De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Beleggen in aandelen RELX: een snuifje Nederland en een snuifje Engeland

Beleggen in aandelen RELX is beleggen in aandelen van een multinationaal bedrijf dat actief is in de uitgeverssector. In principe zijn er in dit bedrijf twee nationaliteiten verenigd: het Nederlandse Elsevier en het Britse Reed. De activiteiten overstijgen echter de nationale gevoelens, want RELX is van alle wereldmarkten thuis.

Mogen we u voorstellen: RELX

De voertaal van het bedrijf is logischerwijs Engels, zodat we even in de taal van Shakespeare kijken hoe het bedrijf zichzelf voorstelt op de website:[1] “RELX is a global provider of information-based analytics and decision tools for professional and business customers. We help scientists make new discoveries, doctors and nurses improve the lives of patients and lawyers win cases. We prevent online fraud and money laundering, and help insurance companies evaluate and predict risk. Our events enable customers to learn about markets, source products and complete transactions. In short, we enable our customers to make better decisions, get better results and be more productive.” Wat kan iemand die wil beleggen in aandelen RELX hieruit afleiden?

Vrij vertaald gaat het als volgt:

Het bedrijf noemt zichzelf een wereldwijde leverancier van informatie, maar dan wel van gespecialiseerde informatie voor professionals en bedrijfsklanten. RELX helpt wetenschappers nieuwe ontdekkingen doen, helpt dokters en verpleegsters om het leven van hun patiënten te veraangenamen, helpt advocaten om zaken te winnen en ga zo maar door. Met de hulp van de info van het bedrijf kan online fraude voorkomen worden, evenals witwassen.

De info van RELX helpt verzekeringsmaatschappijen om de risico’s in te schatten, om bedrijven te informeren over hun markten, hun belangrijkste producten en de gedane transacties. Kort samen gevat: RELX helpt de klanten om betere beslissingen te treffen, om betere resultaten te behalen en om productiever te worden.

Nooit meer verlies op aandelen

Waarschuwing: alleen voor beleggers die exact weten wat ze doen. Wil je niet langer geld verliezen op de beurs met aandelen? Beperk eventuele verliezen met deze uitgekiende optiestrategieën

Een internationale speler van formaat

Een kleine jongen kan RELX met de beste wil van de wereld niet genoemd worden. Het bedrijf werkt voor klanten in meer dan 180 landen en heeft vestigingen in ongeveer 40 landen.[2] Het bedrijf stelt meer dan 33.000 mensen te werk, waarvan meer dan de helft in Noord-Amerika. Beleggen in aandelen RELX is dus meer dan beleggen in een bedrijf dat zijn aanwezigheid tot 2 landen beperkt.

De wereld staat niet stil

Wie wil beleggen in aandelen RELX moet beseffen dat de wereld niet stil staat, ook niet in de mediawereld. Met de regelmaat van een klok worden er veranderingen door gevoerd in de samenstelling van de groep. Vlak voor het uitbreken van de coronacrisis werd bvb. de Amerikaanse leverancier van analyses ID Analytics overgenomen. Het betrof geen kleine overname, want er moest een bedrag van 375 miljoen dollar op tafel gelegd worden.

Het bedrijf werd verkocht door IT-leverancier NortonLifeLock. ID Analytics, met hoofdzetel in de Amerikaanse staat California (in San Diego om exact te zijn) werd ondergebracht bij dochter LexisNexis Risk Solutions van RELX. Met deze overname werden nogmaals de ambities onderstreept, want het betrof de op twee na grootste overname die in de afgelopen tien jaar door het Brits-Nederlands bedrijf werd gedaan. De afdeling risicoanalyse is momenteel de snelst groeiende divisie van het bedrijf en dat zal nog wel een tijdje zo blijven. Beleggen in aandelen RELX, wij herhalen het nogmaals, is beleggen in aandelen van bedrijf met een groot groeipotentieel.

Af en toe verkopen kan geen kwaad

Informatieleverancier en tevens data-analysebedrijf, zo kan RELX het best omschreven worden. Bedrijfsonderdelen worden gekocht en verkocht, naargelang ze al dan niet deel uitmaken van de kernactiviteiten.

Een voorbeeld van een dochter die niet meer in het plaatje paste, is die van Britse tijdschrift Farmers Weekly. Dit tijdschrift met een lange geschiedenis werd voor een onbekend bedrag afgestaan aan Mark Allen Group. De omvang van een bedrijf als Farmers Weekly mag niet onderschat worden, de omzet bedroeg op jaarbasis bijna 60 miljoen euro. Geen kleine jongen dus. Beleggen in aandelen RELX is dus beleggen in een aandelen van een bedrijf dat altijd in beweging is.

Samenwerking met universiteiten

Mits enige fantasie zou RELX ook als een wetenschappelijke uitgeverij beschouwd worden. Tegen die achtergrond moet het akkoord bekeken worden dat met de Nederlandse universiteiten werd afgesloten over een samenwerking. Het akkoord had betrekking op de toegang tot wetenschappelijke informatie. Er gingen aan het afsluiten van de overeenkomst jaren van onderhandelen vooraf, want de universiteiten hadden als eis onder andere dat de resultaten van hun wetenschappelijk onderzoek niet altijd en overal alleen tegen betaling beschikbaar was. Op dat punt moest RELX zwichten voor de eisen van de universiteiten.

De universiteiten eisten open toegang tot de beschikbare informatie om te beletten dat wetenschappelijke artikelen na publicatie alleen voor betalende partijen beschikbaar zouden zijn. De wetenschappelijke tijdschriften die door RELX worden uitgegeven hebben de reputatie om duur te zijn en dat terwijl de universiteiten en hogescholen in Nederland jaarlijks al voor tientallen miljoenen euro’s aan abonnementen betalen. Geschat wordt dat het voor Nederland alleen gaat om een bedrag van 75 tot 100 miljoen euro, wat betekent dat er op wereldschaal sprake is van bedragen die hallucinant hoog zijn. Inmiddels is het principeakkoord verder uitgewerkt, waarbij het management van RELX dus deels moest zwichten voor de eisen van de universiteiten.

Het voordeel voor het bedrijf is dan weer dat op die manier toegang wordt gekregen tot belangrijke informatie en dat is uiteraard mooi meegenomen. De universiteiten en Elsevier hebben uiteindelijk afspraken gemaakt over samenwerking in het hele parcours dat van onderzoek tot wetenschappelijke publicaties leidt. Beleggen in aandelen RELX is dus beleggen in aandelen met een hoog wetenschappelijk gehalte. Maar wordt het stilaan geen tijd dat we eens grasduinen in de geschiedenis van dit bedrijf.

Van Reed Elsevier naar RELX

Wat is interessant om te weten voor wie wil beleggen in aandelen RELX? Dit RELX, ook nog bekend onder de oude naam Reed Elsevier, is een Engels-Nederlands bedrijf, ontstaan uit de fusie in 1993 tussen de uitgeverijen Reed en Elsevier.[3] Bij RELX werken meer dan 30.000 mensen en de activiteiten zijn ondergebracht in vier duidelijk te onderscheiden bedrijfsonderdelen, elk met hun eigen specifieke kenmerken:

De vier onderdelen van het bedrijf

Beleggen in aandelen RELX veronderstelt een grondige kennis van wat bedrijf doet. Daarom zetten we de vier afdelingen (of divisies, zo u wilt) even op een rijtje:

* De wetenschappelijke, technische en medische uitgeverij Elsevier. Deze uitgever van wetenschappelijke literatuur, Elsevier Science – in 2002 herdoopt tot Elsevier – geeft ongeveer 2000 wetenschappelijke, technische en medische tijdschriften en meer dan 20.000 boektitels uit. Het is een grote speler binnen zijn sector, die internationaal erkend wordt voor zijn verdiensten. In zijn vak geniet deze divisie een benijdenswaardige reputatie.

* De online uitgeverij van onder andere juridische literatuur LexisNexis. Verdere uitleg is hier waarschijnlijk overbodig, de naam van het bedrijf spreekt voor zich. Uiteraard dekken de activiteiten opnieuw de hele wereld, de geboden info gaat verder dan alleen maar Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

* Een divisie op risico informatie die luistert naar de naam LexisNexis Risk. In deze divisie is ook een onderdeel onder gebracht dat zich richt op de zakelijke markt. Deze tak luistert naar de naam Reed Business, het betreft een uitgever van diverse vakbladen (zoals De Accountant, en Boerderij) en ook weekbladen als opinieweekblad Elsevier. In deze tak worden regelmatig bladen gekocht en verkocht.

*  Vakbeurzen onder de naam Reed Exhititions. Ook deze divisie verdient waarschijnlijk weinig uitleg. Reed Exhibitions, we hoeven er ongetwijfeld geen tekening bij te maken, werd van alle divisies van RELX het hardst getroffen door de coronacrisis. De gevolgen van die crisis zullen waarschijnlijk nog jaren voelbaar biljven.

Expert Tip: De banken vertellen het je niet: verlies op aandelen is goed te beperken en zelfs te repareren. Het enige dat je hoeft te doen: pas deze uitgekiende optiestrategieën toe

Amerikaanse markt is belangrijk

Beleggen in aandelen RELX is beleggen in aandelen van een bedrijf met een belangrijke poot op de Amerikaanse markt. Van de totale omzet wordt ongeveer de helft in Noord-Amerika gerealiseerd. In zowel Europa als in de rest van de wereld wordt ongeveer een kwart van de omzet behaald. Met zo’n 2% is het aandeel van advertentie-opbrengsten in de totale omzet van RELX marginaal, het bedrijf is dus slechts in geringe mate afhankelijk van economische cycli.

Het overgrote deel van de omzet wordt bereikt met de verkoop van abonnementen. Deze inkomsten zijn zeer stabiel. De informatie wordt vooral elektronisch aangeleverd, slechts een zesde van de omzet wordt nog behaald met de verkoop van gedrukte publicaties en dit aandeel neemt structureel af. Of met andere woorden: beleggen in aandelen RELX is beleggen in aandelen van een supermodern bedrijf.

Naamsverandering op 1 juli 2015

Wat moet iemand die wil beleggen in aandelen RELX nog meer weten? Vanaf 1 juli 2015 werd de naam gewijzigd van Reed Elsevier naar RELX Group. De merknaam Elsevier blijft echter bestaan als de naam voor de wetenschappelijke divisie en alleen het moederbedrijf gaat als RELX verder. RELX is een samentrekking van de vier activiteiten: Reed, Elsevier, LexisNexis en Reed Exhibitions.

Genoteerd op twee beurzen

Op dezelfde dag werd ook bedrijfsstructuur vereenvoudigd. Alle activa van de twee moederbedrijven worden gecombineerd in een nieuwe entiteit. Daarnaast wordt het cross-aandeelhouderschap geschrapt. In de oude situatie was er een verhouding van 1,538 tot 1 tussen de Nederlandse en Britse moederbedrijven en in de nieuwe structuur is deze verhouding gelijk.

Het bedrijf blijft wel genoteerd op de twee hoofdbeurzen in Amsterdam en Londen. Beleggen in aandelen RELX is dus beleggen in aandelen van een bedrijf met een dubbele notering. Uiteraard mogen we niet vergeten te vermelden dat RELX is opgenomen in de AEX. En last but not least: een woordje uitleg over Elsevier, want bij dit bedrijf kunnen een deel van de wortels van RELX gevonden worden.

Elsevier, voordien Elsevier Science

Wat kunnen we wie wil beleggen in aandelen RELX vertellen over dit bedrijf? Elsevier (voorheen Elsevier Science) is een van de grootste uitgevers in de wereld van wetenschappelijke literatuur.[4] Het maakt, zoals u hierboven kunt zien, deel uit van de RELX-groep en heeft 30.000 medewerkers verspreid over ongeveer 100 vestigingen. De Millennium Tower is het hoofdkantoor van RELX in Amsterdam. Elsevier publiceert meer dan 20.000 producten en andere vormen van dienstverlening, zowel op papier als digitaal, waaronder wetenschappelijke tijdschriften, boeken, databases en portalen. Beleggen in aandelen RELX wil dus ook zeggen beleggen in deze divisie. Maar laten we even verder terug gaan in de tijd.

Wortels in de 19de eeuw

Elsevier werd opgericht als Elsevier’s Uitgeversmaatschappij in 1880 door een viertal firmanten, daaronder: G.L. Funke en Jacobus George Robbers. Belangrijk om te weten voor wie wil beleggen in aandelen RELX: Robbers noemde het bedrijf naar het Zuid-Nederlandse uitgeversgeslacht Elzevier, dat rond 1587 onder meer werk van Erasmus had uitgegeven. Elsevier begon in Rotterdam, maar verhuisde in 1887 naar Amsterdam. Het verblijf in Rotterdam duurde met andere woorden niet zo lang.

Max Havelaar

In een ver verleden heeft RELX bijgedragen aan de vaderlandse geschiedenis en ook is een factor waar wie wil beleggen in aandelen RELX rekening mee moet houden. In 1881 gaf Elsevier de vijfde druk (of de “tweede door den auteur herziene druk”, zoals het ook werd genoemd) uit van de Max Havelaar van Multatuli. Daarbij had deze uitgeverij van nog veel meer Multatuli-uitgaven de rechten overgenomen van G.L. Funke.

De tijd van de encyclopediën

Beleggen in aandelen RELX heeft vele facetten. Drie jaar later, in 1884, gaf Elsevier de tweede druk van de Winkler Prins Encyclopedie uit en zou vanaf toen ook alle andere Winkler Prins-edities uitgeven. Tot 1940 bleef Elsevier een kleine familie-uitgeverij, met niet meer dan 10 werknemers. Na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf steeds groter. In 1945 lanceerde de uitgeverij Elseviers Weekblad, een voortzetting van Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift, dat verscheen van het jaar 1890 tot het jaar 1940 toen de Duitse bezetting verdere publicatie onmogelijk maakte.

Geld verdienen met Elseviers Weekblad

Beleggen in aandelen RELX heeft ook een band met Elseviers Weekblad. Dit weekblad Weekblad was onmiddellijk een succes, waarmee de uitgeverij veel geld verdiende. Het aldus verkregen kapitaal werd aangewend om de activiteiten sterk uit te breiden. Aangezien door de oorlog het Duits als wetenschappelijke taal was ingehaald door het Engels, groeide Elsevier mede door haar expertise in het uitgeven van Engelstalige wetenschappelijke publicaties, aanvankelijk vooral op het gebied van de scheikunde en toepassingen daarvan. De internationalisering van het bedrijf kon beginnen.

Internationaal gaan

Beleggen in aandelen RELX (toen nog Elsevier) werd ruim een halve eeuw geleden een internationale bezigheid. In de jaren zestig opende Elsevier kantoren in Londen en New York. In 1970 werd de North-Holland Publishing Company, in de jaren dertig opgericht door de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en vooral actief in de wiskunde en natuurkunde, door Elsevier (dat juist nog geen sterke positie had in die vakgebieden) overgenomen. North-Holland bleef echter als imprint bestaan. Zo ziet de geschiedenis van het bedrijf er in een notendop uit. Wat de toekomst zal brengen, moeten we uiteraard afwachten. Maar beleggen in aandelen RELX zullen wij ongetwijfeld nog heel lang kunnen doen.

Groeit je vermogen niet hard genoeg?

Maak voortaan gestructureerd rendement met aandelen. Laat je vermogen consistent groeien. Eenvoudig toe te passen, snel resultaat. Laat vandaag nog je vermogen groeien, ga naar https://slim.beleggen.com/handleiding-geld-verdienen-met-aandelen

[1] https://www.relx.com/

[2] https://www.relx.com/our-business/our-business-overview

[3] https://nl.wikipedia.org/wiki/RELX

[4] https://nl.wikipedia.org/wiki/Elsevier_(uitgeverij)