De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Koers NN Group: de echo’s van Nationale Nederlanden

Beleggen in aandelen NN Group wil zeggen beleggen in aandelen van een verzekeraar met internationale uitstraling. De ontstaansgeschiedenis van dit bedrijf gaat heel wat jaartjes terug in de tijd. Oudere beleggers zullen zich ongetwijfeld nog het beursgenoteerde Nationale Nederlanden herinneren, inmiddels controleer je de koers NN Group.

Wie is NN Group?

Voor wie wil beleggen in aandelen NN Group laten we deze verzekeraar zichzelf voorstellen.[1] NN Group is een internationale financiële dienstverlener, actief in 18 landen met een sterke aanwezigheid in een aantal Europese landen en Japan. Wij citeren de website “Met al onze medewerkers biedt de groep producten en diensten aan op het gebied van pensioenen, verzekeringen, beleggingen en bankactiviteiten.” Daarmee zijn kandidaten om te beleggen in aandelen NN Group al een heel eindje op weg.

Actief onder verschillende merknamen

Wat kan er nog meer gezegd worden? De meer dan 17 miljoen klanten van NN Group variëren van particulieren en midden- en kleinbedrijf tot grote ondernemingen en institutionele banken. De verzekeraar bedient zijn klanten via onafhankelijke adviseurs, verzekeringsagenten, banken, eigen websites en call centers. NN Group omvat Nationale-Nederlanden, ABN AMRO verzekeringen, Movir, AZL, BeFrank, OHRA en NN Investment Partners. De aandelen NN Group zijn genoteerd aan Euronext Amsterdam (NN), het aandeel is opgenomen in de AEX index. Dit zegt ook iets over de Koers NN.

Samen voor een duurzame toekomst: de 3 c’s

Hoe ziet NN Group de eigen missie? Zoals in het geval van ING wordt de lat hoog gelegd. Of wat dacht u hier van?[2] “Samen voor een duurzame toekomst Wij helpen mensen zorgen voor wat zij echt belangrijk vinden. Dat zit niet alleen in de diensten die we bieden, maar ook in hoe we zakendoen. Alles wat we doen baseren we op onze drie waarden: care, clear, commit.” Wie wil beleggen in aandelen van de ING weet meteen waar het op aan komt.

Duurzaamheid is een sleutelbegrip

Ook over de verantwoordelijkheid die ING als verzekeraar draagt/droeg, wordt een woordje gezegd.”Keuzes die we vandaag maken, hebben invloed op hoe de wereld er morgen uitziet. Daarom vinden we het belangrijk dat we hierin onze verantwoordelijkheid nemen. Dat doen we door rekening te houden met mens, milieu en maatschappij bij al onze activiteiten. Zo willen we ook op lange termijn waarde toevoegen als bedrijf. Dit is terug te zien in ons productbeleid, personeelsbeleid en de samenwerkingen met onze maatschappelijke partners.”

Verantwoord zakendoen is een ander sleutelbegrip

Met het volgende citaat willen we mensen die beleggen in aandelen NN Group een hart onder de riem steken: “Bij de ontwikkeling van diensten en producten maken we ons hard voor duurzame oplossingen. Zo doen we verantwoord zaken. Met onze duurzame bedrijfsvoering willen we bijdragen aan het welzijn van onze medewerkers en aan het milieu. Met onze partners en vrijwilligers zorgen we voor kansen op de arbeidsmarkt en hulp bij schulden. Hier zetten we ons samen voor in.” Een boodschap die ons inziens aan duidelijkheid niets te wensen over laat en ze willen duidelijk dat de koers NN stabiel blijft.

Wat is Sparklab?

Mogen we u voorstellen: Sparklab, het innovatielab van Nationale-Nederlanden. In Sparklab worden kansen onderzocht, nieuwe markten gevonden en verrassende producten en diensten ontwikkeld voor de wereld van overmorgen. De mensen van NN Group kijken uitgebreid naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen. Zij innoveren al lerend en leren al innoverend. Hoe? Door het bundelen creativiteit, techniek, een glazen bol en veel klantgesprekken tot nieuwe proposities. Zo testen zij hoe het toekomstige business model van een financiële dienstverlener eruit kan zien. Dat is niet onbelangrijk voor wie wil beleggen in aandelen NN Group, omdat de juiste uitvinding voor een leuk effect op de koers NN kan zorgen.

De band tussen ING en Nationale Nederlanden

Er was wel degelijk een band tussen ING en Nationale Nederlanden, maar die is er niet meer. In 2016 heeft ING zijn laatste aandelen in NN Group verkocht.[3] Beleggen in aandelen NN Group is dus beleggen in een pure bankspeler. Het afstoten van de NN Group was volgens NOS een voorwaarde van de Europese Commissie voor de staatssteun in 2008 en 2009, toen de financiële crisis het financieel systeem op de grondvesten deed daveren. ING stond toen op omvallen, zoals wel meer banken bij het uitbreken van de bankencrisis in 2008. De groep werd overeind gehouden door de Nederlandse staat. Deze periode is er eentje om zo snel mogelijk te vergeten.

Beheer van het pensioenfonds van SNS Reaal

Wie wil beleggen in aandelen NN Group mag weten dat het bedrijf over een ijzersterke reputatie beschikt. Dat blijkt onder andere uit het feit dat de verzekeraar het pensioenfonds van SNS Reaal beheert. Pensioenfonds Stichting Pensioenfonds SNS Reaal heeft ongeveer 4,5 miljard euro onder beheer. Concreet wil dit zeggen dat NN de fondsbeheerders helpt, maar ook controleert.

Nieuwe topman voor NN Group

Vanaf augustus 2020 staat het bedrijf olv. David Knibbe. Die Knibbe heeft al laten weten dat hij de lat hoog legt, hij wil met het bedrijf een aantal duidelijke objectieven realiseren. Wanneer dat lukt, kan beleggen in aandelen NN Group nog een lucratieve zaak worden, omdat dit de koers NN kan laten stijgen. Bij de start had hij meteen al goed nieuws voor de aandeelhouders.

Dividenduitkering mocht worden verwacht

De coronapandemie was meteen weer een moeilijke periode voor wie wou beleggen in aandelen NN Group. De toezichthouder De Nederlandsche Bank had gevraagd (lees: opgeroepen) om vanwege de pandemie geen dividend meer uit te keren en het geld in de kas te houden. Een flinke streep door de rekening voor wie op dat dividend had gerekend. Maar de situatie klaarde vrij snel op, in zoverre dat de toezichthouder zijn oproep heeft ingetrokken. Het eerste bericht dat Knibbe de wereld mocht in sturen was dat er opnieuw een dividend mocht uitbetaald worden. Een mededeling die uiteraard op een stevig applaus werd onthaald.

Rechtbank geeft NN gelijk in zaak van woekerpolissen

Een ander heet hangijzer werd vlak voor de komst van Knibbe als nieuwe topman opgelost. NN hoeft de klanten geen kosten terug te betalen in de zaak van de woekerpolissen die door de Consumentenbond was aangespannen. De uitspraak van de Rotterdamse rechter werd door de aandeelhouders van NN Group op een zucht van opluchting onthaald, want dit is goed nieuws voor het dividend en ook voor de koers NN. Meteen was ook een hinderpaal weggevallen om te beleggen in aandelen NN Group.

Een nieuw initiatief

Een interessant nieuw initiatief kan de samenwerking met Bunq worden. Dat Bunq gaat hypotheken aanbieden en valt zo de banken op een winstgevend segment van hun markt aan. De samenwerking werd opgezet samen met Venn Hypotheken, een dochter van NN Group. Maar het wordt tijd voor een stukje geschiedenis voor wie meer wil weten over beleggen in aandelen NN Group.

Nationale Nederlanden komt tot stand

Beleggen in aandelen NN Group is beleggen in een bedrijf met een eerbiedwaardige geschiedenis. Wat vertelt Wikipedia daar over?[4] Als gevolg van de fusie tussen De Nederlanden van 1845 en de Nationale Levensverzekering-Bank in 1963 ontstond een krachtige groep in de Nederlandse verzekeringssector. In eerste instantie bleven de beide verzekeringsmaatschappijen onder eigen naam werken, maar met de totstandkoming van een nieuw hoofdkantoor voor De Nederlanden in 1969 werd het samen gaan van bedrijven quasi volledig.

Daar is Nationale Nederlanden

In 1970 werd de formele samenvoeging een feit met het samengaan van de activiteiten van beide maatschappijen op het vlak van leven in Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. Anderzijds was er het opgaan van de schademaatschappijen De Nederlanden van 1845, de Eerste Rotterdamsche, Fatum, Labor, en de Binnenlandsche Vaart Risico Sociëteit in Nationale-Nederlanden Schadeverzekering Maatschappij N.V. Een hele mond vol, maar zo was het nu eenmaal. De twee dochters Victoria en Vesta fuseerden in 1971 apart tot Victoria-Vesta N.V. Maar beleggen in aandelen NN Group zou nog ingewikkelder worden. Oordeel zelf.

NMB Postbank als een ideale fusiepartner

Er zijn nog een aantal stappen die we moeten afwerken. In 1984 werd de AMFAS-Groep overgenomen, die was in 1968 ontstaan uit RVS Verzekeringen en enkele andere kleine verzekeringsmaatschappijen. De grote klap moest nog komen en dat was er eentje die kon tellen. In 1991 werd NMB Postbank gezien als een ideale fusiepartner: het uitgebreide kantorennet van de bank kon een aanvulling zijn op de agenten van Nationale-Nederlanden. De fusie kwam in 1991 tot stand en het bedrijf werd vanaf toen onderdeel van de ING Groep. In 2012 gingen RVS en Nationale-Nederlanden samen in één organisatie onder het merk Nationale-Nederlanden. Wij weten het, het klinkt verwarrend. Maar zo is het nu eenmaal gegaan.

De grote crisis van 2008

In die situatie ging ING met alles wat in was opgegaan de financiële crisis tegemoet. Die crisis was er eentje om u tegen te zeggen, de Nederlandse staat moest het zwalpende ING overeind houden mét staatssteun. Aan de staatssteun die ING Groep tijdens de kredietcrisis heeft ontvangen waren echter strikte voorwaarden verbonden. Eén van de voorwaarden was de verkoop van alle verzekerings- en investment management-activiteiten. In 2013 kondigde ING de verzelfstandiging aan van deze verzekeringsactiviteiten in Europa en Japan en de wereldwijde investment management activiteiten. Nog even geduld, binnenkort wordt duidelijk wat beleggen in aandelen NN Group precies inhoudt.

Zo kwam NN Group tot stand

Het verhaal nadert stilaan zijn einde. In 2013 is Nationale-Nederlanden opgegaan in NN Group. Hiertoe behoren NN, Nationale-Nederlanden en NN Investment Partners. Nationale-Nederlanden Bank is voortgekomen uit de WestlandUtrecht Hypotheekbank. Deze bank bood de klanten hypotheken, spaarproducten, sparen via deposito’s, beleggingen en consumptiekrediet aan. Het aldus ontstane bedrijf is actief in 18 landen, maar de thuismarkt is en blijft Nederland. In het buitenland ligt het actieterrein in Europa, maar bvb. ook in Japan. Beleggen in aandelen NN Group kreeg zo vaste vorm.

Een grote verzekeraar

Het huidige beursgenoteerde NN Group is geen kleine jongen, het bedrijf telt meer dan 10.000 medewerkers. Als startpunt wordt meer dan 175 jaar terug gegaan in de tijd, men baseert zich hierbij op de startdatum van de Nederlanden van 1845. ING Groep was tot juli 2014 enig aandeelhouder van NN Group.

NN Investment Partners

Wat moeten we nog meer vertellen aan wie wil beleggen in aandelen NN Group? NN Investment Partners werd in 1994 opgericht onder de naam ING Investment Management, als vermogensbeheerder voor ING Group. Na de financiële crisis van 2008 werd ING verplicht om de verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten af te splitsen.

Beide bedrijfsonderdelen werden gecombineerd in NN Group, dat vanaf 2014 genoteerd stond aan de beurs van Amsterdam (zie boven). NN Investment Partners werd in 2015 de nieuwe naam van de vermogensbeheertak. Het bedrijf beheert de vermogens van institutionele en individuele beleggers wereldwijd. NN Investment Partners heeft meer dan 1.000 medewerkers en is actief in 15 landen in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Azië en het Midden-Oosten. Het is dus een dochter met een internationale uitstraling. Er dient afgewacht te worden of het bedrijf nog plannen heeft om uit te breiden.

Beursgang van NN Group

Wij naderen het einde van het verhaal. Op 5 juni 2014 werd de beursgang van NN Group publiek gemaakt. ING Groep moest voor het jaareinde 2015 minstens 50% van de aandelen NN Group hebben verkocht en een jaar later alle aandelen. Het was dus geen eigenmachtige beslissing die werd genomen, maar wel eentje onder dwang.

De beursgang veranderde vanzelfsprekend niets aan de producten en diensten van NN Group: alle voorwaarden en afspraken bleven gelijk. Sinds 2 juli 2014 heeft NN Group een beursnotering aan Euronext Amsterdam. Voor wie het vergeten was: in april 2016 verkocht ING het resterende aandelenbelang van 14% in NN Group voor ongeveer 1,4 miljard euro, dat zegt ook iets over de Koers NN in die tijd.

Overname Delta Lloyd is zeker het vermelden waard

Nog interessant om te weten voor kandidaten die willen beleggen in aandelen NN Group. Op 5 oktober 2016 deed NN Group onverwacht een bod in contanten op alle aandelen Delta Lloyd. Het bod had een waarde van 2,5 miljard euro. Delta Lloyd, de op drie na grootste verzekeraar in Nederland, had meer dan 3 miljoen klanten in Nederland en België en ruim 5.000 medewerkers.

In december 2016 ging Delta Lloyd akkoord met overname nadat het bod werd opgetrokken tot 5,40 euro per aandeel. Per 1 juli 2018 is de zorgverzekeringstak van Delta Lloyd verder gegaan onder de naam Nationale Nederlanden.

Nog een laatste wapenfeit

In juni 2019 werd bekend dat het opkoopfonds Athora VIVAT overneemt. Vervolgens nam NN Group van Athora de VIVAT-schadeverzekeringsactiviteiten (300.000 klanten) en de Volksbank-distributieovereenkomst over voor 416 miljoen euro. NN werd met deze deal hiermee de grootste schadeverzekeraar van Nederland. De koop werd begin april 2020 afgerond. Beleggen in aandelen NN Group betekent dus beleggen in het hierboven geschetste bedrijf.

[1] https://www.nn.nl/Over-NationaleNederlanden/Wie-zijn-wij/NN-Group.htm

[2] https://www.nn.nl/Over-NationaleNederlanden/Maatschappelijk-verantwoord-ondernemen.htm

[3] https://nos.nl/artikel/2099201-ing-verder-zonder-nationale-nederlanden.html

[4] https://nl.wikipedia.org/wiki/NN_Group