sinds de coronacrisis is daar nog een extra dimensie bijgekomen, namelijk die van het thuiswerken. Mensen denken tegenwoordig heel anders over werk en carrière dan vorige generaties. Een voorbeeld zal veel verduidelijken. Niet iedereen wil een vaste baan voor het leven. Bovendien heeft de overheid een steeds kleinere rol bij het bepalen van de persoonlijke werksituatie. Deze veranderingen hebben ook allemaal invloed op de koers Randstad.

Gezocht: de baan van de toekomst

Als gevolg van bovenstaande neemt de behoefte aan flexibele oplossingen voor werk en werken verder toe. Dit geldt voor lager en hoger opgeleiden, tijdelijke en vaste banen, grote en kleine bedrijven. De markt voor human resources dienstverlening blijft op langere termijn sterk groeien, daar is men bij Randstad vast van overtuigd. En dat is een gegeven waar iemand die wil beleggen in aandelen Randstad rekening mee moet houden.

Pionier in de hr dienstverlening

Beleggen in aandelen Randstad is beleggen in een pionier in de human resources dienstverlening. Sinds de oprichting in 1960 is het bedrijf uitgegroeid tot dé grootste hr dienstverlener in de wereld. De missie (zie hierboven) is om de wereld van werk te ontwikkelen. Dit doet het bedrijf voor iedereen die met werk te maken heeft: de klanten, kandidaten, medewerkers en de maatschappij als geheel. In de hele wereld, en zeker ook in de thuismarkt Nederland. Maar wij hebben nu uitgebreid aandacht besteed aan de interne keuken van het bedrijf. Het wordt stilaan tijd om wat meer aandacht te besteden aan de geschiedenis. Het bedrijf Randstad heeft inmiddels al aardig wat jaartjes op de teller staan.

Opgericht door Frits Goldschmeding en Gerrit Daleboudt

Voor die geschiedenis gingen we even een kijkje nemen op zowel de eigen website als op die van Wikipedia. Randstad N.V. is een Nederlands bedrijf voor uitzendwerk en HR-diensten, zo moet iedereen weten die wil beleggen in aandelen Randstad.[5] Het werd in 1960 opgericht door Frits Goldschmeding en Gerrit Daleboudt en is actief in enkele tientallen landen.

Het bedrijf heeft enkele tienduizenden mensen in dienst en dagelijks worden enkele honderdduizenden uitzendkrachten de baan op gestuurd. Wereldwijd heeft het bedrijf ongeveer 5.000 vestigingen. Goed om te weten voor wie wil beleggen in aandelen Randstad: het bedrijf werkt ook onder de merknaam Tempo-Team. De holding is genoteerd aan de AEX van Euronext Amsterdam, de aandelen Randstad maken trouwens deel uit van die index. De koers Randstad beïnvloedt dus de AEX-koers. 

Nog even terug naar Goldschmeding: een winst van 9,53 gulden

De economiestudent Frits Goldschmeding, geboren in 1933, was tijdens zijn studie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gefascineerd door de mogelijkheid tijdelijke werkkrachten in te zetten, wat in die tijd nog een zeldzaamheid was. Voor zijn afstudeerscriptie deed hij onderzoek naar de mogelijkheid van die markt. In zijn studentenkamer in Amsterdam besloot hij daarna Uitzendbureau Amstelveen te beginnen en enkele jaren later werd het bedrijf omgedoopt tot Randstad.

Het eenmansbedrijfje behaalde in het eerste jaar een winst van 9,53 gulden. Niet lang daarna volgden vestigingen in Leiden en Rotterdam. De trein was vertrokken en daarna ging het allemaal erg snel. Maar voor beleggen in aandelen Randstad was het nog wat vroeg. Eerst moest de stap richting buitenland nog gezet worden.

Richting buitenland: België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk enz.

Wat moet wie wil beleggen in aandelen Randstad nog weten? Vanaf 1965 ging Randstad de grens over: eerst met een vestiging in Brussel en in 1967 ging de eerste vestiging in Londen open. Na aanvankelijke twijfel werd ervoor gekozen om ook in het buitenland de naam Randstad te gebruiken. In 1968 opende de eerste Duitse vestiging in Düsseldorf. In 1973 volgde Frankrijk.

Het bedrijf groeide als kool, ook in de breedte. Randstad was eind jaren zeventig van de vorige eeuw opgedeeld in een aantal verschillende divisies, die niet alleen meer in het pure uitzendwerk actief waren maar ook in schoonmaakwerk en beveiliging. In 1978 werd daarom Randstad Holding nv opgericht, waar alle divisies in ondergebracht werden. Ook was Randstad inmiddels aan een groter hoofdkantoor toe. In Diemen werd daarvoor in 1977 de eerste paal geslagen aan de Wildenborch.

In 2018 werd de naam gewijzigd naar Randstad N.V. Zo kreeg het bedrijf langzaam maar zeker zijn huidige vorm. Maar de groei verliep niet alleen autonoom, maar ook via overnames. Op dat vlak werd zowel in het binnen- als het buitenland uit gekeken naar overnamekandidaten. De grote slag zou nog even op zich laten wachten, die zou pas in het eerste decennium van de 21ste eeuw worden geslagen.

De overnames in vogelvlucht

Beleggen in aandelen Randstad komt dichterbij. Misschien eerst nog even opmerken dat vanaf 1990 kon gehandeld worden in aandelen Randstad, dat was namelijk het jaar dat het aandeel naar de beurs werd gebracht. De koers Randstad is dus vanaf die periode al te bestuderen en je kunt zien welke gebeurtenissen invloed hebben gehad.

Het bedrijf moest vervolgens nog flink groeien alvorens het in 2007 werd opgenomen in de AEX. Hoe verliepen die overnames? Begin jaren tachtig werd concurrent Tempo-Team overgenomen voor 125.000 euro en de verplichting een grote schuld af te lossen. Randstad beschikte vanaf dat moment over een tweede merknaam. In 1992 nam Randstad ook het Nederlandse uitzendbedrijf Flex over, dat vestigingen had in onder andere België en Frankrijk. In Nederland werd Werknet overgenomen en geïntegreerd in Tempo-Team. De overnames begonnen klein, maar werden met het verstrijken van de tijd steeds groter. Deze hadden ook hun invloed op de koers Randstad.

Maar in Amerika, maar in Amerika…

De ambitie van elk bedrijf van enige omvang is om ooit iets te tekenen in de US of America. Om ook daar voet aan de grond te krijgen kocht Randstad in 1993 TempForce, een lokaal uitzendbureau met twaalf kantoren in Atlanta. Klein beginnen is de boodschap. Datzelfde jaar volgde de overname van het eveneens Amerikaanse Jane Jones Enterprises. Later zouden ook bedrijven in andere landen worden overgenomen. Beleggen in aandelen Randstad kreeg stilaan zijn huidige vorm en de koers Randstad ook.

De overname van Vedior als klapstuk

2007 en 2008 waren belangrijke jaren voor kandidaten om te beleggen in aandelen Randstad. De raden van bestuur van Randstad en Vedior kondigden ergens in 2007 aan dat ze de krachten willen bundelen. Hierdoor ontstond de op één na grootste organisatie op het gebied van hr-diensten in de wereld. In april 2008 verleende de Europese Commissie toestemming aan Randstad en Vedior om de krachten te bundelen.

Dactylo werd vervolgens samengevoegd met de Randstad-organisatie en het Randstad-merk. De focus van Dactylo op het midden- en kleinbedrijf werd als een waardevolle aanvulling op het Randstad portfolio. Om af te sluiten vermelden wij nog dat in 2016 het Amerikaanse Monster.com voor 429 miljoen dollar werd overgenomen. Dit is nu het bedrijf dat in de AEX is opgenomen en waar beleggen in aandelen Randstad voor staat.

De trends volgens de grootste beleggingsexperts

Wat zijn de grootste trends volgens de grootste beleggingsexperts? Kijk hier https://www.marktnavigators.nl/

Bronnen:

[1] https://www.randstad.nl/over-randstad

[2] https://www.randstad.nl/over-randstad/over-ons-bedrijf

[3] https://www.randstad.nl/over-randstad/over-ons-bedrijf/cultuur-randstad

[4] https://www.randstad.nl/over-randstad/over-ons-bedrijf/missie-visie-randstad

[5] https://nl.wikipedia.org/wiki/Randstad_N.V.