De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Koers Just Eat Takeaway: bestellen = eten

Dit bedrijf vormt het levend bewijs dat de wereld rondom ons aan het veranderen is. Via Takeaway.com is het mogelijk om maaltijden aan huis te laten leveren. De trend naar leveringen aan huis is als gevolg van de coronacrisis nog toegenomen, evenals werken thuis en onderwijs thuis en dat heeft effect op de koers Takaway. Toch mag Takeaway.com ook al terugblikken op een goed gevuld verleden. Beleggen in aandelen Just Eat Takeaway is beleggen in een sector die nog over groeipotentieel beschikt, die zie je tot nu toe ook terug in de koers Takeaway.

Opgericht in 2000

Beleggen in aandelen Just Eat Takeaway is beleggen in een bedrijf waarvan de wortels teruggaan naar het jaar 2000.[1] Dat jaar richtte Jitse Groen in Nederland één van de eerste zogenaamde online food delivery marktplaatsen op. Dat was Thuisbezorgd.nl. Door de jaren heen is het bedrijf uitgegroeid tot één van de toonaangevende spelers in zijn sector. Het platform van het bedrijf is nu operationeel in 10 Europese landen en in Israël.

Bestellen en betalen

Just Eat Takeaway werkt samen met restaurants, die de maaltijden klaarmaken. Het platform Takeaway.com wordt gebruikt voor bestellingen en vergemakkelijkt vervolgens het betalingsproces. Dat platform is toegankelijk voor consumenten via mobiele applicaties of via de website. Waar haalt het bedrijf dan zijn inkomsten vandaan? Dat is heel eenvoudig: zowel de bestellingen als de online betalingen leveren inkomsten op, zij het dat deze laatsten relatief beperkt blijven.

Groei via overnames

Voor wie wil beleggen in aandelen Just Eat Takeaway: het bedrijf is gegroeid via overnames, waaronder u hieronder meer leest. Deze hebben ook invloed gehad op de Koers Just Eat Takeaway. Maar wij lopen even vooruit op de zaken met de overname van Grubhub. In september 2020 werd door de toezichthouders toestemming gegeven voor deze overname waar een bedrag van 7,30 miljard dollar voor werd betaald. Dat Grubhub is in Europa misschien minder bekend, maar het is één van de toonaangevende spelers op de markt.

Uber in snelheid geklopt

De overname van Grubhub door Just Eat Takeaway verliep niet helemaal rimpelloos, want achter de schermen was er nog wat trouwtrekken. Niemand minder dan Uber had ook interesse voor deze overname, zodat Just Eat Takeaway op de tippen van de tenen moest gaan staan om de overname tot een goed einde te brengen. Uber is via Uber Eats ook actief op de markt voor maaltijden aan huis bezorgd. Interessant om te weten voor wie wil beleggen in aandelen Just Eat Takeaway is de overnameprijs.

0,671 aandelen Just Eat Takeaway per aandeel Grubhuber

De betaalde prijs voor bovenvermelde overname was 0,671 aandelen Just Eat Takeaway per aandeel Grubhub, waardoor laatstgenoemd bedrijf werd gewaardeerd aan iets meer dan 75 dollar. Dit zegt op dat moment ook iets over de koers Takeaway. Voorlopig verandert aan de structuur van het fusiebedrijf niet zo veel. Just Eat Takeaway behoudt zijn hoofdzetel in Amsterdam, Grubhub die in Chicago. Dat heeft te maken met de eigenheid van beide bedrijven. Wie wil beleggen in aandelen Just Eat Takeaway zal begrijpen dat de Amerikaanse markt verschilt van de Europese.

Just Eat Takeaway is zelf ook ontstaan uit een fusie

Beleggen in aandelen Just Eat Takeaway komt neer op beleggen in een bedrijf dat gegroeid is op basis van fusies en overnames. Het heeft tijd en moeite gekost, maar uiteindelijk slaagde de Nederlandse speler Takeaway er in om zijn Britse branchegenoot Just Eat over te nemen.

Beide bedrijven waren betrokken in een race naar de top, race die dus als afloop het ontstaan van Just Eat Takeaway tot gevolg had. Het samenvoegen van beide bedrijven is een proces dat geleidelijk aan verloopt. Ook de integratie van Gruber zal een proces van lange adem worden. Zachtjesaan, dan breekt het lijntje niet. Zo kan dit proces omschreven worden.

Wat moeten we nog meer weten over Just Eat Takeaway?

Grootaandeelhouders van Just Eat Takeaway zijn Jitse Groen en Delivery Hero, met respectievelijk 10% en 15,5% van de aandelen in handen.[2] De koers Takeaway wordt dus vooral door ongeveer 75% van de resterende aandelen bepaald.

Het hoofdkantoor is nog steeds gevestigd aan de Oosterdoksstraat 80 in Amsterdam. Belangrijk om te vermelden is de website Takeaway.com. Beleggen in aandelen Just Eat Takeaway is beleggen in een bedrijf met zowat 4.500 werknemers. Of met andere woorden: het betreft hier geen kleine jongen.

Bovendien zal het bedrijf in de toekomst blijven groeien, want Jitse Groen kennende zal hij waarschijnlijk niet overnameprooien op het oog hebben. In deze sector geldt namelijk dat groei noodzakelijk is om het hoofd boven water te houden. Heeft Groen ook de Aziatische markt in het vizier? Het zou ons niet verbazen.

Noteringen in Amsterdam en Londen

Beleggen in aandelen Just Eat Takeaway kan zowel via de beurs van Amsterdam als via die van Londen. Op Euronext is het ticker symbol TKWY, op de LSE is dat JET. De beurskapitalisatie bedraagt meer dan 5 miljard euro, waarmee genoegzaam bewezen is dat Just Eat Takeaway een flink uit de kluiten gewassen bedrijf is.

Hoe groot is het groeipotentieel op middellange en lange termijn? Dat valt moeilijk in te schatten. Veel zal afhangen van de stappen die het management (en dan op de eerste plaats Jitse Groen) in de toekomst zal zetten. Het potentieel is alleszins aanwezig om één van de bedrijven van de nieuwe economie te worden. Die ambitie zal wel nog hard gemaakt moeten worden. Maar stilaan wordt het tijd om eens te kijken naar de geschiedenis van het bedrijf.

Opgericht door een student

Hoe is het allemaal begonnen? Just Eat Takeaway, in Nederland bekend als Thuisbezorgd.nl, is een Nederlands beursgenoteerd bedrijf dat een platform runt voor het bestellen van maaltijden. Het werd in 2000 is opgericht door de toen 21-jarige Enschedese student Jitse Groen, een man die duidelijk een goede visie op de toekomst had.

De naam van de eerste website is nu één van vele die varen onder de vlag Takeaway.com. In andere landen worden gelijkaardige websites uitgebaat. Kandidaten om te beleggen in aandelen Just Eat Takeaway moeten beseffen dat ze beleggen in een bedrijf dat sterk gegroeid is door overnames, dit ook terug te zien in de koers Takeaway. In het verleden werden onder andere Lieferando.de en Just Eat Benelux overgenomen. De hoofdzetel was eerst gevestigd in Utrecht, maar in 2016 verhuisde die naar Amsterdam.

Wat doet Just Eat Takeaway?

Het concept van het bedrijf is vrij eenvoudig: Takeaway levert maaltijden van restaurants af bij klanten. Daarbij gaat het om grote bedragen. In 2018 was de totale waarde van de afgeleverde maaltijden bijvoorbeeld goed voor bijna 2 miljard euro. Op dat bedrag strijkt het bedrijf commissies op. Takeaway strijkt een vergoeding van ongeveer 13-14% van de afgeleverde waarde op. Voor wie wil beleggen in aandelen Just Eat Takeaway is de gemiddelde waarde per levering uiteraard interessant. Die gemiddelde waarde bedraagt iets minder dan 20 euro.

Dit zijn de belangrijkste markten

Het bedrijf was op moment van schrijven zoals gezegd actief in 10 landen in Europa, plus Israël. De belangrijkste markten zijn nog steeds Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk, Polen en Israël. In al die landen samen worden miljoenen maaltijden geleverd die klaar gemaakt worden in tienduizenden restaurants. We stonden hierboven al even stil bij een aantal gedane overnames, maar voegen daar nog Delivery Hero en Foodora aan toe. Meer info over de gedane overnames leest u hieronder. Beleggen in aandelen Just Eat Takeaway is beleggen in een bedrijf dat dankzij die overnames in een snel tempo is gegroeid en nog altijd snel groeit, die groei is ook tot nu toe terug te zien bij de koers Takeaway.

Nog even terug naar de vorige eeuw

Op de rand van de vorige eeuw werd de basis gelegd voor de oprichting van Just Eat Takeaway. Die basis kwam er in de vorm van een idee. Jitse Groen kwam in 1999 op het idee om een website te ontwikkelen met een aanbod van bezorgrestaurants waar ook besteld kon worden. Een domeinnaam werd geregistreerd en op 1 januari 2000 startte het internetportaal Thuisbezorgd.

Het concept bleek succesvol en dus ging Groen al in een vroeg stadium de blik richting buitenland werpen. Want schaalgrootte is in deze sector, zoals in andere sectoren trouwens ook, belangrijk. Groen trok op het overnamepad. Speciaal voor wie wil beleggen in aandelen Just Eat Takeaway gaan we daar wat dieper op in, omdat dit ook interessant is voor de koers Takeaway.

De eerste overname: een pizzabezorger

Bij het begin van de nieuwe eeuw werd de in 1998 opgerichte concurrent Pizza Web opgekocht, met PizzaOnline één van de eerste pizzabestelsites in Nederland. De volgende stappen werden in het buitenland gezet. In 2007 begon de expansie in Duitsland, Oostenrijk en België, daarna volgden Denemarken en Frankrijk. Maar de eigen thuismarkt werd niet verwaarloosd: iIn 2009 werd het Nederlandse PizzaOnline/Emeal overgenomen. Nog in 2009 kocht Thuisbezorgd de domeinnaam Takeaway.com om internationaal onder eenzelfde naam verder te gaan. Zo werd van een aantal aparte bedrijven één groot geheel gemaakt.

Expansie wordt verder gezet

Naargelang Just Eat Takeaway groeide, groeiden ook de overnames in omvang. In 2014 werd de Duitse concurrent Lieferando overgenomen en vervolgens werd het bedrijf werd samengevoegd met Lieferservice dat al in handen was van Takeaway. De overnamesom werd toen niet bekendgemaakt. Vanwege de overname ging het bedrijf een financiële samenwerking aan met de Amsterdamse durfkapitalist Prime Ventures. Wat sterke steun kon het bedrijf wel gebruiken om zijn groei te bestendigen. Beleggen in aandelen Just Eat Takeaway is dus beleggen in aandelen van een gerespecteerd bedrijf. Het is maar dat u het weet.

Just Eat duikt voor het eerst op in het verhaal

Just Eat, dat in de geschiedenis van het bedrijf een belangrijke rol zou spelen, duikt voor het eerst op in 2016. Dat jaar nam Takeaway de Benelux-activiteiten van concurrent Just Eat over voor 22,5 miljoen euro. Deze overname werd gefinancierd met een krediet versterkt door de banken. Twee weken later werd bekend dat Takeaway zijn Britse activiteiten verkocht heeft aan Just Eat. Er was dus sprake van een ruil van de activiteiten als voorspel voor wat later zou volgen.

Steven wordt richting Duitsland gewend

Beleggen in aandelen Just Eat Takeaway werd steeds spannender naarmate de tijd vorderde, want de ambities werden steeds groter. In december 2018 nam Takeaway de Duitse activiteiten Lieferheld, Pizza.de en Foodora over van concurrent Delivery Hero voor een bedrag van 930 miljoen euro. Takeaway betaalde daarvoor 508 miljoen euro in contanten. De resterende 422 miljoen euro werd betaald met 9,5 miljoen aandelen Takeaway.

Daarmee werden de eigenaars van Delivery Hero grootaandeelhouders in het bedrijf. Met de overname kwam een einde aan een jarenlange strijd om de Duitse markt. Op 1 april 2019 werd de overname afgerond. Maar er moest rekening gehouden worden met de beurskoers (inmiddels was het bedrijf beursgenoteerd). De koers van Takeaway was gestegen van 44,40 euro op het moment van het tekenen van het koopcontract tot 68,70 euro op 1 april 2019, waarmee de totale overnamesom steeg tot 1,2 miljard euro. Een bedrag dat bewijst dat Just Eat Takeaway de zaken groots durft te zien.

De fusie met Just Eat

We zeiden het hierboven al: Just Eat zou na de uitwisseling van activiteiten opnieuw opduiken in het verhaal. Op 29 juli 2019 werd aangekondigd dat TakeAway.com en het Britse Just Eat gingen fuseren. Takeaway bood 0,09744 eigen aandelen in ruil voor elk aandeel van Just Eat. Daarmee werd het Brits bedrijf gewaardeerd op 5,60 miljard euro. Jitse Groen bleef aan het hoofd van het nieuwe bedrijf staan.

Een flinke hap om door te slikken

Goed om te weten voor wie wil beleggen in aandelen Just Eat Takeaway: Just Eat was groter en winstgevender dan Takeway. Het was dan ook een grote hap om door te slikken. In het boekjaar 2018, het jaar voor de overname, leverde Just Eat 220 miljoen maaltijden en realiseerde zodoende een omzet van 780 miljoen pond sterling en een nettowinst van 80 miljoen pond sterling. In januari 2020 stemden de aandeelhouders van beide bedrijven in met de deal, maar niet nadat er een maandenlange strijd ingestemd met de transactie.

Concurrentie voor Takeaway vanuit Zuid-Afrika

De overname van Just Eat verliep niet zonder slag of staat, want naast Takeaway was ook Prosus geïnteresseerd. De Zuid-Afrikanen deden in oktober 2019 een vijandig bod op het Britse bedrijf, maar uiteindelijk haalde het Nederlands bedrijf toch zijn slag thuis. Het fusiebedrijf is actief in 24 landen met en op basis van de omzet één van de grootste maaltijdbezorgers ter wereld. Als gevolg van de overname werd ook de naam van het bedrijf veranderd naar Just Eat Takeaway. Vanaf dat moment was beleggen in aandelen Just Eat Takeaway mogelijk. Groen bleef niet lang bij de pakken zitten, want in juni 2020 kondigde zijn bedrijf aan om het Amerikaans GrubHub over te nemen. De rest van dit verhaal leest u hierboven.

Naar de beurs!

Op 30 september 2016 kwam Takeaway naar de beurs. Met de beursgang werd in eerste instantie 328 miljoen euro opgehaald, maar er moest ook rekening worden gehouden met de green shoe. Elf dagen later werd bekend dat via het uitoefenen van de overtoewijzingsoptie of green shoe 2,1 miljoen extra aandelen werden uitgegeven waardoor de beursopbrengst opliep tot 378 miljoen euro. In totaal werden 16.413.796 aandelen naar beurs de gebracht of ongeveer 38% van het totale aandelenkapitaal. Sinds 19 maart 2017 was het aandeel opgenomen in de AMX-index. Op 24 juni 2019 verhuisde Just Eat Takeaway naar de AEX-index, maar die eerste opname duurde slechts enkele maanden.Op 23 december 2019 verhuisde het bedrijf al weer terug naar de AMX-index, om op 23 maart 2020 de come back in de AEX te vieren.

[1] https://corporate.takeaway.com/about-us/what-we-do/

[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Just_Eat_Takeaway