De koers van vandaag van het aandeel Ahold Delhaize

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize is ontstaan uit het samengaan van het Belgische Delhaize met het Nederlandse Ahold. Koninklijke Ahold Delhaize NV is een grootgrutter die van heel wat markten thuis is. Het bedrijf baat winkels (inclusief supermarkten) uit in Europa, de Verenigde Staten en Indonesië.

Van een kleine jongen is zeker geen sprake: met 375.000 medewerkers en 6.500 is het knaap van behoorlijke omvang. In Europa is Ahold Delhaize op basis van marktaandeel de nummer 4, in de Verenigde Staten de nummer 5. De hoofdzetel is in Nederland gevestigd, wat de notering op de Amsterdamse beurs verklaart. De aandelen zijn uiteraard ook populair bij Belgische beleggers.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.tienstappen.nl/7geheimen/?utm_source=organic&utm_medium=website

Twee grootgrutters slaan de handen in mekaar: Ahold Delhaize is het resultaat

Het bedrijf is in 2016 ontstaan door een fusie van de Nederlandse supermarktgroep Koninklijke Ahold NV (dat 61% van de aandelen in handen heeft) en de Belgische Delhaize Groep (dat 39% van de aandelen in handen heeft).

De twee bedrijven kregen toestemming om na de fusie tot Ahold Delhaize de titel Koninklijke te blijven dragen. De eerste topman werd Dick Boer, hij werd 5 april 2018 opgevolgd door Frans Muller.

Ahold Delhaize ontstond niet zonder moeite

De groep Ahold Delhaize ontstond niet zonder moeite. Op 14 maart 2016 stemden de aandeelhouders zowel Ahold als Delhaize in met het fusievoorstel. De goedkeuring werd gegeven onder voorbehoud van toestemming van de verschillende toezichthouders, want de distributiegroep was op verschillende markten actief.

Toestemming was onder meer nodig van de Belgische en Amerikaanse toezichthouders, want Delhaize was via Food Lion ook erg actief in de Verenigde Staten.

Op 15 maart 2016 werd de voorwaardelijke Belgische toestemming gegeven. Voorwaarde was de verkoop van een aantal winkels. Hetzelfde deed zich voor in de Verenigde Staten. Op 22 juni 2016 zette de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) het licht op groen. Die eiste de verkoop van 81 winkels. Geen man overboord, want men was van plan om 86 winkels te verkopen.

Ahold Delhaize ontstond niet zonder moeite, maar werd toch een feit. Ook de aandelen Ahold Delhaize werden zodoende een feit.

Fusie Ahold Delhaize: wie deed de beste zaak?

Heeft Delhaize zich te snel verkocht aan Ahold?, zo luidde een artikel in een Belgisch blad. Daarmee werd verwezen naar het feit dat de winkels van Delhaize jarenlang beter presteerden dan die van Ahold. Maar de auteur van het artikel voegde daar in één adem aan toe dat Delhaize meer uit de brand kon slepen dan op basis van de resultaten te rechtvaardigen was. Want Ahold was wel wat groter dan de Belgische partner.

Anderzijds was deze fusie moeilijk te vermijden, want beide bedrijven waren op dezelfde markten actief en vulden elkaar daar goed aan. In beide gevallen waren de Amerikaanse activiteiten belangrijk en dat is nog steeds het geval. In de distributiesector in de Benelux is het drummen geblazen, maar in de Verenigde Staten is er nog ruimte voor groei.

Dochters aan de overkant van de Atlantische Oceaan zijn Food Lion, Hannaford (afkomstig van Delhaize) en Stop & Shop (afkomstig van Ahold). Feiten die toch wel interessant zijn voor de bezitters van de aandelen.

Waarom beleggen in aandelen Ahold Delhaize?

Ahold Delhaize is actief in de sector consumentengoederen. Omdat het een grootgrutter is, zijn de resultaten relatief onafhankelijk van de economische situatie. In goede of in slechte tijden moeten de mensen eten en drinken. Dat bleek tijdens de coronacrisis, want zelfs op het hoogtepunt was er veel volk te vinden in de winkels van de groep. Meer zelfs, de mensen gingen hamsteren en dat had een positief effect op de resultaten.

De aandelen van dit bedrijf gelden daarom als een defensieve belegging, eentje die ook in moeilijke tijden op de tanden kan bijten. In het coronatijdperk werd dat nog maar eens aangetoond want in de zomer van 2020 ging de beurskoers weer hoge toppen scheren. Bezitters van die aandelen vielen zich dus geen buil aan die crisis.

Opletten voor de invloed van de dollar op de resultaten

De aanwezigheid in de Verenigde Staten kan zowel een pluspunt als een minpunt zijn. Het maakt de resultaten afhankelijk van de koers van de dollar. Met die dollar is het moeilijk kersen eten: nu eens stijgt de koers van die dollar, dan weer eens daalt ie. Dat blijft niet zonder gevolgen voor de resultaten van Ahold Delhaize. Vervolgens ook niet voor de koers van de aandelen Ahold Delhaize.

Het ligt voor de hand dat Ahold Delhaize gebaat is bij een sterke dollar, want dan komt er meer geld aangewaaid van de overkant van de Atlantische Oceaan. Een flauw gestemde dollar zal anderzijds op de dollar wegen. De prestaties van de dollar moeten los gezien worden van de prestaties van de winkels van de groep zelf. Ook in de Verenigde Staten heeft het bedrijf de crisis vrij goed doorstaan.

Ahold Delhaize op zoek naar groei

Stilstaan is achteruit gaan, ook in de distributiesector. Het is zoals gezegd drummen in deze sector, zodat autonoom groeien eerder moeilijk is. De concurrentie zit ook niet stil en met de regelmaat van een klok duiken er op de markt dan ook nieuwe spelers op.

Dat zijn vaak discounters, die er een erezaak van maken om zo goedkoop mogelijk te werken. Aan bedrijven als Lidl en Aldi moet Ahold Delhaize tegenwoordig het hoofd bieden. De branchegenoten annex concurrenten verkeren in hetzelfde schuitje.

Bestaande spelers moeten daarom de hakken in het zand zetten om zich de concurrentie van het lijf te houden. Groeien is mogelijk door nieuwe winkels te openen op plaatsen waar daar nog ruimte voor is. Bedoeld wordt dat het op die plaats mogelijk moet zijn om winstgevend te werken. Een andere mogelijkheid zijn overnames.

Op dat vlak mag Ahold Delhaize zeker niet van passiviteit beschuldigd worden. Een team van het bedrijf scant regelmatig de markt af op zoek naar kandidaten die passen in het plaatje van de groep. Die kansen bieden zich niet zo vaak aan, het is daarom zaak om ze met beide handen te grijpen. De aandelen Ahold Delhaize kunnen er alleen maar beter bij worden.

30 nieuwe winkels in 2020 bij Delhaize

Delhaize heeft plannen om een 30-tal nieuwe winkels te openen in de tweede jaarhelft, zo meldde onlangs in de website Retail Detail. In de eerste helft van 2020 kwamen er al 23 supermarkten bij en zo wuifde Ahold Delhaize dag met het handje aan de coronacrisis. De nieuwe winkels zijn vooral proximiteitswinkels.

Daarmee wordt ingespeeld op het gewijzigde consumentengedrag. Die kopen steeds liever in winkels dicht bij huis, winkels die meestal wat kleiner zijn dan de klassieke supermarkten. Voor een distributiegroep is het belangrijk dat er steeds tijdig wordt ingespeeld op een wijziging in de gewoontes van de consumenten. Kwestie van de bezitters van de aandelen Ahold Delhaize tevreden te stellen.

Ahold Delhaize heeft veel geleerd door corona

De expansie vindt plaats niet ondanks, maar vooral dankzij de coronacrisis: “de coronacrisis heeft Delhaize veel geleerd”, geeft een woordvoerder van de keten zelf toe. Zo bleken consumenten een sterke voorkeur te hebben voor winkels in hun buurt, mede dankzij de aangepaste openingsuren en een lokaal aangepast aanbod. De crisis versterkte daarmee een bestaande trend, zo merkt Retail Detail op. Een trend waarop Ahold Delhaize gretig inpikt.

Al in de eerste jaarhelft van 2020 opende Delhaize al 23 nieuwe winkels, goed voor in totaal 181 extra medewerkers en 10.500 m² winkeloppervlakte. Bovendien werden drie geïntegreerde supermarkten omgebouwd naar het recentste winkelconcept. In de tweede helft van 2020 worden nog vier vestigingen gerenoveerd. Ze zitten dus niet stil bij Ahold Delhaize. Maar dat wil niet zeggen dat eender wat wordt overgenomen. De bezitters van aandelen Ahold Delhaize hoeven zich op dat vlak geen zorgen te maken.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik hier om te downloaden.

Ahold Delhaize zegt ‘neen’ tegen King Kullen

Stop & Shop, de grootste keten van Ahold Delhaize in de Verenigde Staten, neemt concurrent King Kullen uiteindelijk niet over. Opnieuw een bericht dat op Retail Detail kon teruggevonden worden. Dat de deal niet doorgaat, is vooral een gevolg van de coronacrisis.

In een gezamenlijke verklaring stelden Ahold Delhaize en King Kullen dat ze afzien van de overname omwille van “belangrijke, onvoorziene veranderingen in de markt die zich hebben voorgedaan sinds de overeenkomst in december 2018 werd ondertekend, en die grotendeels gedreven zijn door de coronapandemie.”

Meer details gaven beide bedrijven evenwel niet prijs, schreef Grocery Dive. Ook Retail Detail wist niet meer te melden. Wij gaan er dus vanuit dat het coronavirus de belangrijkste reden is waarom werd afgezien van de overname. De koers van de aandelen Ahold Delhaize heeft er in ieder geval niet onder geleden.

FTC wierp een tussenblok op voor Ahold Delhaize

Toen de deal begin vorig jaar werd aangekondigd, was het volgens Retail Detail de bedoeling dat Stop & Shop 32 supermarkten van King Kullen, 5 natuurwinkels onder de naam Wild by Nature en het hoofdkantoor in Bethpage zou overnemen.

De verwachting bij Ahold Delhaize was dat alles snel zou afgerond zijn, maar het werd een integendeel langdurige beproeving: de Amerikaanse concurrentiewaakhond Federal Trade Commission maakte bezwaar tegen de overeenkomst en eiste dat Stop & Shop afstand zou doen van een aantal King Kullen-filialen die het zou overnemen.

Ahold Delhaize dat het verwachtte dat de overname van King Kullen in de tweede helft van dit jaar zou worden afgerond. De uitbraak van de coronacrisis zou volgens Retail Detail de zaken echter een stuk ingewikkelder gemaakt hebben. Hoewel beide partijen niet in detail treden over de precieze impact van de crisis, mag het duidelijk zijn dat die alles op zijn kop heeft gezet.

Zo is de waarde van supermarkten de voorbije maanden drastisch gestegen, want die hebben tijdens de coronacrisis hun waarde meer dan bewezen. Overigens werd ook afgezien van de overname van Hema, dit tussen haakjes. Voor de koers van de aandelen Ahold Delhaize maakt dit weinig uit.

Frans Muller van Ahold Delhaize heeft een lesje geleerd

Huismerken en online boodschappen hebben nu de wind mee, denkt CEO Frans Muller van Ahold Delhaize. Hij legde die verklaring af aan Retail Detail[1]. Als retailer wil hij kortere en meer transparante bevoorradingslijnen. Want de coronacrisis heeft hem wel een lesje geleerd, lesje dat hij niet snel zal vergeten.

De impact van thuiswerken zal al bij al beperkt blijven, denkt Muller, al verwacht hij wel een aanhoudend positief effect als restaurants dicht blijven en mensen ’s avonds meer thuis eten. Bovendien wijst hij erop dat met de omzetgroei in het coronatijdperk ook flink hogere kosten gepaard gaan. Iets waar de bezitters van aandelen Ahold Delhaize rekening mee moeten houden.

Lege rekken wegens hamsteren

Retail Detail citeerde een uitspraak van Muller gedaan in het FD. Hij vertelde dat Ahold Delhaize 40.000 mensen heeft moeten aannemen om de pieken en het ziekteverzuim op te vangen.” In de winkels waren aanpassingen nodig, zoals spatschermen bij de kassa’s, beveiligers en bewegwijzering. Zonder rekening te houden met enorme kosten in de voedselketen.”

De lege rekken als gevolg van hamsteraankopen waren niet te vermijden, denkt Muller. Ze zijn het resultaat van een erg efficiënte bevoorradingsketen: winkels hebben nauwelijks nog voorraad en worden tot driemaal per dag beleverd. Dat heeft een keerzijde: een gebrek aan flexibiliteit. Toch zullen winkels geen grotere voorraden gaan aanhouden, want daar hebben ze de ruimte niet voor.

Ahold Delhaize denkt aan andere afspraken

Wel denkt het bedrijf aan andere afspraken met leveranciers en een andere inrichting van de distributiecentra, want corona heeft de distributiebedrijven wel degelijk slimmer gemaakt. Bedrijven hebben door de crisis meer inzicht gekregen in hun aanvoerketens en dat is volgens Muller positief. Ze willen kortere aanvoerlijnen, maar vooral ook meer transparantie in die lijnen.

Hij zoekt antwoorden op vragen als: Met wie werken we precies? Welke compromissen sluiten we met leveranciers, die mogelijk ten koste gaan van duurzaamheid? Dat zijn vragen die grote bedrijven als Ahold Delhaize moeten beantwoorden. Muller geeft een voorbeeld: Je kan garnalen uit Vietnam halen, maar als de verpakking uit China moet komen en de fabrieken daar dichtgaan, heb je alsnog een probleem.” Een voorbeeld dat ook de bezitters van aandelen Ahold Delhaize in rekening moeten brengen.

Groei voor online en huismerken

In elk geval verwacht Muller een verdere groei voor Ahold Delhaize online verkopen. In Nederland opent Albert Heijn daarom versneld twee nieuwe distributiecentra voor online boodschappen. E-commerce hoeft niet te kannibaliseren op de stenen winkels, zo luidt zijn mening.

Omnichannelklanten (wie heeft dit woord uitgevonden?) zijn winstgevender. Door de week hebben ze het druk en bestellen ze online, in het weekend komen ze naar de winkel. Wel moet er nagedacht worden over de bezorgkosten. Ook zal de grotere aandacht voor gezondheid volgens de grote baas van Ahold Delhaize een thema blijven: mensen weten nu wat overgewicht betekent als je corona krijgt. Bezitters van aandelen Ahold Delhaize mogen dus gerust zijn: er wordt aan de toekomst gedacht.

Conclusie over de aandelen Ahold Delhaize

Daarnaast zal de vraag naar goedkopere huismerken aanhouden nu het economisch minder goed gaat. Of de coronacrisis een vertraging kan veroorzaken in de verduurzaming die Ahold Delhaize nastreeft. Dat denkt de topman niet, zo lazen we op Retail Detail: “Ik denk dat consumenten door deze crisis juist veel meer zijn gaan nadenken over zaken die hiermee te maken hebben: voedselverspilling, energievoorziening, goederenvervoer, ontbossing. Ik denk dat er aan tafel meer over wordt gesproken, door ouders en kinderen. Corona zorgt voor meer bewustwording.” Waarvan acte. De beslissing al dan niet te beleggen in aandelen Ahold Delhaize laten we aan de lezer zelf over.

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Harm van Wijk