De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Beleggen in aandelen IMCD: dit bedrijf is ouder dan u denkt

Beleggen in aandelen IMCD is beleggen in een relatief jong bedrijf dat echter op een indrukwekkende stamboom kan terugvallen. En dat bovendien niet stil zit, zoals blijkt uit de actieve overnamepolitiek. Maar waar staat dat IMCD eigenlijk voor? Hieronder zoeken we het voor u uit.

Internatio-Müller Chemical Distribution, afgekort Internatio-Müller Chemical Distribution

Mogen we u even voorstellen: IMCD (afkorting van Internatio-Müller Chemical Distribution) is een groothandel in de verkoop, marketing en distributie van speciale chemicaliën en voedingsingrediënten.[1] Het bedrijf vertegenwoordigt wereldwijd producenten van dergelijke producten.

Het hoofdkantoor bevindt zich in Rotterdam, maar het betreft een internationaal georiënteerd bedrijf met meer dan 2.000 werknemers in meer dan 45 landen. Het bedrijf is actief in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië-Pacific en Noord- en Zuid-Amerika.

In Nederland wordt slechts een beperkt deel van de omzet gerealiseerd, Europa is goed voor meer dan de helft van die omzet. Beleggen in aandelen IMCD is dus beleggen in een bedrijf met internationale uitstraling.

Een pan-Europees netwerk

Op de website stelt IMCD zich voor als een afsplitsing van Internatio-Müller sinds 1995.[2] De speciality chemicals distribution in de Benelux, Frankrijk, Australië en Nieuw-Zeeland werd in 1995 uitgebouwd als Internatio-Müller Chemical Distribution. In de loop van de jaren werd de marktpositie uitgebreid via een aantal overnames zowel binnen als buiten Europa. Eigenaars van het zijn management en een private equity partner.

Beleggen in aandelen IMCD is beleggen in een bedrijf met een matrix organisatie langs geografische lijnen en eindmarkten. Daardoor is een brede geografische distributie mogelijk. Die wordt ondersteund door geïntegreerde IT-systemen.

Aan overnames geen gebrek

Beleggen in aandelen IMCD is dus beleggen in een dynamisch bedrijf. IMCD is in de loop van de jaren gegroeid door een aantal gerichte overnames. Daarbij ligt de focus op bedrijven die in dezelfde of een aanverwante sector actief zijn. Een voorbeeld daarvan is de overname van de Zuid-Afrikaanse branchegenoot Siyeza Fine Chem Propriety. Het betrof een relatief klein bedrijf met enkele tientallen werknemers. Het overnamebedrag werd niet bekendgemaakt. Siyeza Fine Chem Propriety mocht zijn eigen karakter behouden, zowel het management als het personeel bleven aan boord.

Brazilië aan de beurt

Hierboven bleek al dat overnames op andere continenten niet geschuwd worden. In dat kader moet ook de overname van de Braziliaanse distributeur van speciale ingrediënten VitaQualy Comércio de Ingredientes bekeken worden. Met deze overname werd de positie van IMCD op de Braziliaanse markt gevoelig versterkt. Ook dit was een relatief klein bedrijf, want bij VitaQualy Comércio de Ingredientes werken maar een paar mensen. Eens te meer werd de overnamesom niet bekendgemaakt.

Om over China maar te zwijgen

De vleugels werden, hoe kan het ook anders, eveneens uitgestrekt richting China. Beleggen in aandelen IMCD betekent dus beleggen in een bedrijf dat de grote Chinese markt niet links laat liggen. Via de overname van de Chinese farmaceutische activiteiten van Develing International is IMCD nadrukkelijk aanwezig in het vroegere Middenrijk. Opgelet, Develing International is geen Chinees bedrijf maar een Nederlands bedrijf dat aanwezig is op de Chinese en de Vietnamese markt. Financiële details over de overname werden ook ditmaal niet bekendgemaakt.

Het Midden-Oosten niet vergeten

Ook het Midden-Oosten is IMCD aanwezig. Het bedrijf heeft een kantoor geopend in Dubai van waaruit de ganse regio wordt bestreken. De activiteiten in Dubai vullen die in Egypte goed aan. In het land van de piramides is IMCD met een vestiging aanwezig is. Inmiddels zult u begrepen hebben dat beleggen in aandelen IMCD beleggen is in aandelen met een sterk gespreide internationale portefeuille.

Ook distributie voor anderen wordt onder handen genomen

Groei hoeft niet noodzakelijk via overnames gebeuren, het kan ook via samenwerkingsverbanden. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking met het eveneens beursgenoteerde Corbion. IMCD gaat de meeste van de ingrediënten van speciaalchemiebedrijf Corbion in Australië en Nieuw-Zeeland distribueren, twee landen die u zoals hierboven kon lezen heel belangrijk zijn voor IMCD. Zoals het hoort, maakte het management geen financiële details bekend over dit samenwerkingsverband. Beleggen in aandelen IMCD is beleggen in een bedrijf dat discretie hoog in het vaandel voert. Wat dit bedrijf natuurlijk siert.

Geschiedenis van IMCD in een notendop

IMCD werd opgericht in 1995 als onderdeel van het al veel langer bestaande Internatio-Müller. Laatstgenoemd bedrijf komt hieronder uitgebreid aan bod. In 2001 werd IMCD overgenomen door de private equity groep Alpinvest. In juli 2005 verkocht dit Alpinvest zijn belang aan AAC Capital, die het in december 2010 weer doorverkocht aan Bain Capital. Zo gaat het in de wereld van private equity groep: activa worden doorgegeven, uiteraard steeds met de bedoeling om een (flink) stukje winst van de tafel te rapen. Maar wie wil beleggen in aandelen IMCD mag gerust zijn: ook het management is vertegenwoordigd in het kapitaal van het bedrijf.

Sinds 2014 is IMCD beursgenoteerd en dus toegankelijk voor particuliere beleggers. De introductiekoers was vastgesteld op € 21, maar inmiddels noteert die koers daar ruim boven. Het bedrijf was opgenomen in de AMX Index en is een relatieve nieuwkomer in de AEX.

Sinds maart 2019 is het aandeel IMCD opgenomen in de grootste Amsterdamse beursindex. Wat de naambekendheid natuurlijk ten goede is gekomen. Maar laten we even terugkeren in de voorgeschiedenis. We nemen de tijdmachine en gaat terug naar de periode voor 1995. De periode van Internatio-Müller inderdaad.

Wat voor bedrijf was Internatio-Müller?

Het geheugen van de beleggers is kort en dus zullen de meesten onder ons vergeten zijn wat voor soort bedrijf Internatio-Müller ooit was. Het betrof een conglomeraat van bedrijven die actief waren in de industriële dienstverlening. Het bedrijf was gevestigd in Rotterdam en was operationeel tussen 1970 tot 2001. Het kreeg een verlengstuk met Imtech en IMCD, twee bedrijven die wereldwijd operationeel zijn. Voor wie wil beleggen in aandelen IMCD kan het interessant zijn om dat Internatio-Müller eens van dichterbij bekijken.

Ontstaan uit een fusie

Inmiddels bevinden we ons al meer dan een halve eeuw terug in de tijd. Internatio-Müller ontstond in 1970 uit een fusie van twee handelshuizen. Internatio, actief in handel en scheepvaart, werd opgericht in 1863 en ging in 1881 naar de beurs. Het handels- en scheepvaarthuis Wm H. Müller & Co werd opgericht in 1878. Beide bedrijven waren in de loop der tijd uitgegroeid tot conglomeraten die actief waren in verschillende segmenten van de handel en industriële dienstverlening bestreken. Groei werd gerealiseerd door overnames, een traditie die IMCD later zou verder zetten (zie boven).

Bedrijven in de etalage

Als gevolg het gevolgde groeiparcours nam het bedrijf steeds maar in omvang toe. Omstreeks 1990 was Internatio-Müller een conglomeraat van meer dan 100 bedrijven, maar al die dochters hadden vaak weinig of niets gemeen met elkaar.[3]

Aan het eind van de 20e eeuw bracht Internatio-Müller daarom meer focus aan in de activiteiten. In 1999 werd een groot aantal activiteiten verkocht, het betrof bedrijven met een totale omzet van 900 miljoen euro. Dit leverde een boekwinst op van 137 miljoen euro. Door niet kern activiteiten te verkopen, probeerde het bedrijf zichzelf te stroomlijnen.

In 1993 was al Imtech geformeerd en dat Imtech was een bundeling van 35 bedrijven met roots in de technologie. Vanaf 1998 werd de naam Imtech ook extern gevoerd. Begin 2000 besloot Internatio-Müller om zich te concentreren op industriële dienstverlening. Om in één keer een grote speler te worden, werd gemikt op een fusie met Stork.

Die fusie ging echter niet door, dit om praktische redenen. Stork had meer bepaald nog te veel moeilijk te verkopen bedrijfsonderdelen en de fusie ging zodoende niet door. Beleggen in aandelen IMCD is dus beleggen in een bedrijf dat een rijke voorgeschiedenis heeft.

Overname van de activiteiten van BP

Het verhaal is nog niet afgelopen. In 1998 kocht Internatio-Müller de chemie distributie-activiteiten van British Petroleum in Engeland, Duitsland, Italië en Australië. Evenals Internatio-Müller handelen die bedrijven in chemicalien. Afnemers zijn producenten van farmaceutische artikelen, voedingswaren, cosmetica, papier en verf. De activiteiten werden samengebundeld in Internatio-Müller Chemical Distribution (IMCD).

De geschiedenis gaat verder: in 2001 werd IMCD verkocht aan private equity investeerder Alpinvest. In 2005 nam AAC, een onderdeel van de ABN AMRO, het voor 300 miljoen euro over. Uiteindelijk kwam het bedrijf in 2010 in handen van Bain Capital die er ongeveer 650 miljoen euro voor betaalde.

Imtech in plaats van Internatio-Müller

In 2001 verdween Internatio-Müller van de beurs en kwam Imtech ervoor in de plaats. In augustus 2015 ging Imtech failliet, een affaire die op de Amsterdamse beurs heel wat stof deed opwaaien. Maar beleggen in aandelen IMCD heeft niets meer te maken met het verloren gegane Imtech.

Afzetgebied in Nederlands-Indië

Internatio-Müller is ontstaan uit het samengaan van Internatio en Müller. Een woordje extra uitleg over dat Internatio is hier op zijn plaats. Achtergrond bij de oprichting van dit bedrijf was destijds de wens van de Twentse katoenfabrikanten om afzetgebied in Nederlands-Indië voor hun producten te creëren, hetgeen voordien door de Nederlandsche Handel-Maatschappij geschiedde. Het bedrijf als dusdanig werd in 1863 opgericht als: Internationale Crediet- en Handelsvereeniging “Rotterdam”.

De Twentse katoenfabrikanten G. en H. Salomonson (van de Koninklijke Stoom Weverij te Nijverdal) waren hoofdaandeelhouders. Het objectieven van het bedrijf was het drijven van handel, het financieren van exporten in diverse vormen, het kopen en/of huren van schepen en het deelnemen in cultuurmaatschappijen.

Bedoeling was om dit alles wereldwijd te verrichten, maar al spoedig beperkte men zich tot Java. Schoenmaker bij uw leest zullen we maar zeggen. Voor beleggen in aandelen IMCD is dit waarschijnlijk van minder belang.

Exit uit Indonesië

Na de Tweede Wereldoorlog wordt het moeilijker om zaken te doen in het Verre Oosten, zo moest het management van dit bedrijf vast stellen. Soekarno roept in 1945 de Republiek Indonesië uit en onlusten volgen. In 1957 worden alle bezittingen van Internatio onteigend. Internatio verlegde wijselijk de activiteiten naar politiek stabielere landen als de Verenigde Staten, Australië, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk.

Stilaan raakt het plaatje afgerond. Na 1958 volgen veel acquisities en Internatio is actief in de handel, fabricage en installatie. Dit was geen volledig succes en in 1960 besloot het bestuur zich op de Nederlandse industrie te concentreren.

In 1963 bestond de industriële tak nog slechts uit een drukkerij, een chemische fabriek en een loodfabriek. Na de acquisitie van Van Rietschoten & Houwens in 1967 en Van Swaay in 1968 is het geld op.

In 1970 fuseert Internatio met Wm. H. Müller & Co dat wel over geld beschikt. Na de fusie gaan de twee verder samen als Internatio-Müller N.V. Zo groeien we langzaam naar zeker naar IMCD toe. Beleggen in aandelen IMCD heeft dus een lange voorgeschiedenis. Wm H. Müller & Co’s Stuwadoors Maatschappij N.V. maakt daar ook deel van uit.

Wm H. Müller & Co’s Stuwadoors Maatschappij N.V.

Dit bedrijf heeft een lange voorgeschiedenis. Het was een handels- en scheepvaartmaatschappij die in 1876 werd opgericht door de Duitser Wilhelm Müller.[4] In 1889 werd Anton Kröller directeur van de maatschappij, die zetelde in Den Haag.

In 1970 fuseerde het bedrijf met Internatio tot Internatio-Muller. In 1876 richt Wilhelm Müller in Düsseldorf Wm H. Müller & Co op. Zijn zwager Willem Neese is zijn zakenpartner. Ze leveren vooral ijzererts aan Duitse hoogovens en na het lossen van de lading worden de binnenvaartschepen beladen met ijzer- en staalproducten. Uiteindelijk is het verschil met wat IMCD niet zo heel groot.

Van Düsseldorf naar Rotterdam

De stap van Duitsland naar Nederland moet nog gezet worden. In 1878 komt er ook een vestiging in Rotterdam en dit wordt het belangrijkste kantoor van Wm H. Müller & Co’s Stuwadoors Maatschappij N.V.  Willem Kröller treedt in 1881 in dienst en wordt verantwoordelijk voor de vestiging in Rotterdam. Wanneer Willem in 1885 ziek wordt, volgt zijn broer Anton hem op. Anton Kröller leert Helene Müller kennen, de dochter van Wilhelm, en huwt haar in 1888. Als zijn schoonvader in 1889 onverwacht overlijdt, wordt Anton Kröller op 27-jarige leeftijd de enige directeur van Müller & Co.

Uitbreiding richting scheepvaart

We gaan met behulp van Wikipedia nog een stapje verder: in 1895 neemt Müller & Co de Batavier Lijn over. De schepen van laatstgenoemd bedrijf onderhouden een veerdienst voor vracht en passagiers tussen Rotterdam en Londen. Nieuwe diensten worden geopend op andere havens. Tussen 1897 en 1907 worden meerdere schepen aangekocht voor het transport van erts. In verschillende landen worden vestigingen of filialen geopend waaronder Antwerpen, Hamburg en New York.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog gaan twee schepen van de Batavier Lijn verloren. Wm H. Müller & Co is ook een van de negen investeerders die in 1919 de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij voor Nederland en koloniën, de latere KLM, oprichten. Zouden ze bij Air France KLM dat nog weten.

De laatste loodjes

Stapsgewijs bewegen we ons zo richting IMCD. In 1921 wordt de Nederlandsche Stoomboot Maatschappij overgenomen met meer capaciteit om passagiers, vracht en post te vervoeren. In 1936 volgt de overname van de NV Koninklijke Hollandsche Lloyd overgenomen. Van belang is verder de oprichting, in 1897 van de Stoomvaart Maatschappij “Mineral” te Rotterdam en in 1956 de N.V. Nederlandse Erts-Tanker Maatschappij te Den Haag.

Ertsen bleven het belangrijkste product en Müller & Co had belangen in diverse ertsmijnen, was actief als handelaar in ertsen en had schepen voor het vervoer. In januari 1970 fuseerde het bedrijf met Internatio tot Internatio-Müller. Op het moment beschikte de Koninklijke Hollandsche Lloyd over negen schepen en Müller & Co over 11 exemplaren. Deze werden allen overgedragen aan de Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij (KNSM).

In een volgende fase was het samen gaan met Internatio. Wie wil beleggen in aandelen IMCD heeft de rest van het verhaal ongetwijhierboven al gelezen.

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/IMCD

[2] https://www.imcdgroup.com/en/about-us/history

[3] https://nl.wikipedia.org/wiki/Internatio

[4] https://nl.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCller_%26_Co