De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Koers Galapagos: een verhaal van vallen en opstaan

Wie wil beleggen in aandelen Galapagos mag van geen kleintje vervaard zijn. Het bedrijf is actief in de biotechnologie en dat is een sector die bekend staat om zijn volatiel karakter. Het verschil tussen succes en ontgoocheling zit bij deze sector soms in een klein hoekje.

Galapagos krijgt filgotinib op zijn dak

Beleggen in aandelen Galapagos is mikken op het succes van filgotinib, het middel tegen reuma dat het bedrijf in de pijplijn heeft zitten. Een doorbraak op grote schaal zou dit bedrijf een gouden toekomst bezorgen, maar zo ver zijn we nog niet. Want Galapagos kreeg in de US of America een kleine tegenvaller te verwerken. Of een grote, zo u wil. Want de verwachtingen voor filgotinib waren hoog gespannen. Te hoog, misschien? De toekomst zal daarover beslissen, maar de dominostenen moeten nog goed gelegd worden. Dit zal dus van invloed zijn op de koers Galapagos.

Gestructureerde vermogensgroei Laat je vermogen consistent groeien met aandelen. Kijk voor je mogelijkheden

Wie is Galapagos?

Galapagos (voorheen Galapagos Genomics) is een Belgisch-Nederlands farmaceutisch onderzoeksbedrijf[1]. Het kernbedrijf werd op 19 augustus 1999 opgericht als een Belgische naamloze vennootschap. De hoofdzetel is gevestigd in Mechelen, maar er zijn ook vestigingen in Leiden (Nederland) en Romainville (Frankrijk). De aandelen Galapagos worden in Amsterdam en Brussel verhandeld, maar ook op de Amerikaanse Nasdaq sinds 2019. Deze laatste notering is belangrijk om het internationaal karakter van het bedrijf te onderstrepen.

Wel en wee van de biotechnologie

De afgelopen jaren is biotechnologie een populaire sector geworden op de beurs. Op Euronext Amsterdam maar vooral op Euronext Brussel noteren heel wat bedrijven actief in deze sector. Wie wil beleggen in aandelen Galapagos moet weten dat het niet allemaal succesverhalen zijn. Sommige bedrijven maken ‘het’, worden erg groot of worden door een groot farmaceutisch bedrijf over genomen. Het is op deze bedrijven dat de beleggers zich dood staren. Maar de medaille heeft ook een keerzijde, tegen elk succesverhaal staat ook minstens één flop.

Waar vind ik genoeg geld?

Het probleem van de biotechnologiebedrijven is dat deze steeds verwikkeld zijn in een rush om voldoende geld aan te trekken voor de ontwikkeling van hun medicijn(en). Die medicijnen in ontwikkeling moeten verschillende fases van testen doorlopen en het hangt van succesvolle resultaten af of de bedrijven in staat zijn om voldoende geld aan te trekken. Om te beleggen in aandelen Galapagos geldt dit probleem in mindere mate, gezien de samenwerking met het machtige Amerikaanse Gilead Sciences. Wie kan samen werken met een bedrijf met diepe zakken, hoeft zich over dit probleem geen zorgen te maken.

Vooral op de Brusselse beurs zijn er een aantal biotechnologiebedrijven die de mist in zijn gegaan of dreigen de mist in te gaan. Dat wil zeggen dat ze de vooropgestelde objectieven niet hebben kunnen realiseren. Het medicijn in ontwikkeling slaagt er met andere woorden niet in om aan de verwachtingen te voldoen. Wat wil zeggen dat uit de testen blijkt dat het niet of onvoldoende werkt. Beleggers die hun vertrouwen hebben gesteld in het bedrijf in kwestie, zijn er dan aan de moeite. Hun aandelen worden (bijna) waardeloos.

Voorgeschiedenis van Galapagos

Een bedrijf als Galapagos komt uiteraard niet uit de lucht gevallen, er gaat altijd een voorgeschiedenis aan vooraf. Bij Galapagos is dit niet anders. Dit bedrijf ontstond als een joint venture van het Belgische Tibotec, dat zelf ontstaan was als een spin-off van het Leuvense Rega Institute for Medical Research en van het Nederlandse Crucell.

Uit de samenwerking ontstond een nieuw bedrijf dat werd geleid door CEO Onno van de Stolpe, de vroegere grote baas van Crucell. De Galapagos Group omvat daarnaast nog het in Kroatië gevestigde servicebedrijf Fidelta. Dit laatste is voor wie wil beleggen in aandelen Galapagos van minder belang, het zijn vooral de activiteiten in de Benelux waar alles om draait. We zeiden hierboven al dat de aandelen Galapagos genoteerd staan op de beurzen Euronext en NASDAQ. De code van het bedrijf is GLPG. Hierop kun je de Galapagos koers controleren.

Wat doet Galapagos?

Veel beleggers schrikken terug om te beleggen in aandelen Galapagos en andere biotechnologiebedrijven omdat ze niet begrijpen wat de bedrijven in kwestie doen en daarom niet goed weten wat de koers Galapagos gaat doen. Inderdaad zijn die bedrijven actief in een klein segment van de medische markt, waar ze medicijnen ontwikkelen die voor de bestrijding van relatief kleine ziektes zijn bestemd. Dat heeft te maken met het feit dat de grote algemeen onbekende ziektes door de grote farmaceutische bedrijven bestreden worden.

Maar in het geval van dit bedrijf klinkt het actieterrein meer vertrouwd in de oren. Galapagos ontwikkelt geneesmiddelen tegen reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, psoriasis, systemische lupus erythematodes, en taaislijmziekte. Het betreft aandoeningen die algemeen verspreid zijn en als dusdanig ook bekend bij het grote publiek. Hierdoor kan de Galapagos koers stabiel zijn, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn.

Meer dan 1.000 werknemers

Galapagos is geen klein bedrijf, zoals blijkt uit de beschrijving die het bedrijf van zichzelf geeft op de website.[2] De focus ligt op het ontwikkelen van ‘small molecule medicines with novel modes of action’, zoals het wordt uitgedrukt. De medicijnen in de pijplijn moeten de 3 fases van de klinische testen volgen, alvorens ze rijp zijn voor commercialisatie.

Voor de Galapagos koers is het waarschijnlijk ook interessant om te weten dat het bedrijf ook pre-klinische studies onderneemt op domeinen als ontstekingen, fibrosis en andere aandoeningen. De ambities zijn niet bescheiden en dat hoeft ook niet voor een biotechnologiebedrijf. Er wordt gezocht naar medicijnen die het potentieel hebben om revolutionaire verbeteringen door te voeren in de medische wereld.

Uiteindelijke bedoeling is om een groot farmaceutisch bedrijf te worden met wereldwijde activiteiten. De focus ligt op de ontdekking, ontwikkeling en commercialisering van innovatieve geneesmiddelen, met als uiteindelijk doel om de levens van de mensen te verbeteren. Bij het bedrijf werken meer dan 1.000 mensen in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Zwitserland, de US of Amerika, het United Kingdom en Kroatië. Het bedrijf is dus een wereldspeler geworden.

Expert Tip: Beleggen in aandelen is nog altijd een uitstekende manier om je vermogen consistent te laten groeien. Pas de strategieën toe uit deze gids

De missie van het bedrijf

Mogen we het even wat moeilijker maken? Beleggen in aandelen Galapagos wil zeggen beleggen in aandelen van een bedrijf dat zichzelf als missie heeft gesteld om geneesmiddelen van superieure kwaliteit waarmee nieuwe objectieven nagestreefd kunnen worden. Er wordt gebruikt gemaakt van cellen om proteïnen (‘targets’) te detecteren die een belangrijke rol spelen in het veroorzaken van ziektes als rheumatoide arthritis, fibrosis enzovoort.

Galapagos probeert kleine moleculen te ontwikkelen die het ziektebeeld helpen verbeteren. Zoals hierboven al gezegd wordt gestreefd naar medicijnen voor ziektes waar tegen tot dusver nog geen kruit is gewassen: lees waarvoor nog geen medicijnen zijn ontwikkeld.

Samenwerking met Gilead Sciences

Beleggen in aandelen Galapagos heeft een meerwaarde door de samenwerking met een groot Amerikaans bedrijf.[3] Eind 2017 maakte Galapagos bekend de optie uit te oefenen om het reumamedicijn filgotinib na registratie samen te gaan verkopen met partner Gilead Sciences in acht Europese landen. Dat medicijn moet nog een merknaam krijgen, maar dat is voorlopig van ondergeschikt belang.

Het komt er eerst op aan om toestemming te krijgen voor de commercialisering van de molecule. Dat proces is nog steeds lopende. Daarom is de samenwerking bij de verkopen alleen voorzien indien filgotinib goedkeuring krijgt voor commerciële verkoop. Dat zal invloed hebben op de Galapagos koers. Meer hier over het proces leest u hier onder.

Een bedrag van 3,5 miljard euro

Het verhaal van de samenwerking van beide bedrijven gaat nog verder. Op 12 juli 2019 sloot Galapagos een samenwerkingsovereenkomst met Gilead Sciences, die voor de som van 3,5 miljard euro inzagerecht en exclusiviteit kregen op alle belangrijke medicijnen die Galapagos ontwikkelt.

Hun belang in het bedrijf werd door de aankoop van de hiertoe benodigde aandelen verhoogd tot 29,9 procent. Door de samenwerking kan Galapagos zelfstandig blijven en ontstaat ruimte voor nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Of met andere woorden: Galapagos heeft een soort peetvader die diegenen die willen beleggen in aandelen Galapagos een veilig(er) gevoel moet geven, dat heeft ook weer invloed op de koers Galapagos.

Wat is er nog gebeurd los van Gilead?

De geschiedenis van Galapagos omvat echter meer feiten dan alleen maar de samenwerking met Gilead. Laat ons daar nog even bij stilstaan alvorens over te gaan naar ander belangrijk nieuws uit de bedrijfsgeschiedenis.

In 2006 werd ProSkelia in het Franse Romainville overgenomen en dit gaf het bedrijf nieuwe faciliteiten op het vlak van research & development. In 2010 voegde Galapagos daar de in Zagreb gelegen research operaties van GSK aan toe. Deze werden omgedoopt tot Fidelta, een zogenaamde ‘drug discovery fee-for-service business’ binnen de Galapagos group.

In 2014 verkocht Galapagos de fee-for-service businesses BioFocus en Argenta aan Charles River Laboratories International, Inc.,waardoor de focus volledig kwam te liggen op de ontwikkeling en uitvoering van een brede en diepte R&D pijpelijn. Zodoende kreeg het bedrijf de vorm die het nu heeft.

Pech, dikke pech

In augustus 2020 kreeg het bedrijf slecht nieuws te verwerken. Het veelbelovende medicijn filgotinib bleek in zijn huidige vorm niet klaar te zijn voor goedkeuring in de US of America. Of de Amerikaanse waakhond, Food and Drug Administration (FDA), de instantie die de goedkeuring moet geven voor nieuwe medicijnen, gaf die toestemming (nog) niet.

De reactie bij Galapagos was er één van ontgoocheling. Een dure ontgoocheling, want een goedkeuring zou het bedrijf 100 miljoen dollar opgeleverd hebben van partner Gilead Sciences.

Hoe moet nu verder?

De technische uitleg die de FDA gaf, willen we u besparen. Kort samengevat wil de FDA meer bewijzen op tafel zien dat het medicijn werkt en veilig is. Maar bij Galapagos heeft men zich snel hersteld van de tegenvaller.

Het geloof in het potentieel van filgotinib voor de behandeling van reumatoïde artritis blijft behouden, met daarbij de opmerking dat er nog een ruimte moet ingevuld worden voor de bestrijding van deze aandoening. Het vervelende voor wie wil beleggen in aandelen Galapagos is dat het bedrijf al rekening had gehouden met de komst van die 100 miljoen dollar.

Daardoor moest het bedrijf de guidance voor het lopende boekjaar enigszins aanpassen. Galapagos zal meer geld ‘verbranden’ (zo wordt dit genoemd in de biotechnologie) dan aanvankelijk was gepland. De toekomst van het bedrijf komt echter geenszins in het gevaar.

Maar voor wie had gekozen om te beleggen in aandelen Galapagos, was de weigering van de goedkeuring een harde klap. De Galapagos koers ging in vrije val. Zo gaat dat in de biotechnologiesector: het verschil tussen winst en verlies zit er in een klein hoekje.

Wat zijn de gevolgen van de weigering van de goedkeuring voor filgotinib?

De koersval op de beurs is slechts het meest zichtbare gevolg van de weigering van de FDA om filgotinib goed te keuren. De lancering van het medicijn loopt alleszins vertraging op. Die vertraging wordt geraamd op één tot anderhalf jaar. Belangrijk is nu dat het bedrijf kan aantonen dat de verhouding van risico’s en voordelen gunstiger ligt dan door de FDA werd ingeschat. Beleggen in aandelen Galapagos houdt nu meer risico in omdat de commerciële positie is verzwakt. Het is ook nog niet helemaal duidelijk of partner Gilead Sciences zijn houding heeft gewijzigd.

Komt het tot een overname?

Een vraag die ons blijft kwellen is of Galapagos op termijn in aanmerking komt voor een overname. Die vraag mag worden gesteld nadat Sanofi bereid bleek om meer dan 3 miljard dollar te betalen voor het Amerikaans biotechnologiebedrijf Principia Biopharma. Dit bedrijf is actief in de strijd tegen onder andere multiple sclerose. Vanwege de aanwezigheid van Gilead Sciences is een overname door een andere partij onwaarschijnlijk.

Heeft Gilead Sciences zelf intenties om een overnamebod uit te brengen? Indicaties daaromtrent hebben we voorlopig niet. Maar in de biotechnologie is veel mogelijk. Galapagos kan weer een interessante overnamekandidaat worden wanneer er vanuit de hoofdzetel in Mechelen goed nieuws naar de buitenwereld wordt gestuurd. Beleggen in aandelen Galapagos is ook van uit deze invalshoek een beetje speculatief.

Samenwerking met Scipher Medicine

Niet alleen Gilead Sciences is een bedrijf waar mee wordt samengewerkt. Wie wil beleggen in aandelen Galapagos mag ook weten dat er een samenwerkingsakkoord werd afgesloten met het Amerikaanse Scipher Medicine op het gebied van ontstekingsziekten in de darmen. Beide bedrijven willen samen nieuwe kandidaat-medicijnen ontwikkelen. Deze medicijnen worden door de Amerikanen geïdentificeerd op basis van de meest moderne theorieën. Galapagos betaalt Scipher voor de rechten op de medicijnen die in de toekomst mogelijk ontwikkeld zullen worden. Mag van deze samenwerking veel verwacht worden? De toekomst zal het moeten uitwijzen.

Zo kan ook het lot van het aandeel Galapagos deels samengevat worden: de toekomst zal het moeten uitwijzen. Wanneer het bedrijf met succesvolle medicijnen op de markt komt, is the sky the limit. Maar zoals we al zeiden over de biotechnologie: het verschil tussen winnen en verliezen zit soms in een klein hoekje. Wij duimen in ieder geval voor Galapagos.

Groeihefbomen voor je vermogen

Ontdek de groeipotentie van je vermogen met deze belangrijke hefbomen. Gebruik turbo’s en speeders om je vermogensgroei een forse spurt te geven. Stap 1: bekijk deze handleiding

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Galapagos_(bedrijf)

[2] https://www.glpg.com/who-are-we

[3] https://www.glpg.com/history