Sell-Side Indicator: koersen moeten wel omhoog

Koersen moeten wel omhoog De Sell-Side Indicator van Bank of America staat op ‘extreem bearish’. De vorige keer dat de strategen van Wall Street zo negatief waren, schoten de koersen omhoog. De onderweging in aandelen is een betrouwbare contraire indicator. Als iedereen die wilde verkopen, verkocht heeft, dan moeten de koersen namelijk wel omhoog.

Savita Subramanian van Bank of America Merrill Lynch meldde dat de contra indicator aangeeft dat de strategen het meest bearish zijn sinds april 2009. Op dat moment werd een belangrijke bodem in de markt gezet en volgde een jarenlange stijging.

Het koopsignaal impliceert een rendement over een periode van 12 maanden van 15%, waarmee de S&P zou stijgen tot een waarde van 1600 punten. Het officiële koersdoel werd door Bank of America Merrill Lynch verhoogd van 1400 naar 1450 punten, toch 100 punten hoger dan het huidige niveau.

In het verleden, toen deze contraire indicator op dit niveau stond, kwam in 94% van de tijd het rendement voor de komende 12 maanden positief uit met een mediaan rendement over 12 maanden van 26%. The Sell Side Indicator flirtte sinds eind 2011 al met een koopsignaal. De recente daling van de indicator was voldoende om de indicator onder de drempel van 55,6 te duwen waardoor een koopsignaal werd gegeven.

We zagen overigens vorige week al dat veel S&P 500 bedrijven, die de kwartaalcijfers bekend hadden gemaakt, de verwachtingen wisten te overtreffen. Van de 441 (88%) van de S&P500 bedrijven heeft momenteel 66,7% een winst gemeld boven de verwachting. De voor inflatie gecorrigeerde S&P 500 winst lijkt hiermee af te koersen op nieuwe ‘all time highs’.

Ook de problemen in Europa lijken af te zwakken. De koersen van de Portugese PSI, Spaanse IBEX en de Italiaanse MIB staan op belangrijke steunniveaus en lijken daarvan te willen opveren. Ook de veel geplaagde financiële instellingen lijken bodems te vormen. Alleen de renteontwikkeling van deze landen is nog niet geruststellend te noemen.

Goud neemt gas terug

Goud neemt gas terugDe goudprijs in dollars uitgedrukt heeft het afgelopen jaar niet veel laten zien. Het gele edelmetaal verloor wat glans en consolideerde per saldo binnen de meerjarige stijgende trend. Door de steeds verder verzwakkende euro heeft de prijs van goud in euro’s gemeten daar weinig last van gehad. In september 2011 bereikte goud zelfs een recordniveau van € 1357,57 per troy ounce (31,1034768 gram), omgerekend € 43.647,03 per kilo. Sinds dit laatste wapenfeit, laat goud geen spectaculaire beweging zien, tenminste als we kijken naar de lange termijn grafiek in euro’s.
De lange termijn stijgende trend is nog steeds intact en is de daling van de afgelopen tijd slechts een rimpeling. Als goud het proces van hogere bodems kan vasthouden, zou dit een opmaat kunnen zijn voor een nieuwe aanval op het recordniveau van $ 1900,30 respectievelijk € 1357,57. Sinds 2002 steeg de goudprijs in euro’s meer dan 300%, wat een beduidend betere prestatie is dan die van de AEX-index. Het geduld van de ‘gold bugs’ werd het afgelopen jaar echter wel zwaar op de proef gesteld.

Euro/Australische dollar leeft op in scherp dalende trend

Euro-Australische dollar leeft op in scherp dalende trendDe prestatie van de euro ten opzichte van de Australische dollar is al jaren dramatisch te noemen. De euro gleed de afgelopen maanden opnieuw verder weg, waarbij de Europese munteenheid op het laagste punt van de afgelopen 21 jaar belandde ten opzichte van de ‘Aussie’. Vanaf de top in oktober 2008 (rond AUD 2,10) verloor de euro meer dan 40% in waarde en bereikte in februari een laagste stand rond AUD 1,21. ‘Down under’ verblijven is dus voor Europeanen de afgelopen jaren aanzienlijk duurder geworden. Veelvuldig trachtten diverse centrale banken de euro te reanimeren middels massale interventies, maar per saldo had dit geen enkel effect. Het vertrouwen in de euro daalde steeds verder en bereikte in februari een meerjarig dieptepunt. De euro herstelde vervolgens, maar van ongebreideld optimisme is geen sprake. Rond AUD 1,30 ondervindt de euro behoorlijke weerstand. De instabiele ontwikkelingen in Griekenland en de verkiezingsuitslag in Frankrijk ondermijnt het vertrouwen in de euro verder.

Nasdaq test toppen van 2011

Nasdaq test toppen van 2011De Amerikaanse technologie-index Nasdaq is behoorlijk terug gevallen. De toppen van 2011 worden aan een test onderworpen. De voormalig weerstand vormt nu steun. Ook in maart wist deze zone de Nasdaq voor een verdere terugval te behoeden. Hiermee heeft deze zone aan belang gewonnen. Een doorbraak van dit niveau zou een diepere val in kunnen luiden. De stijgende trend is echter nog steeds intact, dus is er geen reden om te twijfelen aan deze index. De Nasdaq 100, de 100 grootste technologie aandelen aan de Nasdaq, doet het zelfs nog beter dan de Nasdaq. Na het meerjarig record werd er winst genomen, maar er is geen enkel teken van zwakte te zien. De RSI staat rond 40% en staat nu aan de onderkant van de ‘bull range’. Veel dieper mag de index dan ook niet door de knieën. Weet de Nasdaq vanaf het huidige niveau weer op te veren en de aanval te openen op de top van 2012?

De S&P500 scherpte begin april het meerjarig recordniveau aan rond 1420 punten. De RSI daalde sinds medio maart vanuit de ‘overbought’-zone, maar zolang de koopkrachtindicator rond de 40%-grens noteert, is de ‘bull range’ nog intact. Het 50 daags voortschrijdend gemiddelde kruiste eind januari al het 200 daags gemiddelde opwaarts, waarmee een koopsignaal werd gegeven. Door dit ‘golden cross’-koopsignaal blijft een positieve visie ten aanzien van de S&P500 gerechtvaardigd.

Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
KvK nr: 34 24 32 58
E-mail : [email protected]
Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook, klik op Vind ik leuk en ontvang direct het e-book 7 geheimen van succesvol beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.