De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Koers ING: alleen nog bank, geen verzekeraar meer

Moeten we u ING nog voorstellen? Waarschijnlijk niet, de naambekendheid is ongetwijfeld meer dan voldoende. Beleggen in aandelen ING wordt echter interessanter wanneer de geschiedenis van dit bedrijf kennen, dit helpt ons ook inzicht te hebben in de koers ING. Maar laat ons eerst even kijken hoe ING zichzelf omschrijft.

Positieve veranderingen realiseren

Wat zegt de website over de missie van dit bedrijf?[1] Wij citeren: “Positieve veranderingen realiseren door onze expertise, middelen en maatschappelijke positie op de juiste manier in te zetten. Zo bouwen wij voort op een prachtige geschiedenis. In 1881 begon ING mensen te helpen met sparen. We waren de eerste bank die kleine bedrijven vooruit hielp. En dat is waar onze passie ligt, met een toegankelijke, positieve instelling mensen vooruit helpen. Overal en altijd.” Een zware opdracht, die ING echter vastbesloten probeert waar te maken.

Beleggen in aandelen ING betekent beleggen in een bedrijf dat vooruit wil. Of de ING koers het daarmee eens is, is altijd de vraag.

Waar een wil is, is een weg

De lat wat de ambities betreft, ligt hoog. De samenleving is in beweging, zo lezen we op de website. “Burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties worden steeds actiever nu de overheid vaker een stapje terugdoet.[2] Nederland is ondernemend. Er zijn mensen met ideeën. Met lef. Mensen die anders kijken en anders doen. Zij maken Nederland sterker. Maar we moeten ze wel helpen hun plannen waar te maken. Want waar een wil is, moet een weg zijn.” Wie wil beleggen in aandelen ING, moet beseffen dat de lat hoog is gelegd. Maar de ambities werden tot dusver ingevuld.

Het ING Nederland fonds

Hoe hoog de lat ligt, blijkt uit het volgende. Bron van deze info is opnieuw de website: “De samenleving is in beweging. Burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties worden steeds actiever nu de overheid vaker een stapje terugdoet. We kunnen trots zijn op Nederland maar er is ook nog genoeg te doen. Juist nu we leven in een tijd waarin technologische ontwikkelingen elkaar sneller opvolgen dan ooit tevoren. Dat biedt mooie kansen om problemen anders aan te pakken. Maar we moeten ook zorgen dat iedereen mee kan blijven doen in de digitale wereld. Het ING Nederland fonds steunt maatschappelijke projecten in Nederland die mensen vooruit helpen.”[3]

Waarom het ING Nederland fonds belangrijk is

Met het ING Nederland fonds toont ING Nederland haar verantwoordelijkheid als grote Nederlandse bank, zo stelt de bank. Een ambitie die wij alleen maar kunnen toejuichen. Wij citeren opnieuw: “Dat doen wij door actief bij te dragen aan de samenleving waar wij en onze klanten onderdeel van uitmaken. Dit past bij onze ambitie om mensen en bedrijven in staat te stellen hun eigen ideeën plannen voor een betere toekomst te realiseren, hoe groot of klein deze ook zijn.” Beleggen in aandelen ING krijgt zo een heel andere dimensie.

De Club van 25

Hebt u ING ooit op deze manier leren kennen? Wij denken persoonlijk van niet. Eerlijk gezegd waren wij zelf ook wat verrast. Maar wat vindt u van het volgende? ING: “Onze bucket list bestaat uit een Nederlandse samenleving waarin: iedereen digitale vaardigheden leert, mensen geldzaken beter begrijpen en werk voor iedereen bereikbaar is. Wij werken aan onze bucketlist door partner te worden van een sterke groep van maatschappelijk ondernemers in Nederland. Deze groep noemen we de Club van 25.” De meeste mensen die beleggen in aandelen ING zullen nooit van deze club van 25 gehoord hebben. Althans, dat nemen wij toch aan.

Wat is die Club van 25 eigenlijk?

De Club van 25 verdient nog een woordje uitleg, het is zo maar een initiatief dat uit de lucht is komen vallen. Kijken we nog even naar de website: “De ondersteuning van maatschappelijke ondernemers kan in de vorm van een partnerschap voor meerdere jaren, of een stimulansbijdrage om te starten of te groeien. Daarnaast steunt de ING Nederland fonds Academy de organisatieontwikkeling van de Club van 25. Daar gaan we verder dan alleen het financieren van projecten. We investeren in trainingen voor medewerkers van partners, regelen advies op maat voor vragen over bijvoorbeeld strategie, organisatieontwikkeling of impact meten, en we nodigen partners uit voor kennissessies over actuele onderwerpen.

Jaarlijks krijgen 1.000 lokale stichtingen en verenigingen een steuntje in de rug

Wat moet wie wil beleggen in aandelen ING nog meer weten over de Club van 25? Het ING Nederland fonds heeft een bestuur. Dit bestuur komt vier keer per jaar samen om de Club van 25 samen te stellen en keuzes te maken voor de toekomst. Wie zich geroepen voelt kan een aanvraag doen. Ben je een lokaal initiatief? Dan kun je in aanmerking komen voor een eenmalige donatie, via de jaarlijkse campagne Help Nederland vooruit. Jaarlijks krijgen 1.000 lokale stichtingen en verenigingen een steuntje in de rug van het ING Nederland fonds. Aanmelden voor Help Nederland vooruit kan in de herfst.” Op deze manier leren we de bank op een heel andere manier kennen.

Opgericht in juni 2015

Die van ING slaan zich niet ten onrechte fier op de borst wat het initiatief betreft. Ook zijn de mensen van ING trots op de medewerkers die zich vrijwillig inzetten voor goede doelen en maatschappelijke organisaties. Daarom kunnen deze medewerkers jaarlijks een donatie aanvragen bij het ING Nederland fonds. Het fonds is in juni 2015 opgericht.

ING is de enige donateur van het ING Nederland fonds. Omdat de bank ook in de toekomst initiatieven willen blijven steunen, is een deel van de donaties belegd om hiervoor vermogen op te bouwen. Het ING Nederland fonds werkt conform de in de in de AVG overeengekomen privacy regels. Dankzij dit soort initiatieven krijgt beleggen in aandelen ING zoals u al zal begrepen hebben een heel andere dimensie. De koers ING kan dus ook zijn opgebouwd uit aandeelhouders die maatschappelijk verantwoord ondernemen van belang vinden. Hoog tijd om eens van naderbij te bekijken wie ING is.

Mogen we u voorstellen?

Iedereen kent uiteraard ING, maar er zijn toch nog heel wat verborgen kantjes aan dit bedrijf. Wie wil beleggen in aandelen ING zal daar ongetwijfeld meer over willen weten. ING Groep N.V. is een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse oorsprong, ontstaan uit een fusie tussen Nationale-Nederlanden en de NMB Postbank Groep.[4] De nieuwe naam Internationale Nederlanden Groep werd al snel ingekort tot I-N-G, waarna de onderneming besloot om haar statutaire naam te veranderen in ING Groep N.V.

Noteringen op verschillende beurzen

Beleggen in aandelen ING kan via verschillende beurzen. De (certificaten van) aandelen van ING Groep zijn genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel, en de New York Stock Exchange. De noteringen in Parijs, Frankfurt en Zürich zijn in het voorjaar van 2009 beëindigd. Overdaad schaadt, ook in het geval van beursnoteringen had dit invloed op de koers ING. Het aanhouden van een beursnotering komt namelijk veel tijd en moeite. ING maakt in Amsterdam deel uit van de AEX, de belangrijkste beursindex van Euronext Amsterdam.

NN Group bundelt de verzekeringsactiviteiten

ING was een bank/verzekeraar, maar is dat niet meer. In oktober 2009 werd bekendgemaakt dat de verzekeringstak werd afgesplitst van ING Groep. Op 1 maart 2014 zijn de verzekeringsactiviteiten gebundeld in NN Group.

In april 2016 verkocht ING Groep de laatste aandelen in NN Group en is sindsdien uitsluitend actief in de banksector. Kort samengevat: beleggen in aandelen ING komt dus neer op beleggen in een bank. Dit is ook terug te zien in de koers ING.

Een blik in de geschiedenis

Een stukje geschiedenis voor wie wil beleggen in aandelen ING. De wortels van ING liggen bij diverse verzekeringsmaatschappijen en de betaaldiensten die geboden werden door de Nederlandse overheid. De wortels van het bedrijf gaan terug naar de 19de eeuw. Laat ons kort even bekijken wat er in de 19de eeuw is gebeurd. Voor alle duidelijkheid: beleggen in aandelen ING was toen nog niet mogelijk.

De 19de eeuw

In 1845 werd de “Assurantie-Maatschappij tegen Brandschade, De Nederlanden van 1845”, opgericht. Dit was een verzekeringsmaatschappij die snel groeide en als eerste Nederlandse bedrijf opereerde buiten de Nederlandse grenzen. In 1900 had deze maatschappij 139 agentschappen over de hele wereld. Hier ligt is het fundament van de toekomstige ING. Er moeten echter nog verschillende tussenstappen worden vermeld alvorens we uitkomen bij het ING van nu.

In 1863 werd de “Nationale Levensverzekering Bank” in Rotterdam opgericht, die ook een rol in het verhaal speelt. In 1963, 100 jaar na de oprichting van de “Nationale Levensverzekering Bank”, fuseerde deze met “De Nederlanden van 1845”. Zo ontstond de verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden (NN). In de jaren zeventig en tachtig breidde deze maatschappij haar activiteiten wereldwijd uit. De aandelen Nationale Nederlanden hadden een notering op de Amsterdamse beurs. Moeten kandidaten die willen beleggen in aandelen ING dit weten? Niet noodzakelijk, maar het is wel interessant om te weten.

Een laatste gebeurtenis uit de 19de eeuw is nog het vermelden waard. In 1881 richtte de overheid de Rijkspostspaarbank met als doel arbeiders enthousiast te maken om te gaan sparen. Veertig jaar later in 1918 werd er van start gegaan met girale betaaldiensten via de postkantoren (giroboekje). Deze diensten richtten zich voornamelijk op families en het midden- en kleinbedrijf (mkb), die hun inkomsten en uitgaven via de postkantoren wilden regelen. In 1986 werd de “Rijkspostspaarbank” en de “Postcheque- en Girodienst” (PCGD) geprivatiseerd en zo ontstond de Postbank met meer dan 7,5 miljoen particuliere klanten. Tot dusver de 19de eeuw, wij stappen over naar de 20ste eeuw, de eeuw dat ING werd opgericht en beleggen in aandelen ING mogelijk werd.

De 20ste eeuw

In het eerste kwart van de 20ste eeuw bleef het kalm, maar daarna kwam er opnieuw beweging in de zaak. In 1927 werd door de reorganisatie van diverse Nederlandse banken de “Nederlandsche Middenstands Bank” (NMB) opgericht. In de jaren zestig ging de NMB zich steeds meer richten op de particuliere markt en breidde haar werkzaamheden internationaal uit.

In 1989 fuseerde de Postbank met de NMB tot de NMB Postbank Groep, die een van de vijf grootste Nederlandse banken van zijn tijd werd. We naderen nu de finish, want het tijdstip brak weldra dat de beleggers konden beleggen in aandelen ING. Maar eerst duikt nog Barings Bank op in het verhaal.

In 1991 werd de ING-Groep opgericht door het samengaan van de NMB Postbank Groep en de Nationale-Nederlanden. De ING-Groep groeide snel. De eerste grote acquisitie vond plaats in 1995, toen ING de Britse Barings Bank overnam. Hierdoor kreeg ING van het ene op het andere moment wereldwijd naamsbekendheid, dit had ook invloed op de koers ING.

Daarna ging het allemaal snel. In 1997 werd de positie van ING in de Benelux verstevigd met de acquisitie van de Belgische bank Bank Brussel Lambert. In datzelfde jaar volgde de acquisitie van de Amerikaanse verzekeraar Equitable of Iowa en de Amerikaanse zakenbank Furman Selz. In 1999 nam ING BHF-Bank over, een Duitse handelsbank gevestigd te Frankfurt. Furman Selz en BHF zijn inmiddels overigens weer verkocht. Beleggen in aandelen ING was beleggen in een internationale groep geworden met een daarbij behorende koers ING.

Inmiddels was het tijdperk van internet aangebroken. In 1997 besloot ING om haar kennis van Direct Banking te exporteren, in plaats van het bouwen of kopen van branchenetwerken, wat toen inderdaad een wijze beslissing leek. Op basis van de ervaring met de Postbank werd een internetbank, ING Direct, opgezet die binnen korte tijd in meerdere landen gelanceerd werd. Startend met alleen een spaarrekening met hoge rente worden later meerdere bank- en verzekeringsproducten geïntroduceerd. De groei raakte al snel in een hogere versnelling. Inmiddels zijn we aan de vooravond van de 21ste eeuw beland.

De 21ste eeuw

Beleggen in aandelen ING kreeg bij het begin van de nieuwe eeuw een extra Amerikaanse dimensie. In 2000 werd ING de grootste internationale verzekeraar van Latijns-Amerika en de op een na grootste internationale verzekeraar in de regio Azië/Stille Oceaan door de aankoop van ReliaStar en Aetna Financial Services. Door deze acquisities verdubbelden de activiteiten van ING in de Verenigde Staten. Er werden nog enkele kleinere (hoewel klein is relatief: de overname van de Oyak-Bank kostte 2 miljard euro.

De kredietcrisis breekt uit

2008 was het jaar van de kredietcrisis. De koers ING zakte vlot door de vloer. Met name door rapporten over vermeende kapitaaltekorten daalde de koers van het aandeel op vrijdag 17 oktober 2008 meer dan 27%. In het daaropvolgende weekend kreeg ING van de Nederlandse overheid een kapitaalinjectie van 10 miljard euro. De overheid ontving hiervoor een miljard kernkapitaaleffecten zonder stemrecht. Door de kredietcrisis leed ING in het derde kwartaal van 2008 een verlies van 478 miljoen euro, het eerste kwartaalverlies ooit. Voor alles moet een eerste keer zijn, maar ditmaal was het toch even slikken voor wie zijn nek had uitgestoken door te beleggen in aandelen ING.

De laatste loodjes uit de bedrijfsgeschiedenis

In 2009 werden de Postbank en de ING Bank samengevoegd tot ING. In ditzelfde jaar wordt een nieuwe strategische richting gelanceerd, waarbij alle niet-kernactiviteiten worden verkocht of gedesinvesteerd. ING startte het proces om de bank- en verzekeringstakken te splitsen met als uiteindelijke doel de grote Europese particuliere bank te worden die ze vandaag is. In april 2016 verkocht ING de laatste aandelen in NN Group en daarmee werd het weer uitsluitend een bank. Beleggen in aandelen ING is dus nu een louter bancaire aangelegenheid.

[1] https://www.ing.nl/de-ing/over-de-ing/index.html

[2] https://www.ing.nl/de-ing/over-de-ing/INGNederlandfonds/Wat_doen_we/index.html

[3] https://www.ing.nl/de-ing/over-de-ing/INGNederlandfonds/index.html

[4] https://nl.wikipedia.org/wiki/ING_Groep