De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Beleggen in aandelen Unilever: het grootste bedrijf in fast moving consumer goods in de Benelux

Beleggen in aandelen Unilever zullen de meeste grote beleggers wel ooit hebben gedaan. Terecht trouwens, want dit bedrijf mag er wezen. Het betreft niets minder dan het grootste bedrijf in fast moving consumer goods in de Benelux, met een aanwezigheid in de hele wereld. De geschiedenis van dit bedrijf reikt, zoals ook het geval is met een aantal andere grote bedrijven die een notering hebben op de Amsterdamse beurs, een heel stuk in de tijd.

Unilever wereldwijd in vogelvlucht

De cijfers spreken boekdelen voor wie wil beleggen in aandelen Unilever. Unilever is wereldwijd toonaangevend in fast-moving consumer goods.[1] Het bedrijf verkoopt circa 400 merken in ruim 190 landen. Iedere dag gebruiken 2,5 miljard mensen een product van Unilever. 12 merken van het bedrijf hebben een omzet van meer dan 1 miljard euro, een prestatie die bepaald indrukwekkend mag worden genoemd. Weinig mensen weten dat bijna 60% van de omzet in de groeimarkten wordt gerealiseerd, Unilever zit dus niet vast geroest in de geïndustrialiseerde wereld.

Wilt u nog enkele cijfers? Geen probleem, die kunnen wij u geven. Want wie wil beleggen in aandelen Unilever weet graag wat voor vlees hij of zij in de kuip heeft. Maar liefst 155.000 mensen werken wereldwijd voor Unilever, zowel mannen als vrouwen. Gendergelijkheid is voor dit bedrijf geen onbekend begrip: 50% van de managers bestaat uit vrouwen. Ook duurzaamheid is een sleutelkenmerk van de strategie van Unilever. Het bedrijf heeft 28 Sustainable Living-merken in portfolio en die zijn 69% sneller gegroeid dan de rest van het bedrijf en leveren 75% van de groei van het bedrijf. Alleszins percentages die tot de verbeelding spreken.

Groeit je vermogen niet hard genoeg?

Maak voortaan gestructureerd rendement met aandelen. Laat je vermogen consistent groeien. Eenvoudig toe te passen, snel resultaat. Laat vandaag nog je vermogen groeien, ga naar https://slim.beleggen.com/handleiding-geld-verdienen-met-aandelen

Wat moeten we weten over Unilever Nederland?

Wat moet wie wil beleggen in aandelen Unilever nog meer weten? Heel wat, zo zal blijken. Unilever is uiteraard ook het grootste bedrijf in fast moving consumer goods in de Benelux.[2] In Nederland brengen we zo’n 40 bekende merken op de markt. Deze bekende merken vertegenwoordigen een uiteenlopend assortiment producten onder merknamen als Axe, Bertolli, Biotex, Calvé, Cif, Conimex, Dove, Glorix, Hertog, Knorr, Lipton, Neutral, OLA, OMO, Prodent, Unox, Zendium en Zwitsal. Dat is maar een greep uit het totale aanbod. Uiteraard is het bedrijf ook een belangrijke werkgever.

Bij Unilever in Nederland werken ruim 2.500 mensen. Unilever heeft een productievestiging in Hellendoorn (ijs). Daarnaast bevinden zich in Rotterdam Unilevers internationale Corporate Centre – met daarin haar Europese marketing- en innovatiehub – en het kantoor van Unilever Benelux. In december 2019 werd in Wageningen het nieuwe Unilever Foods Innovation Centre (ook wel HIVE genoemd) geopend. Wie wil beleggen in aandelen Unilever, moet zeker weten wat dat HIVE inhoudt.

Wat is dat HIVE?

In feite betreft het een soort onderzoekscentrum. In HIVE werken de wetenschappers van het bedrijf aan baanbrekende innovaties en onderzoek om de groeiende wereldbevolking op een duurzame en voedzame manier van voedsel te voorzien. Naast alle consumentenproducten heeft Unilever ook een internationaal foodservicebedrijf, Unilever Food Solutions. Dit bedrijf levert producten en diensten aan de professionele voedingsmiddelenbranche (hotels, restaurants, cateraars). Beleggen in aandelen Unilever is dus beleggen in een bedrijf met een wereldwijde spreiding. De wereld hebben we al onder ogen gehad en ook Nederland is aan bod gekomen. Maar hoe zit het met de Benelux?

Unilever in de Benelux: Nederland en België werken samen

Beleggen in aandelen Unilever heeft heel wat dimensies, waaronder dus ook de dimensie Benelux. Hoe gaat het concreet in zijn werk? Sinds 2008 werken de marketing- en salesorganisaties van Unilever Nederland en Unilever België samen in Benelux-verband. Datzelfde geldt voor de ondersteunende afdelingen, zoals finance, HR, supply chain, communicatie en legal. De samenwerking betekent niet dat Unilever Nederland en Unilever België werden opgeheven. Beide vennootschappen blijven bestaan, Unilever Nederland met haar vestiging in Rotterdam en Unilever België met haar vestiging in Brussel. Gezien de interne samenwerking op Benelux-niveau voeren de beide vennootschappen vanaf 2008 tevens de handelsnaam Unilever Benelux.

Een omzet in Benelux verband van 1,50 miljard euro

De omzet van Unilever in de Benelux bedraag circa 1,5 miljard euro. De fabrieken in Nederland en België alsmede Unilever Foods Innovation Centre Wageningen het internationale Corporate Centre van Unilever in Rotterdam maken geen deel uit van de Unilever Benelux-organisatie. U zult het inmiddels gemerkt hebben. Beleggen in aandelen Unilever is beleggen in een bedrijf dat vrij complex in elkaar steekt. Wij hebben het dan nog niet gehad over Unilever Nederland Holdings B.V.

De houdstermaatschappij Unilever Nederland Holdings B.V.

Beleggen in aandelen Unilever is beleggen in de gewone aandelen van het bedrijf, maar er zijn ook ‘andere’ aandelen. Unilever Nederland B.V., Unilever Foods Innovation Centre Wageningen B.V., de Stichting Pensioenfonds Unilever Nederland “Progress” en “Forward” en de shared services (ondersteunende diensten) worden overkoepeld door houdstermaatschappij Unilever Nederland Holdings B.V.

De directie van Unilever Nederland Holdings B.V. is verantwoordelijk voor het sociaal en fiscaal beleid en voor contacten met de overheid, consumentenorganisaties en maatschappelijke groeperingen. Het klinkt allemaal erg ingewikkeld, maar in de praktijk zal de belegger van die structuur niet veel merken. Hij of zij koopt zijn aandelen Unilever en daar stopt het mee.

Voor wie wil beleggen in aandelen Unilever is het belangrijkste gegeven dat het aandeel op de beurs presteert, de rest is van bijkomend belang. Om volledig te zijn, besteden wij ook nog even aandacht aan het pensioenfonds van het bedrijf.

Unilever pensioenfonds: Progress en Forward

Het beheer van de pensioengelden en de uitvoering van de pensioenregelingen vallen onder de zelfstandige Stichting Algemeen Pensioenfonds Unilever Nederland (Unilever APF). Dit Unilever pensioenfonds bestaat uit de zogenoemde kringen (onderdelen) ‘Progress’ en ‘Forward’. De stichting heeft een onafhankelijk bestuur, benoemd door Unilever en de medewerkers van Unilever. Interessant om te weten voor wie wil beleggen in aandelen Unilever? Niet echt, wij kunnen beter even kijken naar de geschiedenis van het bedrijf.

Een rode draad door de geschiedenis van het bedrijf

Veel beursgenoteerde bedrijven gebruiken een nogal hoogdravend taaltje wanneer ze zichzelf willen omschrijven. Een taaltje waar wie wil beleggen in aandelen Unilever eigen niet zo veel mee is. De visie van Unilever  – mensen helpen er goed uit te zien, zich goed te voelen en meer uit het leven te halen – geeft aan hoe goed wij het bedrijf als onderneming de consument van de 21e eeuw en diens manier van leven begrijpen. De kern van deze visie loopt als een rode draad door de gehele geschiedenis van Unilever.

Gestructureerde vermogensgroei Laat je vermogen consistent groeien met aandelen. Kijk voor je mogelijkheden

Terug naar de jaren 90 van de 19de eeuw

Aan beleggen in aandelen Unilever is ook een geschiedkundig aspect verbonden. In de jaren ’80 van de 19de eeuw zette William Hesketh Lever, oprichter van Lever Bros, zijn ideeën op papier voor Sunlight Zeep – een revolutionair nieuw product dat eraan heeft bijgedragen dat de mensen in het Victoriaanse Engeland het belang van hygiëne gingen inzien.[3] Zijn doel was ‘hygiëne tot gemeengoed te maken, het werk voor vrouwen te verlichten alsmede de gezondheid te bevorderen en bij te dragen aan persoonlijke verzorging, zodat het leven meer voldoening en plezier biedt aan de mensen die onze producten gebruiken.’

Duurzaam leven is de normaalste zaak van de wereld

Bovenstaande is hele mondvol, maar is belangrijk om wie wil beleggen in aandelen Unilever de oorsprong van het bedrijf te leren kennen. Doelgerichtheid en missie zijn altijd onderdeel geweest van de cultuur bij Unilever.

In de 21ste eeuw helpt het bedrijf nog steeds mensen er goed uit te zien, zich goed te voelen en meer uit het leven te halen – en het doel als bedrijf is om ‘duurzaam leven tot gemeengoed te maken’. In een geschiedenis van bijna anderhalve eeuw is er dus niet zo heel veel veranderd, tenminste toch wat de missie betreft.

De andere kant van Unilever

Hierboven lazen we al dat William Lever een poging deed om de hygiëne van zijn Britse tijdgenoten te bevorderen. Maar wie wil beleggen in aandelen Unilever moet weten dat er ook een Nederlandse kant aan het verhaal verbonden is.[4]

In de tweede helft van de 19e eeuw hadden de families Jurgens en Van den Bergh – twee groothandelaren in boter – in Oss in Brabant een bloeiende exporthandel naar het Verenigd Koninkrijk. Beide families zagen de zaken groots. In 1872 openden Jurgens en Van den Bergh hun eerste Nederlandse fabrieken waar margarine werd geproduceerd. Beleggen in aandelen Unilever kreeg stilaan vorm.

De ontdekking van margarine

Bij kandidaten om te beleggen in aandelen Unilever zal ongetwijfeld bij het volgende een belletje rinkelen.[5] In de vroege jaren zeventig van de 19de eeuw kregen de families Jurgens en Van den Bergh interesse in een nieuw product gemaakt van rundervet en melk – margarine – waarvan zij zich realiseerden dat het als massaproduct een betaalbaar alternatief voor boter kon dienen.

In 1886 begint Knorr – dat onderdeel van Unilever zal worden – met de verkoop van soeptabletten met vleesextract om voedzaam eten te leveren aan consumenten met een laag inkomen. Daarmee werd een nieuwe belangrijke stap gezet in de geschiedenis van het bedrijf. Maar wij hervatten nog even de Engelse draad, want die is even belangrijk voor de geschiedenis van het bedrijf.

Sunligt zeep is niet van de jongsten

Want ook William Lever is een sleutelfiguur in het ontstaan van het bedrijf. In het noorden van Engeland in het midden van de jaren tachtig van de negentiende eeuw, begon een succesvolle familiegroothandel in kruidenierswaren onder leiding van William Lever met het produceren van een nieuwe huishoudzeep. Het product bevat kopra of pijnboompitolie zodat het makkelijker gaat schuimen dan traditionele zeepproducten gemaakt van dierlijke vetten. Lever heeft de zeep een merknaam – Sunlight – en verkoopt het verpakt in aparte pakketten, iets dat voor die tijd nieuw is. Het beleggen in aandelen Unilever had vanaf het prille begin een internationaal karakter.

Lever bleef niet bij de pakken zitten. Eind 1887 produceert zijn Lever & Co 450 ton aan zeep van het merk Sunlight per week, en koopt William Lever de plek waar hij Port Sunlight zal bouwen – een grote fabriek op de oevers van de Mersey tegenover Liverpool, met een speciaal gebouwd dorp voor haar arbeiders met een hoge kwaliteit huisvesting, sociale voorzieningen en mogelijkheden tot ontspanning. Lever was duidelijk een man die zijn tijd ver vooruit was. Wie wil beleggen in aandelen Unilever moet begrijpen dat het bedrijf dit vandaag de dag nog steeds wil doen.

Lever wendt de steven naar Afrika

Voor wie er nog aan twijfelde dat beleggen in aandelen Unilever beleggen is in een bedrijf is vertakkingen in de hele wereld: ook Afrika wordt betrokken in het verhaal. Na aanvankelijk de palmolie voor de zeep uit Brits West-Afrika gebruikt te hebben, kreeg Lever in 1911 een concessie voor 750.000 hectare woud in Belgisch-Congo. De werkmaatschappij voor Lever heette “Huileries du Congo Belge”.

Bij de Grote Depressie van de jaren 30 van de 20ste eeuw zagen de Huileries zich genoodzaakt om de prijs per kilo geplukte palmnoten drastisch te verlagen terwijl de regering van Belgisch-Congo de lokale belastingen aanzienlijk verhoogde.

Dit resulteerde in 1931 in sociale onlusten die bekendstaan als de revolutie van de Pende, waarbij uiteindelijk meer dan 400 leden van de Pende-stam omkwamen. Wie hoorde we daar zeggen dat Unilever geen bewogen geschiedenis achter de rug heeft. Maar wij kunnen ons helaas niet de luxe veroorloven om ons te verdiepen in de volledige geschiedenis van het bedrijf. Uit bovenstaande onthouden we in ieder geval de dubbele oorsprong van het bedrijf. Wat nog decennia lang gevolgen zou hebben.

Eén Brit en één Nederlander

Inderdaad was beleggen in aandelen Unilever geruime tijd beleggen in een aandeel met dubbele nationaliteit. Unilever kende jarenlang twee directies, waarbij de bestuursvoorzitter van het Nederlandse bedrijf, de functie van vicevoorzitter vervulde bij de Britse onderneming en andersom.

Sinds het jaar 2005 hebben beide bedrijven één directie. Moderne tijden veronderstellen ook een aangepaste bedrijfsstructuur. Dus werd de top van het bedrijf vereenvoudigd.

Calvé Delft als houdstermaatschappij

Wat moet iemand die wil beleggen in aandelen Unilever nog meer weten? Tot 2000 was Calvé Delft een (belangrijke) houdstermaatschappij van aandelen Unilever, als gevolg van een overname middels aandelenruil. De houdstermaatschappij deed niet meer dan het dividend van Unilever doorgeven aan haar aandeelhouders.

Op de Amsterdamse effectenbeurs noteerden de aandelen onder de intrinsieke waarde, met een hoger dividendrendement tot gevolg. Door fiscale perikelen (een latente belastingclaim) heeft deze vennootschap het toch nog zo lang uitgehouden. Maar dat is geschiedenis, tijd om over te stappen naar een gebeurtenis uit een niet zo verre verleden.

Vijandig bod uitgebracht door Kraft

Beleggen in aandelen Unilever heeft soms ook een speculatief tintje. In januari 2017 deed de Kraft Heinz Company een overnamebod op Unilever van 130 miljard euro, ofwel omgerekend 47 euro per aandeel. Unilever wees het bod af kort en goed af. Kraft trok later het bod in, zodat de autonomie van het bedrijf gevrijwaard bleef.

Het voorstel tot vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur

Een laatste weetje voor wil beleggen in aandelen Unilever: in 2018 werd een vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur voorgesteld met één moederbedrijf, in Rotterdam, genaamd Unilever International Holdings N.V. of New Unilever NV.

Wegens verzet van vooral Britse aandeelhouders ging dit niet door. Een van de redenen om tegen te stemmen was het feit dat het aandeel zijn plek in de FTSE 100 aandelenindex zou verliezen, waardoor indexbeleggers hun aandelen moeten verkopen en de koers onder druk komt te staan. Verder verdachten de Britse aandeelhouders dat Unilever in Nederland beter beschermd zou zijn tegen vijandige overnames. Waardoor de kansen op een forse meerwaarde in geval van een overname langs hun neus zou voorbij gaan.

Expert Tip: Beleggen in aandelen is nog altijd een uitstekende manier om je vermogen consistent te laten groeien. Pas de strategieën toe uit deze gids

[1] https://www.unilever.nl/about/who-we-are/introduction-to-unilever/unilever-wereldwijd/

[2] https://www.unilever.nl/about/who-we-are/introduction-to-unilever/unilever-nederland/

[3] https://www.unilever.nl/about/who-we-are/our-history/

[4] https://www.unilever.nl/about/who-we-are/our-history/1885-1899.html

[5] https://nl.wikipedia.org/wiki/Unilever