De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Beleggen in aandelen Adyen: technologie blijft het doen op de beurs

Beleggen in aandelen Adyen is een lucratieve zaak gebleken, toch alleszins voor wie de aandelen tijdig aan boord heeft gehaald. Maar voor heel wat beleggers is dit bedrijf nog een nobele onbekende, ongeacht het feit dat het deel uitmaakt van de AEX.

Beleggen in technologie is hot, beleggen in aandelen Adyen ook

Het eerste kwart van de 21ste eeuw wordt gekenmerkt door de onstuitbare opmars van de technologie. Een aantal grote (vooral) Amerikaanse bedrijven zijn bezig om de wereld om ons heen heel snel te doen veranderen. Waarnemers spreken van een ingreep die vergelijkbaar is met de industriële revolutie zoals die in de 19de eeuw plaatsvond. Het gaat allemaal erg snel, zodanig snel dat vooral oudere mensen het hoge tempo niet kunnen volgen.

De opmars van de Nasdaq

Het belang van de technologie wordt treffend aangetoond door de opmars van de Amerikaanse beursindex Nasdaq. Deze index bevat de belangrijkste aandelen van technologiebedrijven en dat zullen wij geweten hebben. Grote namen als Apple, Facebook, Google, Alphabet, Microsoft enz.. hebben de Nasdaq naar duizelingwekkende hoogten gedreven.

Elke belegger droomt er van om een winner in de technologie in huis te halen. Adyen is zo’n winner, alhoewel de aandelen van dit bedrijf niet aan de Nasdaq noteren. In de US of America kan beleggen in aandelen Adyen overigens alleen over-the-counter. De thuismarkt is wel degelijk Euronext Amsterdam.

De toekomst van de technologie

Waar ligt de toekomst van de technologie? De vraag ligt op ieders lippen, maar het is niet aan ons om het antwoord op die vraag te formuleren. Maar van één zaak zijn we wel zeker: de technologie gaat ons nog heel ver voeren. Beleggen in aandelen Adyen kan dus een lucratieve zaak zijn. Maar alvorens wij dit bedrijf aan u voorstellen, gaan wij toch nog even dieper in op het wel en wee van die technologiesector.

Laat nooit meer rendement liggen met aandelen. Kijk hier voor je mogelijkheden

Het kan verkeren, zo wist Bredero

Nieuw is de boom in technologie niet. Op het einde van vorige eeuw was het al bingo in de sector. Wij herinneren ons nog het internettijdperk of het gisteren was. The sky was the limit, het kon allemaal niet op. Tenminste dat was wat wij toen (ook) dachten. De realiteit was helaas anders. De internetbedrijven waren verder gesprongen dan hun stok lang was en dat hebben ze zich zwaar bekocht. Wie wil beleggen in aandelen Adyen kan beter rekening houden met het verleden.

George Soros spreekt van een nieuwe zeepbel op de beurs

De bekende belegger George Soros, inmiddels 90 jaar oud, maakt zich grote zorgen over de gang van zaken op de beurs van Wall Street.[1] Hij spreekt van een zeepbel op de beurs veroorzaakt door het goedkope geld dat de Amerikaanse centrale bank in het financieel systeem heeft gepompt. Een karakteristiek kenmerk van een zeepbel is dat ze op een bepaald moment kan imploderen. Die zeepbel situeert zich dus op de eerste plaats bij de technologiebedrijven.

Het moment dat de zeepbel implodeert wil Soros niet meemaken, dus heeft hij zich teruggetrokken uit de beurs. De monetaire politiek van de FED heeft naar zijn mening tot onevenwichten geleid en die kunnen vroeg of laat leiden tot een forse daling van de beurskoersen. De aandelen van technologiebedrijven kunnen in koers stijgen, maar ook in koers dalen. Wie wil beleggen in aandelen Adyen knoopt zich dit advies beter goed in de oren.

Nasdaq staat hoger ten opzichte van de S&P 500 als voor het uitbreken van de dot com bubble

Op de beurs van Wall Street lijken de technologieaandelen niet te stuiten in hun vaart. De Nasdaq bleef in de recente periode de records aan elkaar rijgen, precies alsof van iets als de Coronacrisis geen sprake was. Sommige analisten blijven hardnekkig waarschuwen dat zich een zeepbel aan het vormen is, die vroeg of laat met een doffe knal uit elkaar kan spatten (zie Soros). Maar nieuw is die waarschuwing uiteraard niet. Maar één zaak is zeker: beleggen in technologie houdt risico’s in, beleggen in aandelen Adyen dus ook.

Technologie blijft het goed doen op de beurs

Al voor de uitbraak van de Coronacrisis werd voortdurend gewaarschuwd voor de vorming van een zeepbel op de beurs. Maar die waarschuwingen hebben niet belet dat dat Nasdaq nu hoger staat ten opzichte van de S&P 500 als voor het uitbreken van de dot com bubble. Frank Vranken, Chief Strategist bij Puilaetco, verbaast zich echter niet echt over de sterke prestaties van de technologieaandelen. Er is volgens Vranken wel degelijk een grondige reden waarom de technologieaandelen het op de beurs zo goed doen. Dat geldt ook voor beleggen in aandelen Adyen.

In een stroomversnelling

De Coronacrisis heeft, voor zover dat nog nodig was, het belang van de technologie, nog eens extra onderlijnd. Trends als homeworking, video-streaming of on-line shopping zijn door de pandemie in een stroomversnelling geraakt. Deze trends spelen natuurlijk stuk voor stuk in het voordeel van de grote en kleine technologiebedrijven. Hun beurkoersen spinnen daar uiteraard eveneens garen bij. Ook online payments (zie onder, de focus van Adyen) zitten in de lift. Beleggen in aandelen Adyen dus eveneens.

Meer omzet en hogere marges

Vooral de grote techno’s realiseren in vergelijking met het jaar 2000 (het jaar dat de internetzeepbel implodeerde) meer omzet en hogere marges, waarbij ze de gewone industriële bedrijven ver achter zich laten. Dat de ratio’s voor de techno’s aan de hoge kant zijn, kan anderzijds niet ontkend worden. IBES gaat voor 2021 uit van een gemiddelde koers-winstverhouding van 37 voor de Nasdaq.

Maar de lage rente kan de hausse bij de techno’s nog extra zuurstof geven. In 2000 leverde de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie 6%, momenteel is dat minder dan 1%. Beleggers op zoek naar rendement zullen dus aandelen van technologiebedrijven blijven kopen wegens hun stijgingspotentieel en dat kan de koersen van deze aandelen alleen maar verder opjagen. Beleggen in aandelen Adyen kan dus nog heel wat opleveren. Kijk maar wat Ryan Jacob vertelt over technologie

Ryan Jacob gelooft in de draagkracht van de huidige technologieboom

De meeste beleggers zijn hem waarschijnlijk vergeten, maar in de periode van de dot com zeepbel was Ryan Jacob een naam   die op ieders lippen lag. Hij richtte het Jacob Internet Fund in december 1999 op en maakte zodoende een deel van de boom bij de internetaandelen mee. Vanzelfsprekend ontsnapte hij niet aan de crash.

Veel initiatieven in die tijd genomen gingen roemloos ten onder, maar Jacob Internet Fund heeft de kaalslag overleefd. Als overlever van de dot com zeepbel wordt Jacob uiteraard regelmatig gepolst naar zijn idee over de huidige hausse bij de technologieaandelen. Blijkt dat deze Ryan Jacob zich niet in het minst zorgen maakt over de hausse bij de technologiebedrijven.[2]

De enigen die zich volgens hem ongerust moeten maken, zijn de beleggers die short-posities op technologiebedrijven hebben ingenomen. Want zij zitten volgens Jacob grondig fout. Wie wil beleggen in aandelen Adyen hoeft zich dus voorlopig geen zorgen te maken.

Expert Tip: Beleggen in aandelen is nog altijd een uitstekende manier om je vermogen consistent te laten groeien. Pas de strategieën toe uit deze gids

Naar zijn mening loopt elke vergelijking tussen nu en toen scheef. De huidige situatie in de technologiesector lijkt volgens Jacob in geen enkel opzicht in wat er op het einde van vorige eeuw is gebeurd. De duurste aandelen, meestal die van technologiebedrijven, noteren nu aan de hoogste premie ooit ten opzichte van de goedkoper geprijsde aandelen. Maar dat wil volgens Jacob niet veel zeggen. Ook aan het feit dat de rally wordt gedragen door de kleine beleggers en niet door de grote institutionele beleggers tilt hij niet te zwaar.

In tegenstelling tot bij de dot com zeepbel maken de meeste grote technologiebedrijven nu winst en zullen ze dat in de komende kwartalen en jaren blijven doen. Tegen die achtergrond gelooft Jacob nog in het potentieel van de technologiebedrijven op middellange en op lange termijn. Dat klinkt als muziek in de oren voor wie wil beleggen in aandelen Adyen. Toch is enige voorzichtigheid geboden.

Zit de groei al deels verrekend in de koersen van de technologiebedrijven?

Op de beurs van Wall Street staat iedereen paf van de prestaties geleverd door de grote technologieaandelen, laat daar geen twijfel over bestaan. Beleggen in aandelen Adyen heeft ook geen windeieren gelegd, ook noteren deze aandelen niet op de Amerikaanse beurs.

De koersen van de technologieaandelen zijn de afgelopen maanden letterlijk in koers geëxplodeerd.Het beste voorbeeld daarvan is Apple, dat zijn beurswaarde op amper twee jaar tijd zag verdubbelen van 1000 naar 2000 miljard dollar. Ook de andere zogenaamde FAAMG-aandelen lieten zich van hun beste zijde zien. Wie tijdig ging beleggen in aandelen Adyen, heeft al evenmin reden tot klagen.

De aandelen uit de adrenaline-groep

Scott Barbee, president en oprichter van Aegis Financial Corporation, spreekt in verband met deze aandelen over de adrenaline-groep. Hij is een value belegger die in normale omstandigheden niet zo wild loopt voor groeiaandelen. Barbee geeft ruiterlijk toe dat de uitbraak van het Coronavirus het tijdperk van de heerschappij van de grote technologiebedrijven heeft bestendigd. Hun technologie maakt het leven in het Coronatijdperk makkelijker. Dat geldt dus ook voor Adyen. Beleggen in aandelen Adyen heeft dus nog steeds zin.

Zit de groei al deels verrekend in de koersen van de technologiebedrijven?

Maar anderzijds zijn de waarderingen voor dit en voor andere aandelen uit de technologiesector door het plafond gevlogen, zodat er vraagtekens gesteld kunnen worden bij het toekomstig haussepotentieel van Apple & Co. Op een bepaald moment zullen de waarderingen niet langer geschraagd worden door de fundamentele factoren. Barbee ziet op sommige momenten toch gelijkenissen met de dot com zeepbel op het einde van vorige eeuw.

Hij stelt zich de vraag die op de lippen van veel andere beleggers ligt. Zit de groei al deels verrekend in de koersen van de technologiebedrijven? Dat is alleszins deels al het geval. Het antwoord op de vraag moet waarschijnlijk gezocht worden bij de toekomstige winstgroei van deze bedrijven. Wanneer ze inderdaad in staat zijn om hun winstgevendheid te handhaven of zelfs te verbeteren, kunnen de beurskoersen nog over opwaarts potentieel beschikken. Ook voor beleggen in aandelen Adyen ligt waarschijnlijk in de toekomst nog heel wat potentieel weggelegd.

Wie of wat is Adyen?

Het is hoog tijd dat wij tot the point komen en de lezer uitleggen waarom beleggen in aandelen Adyen wel degelijk zinvol is. Laat ons eerst even kijken naar wat dit bedrijf eigenlijk inhoudt. Adyen N.V. is, zoals we al weten een Nederlandse beursgenoteerde onderneming. Een groep ondernemers, met onder andere Pieter van der Does en Arnout Schuijf startte in 2006 de onderneming in Amsterdam. Dat staat klaar en duidelijk uitgelegd op de website van het bedrijf.

Opnieuw beginnen, maar dan in het Surinaams

Wat is nog interessant voor wil beleggen in aandelen Adyen? De oprichters hebben het bedrijf Adyen genoemd, Surinaams voor ‘opnieuw beginnen’, omdat deze oprichters eerder een betaalbedrijf hebben gehad. Ze waren dus niet aan hun proefstuk toe. Dit vorige bedrijf was het betalingssysteem Bibit, dat zij in 2004 voor 100 miljoen euro aan Royal Bank of Scotland verkochten. Door deze verkoop waren ze gebonden aan een lock-up periode, op de dag dat deze verliep hebben ze Adyen opgezet.

De oprichters van Adyen hadden hun sporen in het verleden meer dan verdiend. De verkoop van Bibit leverde zo veel op dat ze eigenlijk niet meer hoefden te merken. Maar Van der Does en Schuijf kozen voor de moeilijke weg en gingen verder op het ingeslagen pad. Wie wil beleggen in aandelen Adyen, knoopt beter goed in de oren dat het geen beginnelingen betreft, wel integendeel.

Wat doet een bedrijf als Adyen?

Adyen voorziet in een online betaalsysteem waarmee bedrijven alle betalingen kunnen afhandelen in plaats van verschillende aan elkaar gekoppelde systemen en voert hiermee betalingen uit voor verschillende webwinkels en technologiebedrijven. Online payments, de Engelse term is ook in de niet-Angelsaksische landen een begrip geworden. Veilingsite eBay maakte in februari 2018 bekend over te stappen van vaste betaalverwerker PayPal naar Adyen. Beleggen in aandelen Adyen werd meteen een heel stuk interessanter.

Wat zegt de website van Adyen hierover?[3]

We citeren de site: de bestaande betaaltechnologie bestond uit een wirwar van systemen gebouwd op verouderde infrastructuur. Om bedrijven te helpen groeien, wilden de medeoprichters een platform bouwen dat kon voldoen aan de continue veranderende behoeften van de hedendaagse bedrijfswereld.

De oprichters van Adyen hebben zich gericht op het opbouwen van een moderne infrastructuur die rechtstreeks is verbonden met kaartnetwerken en lokale betaalmethoden over de hele wereld. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld inzichten in shoppergegevens worden gedeeld met merchants. Met het Adyen-platform kunnen merchants betalingen uit verschillende verkoopkanalen accepteren in één systeem, zodat ze zowel online, op mobiele apparaten en in de winkel de omzet kunnen vergroten. Zo wordt het kort en krachtig uitgelegd.

Adyen trekt naar de beurs

Dit bedrijf is dus geen veteraan van de Amsterdamse beurs, maar Adyen heeft wel in no time de stap richting AEX gezet. Bij de beursintroductie in juni 2018 had de onderneming een omzet van iets boven de 1 miljard euro. Volgens Bloomberg werd het bedrijf gewaardeerd op 5 tot 10 miljard dollar. Maw. De waardering van het bedrijf lag veel hoger dan de omzet, wat betekent dat de beleggers heel wat van dit bedrijf verwachtten. Toegegeven: tot dusver werden die beloftes ingelost. Beleggen in aandelen Adyen was dus geen verloren zaak.

Prinses Mabel van Oranje duikt op in het verhaal

Beleggen in aandelen Adyen was niet alleen een zaak voor de man in de straat, zelfs het Nederlands koningshuis dook op in het verhaal. Prinses Mabel van Oranje kwam in het nieuws vanwege Adyen. Zij had een grote hoeveelheid aandelen in het bedrijf die na de beursgang een totale waarde van 131 miljoen euro waard bleken. Een gedeelte hiervan is verkocht. Het lijk wel een soort sprookje met een prinses die rijk wordt van beleggen in aandelen Adyen. Wij gaan er echter van uit dat de prinses voordien ook al over een goed gevulde portemonnee beschikte.

Groeihefbomen voor je vermogen

Ontdek de groeipotentie van je vermogen met deze belangrijke hefbomen. Gebruik turbo’s en speeders om je vermogensgroei een forse spurt te geven. Stap 1: bekijk deze handleiding

Groet,

Harm van Wijk

[1] https://www.marketwatch.com/story/george-soros-bashes-president-trump-explains-why-he-no-longer-participates-in-this-market-bubble-2020-08-12

[2] https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-08-22/dot-com-survivors-give-their-verdict-on-the-current-tech-boom

[3] https://www.adyen.com/nl_NL/over-adyen